Tujina

'Kitajska bo vodilna globalna sila, tistemu, ki bi si drznil ločiti kakšen kos zemlje od Kitajske, pa bo žal'

Peking, 24. 10. 2017 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kongres kitajske komunistične partije presenečenj ni prinesel, je pa močno zasidral oblast voditelja Ši Džinpinga. Ta je v dolgem govoru tudi orisal prihodnjo vlogo Kitajske na svetovnem odru.

Kitajski voditelj Ši Džinping
Kitajski voditelj Ši Džinping FOTO: AP

Ši Džinping se bo po tokratnem kongresu partije na Kitajskem zasidral kot najmočnejši voditelj, odkar je državo vodil Mao Zedong, ocenjuje tuji tisk. Ši Džinpingove misli bodo namreč dodali celo v ustavo. Vse od ustanovitve Ljudske republike Kitajske leta 1949, je takšna čast še v času življenja doletela le enega voditelja – in to je bil sam Mao Zedong.

Ši Džinping je na 19. kongresu partije – teden dni trajajočem političnem vrhu v Pekingu, sicer dejal, da se druga največja svetovna ekonomija pomika v "novo ero mednarodne moči in vpliva", povzema Guardian.

"Naša stranka ima močno, stabilno in energično vodstvo," je dejal pred okoli 2200 delegati. "Naš socialistični sistem je močan in vitalen, naš narod čakajo velike stvari. Danes več kot 1,3 milijarde Kitajcev živi zadovoljno in dostojno. Naša država izžareva pozitivno dinamiko, naša kitajska civilizacija sije z žarom in glamurjem."

Džinping bo partijo vodil vsaj še naslednjih pet let. Analitik Bill Bishop je za Guardian ocenil, da si je kitajski voditelj na tokratnem kongresu postavil ne samo svojevrsten spomenik, ampak tudi izjemno utrdil oblast. "Njegov morebitni izzivalec zdaj ne bi izzival le njega, ampak partijo. In partije nihče noče izzivati."

Jude Blanchette pa dodaja, da je ob takšni koncentraciji moči, za vse , ki so pod njim, dejansko nemogoče, da bi rekli ne kateri koli njegovi zahtevi.

Tudi zato se mnogi že sprašujejo, ali bo držal besedo in se leta 2022 poslovil, ali bo skušal ostati na čelu države in voditi absolutistično politiko. Navsezadnje - tudi njegov govor ni bil osredotočen na naslednjih pet, ampak naslednjih 30 let.

Kitajska
Kitajska FOTO: Thinkstock

Na tokratnem kogresu je Ši Džinping govoril tri ure in 23 minut ter orisal, kako si predstavlja kitajskih naslednjih pet let.

1. Načrtuje še večji vzpon Kitajske na globalnem odru. "Nobena država se ne more preseliti na svoj samotni otok. Živimo v globalnem svetu, delimo usodo," je dejal. In se s tem distanciral od ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki deluje pod sloganom "najprej ZDA". Napovedal je, da bo do leta 2050 Kitajska "vodilna globalna sila". V ta načrt je vključena tudi "vrhunska vojska", ki se bo lahko borila v vojnah in v njih tudi zmagala.

2. "Demokratizacije po zahodno" ne bo. Kitajska nima nobenega namena, da bi prevzela zahodni model demokracije, še naprej bo razvijala svoj model, je dejal – tako kar se tiče zakonodaje kot odnosa s sodobnimi tehnologijami. "Socializem s kitajskimi karakteristikami za novo ero" naj bi bil ta sistem, ki naj bi se med drugim učinkovito spopadel s korupcijo, ki se je uspešno zasidrala v partijsko strukturo in druge pore kitajske družbe.

3. Na Kitajskem ne bo nobenih poskusov neodvisnosti. Da si kakšna kitajska regija želi na svoje, ni skrivnost. "Ne bomo tolerirali nobenih poskusov, s katerim bi ločili kakšen kos zemlje od Kitajske. Kri ni voda," pa na to pravi kitajski voditelj. Še posebej za Tajvan in Hongkong je napovedal medijske kampanje, ki bodo "okrepile patriotizem in ljubezen do domovine".

