Tujina

Kitajci niso navdušeni, da so velikega pando umaknili s seznama ogroženih živali

Peking, 07. 09. 2016 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naša prizadevanja bodo hitro pozabljena, so razočarani na Kitajskem. Veliki panda se je namreč samo zaradi dolgoletnega prizadevanja kitajskih oblasti ohranil, a vsako novo rojstvo v rezervatu je še vedno čudež. Bojijo se, da bi se z zmanjšanjem stopnje ogroženosti zmanjšali tudi ukrepi za ohranjanje te živalske vrste, ki ji grozijo tudi podnebne spremembe.

Veliki panda ni več na rdečem seznamu ogroženih živali.
Veliki panda ni več na rdečem seznamu ogroženih živali. FOTO: AP

Novica, da je mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN) velikega pando umaknila s t. i. rdečega seznama ogroženih živalskih vrst, je marsikaterega ljubitelja živali razveselila. Ne pa tudi kitajskih oblasti. Ker je panda zdaj uvrščen le na seznam ranljivih živali – tik pred kategorijama "ni ogrožena" in "najmanj skrbi za ogroženost", se bojijo, da bodo njihova dolgoletna prizadevanja kmalu pozabljena.

Na kitajski upravi za gozdove so namreč prepričani, da je za umaknitev s seznama najbolj ogroženih vrst še prezgodaj. "Če znižamo stopnjo ogroženosti, se bodo zmanjšali tudi ukrepi za ohranjanje vrste, naša prizadevanja pa bodo hitro pozabljena," pravijo na Kitajskem.

Črno-bele medvede, ki so avtohtona kitajska živalska vrsta in simbol globalnega gibanja za ohranitev živalskih vrst, kitajska vlada rada podarja kot diplomatska darila državam po svetu. Prvega pando v novejši zgodovini je Kitajska podarila Združenim državam Amerike leta 1941 v zahvalo za reševanje kitajskih beguncev. Med letoma 1957 in 1982 pa je vlada podarila še 23 pand devetih državam, med drugim Veliki Britaniji, Japonski in Severni Koreji.

Poročilo IUCN ugotavlja, da je število primerkov pand v divjini v desetih letih zraslo s 1.596 na 1.864. Gre za rezultat kitajskih služb, ki preganjajo divji lov in so razširile gozdne rezervate za pande. Vsako rojstvo pande v rezervatih pa je še vedno pravi praznik.

Kitajci opozarjajo, da čeprav je vlada zagotovila boljšo zaščito gozdov, kar je pripomoglo k povečanju števila populacije, bi se lahko v prihodnje stanje znova poslabšalo. Podnebne spremembe bi lahko v naslednjih 80 letih za približno 35 odstotkov zmanjšale bambusov gozd. To pa bi lahko neposredno vplivalo na zmanjšanje populacije velikega pande.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skalinada
07. 09. 2016 16.08
+0
Pa saj to je res čudno: v avstrijskem živalskem vrtu se skotita pandja dvojčka, pa pande nenadoma niso več ogrožene.
Uporabnik981904
07. 09. 2016 13.33
+7
So pa navdušeni konzumanti zvarkov narejenih iz nosorogovih rogov. A bo kakšen uradni javni poziv in zakonodajni ukrep tudi na to temo ?