Tujina

Kitajci vstopajo v novo leto, a zaradi že tako onesnaženega zraka brez večjih ognjemetov

Peking, 28. 01. 2017 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Kitajskem v skladu s tradicionalnim koledarjem vstopajo v novo leto, ki bo v znamenju petelina. Znamenje je letos povezano z elementom ognja, ki pomeni optimizem in napredek, hkrati pa tudi večjo verjetnost naravnih katastrof.

Praznovanje kitajskega novega leta
Praznovanje kitajskega novega leta FOTO: Reuters

Kitajci vstopajo v novo leto, ki bo v znamenju petelina. Kombinacija petelina in ognja, ki se zgodi vsakih 60 let, sicer po navedbah vedeževalcev pomeni tudi "omembe vreden znanstveni razvoj". 

Letošnja praznovanja bodo minila brez večjih ognjemetov, saj se Kitajska sooča z veliko onesnaženostjo zraka. Prebivalci Pekinga, ki je bil v minulih letih zaradi ognjemetov več ur ovit v smog, so tako po poročanju časnika China Daily kupili občutno manj pirotehnike. V minulih dneh je bila prodaja celo prepovedana. Petarde in rakete sicer po kitajskem izročilu prinašajo srečo in odganjajo zle duhove.

Ognjemete so medtem prepovedali v vseh mestih osrednje kitajske province Henan in tudi v večmilijonski metropoli Šanghaj, kjer je prepoved veljala že lani.

Novo leto sicer na Kitajskem velja za najpomembnejši praznik v letu, zaradi česar se več sto milijonov Kitajcev odpravi domov k svojim družinam. Železnice čez praznike uvedejo posebne vlake, letalske družbe pa dodatne lete. V 40-dnevnem obdobju, ko potuje največ ljudi, je na poti več milijonov potnikov. Domov se poleg tega odpravijo tudi številni Kitajci, ki živijo v tujini.

Praznovanje kitajskega novega leta
Praznovanje kitajskega novega leta FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.