Tujina

Kitajska in ZDA ratificirali pariški podnebni sporazum, sledil plaz pozitivnih odzivov

Peking, 03. 09. 2016 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/B.G.
Komentarji
49

Kitajska je ratificirala podnebni sporazum, ki so ga decembra lani sprejeli v Parizu. Kmalu za njo so ratifikacijo oznanile tudi ZDA. Državi sta namreč največji onesnaževalki na svetu in sta tako ključni za uspešno doseganje cilja sporazuma.

Smog na Kitajskem
Smog na Kitajskem FOTO: Reuters

Kitajska je ratificirala podnebni sporazum, ki so ga decembra lani sprejeli v Parizu, je sporočila državna tiskovna agencija Xinhua. Kot je bilo pričakovano, so ji sledile tudi ZDA. Ratifikacijo je oznanil ameriški predsednik Barack Obama, ko je prispel na srečanje G20. 

Državi sta največji onesnaževalki na svetu, saj je Kitajska odgovorna za četrtino, ZDA pa za 15 odstotkov vseh svetovnih emisij.

Sporazum določa omejitev dviga globalne temperature za največ dve stopinji Celzija do konca stoletja, z željo približati se 1,5 stopinje. Učinkovati naj bi začel leta 2020.

Podnebni sporazum, ki je bil sprejet konec lanskega leta v Parizu, aprila pa ga je na sedežu ZN podpisalo 175 držav, bo začel veljati, ko ga bo ratificiralo ali kako drugače doma potrdilo 55 držav, ki predstavljajo 55 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov.

Ratifikacija Kitajske in ZDA zagotovo pomeni velik korak k uveljavitvi. Kot dodajajo svetovni mediji, poteza priliva na pritisk na ostale članice G20, da se zavežejo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Do zdaj je poleg Kitajske in ZDA sporazum retificiralo 23 držav. Slovenija bi lahko ratifikacijski postopek začela takoj, ko bo sporazum potrjen v Evropskem parlamentu, kar je pričakovati do konca leta.

Strokovnjaki opozarjajo, da se cilj sporazuma že oddaljuje, saj je ukrepanje prepočasno. Že 14 zaporednih mesecev se temperature na globalni ravni zvišujejo.

Onesnaženje v Parizu
Onesnaženje v Parizu FOTO: Reuters

Pozitivni odzivi z vseh koncev sveta

Odzivi na potezo Kitajske in ZDA, ki sta danes uradno pristopili k pariškemu podnebnemu sporazumu, so pozitivni. ZN pravijo, da je ratifikacija teh dveh držav velik korak k hitri uveljavitvi sporazuma. Okoljevarstvene organizacije prav tako poudarjajo pomen čimprejšnjega ukrepanja, da bi se izognili najhujšim posledicam podnebnih sprememb.

"Rada bi se zahvalila Kitajski in ZDA za ratifikacijo tega prelomnega dogovora - dogovora, od katerega je odvisna možnost za trajnostno prihodnost za vse narode in vse ljudi. Prej kot bo pariški sporazum ratificiran in se bo v celoti začel izvajati, bolj gotova bo ta prihodnost," je v izjavi zapisala izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) Patricia Espinosa.

Uveljavitev pariškega sporazuma poudarja, da se "moment in mednarodna solidarnost, ki smo ji bili priča v letu 2015, med majhnimi in velikimi, med bogatimi in revnimi narodi nadaljuje v letu 2016", je dodala.

Priložnost, da se tudi druge države pridružijo temu "valu ambicij in optimizma za boljši in bolj trajnosten svet", bo po njenih besedah poseben dogodek, ki ga 21. septembra v New Yorku pripravlja generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Ta je danes, ko je iz rok ameriškega predsednika Baracka Obame in kitajskega predsednika Xi Jinpinga prejel dokumentacijo o pridružitvi k sporazumu, izrazil optimizem, da bo pariški podnebni sporazum začel veljati do konca leta.

Okolje - 7
Okolje - 7 FOTO: Reuters

Greenpeace: to je velik korak k uveljavitvi sporazuma

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace so v odzivu zapisali, da je dejstvo, da sta se k sporazumu pridružili državi, ki v ozračje izpustita največ toplogrednih plinov, velik korak k uveljavitvi sporazuma in bi moralo pomeniti začetek veliko volj ambicioznega mednarodnega ukrepanja na področju podnebja.

"Svet ima končno dogovor, katerega uradni podpisnici sta tako Kitajska kot ZDA. To kaže na novo obdobje v globalnem odzivu na podnebne spremembe. Obe državi morata sedaj okrepiti in pospešiti svoje napore za oblikovanje prihodnosti, ki se bo izognila najhujšim učinkom podnebnih sprememb," je zapisala vodja Greenpeace International Jennifer Morgan.

