Tujina

'Želja Severne Koreje za srečanje o jedrski razorožitvi je dokaz, da strategija predsednika Trumpa za izolacijo Kimovega režima deluje'

Washington/Pjongjang, 09. 03. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / Ti.Š.
Komentarji
131

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje je po srečanju z voditeljem ZDA Donaldom Trumpom dejal, da je predsednik Severne Koreje Kim Džong Un izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države, Trumpa pa povabil na pogovor. Voditelja naj bi se srečala do letošnjega maja, a bo treba najti nevtralen teren.

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Čung Eu Jong je po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Beli hiši dejal, da je predsednik Severne Koreje Kim Džong Un izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države, in povabil Trumpa na pogovor, ta pa je povabilo sprejel.

Srečala naj bi do letošnjega maja, ni pa še znano kje. Trump ne bo šel v Pjongjang, Kima ne bo v Washington, zato bo treba najti nevtralen teren.

Srečanje bi bilo prvo v zgodovini med voditeljema zaprte komunistične države in ZDA.
Srečanje bi bilo prvo v zgodovini med voditeljema zaprte komunistične države in ZDA. FOTO: AP

Pred vrhom ZDA–Severna Koreja bo predvidoma aprila prišlo do vrha med Južno in Severno Korejo.

Čung Eu Jong je pred Belo hišo še dejal, da Kim Džong Un sprejema nadaljevanje rednih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter da se bo Severna Koreja vzdržala novih jedrskih in raketnih poskusov.

Države kot je Slovenija so se doslej ponujale kot možen kraj srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, o možnosti severnokorejsko-ameriškega vrha pa doslej ni nihče razmišljal.

Oboje je veliko presenečenje, saj sta doslej Rusija in Kitajska pozivale ZDA, naj se odpovedo vojaškim vajam, ker bodo na ta način morda Kima prepričale v pogajanja.

Čung je Trumpu poročal o pogovorih njegove delegacije pred kratkim v Pjongjangu in dejal, da je Trumpovo vodstvo ter njegova politika maksimalnega pritiska skupaj z mednarodno solidarnostjo pripeljala do tega o čemer govori. Prenesel mu je tudi pohvalo in priznanje predsednika Muna Jae Ina.

Severnokorejski voditelj izrazil razumevanje za vojaške vaje

Kim Džong Un je delegaciji Južne Koreje povedal, da je zavezan k de-nuklearizaciji in obljubil, da se bo Severna Koreja vzdržala nadaljnjih jedrskih ali raketnih poskusov ter izrazil razumevanje, da se morajo rutinske skupne vojaške vaje med Južno Korejo in ZDA nadaljevati.

Izrazil je tudi željo, da se čim prej sestane s Trumpom. "Predsednik Trump je bil hvaležen za poročilo in je dejal, da se bo sestal s Kim Džong Unom do maja, da se doseže trajna de-nuklearizacija," je dejal Čung in izrazil optimizem glede nadaljevanja diplomatskega procesa za možnost mirne rešitve.

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Čung Eu Jong.
Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Čung Eu Jong. FOTO: AP

Na koncu je še dodal, da so Južna Koreja, ZDA in partnerji odločni v vztrajanju, da ne bodo ponavljali napake iz preteklosti in se bo pritisk nadaljeval dokler Severna Koreja ne uskladi besed z dejanji.

Dogovor iz leta 1994 propadel, leta 2006 Severna Koreja izvedla prvi jedrski poskus

ZDA so se leta 1994 namreč dogovorile s Severno Korejo o odpovedi jedrskemu programu v zameno za okrog štiri milijarde dolarjev pomoči v energiji. ZDA so med drugim obljubile pomoč pri izgradnji jedrskega reaktorja na lahko vodo, vendar so projekti zaostajali, Severna Koreja pa je z jedrskim programom nadaljevala.

Predsednik George Bush mlajši je leta 2002 Severno Korejo uvrstil med tako imenovane države osi zla (skupaj z Iranom in Irakom), diplomatska prizadevanja pa so dokončno propadla leta 2006 s prvim jedrskim poskusom Pjongjanga.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da Trump zelo ceni prijazne besede delegacije Južne Koreje in predsednika Muna Jae Ina.

Pozdravom se pridružuje tudi Evropska unija. Pripravljenost predsednika Trumpa, da sprejme vabilo Kim Džong Una na srečanje, predstavlja pozitiven razvoj, je izjavila tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

"Povabilo za srečanje s Kimom Džong Unom na še nedoločenem kraju in ob nedoločenem času bo predsednik Trump sprejel. Veselimo se Severne Koreje brez jedrskega orožja, medtem pa morajo sankcije in maksimalni pritisk veljati naprej," je sporočila Sandersova.