4. Hiše morajo biti domovi, ne špekulativne naložbe, Kitajska pa inovativna država.  Džinping je skušal pomiriti strahove Kitajcev, ki jih skrbijo vse višje cene nepremičnin. Pa tudi vse tiste, ki menijo, da se kitajska rast ohlaja. Obljubil je, da se bo država še bolj odprla tujim naložbam, utrdila svoj položaj v finančnem sistemu in da bo Kitajsko spremenil v "državo inovatorjev".

5. Komunistična partija želi "lepo Kitajsko". Napovedal je, da bodo "Kitajci uživali še višji nivo blagostanja". In to sredi čistega okolja.

Kitajska svojim ljudem sicer še naprej obljublja, da bo do leta 2020 izkoreninila revščino. Izpolnjevanje ambicioznega cilja jim gre zelo dobro od rok, je pa cena napredka že leta predmet debate, saj se je oblast odločila, da bo cilj dosegla za vsako ceno.

Med drugim tudi s preseljevanjem ljudi v nova naselja z območij, za katera so ocenili, da so  tako neperspektivna, da tam nikoli ne bo mogoče veliko boljše življenje. Ideja, ki je razjezila mnoge, ki se ne strinjajo, da država v njihova življenja posega tako ostro, da zavoljo lepših statističnih številk celo določa, kje bodo živeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
25. 10. 2017 15.52
Fasisti, tako pravijo nasi komunisteki spanski vladi ki ne dovoli da se katalonija odcepi.
Heretik1
24. 10. 2017 20.08
+0
Tibetanci bi že zdavnaj pomrli od lakote, če zanje ne bi skrbeli Kitajci. Od vrtenja molilnih mlinčkov nisi nič bolj sit!
Fifi 24
24. 10. 2017 21.14
-1
Ti pa obvladaš čudno da so preživeli do kitajcev kaj genij
dipe
24. 10. 2017 19.38
+1
Kakšna Kitajska. Prihodnost je v feudima Katalonija , Veneto, Slovenienstan, Kosova, Dalmato, Vels, Korzika
Infraping
24. 10. 2017 19.24
Enostavno vrjet čem takem.
Infraping
24. 10. 2017 19.23
Nekako bi se spodobilo, da pride k meni prespati, se ji nasmejem, potem pa gre kamor spada.Enostavno verjet čem takem. Ni me znala nasmejati, na mojo veliko žalost. Se me tak nobena ni.
EnverHoxha
24. 10. 2017 16.45
+5
svečkarjem še kr ni jasno da ameriška klošarija pada na kolena pred kitajce... ko jim še omejio vojne po svetu in blokirajo ameriško vojaško industrijo in prevladajo s svojimi vojaškimi izdelki bomo priča propadu amerike mogoče tudi državni vojni...med tem bojo rusi in kitajci spodbudil rasno vojno in pri tem z orožjem podkrepili upornike...
nikhrast
24. 10. 2017 18.45
-4
Prav imaš, zdaj pa na iPhone, pa na hamburgje, pa kakšno Coca-Colo...
Kollerik
24. 10. 2017 18.51
+5
Iphone je nabrž naret na Kitajskem in še dosti stvari ki jih ti, hrast.... uporabljaš....
nikhrast
24. 10. 2017 19.45
+0
Daj, malo poglej kdo to investira, pa saj Kitajci niso inovatorji, oni samo kopirajo. Saj imamo polno kitajskih izdelkov, samo nejveč tehnologije, know-howa, inovacij... pa pride iz zahoda.
appollyon
25. 10. 2017 15.53
Ko se zahodne firmw poberejo iz kitajske kitajska propade v 1 mesecu, folk pa zacne umirat od lakote.
flojdi
24. 10. 2017 16.41
+0
. naj se najprej spokajo iz Tibeta
EnverHoxha
24. 10. 2017 16.48
+4