Skupna napoved Kitajske in ZDA pošilja po mnenju Greenpeacea v svet močan signal, da se je "Pariz" premaknil od dogovarjanja k ukrepanju. Ta trenutek bi moral biti začetek, ne konec, svetovnega ukrepanja glede podnebja, menijo v organizaciji.

V Svetovnem skladu za varstvo narave (WWF) so opozorili, da je časa za ukrepanje vedno manj. "Ko je leto 2016 na poti k temu, da bo najtoplejše leto v zgodovini, je opomnik, da imamo na voljo zelo malo dragocenega časa za ukrepanje, da bi zagotovili, da bo dvig globalne temperature precej pod dvema stopnjama Celzija," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pascal Canfin iz WWF.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MajstaAles
06. 09. 2016 09.55
+2
Daleč prepozno. Bogi tisti, ki imate ravno male otroke ali pa so še na poti. Bogi boste, ko boste gledali njihovo trplenje, tudi če vam je kao vseeno za vaše lastno. Ko bo tako daleč, pa se spomnite na "ekofašiste" ali kako jim pač pravite in se bridko razjočite.
skradin
05. 09. 2016 10.20
+4
Papir vse prenese.......narava pa ne bo praznih besed in obljub!
Frane Šajn
03. 09. 2016 20.43
+3
No to pa je pljunek v oči vsemu preostalemu svetu!
Frane Šajn
03. 09. 2016 20.34
+8
Ljudje jemljite to ratifikacijo z veliko rezervo ker v ozadju te dokaj "nagle megle" se skriva nekaj zelo zelo bolnega. Čas bo pokazal , da se ne motim!
Frane Šajn
03. 09. 2016 20.38
+5
Sanacija tega kar sta spustila ta dva podpisnika vrže na tla vse najbogatejše maherje zato se ne nadejajte kakšnega ukrepanja v to smer bodo prej v Indiji morali pobiti vse krave, ki so glavni vzrok za ves <CO2 po Ameriškem mnenju na tem planetu!
mastaflash
03. 09. 2016 19.32
+1
10 let prepozno!!! zakaj?
Kollerik
03. 09. 2016 19.26
+8
Blefiranje na kubik. Prvo profit, nato dolgo časa nič, šele nato človek in na zadnjem mestu seveda narava, podnebje.
Al83
03. 09. 2016 16.46
+1
Letošnje poletje je bilo že čisto prijetno. Kar se pa napovedi ekoznanstvenikov tiče se je pa do zdaj še vse izjalovilo. Temperatura bi mogla jit gor že stopinjo, pa je šla samo za par stotink, pa še tega ne morejo natančno določit. Arktika bi se tud mogla že pred destimi leti stopit, pa še kar vedno obstaja. Dle časa lažejo o tem globalnem segrevanju, večji lažnjivci izpadajo, ko se nič ne uresniči, kar napovejo.
frako
03. 09. 2016 17.32
+7
upraš kak gre sibirijcem pr 30 stopinjah namest rekordnibh 17.
MajstaAles
06. 09. 2016 09.45
Al83
03. 09. 2016 16.39
-3
Deindustrializacija se nadaljuje. Najboljše, da zaradi ekofašistov in globalistov zapremo vso industrijo, in da narod pokrepa od lakote. Država pa bo mela spet še en izgovor, da še bolj obdavči že zelo obuboženo ljudstvo. Ekofašisti, ki se furajo okrog v svojih privatnih letalih in živijo v ogromnih vilah naj ne bodo hinavci in naj grejo sami najprej živeti po svojih principih nekam v šotore in šele po tem vsiljujejo svoje mnenje drugim. Sicer pa ni nobenih dokazov, da bi kar trdijo bilo res. Nimajo niti dovolj natančnih merilnih naprav v večini sveta, da bi lahko z natančnostjo trdili, kar trdijo( v stotinko natančne meritve iz bogu za ledi Afrike, ki bi jih rabili, da bi lahko dovolj natančno določali globalne temperature itd..)
MajstaAles
06. 09. 2016 09.48
Seveda imajo dovolj natančne naprave. Sonde, ki merijo temperature na stotinko natančno plavajo že več kot 10 let po vseh morjih sveta. Prav tako je bilo poslano na tisoče kopenskih sond na vse konce sveta. Vprašaj dunajski fax, oni so jih takrat razdelili in oni so tisti, ki so odkrili "neprijetzno resnico," ne Američani. Stopi iz škatlice.