Če bo do srečanja med Trumpom in Kimom res prišlo, bo to prvo takšno srečanje v zgodovini med ameriškim in severno-korejskim predsednikom torej med državama, ki sta formalno še vedno v vojni, ker se je korejska vojna od leta 1950 do leta 1953 končala le s premirjem in črto premierja pa še vedno varujejo ameriški vojaki.

Napoved srečanja je dobra novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zmerjanja med obema voditeljema..
Napoved srečanja je dobra novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zmerjanja med obema voditeljema.. FOTO: Kanal A

Napoved srečanja med Trumpom in Kimom ter izraz pripravljenosti Severne Koreje, da se jedrsko razoroži je dobrodošla novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zmerjanja med obema voditeljema.

Trump se je konec preteklega tedna pošalil, da se mora z "norcem" ukvarjati predsednik Severne Koreje ne pa on. Ameriški analitiki, med njimi tudi tisti, ki ne marajo predsednika, mu sedaj priznavajo, da je njegov nekonvencionalni pristop obrodil sadove.

Trump je Kima med drugim zmerjal z raketnim možicljem in mu zabrusil, da ima večji jedrski gumb, ZDA pa so v Varnostnem svetu ZN ob nadaljevanju jedrskih in raketnih poskusov Severne Koreje uspevale dobivati podporo Kitajske za vedno nove sankcije.

Ključna je bila podpora Kitajske, ki ima največ vpliva na Severno Korejo, saj je njena največja trgovinska partnerica.

Peking je za podporo pri Severni Koreji od Trumpa dobival odpustke glede velikega trgovinskega primanjkljaja, kar se bo sedaj verjetno zaradi povišanja carin na uvoz jekla in aluminija malce zapletlo.

Rezultat osamitve

Odločitev severnokorejskega voditelja, da ameriškega predsednika Donalda Trumpa povabi na zgodovinski vrh, je dokaz, da so Trumpovi napori za izolacijo Pjongjanga obrodili sadove, pa meni ameriški podpredsednik Mike Pence: "Želja Severne Koreje za srečanje o jedrski razorožitvi - vključno s prekinitvijo vseh raketnih in jedrskih poskusov - je dokaz, da strategija predsednika Trumpa za izolacijo Kimovega režima deluje."

Poudaril je še, da ohranjajo "vse sankcije in kampanjo maksimalnega pritiska, dokler Severna Koreja ne sprejme konkretnih, stalnih in preverljivih ukrepov za konec svojega jedrskega programa".

Pozitivni odzivi na napoved srečanja

V svetu se že vrstijo pozitivni odzivi na presenetljivo napoved morebitnega srečanja.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je morebitno srečanje označil za "zgodovinsko prelomnico, ki bo uresničila mir na Korejskem polotoku". Če se bosta sestala po vrhu obeh Korej, bo popolna denuklearizacija polotoka resnično na pravi poti, je dejal po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap. "Trumpovo vodstvo bodo hvalili ne samo Korejci, ampak ljudje po vsem svetu," je dodal.

Japonski premier Shinzo Abe je prav tako pozdravil presenetljivo napoved srečanja voditeljev. "Zelo cenim spremembo Severne Koreje, da bo začela pogovore na premisi denuklearizacije," je dejal Abe in povedal, da je danes v telefonskem pogovoru Trumpu povedal, da namerava aprila obiskati ZDA, da bi se sestala.

Japonska, tesna zaveznica ZDA v regiji, je bila doslej zadržana glede zbližanja Korej, do katerega je prišlo ob nedavnih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. "Pogovori zaradi pogovorov nimajo smisla," je še v četrtek dejal Abe. Danes pa je napovedano srečanje Trumpa in Kima pozdravil kot "dosežek sodelovanja Japonske, ZDA in Južne Koreje pri ohranitvi velikega pritiska na Pjongjang", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da sprememb politike Japonske in ZDA ne bo in da bosta državi še naprej ohranili maksimalen pritisk, dokler Severna Koreja ne bo sprejela konkretnih ukrepov za denuklearizacijo na način, ki bi popoln, preverljiv in nepovraten.