kitajci so zdej tako močni da zahodni novinarji ne upajo več pisat o tibetu...njabrž je tudi tibetcem bolje pod kitajsko kot na svojem....lahko bi pa tudi amerik vrnila gunatanamo nazaj kubi pa to ....pa spokala in sirije,libije,ukrajine,iraka,afagnistan,jemna itd...
Kollerik
24. 10. 2017 18.54
+2
Tibetancem ni nič dobro pod Kitajci.... le ti na veliko uničujejo njihovo kulturo, .... sedaj so se Kitajci spravili delat ogromne jezove za ogromne hidro elektrarne.... in ker se bo v času uresničevanja njihovih megalomanskih gradenj pritok rek iz Tibeta v Indijo postopoma zmanjšal, lahko v prihodnje pričakujemo velika trenja med Kitajsko in Indijo.
rossi66
24. 10. 2017 16.20
+3
Univerza UCLA je v studijskem letu 2017/18 prvic v globalni zgodovini ameriskega visokega solstva, z zakonom omejila delez vpisa Kitajcev na Univerzo. Seveda, rumencki takoj v pogrom, ces kaksna diskriminacija, ampak vodstvo se ni dalo. Globoko se klanjam vodstvu UCLA za ta korak in upam, da ne bo ostal precedenčen.
nikhrast
24. 10. 2017 16.28
+2
Malo po univerzah tu v Kanadi, na fakultetah za matematiko... polno Kitajcev
rossi66
24. 10. 2017 17.32
+2
nikhrast
24. 10. 2017 18.48
+2
Pa poglej cene nepremičnin v Vacouverju, Kitajci so dvignili cene, domačini nimajo šans da kaj kupijo.
Kollerik
24. 10. 2017 19.15
+1
rossi, le zakaj imam občute, da si napiflan diplomček, ki pogori pri vsakem realnem delu......
rossi66
24. 10. 2017 21.35
-1
Pojma nimam zakaj imas tak obcutek. Mogoce zato ker si nedorasel pubertetnik, ki cuza mamico in ocka? Poglej, poglej..., to bo ja.
lnterReflections
24. 10. 2017 16.11
+3
Najbolj kapitalistična država na svetu. Tam imajo delavci najmanj pravic od vseh velesil.
nikhrast
24. 10. 2017 16.04
-4
Nekateri se obnašate kot luzerji, ne znajdete se v vrednotah zahoda, demokraciji, kapitalizmu..., pa sovraštvo do Amerike, realnost vam je pa tuja. Kitajska napreduje, kašitalizem je tam uspeh, rast je velika, samo daleč je še da doseže standard zahodnih držav. Pa kje je sociala, Kitajci še daleč niso deležni toliko sociale kot Američani. Pa kje je kitajski know-how, nova tehnologija, inovacije... največ tega še uvažajo iz zahoda. Problem eno-strankarskega sistem bo pa vedno navzoč, poglej Hong Kong.
rossi66
24. 10. 2017 16.17
+0
Nima smisla nikhrast, govoriti o tem slovencem je priblizno tako kot lajati v luno. Ucinek nicen, zaslepljenost neskoncna.
EnverHoxha
24. 10. 2017 16.36
+6
hahah "vrednotah" zahoda hahah dej ti o vrednotah zahoda razlagaj sirskim,iraškim itd otrokom...to razlagaj šefkom ki dajejo 650 eu plače za 12 urni delovnik...to razlagaj našim klošarjem ker pač na kitajski jih ni...kje ti vidiš socialo v ameriki a to da 50 miljonv američanov nima zadosti veliko plačo in hodi v javne kuhinje,mojster narobe si razlagaš socijalo...narobe je tudi mešat socijalo in socializem...kaj se tiče inovacije se tja selijo vse firme in s tem se kitajci učijo ...tudi pipstrel je šu tja ....socijal rabiš ker nimaš zadosti razvite države da bi lahko vsi dela za pošteno plačo in tudi zaradi nje nimamo klošrajev v sloveniji za razliko večina zahodnih držav...mi imamo še nejveč demokarcije v evropi...nemci pa francozi delajo samo še za arabace in žide....in kaj se tiče enostrankarske politike,raje vidim 1 poštenega kot 90 invalidinih v parlamentu,pa noben ni nikoli nič kriv...rossi ti si pa dobr to zase napisala,svetujem mal popotovanje na kitajsko če na pa mal tubo poglej posnetke od tam da se mal podučiš....
