Tujina

Kim Džong Un z izstrelitvijo rakete opozarja ZDA, da 'brez pomena pihajo v trobento in grozijo z vojno'

Washington, 29. 07. 2017 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Severna Koreja je izstrelila medcelinsko raketo, že drugo ta mesec. Kim Džong Un je sporočil, da so s tem poslali resno opozorilo ZDA, ki "brez pomena pihajo v svojo trobento z grožnjami vojne in močnejših sankcij". ZDA je z nekaterimi drugimi državami izstrelitev ostro obsodila.

Državni sekretar Rex Tillerson je v imenu ZDA ostro obsodil izstrelitev medcelinske rakete v Severni Koreji pozno zvečer v petek, ki je že druga taka ta mesec in po besedah Tillersona predstavlja brezobzirno kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN.

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je zjutraj glede na novico državne tiskovne agencije KCNA sporočil, da je drugi preizkus medcelinske rakete dokazal, da lahko njegova država zadane celinski del ZDA.

Ameriški analitiki mu pritrjujejo in menijo, da je morebitnemu napadu izpostavljen večji del ZDA najmanj do Los Angelesa, lahko pa tudi tja do Chicaga.

Severna Koreja je raketo "hwasong-14" prvič preizkusila 4. julija na Dan neodvisnosti ZDA, podobna raketa pa je tokrat dosegla višino 3725 kilometrov ter letela 998 kilometrov daleč.

Ameriški mediji navajajo analitike, ki pravijo, da podatki o višini in dometu zadnje rakete pomenijo, da lahko ta teoretično leti do 10.400 kilometrov daleč.

Kim je sporočil, da so s tem poslali resno opozorilo ZDA, ki "brez pomena pihajo v svojo trobento z grožnjami vojne in močnejših sankcij".

Tillerson je vse države sveta pozval naj se ostro postavijo proti Severni Koreji z ohranitvijo in utrditvijo sankcij, posebej pa je izpostavil Kitajsko in Rusijo.

"Kitajska in Rusija nosita posebno odgovornost za to rastočo grožnjo regionalni in globalni stabilnosti, saj z gospodarskim sodelovanjem omogočata razvoj jedrskega orožja in raket," je sporočil.

Dodal je, da si ZDA prizadevajo za mirno jedrsko razorožitev Korejskega polotoka, vendar ne bodo nikoli sprejele jedrske Severne Koreje ali opustile zavez zaveznikom in partnerjem v regiji.

Svet obsoja nov severnokorejski raketni preizkus.
Svet obsoja nov severnokorejski raketni preizkus. FOTO: AP

Svet obsoja nov severnokorejski raketni preizkus

Francija, Velika Britanija in Nemčija so se pridružile ZDA pri zaskrbljenosti zaradi iranske četrtkove izstrelitve rakete s satelitom v vesolje in menile, da to ni v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je blagoslovila jedrski sporazum med Iranom in svetovnimi silami leta 2015. Iran obtožbe zavrača.

Iran je v četrtek v vesolje izstrelil satelit z raketo, ki bi se menda lahko uporabljala tudi v vojaške namene, na primer za izstreljevanje jedrskih konic, ki jih Iran sicer nima. Iranska državna televizija je v četrtek prenašala izstrelitev rakete simorgh s satelitom. V Teheranu so zagotovili, da so raketo izstrelili v izključno znanstvene namene in hkrati napovedali nove podobne preizkuse izstrelitve raket. V poročilu o izstrelitvi piše, da je raketa sposobna prenesti satelit težek 250 kilogramov na višino 500 kilometrov.

Zahodne države niso obtožile Irana, da krši resolucijo Varnostnega sveta ZN 2231, ker ta izrecno ne prepoveduje raket, kot je bila tista, izstreljena v četrtek, ampak le prepoveduje njihov razvoj.