Kitajska, ki si že dlje časa prizadeva za neposreden dialog Washingtona in Pjongjanga, je kot pozitiven znak pozdravila napoved neposrednega dialoga Trumpa in Kima. Vse strani je pozvala k političnemu pogumu v prizadevanjih za denuklearizacijo Korejskega polotoka. "Upamo, da bodo vse strani pokazale politični pogum in sprejele prave politične odločitve," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang. Dodal je, da se "korejsko jedrsko vprašanje premika v pravo smer", poroča AFP.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je prav tako pozdravil napovedano srečanje kot "korak v pravo smer". "Upamo, da bo do tega srečanja prišlo," je dejal in menil, da je potrebno za normalizacijo razmer na Korejskem polotoku. Pozdravil je tudi napoved vrha Korej konec aprila, ki bo tretje doslej.

Pozdravom se pridružuje tudi Evropska unija. Pripravljenost predsednika Trumpa, da sprejme vabilo Kim Jong-una na srečanje, predstavlja pozitiven razvoj, je izjavila tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na današnjo napoved srečanja dejala, da "enotno mednarodno stališče, vključno s sankcijami, zagotovo ponuja žarek upanja". "Seveda bi bilo čudovito, če bi prišlo do popuščanja napetosti (...), saj je jedrsko oboroževanje Severne Koreje vzbujalo veliko zaskrbljenost pri vseh nas," je dodala.

Odzvali pa so se tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA). "Upamo, da bo ta razvoj dogodkov vodil v konkreten napredek pri vprašanju jedrskega programa Severne Koreje," so zapisali. "Ko bo med vpletenimi državami dosežen politični dogovor, je IAEA pripravljena s ponovno uvedbo nadzora prispevati k mirni rešitvi," so sporočili.

Blagodejni vpliv srečanja na azijske borze

Napoved morebitnega srečanja pa pozitivno vpliva tudi na azijske borze. Prav tako so vlagatelji optimistični, da bodo imele ameriške carine na uvoz jekla in aluminija manjši negativni učinek od doslej pričakovanega.

Ameriški predsednik je medtem v četrtek uvedel carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Za uvoz jekla bo veljala 25-odstotna carina, za uvoz aluminija pa 10-odstotna. Carinske dajatve nekaj časa ne bodo veljale za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike, najverjetneje pa bodo izvzete tudi nekatere druge države, med njimi Avstralija.

