Tujina

Kitajski načrt za Zemljo

Peking, 04. 06. 2007 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po Združenih državah je tudi Kitajska objavila svoj načrt boja proti podnebnim spremembam.

Kitajska je napovedala boj podnebnim spremembam, čeprav daje razvoju prednost pred okoljem
Kitajska je napovedala boj podnebnim spremembam, čeprav daje razvoju prednost pred okoljem FOTO: Reuters

Kitajska je objavila prvo nacionalno strategijo odzivov na podnebne spremembe, v kateri se zavzema za boj proti segrevanju ozračja. Kljub temu po mnenju Pekinga poglavitno odgovornost za boj proti globalnemu segrevanju nosijo razvite in bogate države, tako da se lahko revnejši narodi osredotočijo na gospodarski razvoj.

V 62-stranskem dokumentu Kitajska pojasnjuje, da ne bo določila omejitev izpustov, saj ima zaradi svojega statusa države v razvoju, velike populacije in visokega deleža premoga v energetiki "le omejene možnosti spoprijemanja s klimatskimi spremembami".

V dokumentu so kitajske oblasti tudi zapisale, da je poglavitna prioriteta držav v razvoju, kot je Kitajska, "gospodarski in družbeni razvoj ter izkoreninjanje revščine," zato morajo vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam in posledicami slednjih prevzeti razvite države.

V poročilu so zbrani že prej najavljeni gospodarski in okoljevarstveni ukrepi za spopadanje s klimatskimi spremembami, v ospredju pa je zaveza o povečanju energetske učinkovitosti za 20 odstotkov do leta 2010. V skladu s poročilom bi moral tudi delež obnovljivih virov energije narasti s trenutnih sedem na deset odstotkov do leta 2010.

Omejitve izpustov toplogrdnih plinov na Kitajskem ne bodo določili
Omejitve izpustov toplogrdnih plinov na Kitajskem ne bodo določili FOTO: Reuters

Kitajska, ki je sicer kot drugi največji proizvajalec toplogrednih plinov takoj za ZDA eden najpomembnejših akterjev na področju podnebne politike, je obenem pozdravila novo pobudo ameriškega predsednika Georgea Busha, po kateri naj bi od deset do 15 najpomembnejših industrijskih držav do konca leta 2008 doseglo dogovor o globalnih ciljih za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Kitajska je ob tem poudarila, da bi morali načrt izvesti zunaj okvira Združenih narodov. "Pobuda priznava tesno povezanost med klimatskimi spremembami na eni ter gospodarskim razvojem in energetsko varnostjo na drugi strani," je poudaril vodja kitajskega odbora za gospodarski razvoj Ma Kai.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zek72@planet.si
04. 06. 2007 18.18
Dokler ne pride do globalne katastrofe bodo še vedno samo razpravljali in dajali predloge...
lennchma23
04. 06. 2007 10.53
Kitajska ima prav. Razvite države naj omejijo izpuste, ne pa države v razvoju.