rossi66
24. 10. 2017 17.00
-3
jure benko..., tebi se pa od klikanja po wikipedii in YouTube-u kar od miske kadi... Ker ocitno na to, kaksne klamfe ser..s, nisi povohal ne US ne Kitajske...
nikhrast
24. 10. 2017 18.55
-3
ure, zgleda da si razočaran nad demokracijo in kapitalizmom, ne znajdeš se, neambicioznost, nepodjetnost... Ne poznam kakšnega Slovenca da tu ne bi bil uspešen. V Ameriki bi bil sigurno na sociali, boni za hrano, dohodki bi bili sigurno manj kot $1250 na mesec, pa po kakšni službi spet na podpori za brezposelnost, $400 na teden...
Kollerik
24. 10. 2017 19.07
+3
dva samozvano razgledana mislita, da tisti, ki ne maramo ameriških izvozov "demokracije" v svet v obliki vojnih zločinov.... ne znamo delat, imeti ESP-jev in tako naprej.... ličeka
nikhrast
24. 10. 2017 19.49
-2
Katera demokracija pa ti je po volji, britanska, kakšna skandinavska, nemška..., povej.
rossi66
24. 10. 2017 21.38
-1
Koleriki bo treba najprej razloziti kaj je to demokracija... ampak pocakajmo, da konca osnovno solo. Dokler ponavlja sesti razred je brezpredmetno, zguba casa.
Infraping
24. 10. 2017 15.18
-1
Bedniki zahojeni.
Infraping
24. 10. 2017 14.58
Očitno govori o "štelanju". Ka ga j.eee
nestabilen
24. 10. 2017 12.47
+7
Koncno imamo velesilo ki je vecja od USA,ce dodamo se zaveznistvo z Putinom potem lahko upamo na malo miru,vsaj za par desetletij al jih po pa Usa dobila po prstih kot v Vietnamu.
iGURT
24. 10. 2017 13.49
+8
USA so največja grožnja svetovnemu miru.
nikhrast
24. 10. 2017 15.45
-5
iGURT
24. 10. 2017 12.34
+5
Kitajska kaže ameriki da gre tudi brez napadanja nič krivih nič dolžnih držav. Sam amerosi drugega ne znajo.
Kollerik
24. 10. 2017 12.44
+6
..... glede amerov +++++, drugače pa tudi kitajci niso tako miroljubni...kar Afriko si poglej...prvo podkupijo njihove skorumpirane vlade, nato vzamejo v zakup pristanišča za vdor v te države... temu sledi izkoriščanje naravnih bogastev. Najprej domača delovna sila dela za njih, če se ti bunijo, pripeljejo kar svoje kulake...
Kollerik
24. 10. 2017 12.47
+4
.... sicer črncem zgradijo prav lepo infrastrukturo...železnice, ceste,..... ki pa so namenjene za odvoz rude in lesa v pristanišča...
iGURT
24. 10. 2017 13.39
+5
Kitajci ne napadajo in uničujejo nič krivih nič dolžnih držav, ne pobijejo tisoče in tisoče nedolžnih ljudi kot to počnejo amerosi
nikhrast
24. 10. 2017 15.47
+0
Kollerik
24. 10. 2017 16.02
+3
obstaja več vrst napadov.... igurt, je pa res, da takšnih svinjahrij, kot jih počenjajo ameri.... kitajci niti približno ne počno...
rossi66
24. 10. 2017 16.30
Ja kolerika, z naslonjaca nekje na slovenskem podezelju je lahko biti ekspert za mednarodno politiko... kako ti to uspeva? respect!
Kollerik
24. 10. 2017 19.09
