Tujina

Položaj na Japonskem kritičen

Tokio/Peking, 25. 03. 2011 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
50

V potresu in cunamijih na Japonskem je umrlo več kot 10.000 ljudi, več kot 17.000 je pogrešanih. Ranjenih je bilo 2775, japonski premier Kan pa je v nagovoru državljanom povedal, da je položaj v državi kritičen.

Moški žaluje na grobu.
Moški žaluje na grobu. FOTO: Reuters

Dva tedna po katastrofalnem potresu in cunamiju na Japonskem so oblasti danes sporočile, da je število mrtvih preseglo 10.000. Pogrešajo 17.540 ljudi, 2775 je ranjenih. Škoda naj bi dosegla okoli 200 milijard evrov, je sporočila vlada.

Japonski premier Naoto Kan pa je danes v televizijskem nagovoru razmere v jedrski nuklearki Fukušima, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju, označil za kritične. "Smo v položaju, ko ne moremo biti optimistični. Vsak razvoj dogodkov zahteva našo največjo pozornost in skrb," je dejal Kan.

"Sedanje razmere so zelo nepredvidljive. Delamo na tem, da bi preprečili, da bi se razmere poslabšale," je še dejal japonski premier in zagotovil, da vlada dela vse, kar je v njeni moči. Predstavniki japonske agencije za jedrsko varnost so pred tem danes sporočili, da sumijo, da bi lahko prišlo do poškodbe sredice v enem od šestih reaktorjev v Fukušimi, kar bi lahko privedlo do še večjega onesnaženja okolja z radioaktivnostjo.

Japonski premier pravi, da je položaj na Japonskem kritičen.
Japonski premier pravi, da je položaj na Japonskem kritičen. FOTO: Reuters

Opravičil se je kmetom in podjetnikom v bližini nuklearke za škodo, ki so jo utrpeli. Zavrnil pa je možnost, da bi razširili območje za evakuacijo. Glede ocene ZDA, da bi morali območje za evakuacijo razširiti na 80 kilometrov, je dejal, da ima vsaka država svoje standarde, Japonska pa je druge države transparentno in obsežno obveščala o dogodkih.

Japonska vlada je danes sicer ljudi, ki še vedno živijo na območju 20 do 30 kilometrov od nuklearke pozvala, naj prostovoljno zapustijo domove. Pred tem pa jim je svetovala, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Več sto tisoč prebivalcev so v dneh po potresu evakuirali iz 20-kilometrskega območja okoli jedrske elektrarne Fukušima.

Sevanju izpostavljenih kar 17 delavcev

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je v današnjem sporočilu za javnost objavila, da je bilo v Fukušimi skupno 17 delavcev izpostavljenih radioaktivnemu sevanju, ki je preseglo 100 milisivertov. Med njimi so tudi trije delavci, ki so v tretjem reaktorju polagali električno napeljavo. Dva od teh treh delavcev sta bila izpostavljena beta žarkom in sta utrpela opekline na nogah, zato ju sedaj zdravijo v specialistični bolnici v Čibi. IAEA ob tem navaja, da sta omenjena delavca prezrla vrednosti, ki so jih kazale merilne naprave, saj sta menila, da gre za napačne podatke in sta nadaljevala z delom, medtem ko sta imela noge še naprej v kontaminirani vodi.

Že prej pa je predstavnik japonske agencije za jedrsko energijo Hidehiko Nišijama povedal, da obstaja možnost, da je poškodovan zadrževalni hram tretjega reaktorja. Tokijska družba za električno energijo (Tepco), ki upravlja elektrarno, je namreč danes sporočila, da je voda, ki so ji bili v četrtek izpostavljeni trije delavci elektrarne, vsebovala 10.000-krat več radiacije kot je normalno. To kaže na to, da bi lahko bil poškodovan zadrževalni hram in da je prišlo do uhajanja radioaktivnih materialov. Kasneje je Japonska agencija za jedrsko varnost sporočila, da ni nobenih podatkov, ki bi potrjevali ugibanja o poškodbah na reaktorju, zaradi katerih bi uhajalo sevanje. "Sevanje bi lahko bilo posledica njihovih operacij za prezračevanje, lahko pa da je ušlo tudi nekaj radioaktivne vode. Podatkov o morebitni razpoki ali odprtini pa ni," je povedal Nišijama.

Dva od treh delavcev sta bila izpostavljena beta žarkom in sta utrpela opekline po nogah. Trenutno ju zdravijo v specialistični bolnici v Čibi. Zaradi nezgode so nekatera popravila v reaktorjih začasno ustavili, nekateri delavci v elektrarni pa si še vedno prizadevajo, da bi vzpostavili uztrezni hladilni sistem v reaktorju. Vladna agencija za jedrsko varnost je Tepco še pozvala, naj v okolici reaktorjev izboljša sistem merjenja radioaktivnega sevanja.