Zahodne države so opozorile, da razvoj raketnih izstrelkov Irana destabilizira regijo in pozivajo Teheran, naj s tem preneha. Velika Britanija, Francija in Nemčija so dodale, da so skrb izrazile neposredno Iranu, česar ZDA ne morejo, ker nimajo diplomatskih odnosov. Je pa Washington na hitro potrdil nove sankcije proti šestim iranskim podružnicam podjetja Šahid Hemat. Finančno ministrstvo ZDA pravi, da je to podjetje ključno za iranski raketni program.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je izjavila, da Iran krši svoje zaveze in mu ne gre zaupati. "Sedanja administracija Iranu ne bo dovolila obnašanja, ki ogroža naše interese in zaveznike. Še naprej bodo posledice dokler Iran ne preneha s provokacijami in v polnosti izpolni določila resolucij Varnostnega sveta ZN," je dejala.

Iransko zunanje ministrstvo je danes zavrnilo vse obtožbe in kritiziralo nove ameriške sankcije proti Iranu. "To je le nov poskus ZDA, da blokirajo neodvisne države pri znanstvenem razvoju," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Bahram Gasemi.

"Iran ne priznava nikakršnih omejitev svojega znanstvenega in tehnološkega napredka in ne bo čakal na privolitev ali dovoljenje katerekoli države glede aktivnosti svojih znanstvenikov in strokovnjakov," je še povedal Gasemi. Dodal je, da je testiranje raket, ki nosijo satelit, pravica Irana v skladu z mednarodnimi obveznostmi države.

Podobno sta že v petek sporočila iranski predsednik Hasan Rohani in zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

"Dandanes je vesoljska tehnologija zelo pomembna po celem svetu in zato je tudi nam pomembno, da krepimo svoj know how," je dejal Rohani. Zunanji minister pa je v tvitu opozoril, da se je Iran v sporazumu zavezal, da ne bo več razvijal in testiral raket z jedrskimi konicami in da se Teheran tega drži.

Z izstrelitvijo satelita so sicer obeležili odprtje iranskega vesoljskega centra ajatole Homeinija. Točna lokacija centra ni znana, je pa nekje v provinci Semnan na vzhodu države. Iransko obrambno ministrstvo je pojasnilo, da je center "na ogromnem prizorišču, ki se uporablja za pripravo, izstrelitev, nadzor in vodenje vseh prevoznih sredstev za izstrelitev satelitov".

Kim je poslal resno opozorilo ZDA.
Kim je poslal resno opozorilo ZDA. FOTO: AP

Iz sveta se sicer še naprej vrstijo obsodbe petkove izstrelitve medcelinske rakete v Severni Koreji. Potem ko so severnokorejski raketni preizkus kritizirale Japonska, Južna Koreja, Evropska unija in ZDA, ga je danes obsodila tudi Kitajska, ki je vse strani pozvala k zadržanosti. Južna Koreja pa je pospešila izgradnjo ameriškega protiraketnega sistema.

"Kitajska nasprotuje severnokorejskim kršitvam resolucij VS ZN in dejanjem, ki so v nasprotju s prizadevanji mednarodne skupnosti," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. Ob tem je pozval Severno Korejo, naj spoštuje resolucije ZN in ne sprejema ukrepov, ki bi lahko poslabšali razmere.

"Obenem Kitajska upa, da bodo vse strani previdne ter se izogibale stopnjevanju napetosti in sodelovale za ohranitev stabilnosti in miru na polotoku," je dodal.

Južnokorejski obrambni minister pa je danes sporočil, da je Južna Koreja po raketnem preizkusu kljub nasprotovanju Kitajske pospešila izgradnjo ameriškega protiraketnega sistema THAAD. Ta naj bi bil sposoben prestreči rakete kratkega in srednjega dosega. Zasnovan je tako, da prestrezni projektili uničijo prihajajoče izstrelke ob udarcu. Sistem naj bi v prvi vrsti služil kot obramba pred morebitnimi raketnimi izstrelki iz Severne Koreje, a mu nasprotuje tudi Kitajska, ker ga vidi kot grožnjo lastnim vojaškim zmogljivostim.