.... sem morda več po svetu kot ti.... da pa si na spodnjem nivoju, dokazuje tvoje bedasto podcenjevanje...znak nizke inteligence
rossi66
24. 10. 2017 21.40
Ne nisi. Niti morda. Hudo dalec od tega. Sicer pa ne podcenjujem, samo navajam dejstva. Ki so pri tebi, glede na tvoj intelekt, oz pomanjkanje le tega, neizpodbitna.
vertex
24. 10. 2017 11.35
+7
kitajska je ena najbolj varnih držav na svetu,premožni američani se selijo na kitajsko
HorstWiesel
24. 10. 2017 11.47
+8
Na Kitajskem nimajo vsakodnevnih strelskih šovov pa snjaperskih scen iz lasvegaških hotelov,...
nikhrast
24. 10. 2017 15.49
-1
verty, Kitajci se pa selijo v Severno Ameriko, malo na obisk v Vancouver, cene nepremičnin so šle skozi streho zaradi Kitajcev.
rossi66
24. 10. 2017 16.22
-1
Vertex, od kod pa ti pobiras te nebuloze??? Takih klamf se se online ne najde...
vertex
24. 10. 2017 11.33
+4
zakaj objavljate take novice o super rdeči kitajski,janšisti so v nedeljo doživeli polom sedaj pa še taki prispevki
nikhrast
24. 10. 2017 15.52
Kakšen polom, neurje v Izoli, predsedniške volitve so pa nepomembne.
Skunk Works
24. 10. 2017 11.13
-3
Da pridejo stotin milijoni iz bicikla v moderne avtomobile na modernih avtocestah v samo eni generaciji, ta čudež zmore samo kapitalizem......toliko da ne bi sanjali preveč o nekih komunistih....so imeli vse komunistično pred tem.....ko je delavec dal dve letni plači za tisti črmn bicikel brez prestav, pa še rto je čakal v vrsti, da ga je lahko kupil .....Ampak to je bilo še preden so se odprli kapitalizmu.....Sicer so pa še daleč daleč za ZDA, da vas potolažim, po bdp na prebivalca.....Sicer pa rusofili in kitajceljubci tukaj, vidim da sploh ne veste kaj govorite...kar tako nekaj....brez veze......
RdečiKarton
24. 10. 2017 11.33
+5
Nebuloze. Kitajci imajo takšno gospodarsko rast, kot je ZDA že dolgo nima. In to s komunističnim modelom kapitalizma. Vezeš kosmiče!
iGURT
24. 10. 2017 12.36
+3
"Socializem s kitajskimi karakteristikami za novo ero"
Kollerik
24. 10. 2017 12.48
+2
rosean...ne bo dolgo, ko boš spet morala nositi rdečo zvezdo.... :))
Ost1234
24. 10. 2017 13.53
+3
ROSEANN še dve-tri leta in Kitajski bo prva obračunska valuta Sveta :-))!
Ost1234
24. 10. 2017 13.54
+2
Njihov model socializma pa najbolj juspešna družbena ureditev na Svetu ;-))!!
rossi66
24. 10. 2017 16.23
Rdeci karton, Kitajska gospodarska rast, jot je v tem trenutku, ni vzdrzna na dolgi rok. To ti bo razjasnil vsak ekonomist, pa cetudi diletant...
Ost1234
24. 10. 2017 18.57
rossi66
24. 10. 2017 21.42
Seveda da je, tega nisem zanihal. Ampak na kratki rok. Pa tudi recerencna tocka je popolnoma druga...
rossi66
24. 10. 2017 21.43
Frane Šajn
24. 10. 2017 11.05
+3
Evo in Trumpy bo poslal takoj letalonosilke v Kitajsko morje. No zate Trumpy je pa vseeno Ši džiping malo močen zalogaj kajnede. In to še komunist ma ni to za umret od hudega kajnede kvazi demokrat št. 1 v svetu!
rossi66
24. 10. 2017 11.12
+1
Skunk Works
24. 10. 2017 11.15
-1
In kdaj se seliš v obljubljeno deželo Kitajsko? Samo tam boš našel ultrakapitalizem, da te ne bo kap potem......
Skunk Works
24. 10. 2017 11.17
-3