Kitajci oskrbeli japonska turista

Na Kitajskem so dvema japonskima turistoma zaradi visoke stopnje radiacije v telesu ponudili zdravniško pomoč. Sporočili so, da turista, ki sta bila na poti iz Tokia v mesto Vuši, drugih ne ogrožata.

Merjenje radiacije
Merjenje radiacije FOTO: Reuters
Japonski časnik Mainiči je v četrtek poročal tudi o dogajanju v slovenski nuklearki. Poročal je, da se je jedrska elektrarna v Krškem ustavila zaradi izpada električne energije in da se povečujejo pritiski na Slovenijo za predčasno zaprtje elektrarne. Časnik dodaja, da Slovenija namerava zgraditi še en dodaten jedrski reaktor do leta 2013.

Vplivi radioaktivnega sevanja se širijo. S trgovinskih polic umikajo zelenjavo in mleko. Uvoz hrane iz petih prefektur blizu Fukušime je danes prepovedal še Tajvan in dodal, da razmere pozorno spremljajo in da bodo po potrebi prepoved razširili na druge japonske regije. Pritožujejo se tudi v gostinstvu in prehrambni industriji. Radioaktivni jod v pitni vodi so odkrili v petih prefekturah. Čeprav se je v četrtek situacija v tokijskih vodovodih nekoliko popravila, meščani ostajajo previdni. Mediji in vlada sicer javnost mirijo, ampak nezaupanje ostaja.

Bo kriza privedla do političnega preporoda?

V zasilnih zavetiščih medtem zaradi mraza in prehladnih obolenj umira vse več starejših, medtem ko je brez strehe nad glavo več sto tisoč ljudi. Vse glasnejše so tudi kritike na račun prepočasnega odzivanja vlade, ki se bori na več frontah hkrati.

Poznavalci japonskih notranjepolitičnih razmer menijo, da bi katastrofa lahko bila priložnost za nujno potreben politični preporod. Japonski krizni management je namreč v krizi. Državljani so se na krizne razmere odzvali mirno, vendar pa so na dan prišle tudi hujše pomanjkljivosti in rigidnost japonskega ekonomsko-političnega sistema.

Je bil denar bolj pomemben kot zdravje?

Vodstvo Tepca se je na izbruh jedrske krize v Fukušimi odzvalo prepočasi in netransparentno. Ustvaril se je vtis, da so bili ekonomski interesi bolj pomembni od zdravja ljudi. Predstavniki družbe zato že nekaj dni obiskujejo zavetišča, se ljudem opravičujejo in jim obljubljajo odškodnine. Prebivalci Fukušime so jezni in opravičila zavračajo.

Prebivalci Fukušime so jezni na odziv države.
Prebivalci Fukušime so jezni na odziv države. FOTO: Reuters

Politične karte se bodo najprej premešale v Tokiu, kjer bodo 10. aprila volili novega guvernerja. To bo verjetno prvi kazalec popotresnega političnega ozračja v državi. V četrtek se je začela volilna kampanja, predstavili pa so se glavni kandidati, tudi sedanji guverner Šintaro Išihara.

Čeprav potres prestolnico ni huje prizadel, so popotresni vplivi tukaj vsak dan močnejši. V poletnih mesecih mestu grozijo pogosti električni izpadi. V okoliških prefekturah, ki prestolnico oskrbujejo z osnovnimi živili, nevarnost radioaktivnega sevanja ubija kmetijski sektor. Iz mesta je zbežala glavnina tuje finančne srenje.

