Tujina

Kitajski astronavti uspešno 'pristali'

Peking, 18. 06. 2012 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tričlanska posadka kitajskega plovila se je povezala z modulom, ki kroži okoli Zemlje. V modulu naj bi ostali 13 dni, opravili pa naj bi različne eksperimente. Cilj programa je zagotoviti vesoljsko postajo, na kateri lahko posadka živi več mesecev.

V soboto so iz vesoljskega izstrelišča Džjučuan izstrelili vesoljsko plovilo Šendžov 9 s tričlansko posadko.
V soboto so iz vesoljskega izstrelišča Džjučuan izstrelili vesoljsko plovilo Šendžov 9 s tričlansko posadko. FOTO: Reuters

Kitajsko vesoljsko plovilo Šendžov 9, ki so ga izstrelili v soboto, se je uspešno povezalo z orbitalnim modulom Tjangong 1, ki kroži okoli Zemlje. Tričlanska posadka, v kateri je prvič tudi 33-letna astronavtka, je že vstopila v modul, kjer bodo v trinajstih dneh ustvarili manjši laboratorij, v katerem bodo izvajali različne poskuse. Cilj programa je državi zagotoviti vesoljsko postajo, na kateri lahko posadka živi več mesecev, po zgledu ruskega Mira in Mednarodne vesoljske postaje.

Novembra lani se je plovilo Šendžov 8 brez posadke uspešno vrnilo na Zemljo, potem ko se je v vesolju dvakrat združilo z modulom Tjangong 1. S tem je Kitajska postala tretja država po ZDA in Rusiji, ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti.

Na kitajskem že prodajajo makete plovila, ki se je povezalo z modulom.
Na kitajskem že prodajajo makete plovila, ki se je povezalo z modulom. FOTO: Reuters

Čeprav Kitajska zaostaja za velikimi "vesoljskimi" silami, kot sta ZDA ali Rusija, trenutna misija pa nakazuje, da so kitajske oblasti odločene, da se jim tudi na tem področju približajo. Še posebej, ker ZDA v vesolje ne bodo poslale nove rakete s človeško posadko do leta 2017 in tudi Rusija je sporočila, da človeške posadke niso več njihova prioriteta.