Severna Koreja je raketo v petek izstrelila iz Mupyon-ni in je letela približno tisoč kilometrov, preden je padla v Japonsko morje. Severna Koreja je raketo "hwasong-14" prvič preizkusila 4. julija na Dan neodvisnosti ZDA, podobna raketa pa je v petek dosegla višino 3725 kilometrov ter letela 998 kilometrov daleč. Ameriški mediji navajajo analitike, ki pravijo, da podatki o višini in dometu zadnje rakete pomenijo, da lahko ta teoretično leti do 10.400 kilometrov daleč.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je danes sporočil, da so s tem poslali resno opozorilo ZDA, ki grozijo z vojnami in zaostrovanjem sankcij.

Kitajska je nezadovoljstvo ob napovedanem dokončanju sistema izrazila tudi danes. "Kitajsko nasprotovanje namestitvi sistema THAAD v Južni Koreji je jasno in neomajno. Sistem THAAD ne more rešiti niti skrbi Južne Koreje glede varnosti niti težav na Korejskem polotoku," je v sporočilu za javnost zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo in dodalo, da se bodo zadeve le še dodatno zapletle.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA pa je danes objavila sporočilo, ki Južno Korejo svari pred "klavrno usodo", če bo vztrajala pri protiraketnem sistemu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
29. 07. 2017 22.42
+0
Ker človek smrdi.
Apostol1
29. 07. 2017 21.42
+1
Ne glede koliko bomb bo padlo na eno ali drugo stran bo nastradal samo nedolžen narod , korist pa ne bo imel od tega prav nihče tudi Trump ali Kim ne in ni pomembno kdo zmaga ,ker v vsaki vojni so poraženci vsi pa naj bo to vojna z gorjačo ali atomsko bombo
komarec
29. 07. 2017 21.19
+2
Kim se amerov dobesedno ne boji.
Bruhalnica24
29. 07. 2017 21.05
+1
Do sedaj so samo Američani 2 krat uporabili jedersko orožje nad civilisti. Naj živi Kim Jong Un
Bruhalnica24
29. 07. 2017 21.05
+1
Do sedaj so samo Američani 2 krat uporabili jedersko orožje nad civilisti. Naj živi Kim Jong Un
Heretik1
29. 07. 2017 20.48
+1
Long live Kim Jong Un! Slovenci te podpiramo!
samuray1
29. 07. 2017 20.48
+1
zahodnjaška čreda na glas se spreneveda, zaskrbljeni so francozi ,angleži in nemci , dokler rusi na plaži uživajo v senci . Korejski David prašnike je pokazal ker on nikoli ne bo Goljatov zahodnjaški vazal.
frako
29. 07. 2017 20.23
Glavno da je trumpi zaposlil novega ambasadorja za internacionalno versko svobodo Brownbacka, Guverner ki more praktično bežat s Kanzasa sam so mu bogati kolegi zrihtal šiht v trampovi vladi. Zakaj more bežat ja zafurou je celo državo Kanzasa s kaplja dol ekonomiko, rezal je vse dauke tako kot namerava trump in prčakval da bodo čarobne vile nafilale proračun, folku se je zmešal po treh letih ko tud šolstva ne more več financirat država in so ga praktično nagnal vn.
MavritoGazarinni
29. 07. 2017 18.26
+0
A je Borut že poslal protestno noto?pa aktiviral piltause ? Naj se Ping Pong ne zafrkava preveč..
srebrnibreg
29. 07. 2017 18.41
+1
S tem, da je Borut predsednik Amerike je že skrajni čas, da to naredi.
BUONcaffee
29. 07. 2017 19.42
+1
srebrnibreg
29. 07. 2017 18.05
+9
V Ameriki imajo čez 5 tisoč atomskih bomb, prvi so jih začeli izdelovati in prvi so jih vrgli na civilno prebivalstvo. Kako si imajo oni dovoliti vzeti pravico nekomu omejevati proizvodno atomskih bomb ali raket z jedersko konico?
tornadotex
29. 07. 2017 16.51
-1
Debelinko izziva na veliko, ni daleč dan ko mu bo Trump spucal vitalne dele države....
Novorazodetje
29. 07. 2017 17.08
+4
