Tujina

FOTO: Kim Jong Il sina ne skriva več

Pjongjang, 10. 10. 2010 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kim Jong Il svojega sina, ki ga bo nasledil na položaju vodje Severne Koreje, ne skriva več. Potem ko ga je povišal v generala, se zdaj z njim pojavlja tudi na prireditvah komunistične partije.

Kim Jong Un
Kim Jong Un FOTO: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong Il in njegov sin Kim Jong Un sta se udeležila velike vojaške parade v Pjongjangu ob 65. obletnici ustanovitve severnokorejske komunistične partije. Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poroča, da je na paradi sodelovalo okoli 20 tisoč vojakov, dogajanje pa si je ogledalo okoli 100 tisoč ljudi.

Veliko slavje je potekalo manj kot dva tedna po tem, ko je 68-letni Kim Jong Il svojega najmlajšega sina povišal v generala s štirimi zvezdicami in mu zaupal visoka položaja v vladajoči Delavski stranki. Pred dnevi so severnokorejske oblasti tudi uradno potrdile, da bo Kim mlajši nasledil svojega očeta.

V soboto sta se oče in sin prvič skupaj pojavila še na eni prireditvi ob praznovanju 65-letnice komunistične partije – na velikih skupinskih igrah na stadionu v Pjongjangu, kjer ju je navdušeno pozdravila zbrana množica.

V Seulu umrl mentor in kritik severnokorejskega vodje

V Seulu je sicer danes umrl Hwang Jang-yop, najvišji severnokorejski predstavnik, ki je kdaj koli prebegnil v Južno Korejo. Hwang je bil star 87 let.

Hwanga so našli v kopalnici na njegovem domu v Seulu. Obveščevalna služba preiskuje tudi možnost umora, čeprav je najbolj verjetno, da je umrl zaradi srčne kapi.

Hwang je leta 1997 preko Kitajske prebegnil v Južno Korejo. V Pjongjangu je pred tem opravljal več pomembnih funkcij – bil je predsednik severnokorejskega parlamenta in sekretar vladajoče Delavske stranke.