Slovenci ostajajo v Tokiu

Slovensko veleposlaništvo ostaja v Tokiu, sicer pa se je večina tujih diplomatov premaknila v Osako, Kobe ali Hirošimo. O podobnih premikih razmišljajo tudi v gospodarskem sektorju. Ko je Išihara v četrtek obiskal vodovod v Tamačiju, kjer so pred nekaj dnevi namerili povečano vsebnost radioaktivnega joda, je pred televizijsko kamero simbolno popil kozarec vode in zagotovil, da se razmere urejajo. Verjetno pa bo čas pokazal, ali je bilo to res potrebno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k3kec
26. 03. 2011 09.10
nism si predstavljal da mamo v podalpskih butalah toliko strokovnjakov za jedrsko energijo,sevanje,...itd....in vse to diagnosticirajo po fotkah...čudno se i pa zdi da potemtakem ne dobijo kake hudo plačane svetovalne službe v takih krizah....b3bci
butnskalca
26. 03. 2011 00.14
sm že enkrat napisu pam še enkat..............iz slik okolice elektrarne mi je zelo zanimivo to,da je na cunami - 10 do 14 m okrog elektrarne pravzaprav vse na mestu..........od najmanjše hiške, dreves itd..........men se zdi to zanimivo
realnews
25. 03. 2011 23.40
gugle namig fairewinds prvi zadetek
KlubPravilnoPretepenihŽena
25. 03. 2011 21.40
js se sprasujem,kako so japonci u katastrofi takih razsežnosti,lahko podprli vojno u libiji,pa clovek bi pricakoval od njih neko novo sporocilo,mogoce NATO HELP ME
davor17
25. 03. 2011 20.13
kritičen je že 3tedne !!!!
Madyy
25. 03. 2011 19.10
Že sama slika " reševanja " jedrskih reaktorjev pove dosti navadewn gumijast šlavh čez explodirano okno ter hladijo reaktor torej varnostni hram je v okolici v prahu in pepelu.. torej je vse razneslo kot star Ajmper, Hlajenje pa morje Plutonij Morje za to so Japonci rekli, da drugače ne gre, da jih ta problem trenutno ne zanima kaj dosti.. in vsako uro nekaj stopinj več.. Po podatkih izpod roke je sevanje te tovarne plutonija vetrikalno kjer je odprt ta stari Ajmper 5 Ci...Potem pa naj nehajo delamo se trudimo slabše kot je za morje okolico, prebivalce ne more niti tudi če vse skupaj še raznese.. Drugače pa poleg radioaktivnega Joda, Cezija, Stroncija je še polno radioaktivnih hlapov in ostalih visoko strupenih in visoko radioaktivnih produktov tako za mali Leksikon.... Nadalje pa sta dve poškodbi delavcev na sanaciji samo zaradi nespoštovanja varnostnih predpisov in uporabe zaščitnih sredstev eden ni uporabljal čelado drugi pa rokavic in ni vedel kam je vtaknil prst...???? Tako je sporočila " strokovna " direkcija za jedrsko varnost.. Poglejte kako se kadi iz visoke tehnoligije in za kako čist okolju prijazen črn dim gre..iz teh 100 in nekaj drobiža ton Plutonija...ostala je pa umertnina skulptura ki bi morala biti v Galeriji spodaj pa naslov.. Gledaj i se čudi.. Šta jedrska tehnologija nudi... Čista desetka..??
realnews
25. 03. 2011 19.09
malinovec se da razredčit , radioativnega delca nemoreš, neglede na to kako dolgo ga zrak meša al pa mediji, po še vedno ravno toliko velik in ravno toliko nevaren
realnews
25. 03. 2011 19.05
včeraj merjeno pri FUKU1 400 millisieverts /h 365 x 24 x 400 = 3504000 doza enega leta pri fuku1 normalna doza enega leta je 1 ( EN) millisievert ni panike , maddy maši vse lukje "tam doli"
realnews
25. 03. 2011 18.37
namig za gugle HIROSE TAKASHI namig za Madyy , nisi še tam dol??????????
Tonček Balonček
25. 03. 2011 18.13
Japonci in Slovenci iammo nekaj skupnega, nesposobno vlado!
butnskalca
25. 03. 2011 17.20
Madyy tvoj komentar je bil ODLIČEN.................škoda da so ga zbrisal..............
purja kolt
25. 03. 2011 17.17
madyy dobesedno, že presedaš z tistimi izjavami o slovenskih politikih . ena ista plošča k vsakemu članku od 24 ur. želiš revolucijo? pa pedi na trg pred parlament in pridno mahaj s plakati . morda se ti bo kdo pridružil.
purja kolt
25. 03. 2011 16.58
vse bolj so mi sumljive egipčanske piramide . da ni to sarkofag nad kakšno "fukušimo" v preteklosti?
Madyy
25. 03. 2011 16.45
Vsega skupaj je tako za 600 Megaton na palec na konjski nont natančno okoli 2000 in tako za 8........ Bg po celem svetu.. Kabum...
Tonček Balonček
25. 03. 2011 16.12
jurjur, obleci s ev PVC vrečko, pa bo!
BALIENCRIP
25. 03. 2011 16.12
Zakaj imam tak obcutek da politiki nikoli ne obcuti recesije sevanja vojn itd. Samo mi bomo zboleli.
purja kolt
25. 03. 2011 16.09
japonski kaput . samo še bučke prodajajo. sami pa dobro vedo , da iz tega s.... ne bodo sploh ven prišli. japonce bi morale sprejeti vse države pomal . ljudje morajo obravnavati kot begunce . rusija pa bi lahk saj Kurile jim dala , itak tam ni nič razen napol porušenih barak. vse samo kimajo z glavami: joj , kako so bogi , naredijo pa nič! ljudje pa umirajo in to zaradi tujcev , ki nuklearke gradili.
Tonček Balonček
25. 03. 2011 16.06
mene skrbi, kako bo z dirko F1 v Suzuki!
Dzingiskank
25. 03. 2011 15.46
Zanimivo mi je da se je polovica sveta zbrala v zelo kratkemu času(govorim že skoraj o trenutku) zbrala za napad Libije. Kaos je na japonskem že dobra dva tedna pa so dobili od sveta bolj malo pomoči.(pustimo ogromne vsote denarja, ki jim trenutno prav nič ne pomagajo)
aojz
25. 03. 2011 15.44
Oćitno je novinar plačan od besed.Stavek dobesedno kopira in ga malo nižje napiše še enkrat.