Tujina

Eden mrtev, pet hudo ranjenih v potresu

Peking, 05. 08. 2008 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajsko provinco Sečuan je stresel potres. Le nekaj ur prej je olimpijska bakla končala svoj zadnji postanek v sečuanski prestolnici Čengdu.

Sečuan je maja prizadel potres z močjo 7,9 po Richterju. Zahteval je skoraj 70.000 žrtev. Obnova bo dolgotrajna, opozarjajo oblasti. Na novo bo treba postaviti cela mesta, več milijonom razseljenim prebivalcem zagotoviti streho nad glavo in obuditi gospodarstvo.

Zahodno kitajsko provinci Sečuan je stresel potres z močjo 6,0 stopnje po Richterjevi lestvici. Med tresenjem tal je ena oseba umrla, 23 pa je ranjenih, med njimi pet huje.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije se je v potresu zrušil most na avtocesti, najmanj tri vasi pa so odrezane od sveta. To so le prvi podatki o škodi, končne ocene še ni. Oblasti so prebivalcem na pomoč poslale 200 pripadnikov vojske, ki pa bodo morali do najbolj prizadetih območji peš.

Potresne sunke so čutili tudi v sosednji provinci Gansu. Epicenter potresa je bil okoli 50 kilometrov severozahodno od mesta Guangjun in 1250 kilometrov jugozahodno od olimpijske prestolnice Peking. Guangjung je bil skoraj uničen v katastrofalnem majskem potresu, ki je zahteval najmanj 70 tisoč žrtev, tla pa se od takrat še niso umirila.

Le nekaj ur pred potresom je olimpijska bakla končala svojo pot po sečuanski prestolnici Čengdu.

Posledice potresa maja letos so še vidne.
Posledice potresa maja letos so še vidne. FOTO: Reuters


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tapameten
05. 08. 2008 15.24
glih zadnjič mi je princ teme prišepnil da bo na kitasjkem ravno v času olimp.iger hud potres, tsunami, kolera, kuga, vulkan izbruhnu, povodenj, požar in tifus in odprte rane od gobavcev...