Veljal je za glavnega snovalca severnokorejske ideologije in mentorja odhajajočega voditelja Kim Jong Ila. Po prebegu v Seul, v katerem je živel pod policijskim varstvom na neznanem naslovu, je bil njegov glasen kritik, zato je prejel tudi več smrtnih groženj.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ich88
11. 10. 2010 17.52
saj pa ga je demokracija izsolala, tako kot vecino diktatorjev. se ve kje so najboljse sole
Gavrilo
11. 10. 2010 14.29
-1
Mislim da je treba z eno natančno vodeno raketo zadet voditelja,njegovega sina in vso vodstvo..pa bi lahko država normalno zadihala,ne pa da živijo v taki revščini in bedi zarad enga diktatorja. Sramota v 21 stoletju da to še opstaja.
Misija1
11. 10. 2010 14.20
@VINETU: Fant ti se hecas ali? Ce se ne, potem si na internetu preberi par faktov o njihovi vojski, opremi in tako dalje. Ce ne druga, nafte imajo ravno toliko, da lahko bijejo vojno par dni, potem pa se njihove 50 let stare kripe od tisih ogromnih 2000 in vec tankov ustavijo. Vojasko se S. Koreja ne more primerjat niti z Juzno Korejo, katero tako zelo sovrazijo (voditelji), kaj sele z ZDA in ostalimi. Tako da fant, zbudi se. Vecina pridelane hrane gre za vojsko, ce bi pa ze prislo do vojne, pa bi na koncu se njihovi vojaki stradali. Tako da S. Koreja je tudi uradno samo pes ki laja, grize pa ne. Pa ta njihov jedrski program - se njihov visoko propagiran test je bil po zahodnih nuklearnih standardih oziroma standardih ze znanih jedrskih velesil t.i. - FIZZLE, torej propadli test z premajhno mocjo da bi sploh prislo do jedrske eksplozije (1 ali 2 kt). Tako da so tudi tu se desetletja od konkretne tezke in masivne ter neucinkovite jedrske bombe. Kaj sele od malce bolj konkretnih. Verjamem pa, da je vecini S. Korejcev zelo zal, da niso odsli na jug, ko so se lahko. Tako pa njihovi nekdanji bratje uzivajo raj v trenutno eni izmed najbogatejsih drzav na svetu, J. Koreji.
julij13
11. 10. 2010 13.53
Dobro kaj sedaj nekaj amerikance vpletate v to...potem boste pa težili kaj se vpletajo..
janez6bbb
11. 10. 2010 08.07
odlično alexxsaso se podpišem.
Alexxsaso@yahoo.ca
11. 10. 2010 06.48
VisualSky10.10.2010, 14:09-1 namest da se ZDA neki ukvarjajo z Irakom bi mogl kej konretnega glede Severne Koreje narest. Ne govorim o še eni vojni, ampak če že morajo biti v vojni, naj napadejo države ki jih resnično ogrožajo. Iran gradi jedrsko elektrarno, Severna Koreja pa jedrsko bombo, in ZDA se ukvarjajo z Iranom, neki ne štima. Ja, tocno... Neki ne stima. Predvsem gre tu za izjave kavbojcev kaj so njihovi cilji in dejstva zakaj se kavbojci spuscajo v vojne. Niso nikakrsni "branilci demokracije" in tudi ne osvobojevalci izpod diktatorskih rezimov. So navadni novodobni pirati, ki s takimi pretvezami pridejo do npr. nafte. Iran jim je nasleden trn v peti, zaradi naravnih bogastev. Prav tako kot Irak ni imel orozja za mnozicno unicevanje, tako Iran ne dela tovarn za izdelavo atomskih bomb. Ampak oboji imajo nekaj skupnega - nafto. In tisti, ki lahko nafto nadzira, ima moc. Ameriska politika je financirana, spodbujana in vodena s strani gospodarskih koncernov. S Koreja na zalost ni interesantna za kavbojske koncerne. Nic ni za profitirat tam. Zato se bomo pac malo pogovarjali z njimi in nic drugega. Vse ostalo je predrago. Tudi vojna je biznis. Ce predracuni pokazejo, da bodo stroski vecji kot dobicek, se vanjo ne vstopa....
SuperVeloce
11. 10. 2010 00.35
Kim Jong Un je prvi DEBELI severni korejec, ki sem ga videl v mojem zivljenju...
jug-delija
10. 10. 2010 20.11
velesila!vsi grejo lahko v vojsko ce so lacni in nimajo svoje hise! drzava brez mocne vojske ni vredna nic!
bnam 2707
10. 10. 2010 19.17
Zanim podbradek ima.Ravno pravšnji za štrik.
Tonček Balonček
10. 10. 2010 18.43
-1
Če bi dr. Drnovšek živel malo dlje, bi se špoleg hčerke gotovo pojavil še kak sin! Potem bi bil pa problem! Otroci bi s preglasobvanjem odločali o odstrnitvi ali pustitvi tistega kipa v Zagorju!
Kimberley-Echo
10. 10. 2010 18.01
Coca Cola v vsako vas...
MODRI TULIPAN
10. 10. 2010 14.26
ZDA se severne koreje bojijo
Feels_good_man
10. 10. 2010 14.23
Upam da se bo ljudstvo tam enkrat uprlo. Ne glede na to kolk imajo oprane možgane si sigurno vsak posameznik v severni koreji misli ta svoje. In enkrat jim bo kliknilo v glavi da če se združijo v miljonih jih noben ne more poslat v gulag.
Martian
10. 10. 2010 14.20
VisualSky s čim natančno SKoreja ogroža ZDA?SKoreja kvečjemu ogroža JKorejo pa Japonsko...pa še to bi težko reku da jih ogroža...ker imajo zadaj veliko gospodarico Kitajsko,ki trdno drži povodec,ker Kitajski niti na pamet ne pade,da bi se spustila v kakšno vojno z ZDA ali njenimi zaveznicami...na drugi strani je pa Iran,za katerega je dokazano da podpira upornike v Iraku in Afganistanu..ki podpira Hezbolah in Hamas...tko da..vse štima....za ZDA je že pravilno da se bolj ukvarja z Iranom kot pa s SKorejo...
Feels_good_man
10. 10. 2010 14.17
bilo bi smešno če ne bi vedel da ti norčki stradajo lasten narod in mu perejo možgane.
RagingPixel
10. 10. 2010 14.09
namest da se ZDA neki ukvarjajo z Irakom bi mogl kej konretnega glede Severne Koreje narest. Ne govorim o še eni vojni, ampak če že morajo biti v vojni, naj napadejo države ki jih resnično ogrožajo. Iran gradi jedrsko elektrarno, Severna Koreja pa jedrsko bombo, in ZDA se ukvarjajo z Iranom, neki ne štima.
Shpongle
10. 10. 2010 13.55
lol god damn koreans :D
franz1988
10. 10. 2010 13.50
Ne vem kaj je bolje: Kim Jong Un ali ta naša vseobča tajkunizacija v brezvladju?
limonca4
10. 10. 2010 13.48
To je pa res pravi nepotizem ... No, pa tudi ta diktatorski Kim se obnaša, kot da je Koreja kraljevina, ker bo prepustil vodenje države svojemu razvajenemu in bajsastemu potomcu ... Te vojakinje imajo pa res staromamske čevlje, poleg čudnih žab imajo še ene nagravžne štumfe ... *!
Jimi1
10. 10. 2010 13.29
Armada lačnih suhcev, ki jim bo v bodoče vladal razvajeni debeluh zadnji potemec ene preživele dinastije... Hja tudi pri nas gre vse v tej smeri....