ZDA so vojno v Koreji že imele. Mislim, da si tega ne želijo več. Spomnimo se Vietnama. Kljub veliki premoči v tehniki, je na koncu sledil beg ameriških vojakov in evakuacija američanov iz Saigona.
komarec
29. 07. 2017 20.24
+3
tornado trumpetar bi že pucal, če se ne bi bal. Navzven kaže retorično neko moč, dejansko ima pa polne ga+e. Najostreje bo Amerika obsojala poizkuse Kima in to je tudi vse kar si upa.
rimska5
29. 07. 2017 16.09
+6
Dokler bo v medsebojnih odnosih držav, veljala politika" America first" sploh nima smisla govoriti o svobodi, sožitju, razumevanju, solidarnosti, enakosti, spoštovanju itd. Vse v stilu ameriške političarke Newlandove " Je..š EU". Ali res v EU nihče ni slišal te pripombe ameriške diplomatke? Če ni, pa ima omenjena gospa na žalost zelo prav !
mikitr
29. 07. 2017 15.59
+5
Vsi skup se obnasajo zaskrbljujoče.Mislim pa da bi morala s.Koreja precej raket poslat ,predno bi ena prebila ščit.Kakšno je ozadje tega ,to je vprašanje.
BUONcaffee
29. 07. 2017 16.07
+1
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.55
+2
V TROBENTO SE NE PIHA AMPAK TROBI. TOLIKO O GLASBI.
bohinj je zakon
29. 07. 2017 15.55
+1
ena Kimova raketa bo že zadela - pa bo zadosti
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.56
+3
JA POT JE KAR DOLGA. SICER JEDRSKI ŠČIT OKOLI ZDA V POLNI PRIPRAVLJENOSTI.
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.44
+2
ZDA in Južna Koreja davi izpeljala novo vojaško vajo kot odgovor Kimu.
fafajonka
29. 07. 2017 15.38
+5
Če Un Kim v 24urah ne izstreli vseh jedrskih raket na ZDA bo cel svet mislil, da se samo baha........:-)
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.11
Putin car ni za vojno z Korejo???? Samo vprašam.
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.09
+2
A turizem v Severni Koreji spet aktualen. Čakam na tisto spletno stran, da se prijavim za en dopust, da ukradem plakat od Kima in ga prodam preko amazona ali e baya. Mogoče pa bi bilo bolje, da se z Kimimom dogovorim in zamenjam plakat z kakim naših politikov. Sedaj se bližajo volitve, pa plakatov pri nas ne bo manjkalo.
2realforu
29. 07. 2017 14.59
+8
Zakaj ZDA hoče napasti Severno Korejo? isti razlog kot za Irak, Afganistan,Sirijo... Ne dovolijo Rothschildove banke v svoji državi da nadzoruje njihov denar
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.08
-7
ZDA noče v vojno, sicer bi že zdavnaj šli.
2realforu
29. 07. 2017 15.20
+4
Washington potrebuje novo vojno po tem ko so jih rusi izgnali iz sirije, saj Washington živi na prodanem orožju, tokrat so prodali saudski arabiji, nekaj prodajo izraelu, nekaj teroristom v različne države tretjega sveta, oni delujejo po principu ustvari sovražnika in ga predstavi ljudem(dober primer so talibani, predstavitev je bila 9/11(DOKAZANO inside job)) in se "bojujte"(vsi vemo da ima zda daleč najhujšo vojsko ker porabi za njo 600 milijard letno) proti njemu medtem ko vam v žep pada davkoplačevalski denar
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.33
+0
Washington res potrebuje vojno, kjer je kak dobiček z nafto. Severna Koreja je nima. VSE JE BIZNIS. Reskiraš in profitiraš.
2realforu
29. 07. 2017 15.43
+6
Je res ampak ni vse samo enake vrste biznis, Washington ima željo po globalnem nadzorovanju denarja, oni pa ne morejo nadzorovati denarja v državi kjer nimajo svoje banke(IMF)(In na tem spisku so bile parr deset let nazaj(Irak,Afganistan,Sirija,Iran,Severna Koreja, Kuba...) Zanimivo s katerimi državami ima ZDA zadnjih 20 let konflikte
BUONcaffee
29. 07. 2017 15.59
-2
Mogoče pa bi Kitajsko treba zorat, samo tam bo težje.