Tujina

Kitajci vstopili v novo leto

Peking/Pjongjang, 14. 02. 2010 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V številnih deželah Azije so vstopili v novo leto po lunarnem koledarju, ki je po kitajskem horoskopu v znamenju tigra. Kitajci so slavili z ognjemeti in sprevodi, severni korejci pa so voditelju pripravili otroški spektakel.

Na Kitajskem, v Severni Koreji, v Južni Koreji, na Tajvanu, v Hongkongu, Macau in v deželah jugovzhodne Azije s številčnim kitajskim prebivalstvom – Singapur, Indonezija, Laos, Malezija, Filipini in Tajska – ter seveda Kitajci povsod drugod po svetu so vstopili v novo leto po lunarnem koledarju. Po kitajskem horoskopu bo to leto v znamenju tigra.

Kitajsko novo leto oz. praznik pomladi je najpomembnejši tradicionalni kitajski praznik, ko se enkrat na leto ob domačem ognjišču zbere vsa družina. Novoletno slavje se konča 15. dan prvega meseca novega leta s praznikom luči.

V Severni Koreji so po poročanju korejske državne tiskovne agencije KCNA ob novem letu v Pjongjangu priredili veličasten pevsko-plesni spektakel v čast severnokorejskemu voditelju Kim Jong Ilu, v katerem so nastopili otroci. Kima na prireditvi sicer ni bilo.

Severni Korejci ob novem letu polagajo tudi košare s cvetjem na spomenike nekdanjega voditelja in večnega predsednika Kim Il Sunga, sicer očeta sedanjega predsednika.

Tibetanci niso praznovali

Tibetanci pa so se odločili, da v spomin na trpljenje tibetanskega ljudstva letos že drugo leto zapored ne bodo praznovali kitajskega novega leta, je sporočil tibetanski duhovni vodja dalajlama. "Tibetanci se zgolj udeležujejo verskih obredov, novega leta pa ne praznujejo,"  je v Indiji dejal dalajlama več tisoč Tibetancem v izgnanstvu. Ti so se praznovanju kitajskega novega leta odpovedali že lani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KD_FT
15. 02. 2010 02.54
:)))) mi smo letos 3x praznovali novo leto :)))) smrekico smo pa imeli od Miklavža pa do danes, pa čeprav sta sinova hotela smrekico zadržati še za en teden :)))))) Dobra dva meseca žurke :))))))
Nad.oblaki
14. 02. 2010 23.28
+1
Pa to je neverjetno, vsak let se zmotjo in zamudijo novo leto. ;)
Hesus_Hristus
14. 02. 2010 20.52
pozni so kitajci... nov let je že mimo.
Janos Lampe
14. 02. 2010 18.15
ti sa še bel za svitam kat kminci:D:D:D:D
Boži?niBanLeveCenzureLOL
14. 02. 2010 17.17
-1
Zlagan koledar. Edini pravi koledar je lunin koledar.