Smo ga že navajeni..edino kar ne ve je to, da ga kapitalizem živi, kdo pa?......Saj je lepo sit vsak dan in dostojno oblečen, ali morda ne?......
Kollerik
24. 10. 2017 12.51
+1
....res ne vem, koga ti to rozika zavajaš s svojo porozorno ideologijo...penzioniste morda, ki ne vedo več ravno, za kaj se že gre... no, ti bom jaz povedal iz prve roke: kapitalizem nas še povohal ni...tu imamo neko balkansko mešanico neoliberal prihvatizma.... v katerega je z največjim veseljem vključena tudi tvoja tako ljubljena strančica... :))
Ost1234
24. 10. 2017 10.25
+9
Kitajci so sposoben narod, kar so dokazali z rastjo svojega gospodarstva. So pa tudi inovativni, kar dokazujejo iznajde v daljni preteklosti o katerih se evropejcem takrat še sanjalo ni ;-))! Tudi danes ni veliko drugače ! Trdno sem prepričan, da bo Kitajska v bližnji prihodnosti narekovala tako Evropi, kot tudi prepotentnim ZDA! Danes druga svetovna velesila, jutri prva ...
rossi66
24. 10. 2017 21.45
Kitajci so najbolj inovativen narod na svetu v tem, kako arogantno pokrasti cim vec zahodne intelektualne lastnine in izvajati reverse engineering!
rossi66
24. 10. 2017 10.11
+3
Cilj: Kitajska se mora spremeniti v dezelo inovatorjev. To pravzaprav sploh ni tezko..., glede na popolno aroganco pri spostovanju tuje intelektualne lastnine in enormnem stevilu pokradenih patentov zahodnih druzb. V reverse engineering-u so Kitajci #1..., ampak na ta nacin je inovator lahko vsakdo. Obzalovanja vredno..., potem se pa tale rdeckar se napihuje s tem.
Kollerik
24. 10. 2017 13.30
-1
.... ti pa si šolsko pogret in nafilan z ideološkim shranjem do svoje skrajnosti. Nikoli delal? Pa jasno, da ne.....
rossi66
24. 10. 2017 15.14
+1
Kolerika, tale tvoja nebuloza o nikoli delal je hudo pretirana, ampak na tvoj nivo se ne bom spuscal... sem pa dejansko, in flesh, osmoljenec dveh ukradenih US patentov, kjer sem primarni avtor, s strani Kitajcev. Firma z katero sem delal je na racun grobega krsenja IP-ja, dejansko zakljucila operacije na Kitajskem in se umaknila. Financna skoda zaradi ponarejene tehnologije s strani nadebudnih posevnookcev je bila ocenjena na nekaj 10 milijonov $US... tako da, toliko o moji ideoloski nafilanosti..., otrok.
Kollerik
24. 10. 2017 16.07
...kot da si ti edini, ki je kdaj imel firmo?? Pa da poknem od smeha... :)
Kollerik
24. 10. 2017 16.10
Marsikaj je všteto pod klavzulo "poslovno tveganje", mar ne.... in žal je tako, da se brez osnovnega zaupanja ničesar ne more premakniti.... :)))
rossi66
24. 10. 2017 16.25
Kolerika..., spet nisi razumel ubozec. Nisem imel svoje firme in je tudi nimam. Sem bil le oskodovan pri IP, ki so ga ukradli Kitajci. Ti je to tako tezko razumeti?
Kollerik
24. 10. 2017 19.13
....govoril sem za tvojega šefa, je to tako težko razumet?...Ti pa si še bolj nebogljen, kot sem mislil...no, jaz sem že imel firmo. Ker se mi je dobro izšlo, jo bom še imel... poleg svojega rednega dela.
rossi66
24. 10. 2017 21.49
Ti firmo? Si na plocniku pred hiso prodajal limonado? Pravis da se ti je izslo? Bos zdaj presaltal na malinovec? Daj pobcek, sestopi z oblacka preden se razbline...