V Tokiu se je Nikkei 225 zvišal za skoraj pol odstotka. Seulska borza je zabeležila 1,1-odstotno rast, sydneyjska se je dvignila za 0,3 odstotka, podoben pa je bil tudi izkupiček v Singapurju. Hongkong je zaenkrat dodal odstotek, Šanghaj pa 0,6 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
10. 03. 2018 20.42
+1
Trump je legenda,ki bo vedno nepremagljiv.
emilzapata
10. 03. 2018 09.35
+3
konflikt med S. Korejo in ZDA je samo zaigran, kajti to igro potrebujejo tako kot ZDA same, prav tako pa glavna sponzorja S. Koreje Kitajska in Rusija. Torej bo še naprej tako kot je, saj je podobna situacija na BV, kjer je izrael moteč element za vse okoliške države, pa njegov glavni sponzor ZDA podpira njegovo agresivno politiko že 70 let.
Acidic
10. 03. 2018 10.36
Moteč je predvsem zaradi religije. Ampak če napadeni ni musliman, potem očitno to ni važno.
SEJBOBOL
10. 03. 2018 08.38
+1
In vi mislite da bo to res ...... hhahahah
SEJBOBOL
10. 03. 2018 08.39
+1
Sej bo, ma od tega bo potegnu KIM le tist kar še potrebuje ....
patria
10. 03. 2018 08.19
V prispevku se niti z besedico ne omeni Kimovega pogoja za ustavitev jedrskega programa - demilitarizacija polotoka. Drugače povedano - umik ameriške vojske . Bodo Američani pristali na to?
ferencz 1
10. 03. 2018 08.00
+1
Trumpeta se je pokakala, ha,ha.
nightifly
09. 03. 2018 22.28
+3
Posredovanje Svicarjev je izgleda uspelo Ce se le bosta obe strani drzali Bojim se bolj ozadja v ameriski administraciji kjer se vedno strasi Hilarija in bo skusala ta meeting se/suti .
nightifly
09. 03. 2018 22.29
+2
Upajmo da uspe da pride do distenzije in enega vzroka manj da Ameri spet posredujejo na drugem koncu sveta
nikhrast
09. 03. 2018 22.47
Od kje si pa potegnil Hillary, ti tudi živiš v preteklosti kot Trump. Pa še predsednika McKinleya omeni.
Apostol1
09. 03. 2018 22.02
+1
Donaldova taktika deluje,beži,beži,to je ravno tako kot če rečem,da moja šahovska taktika deluje proti svetovnemu prvaku. Kim je prepameten za nekoga takega kot je Trump ,ker po moje je glavni cilj Kima združiti Koreji in ravno zato bo peljal Trupa žejnega preko vode.
BUONcaffee
09. 03. 2018 21.29
-3
Hvati pa nam še naprej nagajajo, keh ne spoštujejo parava. Junker bo ponovno seznanjen v pismu. Slovenija bo še naprej diplomatsko pritiskala na Hvaško. NIČ SKBET. vOLITE ZAME PA BOMO VSE UHEDILI.
BUONcaffee
09. 03. 2018 21.30
-3
Mislim na upokojence in dvig pokojnin, nič več ne bodo hevni. Vsak kobi po en evho pa še cent zhaven.
srebrnibreg
09. 03. 2018 21.40
+1
Kdo že se je s Sanaderjem na Bledu dogovoril za mednarodno rešitev meje, ker je sam niedel rešiti?
srebrnibreg
09. 03. 2018 21.43
+1
BUONcaffee
09. 03. 2018 21.26
+1
Kooohl bi lahko bil glavni poshednik mihovne pogodbe in načhta najti mihno hešitev v tem delu sveta. Kooohl, Kooohl! On je sposoben.
kameltrajbar
09. 03. 2018 19.44
+2
..pujcek bo kresnu melanijo.....))))
lordG
09. 03. 2018 19.20
+6
slovenija je idealni kraj za srečanje ...levičarji obožujejo kim đon una, desničarji pa trumpa
srebrnibreg
09. 03. 2018 19.17
+3
Predvidevam, da za debelim psihopatom stoji Vladek in ga ima na povodcu.
srebrnibreg
09. 03. 2018 19.13
+5
Zanimivo bo videti srečanjeh dveh *orcev.
Igi74
09. 03. 2018 18.38
+1
Nevtralen teren: Grosuplje, ranč JJ
puspan
09. 03. 2018 18.15
-2
Saj sem vedel, da brezvezno spuščanje raket veliko stane, ampak, da so tako hitro pokurili vse rezerve, še zdaleč nisem mislil. Jaz bi jim vsako leto poslal sto vlakovnih kompozicij krompirja in zelja, v zameno s prekinitvijo igranja z ognjem.
korintos23
09. 03. 2018 18.35
-1
walter2
09. 03. 2018 18.04
-1
Če S Koreja nebi imela za sosede Kitajske in Rusije s katerima nemoteno gospodarsko sodeluje bi Gargamel lahko posredoval tako pa se lahko le napihuje po medijih in nobena od njegovih sankcij nima efekta!
korintos23
09. 03. 2018 18.35
+2
Melanija je njemu tudi sankcije nabila zaradi porno igralk.
Jimi1
09. 03. 2018 17.36
-1
Kot kaže bosta svoja "gumba" prinesla s seboj in "ocenila" čigav je večji in bolj rdeče barve.... Po tem pa lahko še par "frnikl" zamenjata in se vrneta vsak v svojo predsedniško palačo. Našega manekena pa ne bo, ker se med tem časom z kotalkami ukvarja....
Belibog
09. 03. 2018 17.16
-1
Najboljš, da cmero kandidira s Slovenijo, vojsko imamo na vrhuncu, Policija je usposobljena, edin za pranje denarja in ostalih mahinacij, rabi 1 štengo višjo upravičenost za pregled, kot urad za varstvo pred pranjem denarja, to ji pa ne lavfa, je danes na zaslišanju pred DZ komisijo povedal policaj.
korintos23
09. 03. 2018 18.36
+4
Kaj jokaš in cviliš, 10% podpore imate in to je to.
Demo-kracija
09. 03. 2018 16.07
+5
Aprila in sicer prvega, pa bosta na prijateljsko kosilo šla Janša in Kučan.
krtofl
09. 03. 2018 17.13
+0
?....he he...a se bo janez pokesal in vrnil dnar ....
rossi66
09. 03. 2018 15.49
+3
He, he..., cunceka je ocitno malo prpa stisnila... Pac, do dolocene mere se gre repenciti, ampak slej ko prej pride streznitev, ko je ugotovil kaksen je njegov realni doseg... Nekje do japonskega morja...:-)))