luckyss..
03. 09. 2016 15.05
+8
Ja, sedaj bodo Kitajci na vse svoje tovarniške dimnike montirali filtre - "malo morgen".. ZDA pa itak pravijo, da ne bodo delovali v škodo svoje industrije ne glede na podpise.. Podobno kot njihovih vojakov ni moč tožiti na mednarodnih sodiščih za vojne zločine....Blef za ovce...
Iniesta
03. 09. 2016 14.51
+3
Zal prepozno ....
Whos
05. 09. 2016 14.31
dirtmcgirt
03. 09. 2016 14.31
+9
evropa je raj na tem planetu
Iniesta
03. 09. 2016 14.51
+6
sinhron
03. 09. 2016 14.30
+4
Saj se sami najbolj utapljata v smogu , posledično prihajajo bolezni dihal !
pravres
03. 09. 2016 16.31
+5
Zemlja je zaenkrat še okrogla, tako da vso svinarijo tudi k nam prinese, nas bo evropa stiskala s cilji do 2050 zmanjšanje TGP za 95% tudi če mi nehamo dihat, bo k nam prišel onesnažen zrak in Amerie, Kitajske,.. Pa letet verjetno tudi ljudje ne bojo nehal, tako da
relos
03. 09. 2016 13.15
-4
podpis že podpis...ampak, ali bo zaradi tega množica jedla manj ali nič mesa (kar bi bilo nujno potrebno za omejitev toplogrednih plinov) in ali se bo ta ista množica nehala prekomerno ploditi (ve se, da svetovne demografske krivulje (=+1miliarda vsakih sedem let) ne prenese noben fizikalni sistem) - to pa je vprašanje!!
zez
03. 09. 2016 13.22
+5
Ne še vedno bodo vsi skupaj jedli enako ali več mesa, kljub temu, da je živinoreja največji onesnaževalec zraka, vode, porabi tudi daleč največ pitne vode, pospešuje izsekavanje deževnih gozdov itd. To kar se podpisuje je navaden davek na zrak. Pripravite se še na kake dodatne nesmislne davke, ki jih bo še kar nekaj.
Demination
03. 09. 2016 13.44
-1
hahhahaah ja ja nehal bomo jesti meso bravo bravo ti kar jej tiste koreninice pa travo če ti je do tega ampak zarad mene se lohk svet podere vazn da je zrezek na mizi pa je.
Kollerik
03. 09. 2016 20.13
+2
zez tokrat +++++. Ravno v Amazoniji se dogajajo največji poseki deževnega pragozda v korist pašnikov za govedo. Poleg dima zaradi deforestizacije pragozda z uporabo ognja (Slash and burn), se v ozračje sprošča še metan iz iztrebkov goveda.
MajstaAles
06. 09. 2016 09.52
Ce bi bilo treba za meso plačati realno ceno, temu seveda ne bi bilo tako. Ker pa je v 9/10 subvencionirano, pa je poceni za rajo, ki ga seveda ne bo nehala kupovati, kot je že potrdil Deminator zgoraj. Zgolj realno ceno bi postavili, pa bi bilo vsega tega konec. Ljudje kot je Demintor bi pač popenili, bi pa vsaj uvideli končno kruto neekonomičnost tega početja do sedaj.
korintos23
03. 09. 2016 12.50
+0
To z ameri je kot-lakše se diše! hahaha
jaka
03. 09. 2016 12.44
+2
Spet so kitajci prehiteli ZDA.
NiVseRes
03. 09. 2016 12.37
+3
A to slucajno pomeni se kaksno vojno vec......
zez
03. 09. 2016 13.23
+3
Vakcinar
03. 09. 2016 11.33
+2
Kaj bo šele , ko bodo začeli pit bertija.
taurus111
03. 09. 2016 12.24
+2
Tega 1/2 vagona mleka bodo popili prej cariniki, res je neka količina ?
heris
03. 09. 2016 10.56
+4
frako
03. 09. 2016 10.48
+8
Jah kitajci majo zdaj itak 4to verzijo nuklearke, immuna na tako imenovani meltdown, prou tko delajo na torijskih reaktorjih. Tko da pomoje bo kitajska začela furat sam take zadeve.
hotchilipoper
03. 09. 2016 10.46
+19
Kitajci podpišejo kar hočejo,in se na to popišajo
frako
03. 09. 2016 10.50
+8
Letos zalaufa prva četrta generacija nuklearke na kitajskm immuna na meltdown. Delajo tud na torijskih, tko da zna bit ta sporazum njim v plus k bodo tehnologijo prodajal ostalim državam.
NiVseRes
03. 09. 2016 12.32
+0