Tujina

Slepi kitajski oporečnik preplezal zid in pobegnil iz hišnega pripora

Peking, 28. 04. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slepi kitajski borec za človekove pravice je pobegnil iz hišnega pripora, zatekel naj bi se na ameriško veleposlaništvo v Pekingu. Ameriška administracija teh navedb še ni komentirala. Aktivist Čen je razkril prisilne prekinitve nosečnosti.

Čen Guangčen v videu na YouTubu, v katerem nagovarja kitajskega premierja.
Čen Guangčen v videu na YouTubu, v katerem nagovarja kitajskega premierja. FOTO: YouTube

Čen Guangčeng, slepi kitajski aktivist in borec za človekove pravice, je pobegnil iz hišnega pripora in se zatekel na ameriško veleposlaništvo v Pekingu, je sporočil eden njegovih privržencev. Po več kot šestih letih v zaporu in hišnem priporu naj bi v zavetju noči preplezal zid in se izognil več kot 100 varnostnikom, ki naj bi v okolici njegovega doma v pokrajini Šandong. Nato naj bi ga odpeljali v več sto kilometrov oddaljen Peking. Ameriško zunanje ministrstvo navedb, da se na ameriškem veleposlaništvu v Pekingu nahaja Čen, ne želi komentirati, prav tako so se v molk zavili na pekinški ameriški ambasadi. Po nekaterih sicer nepotrjenih informacijah pa naj bi bil Čen pod ameriško zaščito, medtem ko potekajo pogovori s kitajskimi oblastmi. Dogodka, ki bi lahko pomenil nove napetosti med ZDA in Kitajsko, ne želijo komentirati niti kitajske oblasti, ki se sicer pripravljajo na prihajajoči obisk ameriške delegacije na čelu z zunanjo ministrico Hillary Clinton.

Na YouTubu se je medtem pojavil video, ki ga je Čen naslovil na kitajskega premierja. Poziva ga, naj prisojni raziščejo in obsodijo lokalne funkcionarje, ki so po besedah Čena pretepli njegovo družino, naj zagotovi varnost za njegovo družino in naj se korupcija na Kitajskem obravnava in kaznuje po zakonih.

Predsednik aktivistične skupine ChinaAid Bob Fu je v sporočilu za javnost zapisal, da je to ključni trenutek za ameriško diplomacijo, ki zagovarja človekove pravice. ''Ker je Čen priljubljena osebnost, mora Obamova administracija trdno stati za njim, sicer tvega izgubo kredibilnosti kot zagovornice svobode in vladavine prava,'' je še sporočil.

Po nekaterih informacijah naj bi kitajska policija sedaj pridržala njegovega brata in nečaka. Slednjega naj bi z njegovega doma odvedlo več kot 30 policistov, je sporočila aktivistična skupina Človekove pravice na Kitajskem.

Čen je samoizučen pravnik, ki je sprožil kampanjo zoper prisilne splave v okviru kitajske politike enega otroka. Razkril je, da so kitajske oblati v pokrajini Šandong prisilile okoli 7000 žensk v prekinitev nosečnosti. Uradno sicer zaradi oviranja prometa in poškodovanja lastnine so ga obsodili najprej na zaporno kazen, nato pa na hišni pripor. Takrat naj bi pretepli njegovo ženo, njegova hči pa naj ne bi smela obiskovati šole. To je sprožilo negodovanje in proteste tako na Kitajskem kot v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rebelde
28. 04. 2012 10.06
+1
kitajci so cudo! loool
jomano92
28. 04. 2012 10.02
-2
skyline_AirSoft ti pujma nimaš..
vlab
28. 04. 2012 10.00
+2
Nekateri si pri nas tako predstavljajo svobodo in bi takoj šli v to. Na kitajskem nekaj pisneš pa te zaprejo za 4 leta in natvezijo da si oviral promet in poškodoval tujo lastnino. Zapora na cesti v protest in razbita šipa na avtu in greš za 4 leta na hladno. Nihče si ne bi upal več protestirat. Tiste, ki pa bi si upali, bi zaslepljeno in prestrašeno ljudstvo označilo za neumne, češ da so sami krivi, da so dobili kar so iskali. Za zadovoljne sužnje je bilo tolerance, za tiste ki pa so hoteli svobodo pa goli otok.
Bruhalnica24
28. 04. 2012 09.06
-5
To kar se dogaja tam so njihove zadeve, ali bi radi za robo made in čajna plačevali več ???? To je cena tega, nič ni đabe, še najmanj pa demokracija svoboda.
PaganOldGod
28. 04. 2012 09.46
+0
walter2
28. 04. 2012 09.52
-1
Hugh_Mungus
28. 04. 2012 09.57
+1
Stevia, ti je vseeno da uporabljaš predmete kateri so bili ustvarjeni z mučenjem? Prav zaradi takih kot si ti, je na svetu lakota, ker bogatun reče: "Jaz imam, za druge me ne briga" povrhu vsega pa ni imetja nikoli dovolj. Žalostno.
Abacus
28. 04. 2012 21.27
+1
Se strinjam skyline Podobno je potem z nafto in vojnami za njo. Lahko vsi rečemo, pa kaj če je vojna, važno da imamo mi nafto.