Tujina

Kitajska obtožuje dalajlamo

Peking, 04. 04. 2008 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska oblast je prepričana, da krogi blizu dalajlame želijo sabotirati olimpijske igre v Pekingu.

Protesti ob 49. obletnici tibetanske vstaje so se sprevrgli v izgrede, v katerih je po podatkih kitajskih oblasti umrlo 22 ljudi, po podatkih Tibetancev pa kar 140.
Protesti ob 49. obletnici tibetanske vstaje so se sprevrgli v izgrede, v katerih je po podatkih kitajskih oblasti umrlo 22 ljudi, po podatkih Tibetancev pa kar 140. FOTO: Reuters

Kitajska je poziv odposlanca tibetanskega duhovnega vodje dalajlame, naj olimpijski ogenj ne prečka Tibeta, označila kot dokaz želje ljudi blizu dalajlame, da bi sabotirali olimpijske igre v Pekingu.

"Olimpijski ogenj je najvišji simbol olimpijskega duha. Predstavlja mir, prijateljstvo in napredek," je dejala Zhu Jing, tiskovna predstavnica organizacijskega komiteja olimpijskih iger v Pekingu. "Dejstvo, da klika dalajlame poziva k odpovedi poti olimpijskega ognja čez Tibet, kaže na njihovo željo, da bi sabotirali olimpijske igre v Pekingu," je dejala.

Za Tibet tudi v ameriškem kongresu

S tem se je odzvala na četrtkovo izjavo posebnega odposlanca dalajlame Lodija Gyarija v ameriškem kongresu. Dejal je namreč, da bi bilo treba prehod olimpijskega ognja čez Tibet odpovedati, ker bi pomenil provokacijo, po zadnjih dogodkih v Tibetu pa bi to bilo tudi žaljivo.

Lodi Gyari je ameriškim kongresnikom v Washingtonu dejal še, da mora Kitajska prevzeti vso odgovornost za zadnje nasilje v Tibetu. Tibet je ob tem označil za brutalno okupiranega, stanje v Tibetu pa za neusmiljeno.

Ob tem je še menil, da bi morali vidni ameriški kongresniki obiskati Tibet, da bi svetu pokazali vso bedo, ki jo doživljajo Tibetanci. Zahteval je tudi mednarodno preiskavo kitajskega zatiranja tibetanskih protestov, ki so jih ob 49. obletnici tibetanske vstaje proti kitajski nadvladi 10. marca v Lhasi pripravili tibetanski menihi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.