Ameriški astronavti naj bi sicer na mednarodne vesoljske postaje (ISS) potovali z nosilnimi raketami zasebnih podjetij, predsednik Barack Obama pa je napovedal, da bodo do leta 2025 zgradili novo vesoljsko plovilo za dolge polete. Kitajski znanstveniki pa načrtujejo, da bi lahko že do leta 2020 poslali človeka na Luno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
18. 06. 2012 15.40
+2
kitajci se igrajo z modelčki
KosezVeliki
18. 06. 2012 15.35
+3
EU in Rusija napovedujeta skupne raziskave na podrocju Marsa. Potrebujemo sinergije in zdruzitve za miroljubno raziskovanje vesolja !
DavidxXx
18. 06. 2012 17.22
-2
Nam ni namenjeno raziskovanje vesolja ... smo del zemlje in ne marsa, kjer veljajo drugi zakoni življenja ... znano je, da se astronavti urijo in prilagajajo načinu življenja nad zemljo leta in leta ... kaj šele, da bi živeli v takšnem okolju ... pa kaj je z Vami folk ... lahko imamo ne vem kakšno "tehnologijo" pa se ne bomo prilagodili življenju v vesolju ali marsu nikoli, ker smo bitja planeta zemlje!!!
Feels_good_man
18. 06. 2012 11.27
+4
Za ZDA glih ne zaostajajo glede na to da morajo rusi za njih folk gor vozit
BDTR
18. 06. 2012 12.07
+0
če bi se pozanimal bi vedel da je space shuttle šel v pokoj ker gradijo novega kateri jih bo popeljal na mars...s tem da je shuttle nekajkrat bolj dovršen kot ruski kvazi raketoplan....kaj bodo američani sedaj naredili si ne moremo predstavljati niti v sanjah....to za kar se sedaj trudijo kitajci so američani naredili že 30 let nazaj
Slo4theist
18. 06. 2012 12.38
+1
Feels_good_man, pač zaradi finančne situacije so se odločili da bodo skupaj pošiljali astronavte gor, z ruskimi poceni raketami. tako da sedaj Američani, ecropejci in rusi delajo na skupnih projektih. Kar se pa tiče tehnologije si pa mal številke poglej, pa ti bo prec se jasno!
Iluzionist
18. 06. 2012 13.37
+2
rusi ne uporabljajo raketoplana.. edini raketoplan, ki so ga naredili, je bil Buran in ni bil nič kvazi, je bil sposoben avtomatske vrnitve na zemljo, česar Shuttle ni zmogel
rissp
18. 06. 2012 14.44
+2
Vsak kitajski ali ruski vesoljski podvig je boleč za ponos ZDA....- namesto da bi popolnoma sodelovali in skupaj dosegli čimvečje uepehe.
janez6bb
18. 06. 2012 15.13
-1
Dobro da so američani dobil Von BRauna, drugače še danes ne bi bili v vesolju, enega večjih nacističnih zločincev. pa prvi satelit v vesolju je ameriški a ne, pa prvi človek v vesolju tut a ne:)?
tinetone
18. 06. 2012 15.41
+1
težko rečeš, da je vil von braun zločinec samo ni se hotel odpovedati svojim sanjam o gradnj raket... hotel je neapredek in nekdo ga je izrabil...
tinetone
18. 06. 2012 15.42
+1
@BDTR pravzaprav je bil buran ene 10 let pred šutlom - po napredku
BDTR
18. 06. 2012 16.52
+1
to kar je shuttle zmogel po zadnjih updatih preden je šel v pokoj ni zmogla nobena stvar na tem svetu pa se lahko postaviš na trepalnice...
gozdar1
18. 06. 2012 17.13
-1
@BTR Od marsa še dolgo ne bo nič, če ne drugega kongres ne da $ $ $...za privatnike pa takšni podvigi predstavljajo daleč prevelika vlaganja...drugače pa je bil buran v marsi kakem pogledu naprednejši od shuttla..npr. nosilna raketa... ne moreš ravno primerjat kapsule(dragon/sajuz) in shuttla ker gre za precej različna koncepta...
tali?ni tom
18. 06. 2012 17.27
-1
bojo ameri sposobni naredit plovilo tako koT JE BIL bURAN NAJ SE OGLASIJO ! res je letel le parkrat in enkrat vsaj uradno v vesolje in se AVTOMATIZIRANO vrnil nazaj na zemljo do milimetra natančno ! sam so rusi takoj vidl da tle ni računice in so šli naprej z preverjenim prevozom in razvojem v drugo smer ! sama statistika raketoplanov kar se tiče stroškov je porazna in tut dva je razneslo tako da !
janez6bb
18. 06. 2012 18.27
-1
tinetone ni bil zločinec:) hehe a res tako malo vemo o zgodovini:) U1 in U2 ki so pa sejale smrt po londonu pa niso zločin, hehe ja london je daleč od poti v vesolje:) dobro je vedel kaj počnejo njegove rakete in zaradi tega je dejstvo da je bil zločinec:) pa kljub njegovi pomoči američanom, so imel rusi prvi satelit v orbiti pa prvega človeka v vesolju, kljub kriminalcu oz kar 700 pogonskih znanstvenikov je bilo rpipeljanih v zda- operacija aperclip, dejstvo zgodovine, no ja če je OŠ zgodovina vse kar poznaš potem ni ne, to je res:)
Misija1
19. 06. 2012 23.54
+1
@janez6bb: se vidi kako si pristranski. Seveda bi taksna brihta kot si, lahko tudi vedel, da so tudi Rusi imeli podobno operacijo kot americani in tako zajeli kar velik del nemskih znanstvenikov, od raketnih inzenirjev, do fizikov in biologov. Glede na to kako pameten si vedno na forumu, bi lahko pogledal kaj vec o ruski verziji paperclipa. In pa ce so ze bili Rusi naprednejsi v vesoljski tehnologiji, pa vsekakor niso bili v jedrski, letalski in elektroniki na splosno. Od atomske bombe, do jedrskega reaktorja in elektrarne, do prvega čipa in prvih laserjev, mikrovalovnih pecic, do operacijskih sistemov itd. itd...Res zanimivo zakaj se dan danes vsi rusi uporabljajo windowse, ki so ameriski produkt. In zakaj vse domace ruske racunalnike poganjajo ameriski procesorji in graficne kartice ameriskih proizvajalcev. Na tem podrocju in se marsikaterem, so Rusi zaostali dalec dalec dalec. In kot je jasno vsakemu, razen seveda amerofobom - americani so do sedaj placevali rusom za prevoz na mednarodno vesoljsko postajo. Z razlogom! Denar. Ceneje je bilo. In vsak ki vsaj malo spremlja zadeve ve, da so americani ze uspesno testirali vesoljsko plovilo BREZ posadke (Boeing X-37), ki bo zmoglo v vesolje "peljati" ogromno tovora in se samostojno vrniti na zemljo. Stroski bodo seveda primerno majhni v primerjavi z space shuttli.
lapys
18. 06. 2012 10.38
+17
"Čeprav Kitajska zaostaja za velikimi "vesoljskimi" silami, kot sta Kitajska ali Rusija" Kako a zaostaja samo za sabo? a ste mislili mogoče ZDA?