Tujina

Kitajske oblasti od umetnika zahtevajo 1,85 milijona dolarjev

Peking, 29. 06. 2011 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uradni Peking od Ai Weiweija, umetnika, ki je kritičen do režima, zahteva, da plača utajene davke in kazni, ki mu jih očitajo. Umetnik je svoj zločin priznal šele po več kot dveh mesecih v zaporu.

Pred tednom dni so kitajske oblasti po več kot dveh mesecih v zaporu proti plačilu varščine izpustile umetnika Ai Weiweija. Do režima kritični umetnik je bil v priporu od začetka aprila zaradi obtožb o davčni utaji. Ai naj bi pokazal pripravljenost, da prizna svoj zločin, in obljubil plačilo davkov, poleg tega pa naj bi bil v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Zdaj uradni Peking od 54-letnega umetnika zahteva 12 milijonov juanov (1,85 milijona ameriških dolarjev oziroma 1.274.720 evrov) plačila utajenih davkov in kazni, je sporočil njegov prijatelj in odvetnik družine Liu Xiaoyuan. Pet milijonov juanov je znesek za utajene davke, sedem za kazni. Ai ima zdaj tri dni časa za pritožbo, če pa kazni ne bo plačal, bodo oblasti zoper njega vložile kazensko ovadbo.

Ai ni podal izjave za javnost, saj so mu oblasti prepovedale komunikacijo z mediji.

Ai Wiewei
Ai Wiewei FOTO: Reuters

Ai Weiwei, ki je glasen kritik kitajske vlade, je bil aretiran 3. aprila na letališču v Pekingu, ko je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih kampanj kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. Mednarodna skupnost z ZDA in Evropsko unijo na čelu je glasno obsodila njegovo priprtje.

Podjetje Beijing Fake Cultural Development, povezano z umetnikom, naj bi utajilo velike vsote denarja in namerno uničilo dokumentacijo o računovodstvu. Aijeva družina in privrženci so te obtožbe v preteklosti večkrat zanikali.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bosta1
29. 06. 2011 10.27
Pri nas to poteka bol subtilno...... Ljubljenčki režima dobijo pogodbe, anekse.......