Tujina

KGB želi zaslišati podjetje ’z medvedki’

Minsk, 11. 08. 2012 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Beloruska zloglasna tajna obveščevalna služba KGB je ekipo švedskega oglaševalskega podjetja, ki stoji za nedavno "invazijo" plišastih medvedkov, pozvala na zaslišanje. Nad Belorusijo so nedavno spustili več sto plišastih medvedkov s pozivi k svobodi govora ter zaščiti človekovih pravic.

Plišasti medvedek
Plišasti medvedek FOTO: Reuters

Beloruska zloglasna tajna obveščevalna služba KGB je ekipo švedskega oglaševalskega podjetja, ki stoji za nedavno "invazijo" plišastih medvedkov, pozvala na zaslišanje. Če se ne bodo zglasili v desetih dneh, jim je zagrozila z globami ali celo zaporom.

Pozivi na zaslišanje so bili objavljeni danes na spletni strani beloruskega KGB. Obenem piše, da preiskujejo "kazensko zadevo", in sicer "nezakonit vstop v beloruski zračni prostor". Če pozvanih na zaslišanje v desetih dneh ne bo, naj bi jim grozili do dve leti prevzgojnega dela ali do pol leta zapora.

Švede želijo zaslišati, da bi ugotovili, kdo točno je v akciji odigral kakšno vlogo. Obenem želijo razjasniti vlogo, ki sta jo odigrala dva beloruska osumljenca – študent novinarstva, ki je na svoji spletni strani objavil fotografijo spornih medvedkov, ter nepremičninski agent, ki naj bi Švedom ponudil stanovanje, ko so pred akcijo obiskali Belorusijo.

Švedi potrdili vabilo na zaslišanje

Soustanovitelj omenjenega oglaševalskega studia Total Tomas Mazetti, ki je pilotiral letalo in nad Belorusijo odvrgel medvedke, je potrdil, da je preko elektronske pošte prejel poziv na zaslišanje. Poziv sta prejela tudi dva njegova kolega. Kot je dejal, je zadeva "malce srčkana in tragična", saj Belorusi očitno pričakujejo, da bodo prišli na zaslišanje samo zato, ker so jim tako rekli. Obenem je izrazil obžalovanje zaradi pregona dveh Belorusov.

Izgon veleposlanika

Belorusija je Švedski sicer v sredo sporočila, da naj do 30. avgusta umakne vse diplomate iz Belorusije, sama pa umika svoje predstavnike iz Švedske. Že nekaj dni pred tem je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko izgnal švedskega veleposlanika v Belorusiji Stefana Erikssona.

Do izgona Erikssona je prišlo nekaj dni po omenjeni akciji švedskih aktivistov, ki so nad Belorusijo iz manjšega letala spustili več sto plišastih medvedkov na majhnih padalih in s pozivi k svobodi govora ter zaščiti človekovih pravic. Poleg tega naj bi bila v ozadju še jeza Minska, ker se je veleposlanik sestal s predstavniki opozicije v Belorusiji.

V petek se je na to temo sestal politični in varnostni odbor EU (PSK) in Belorusiji zagrozil z morebitnimi sankcijami. Vse države članice EU so podprle stališče Stockholma v sporu in napovedale, da bodo beloruskim veleposlanikom v svojih prestolnicah v prihodnjih dneh jasno izrazile svoj protest.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rissp
12. 08. 2012 20.46
-1
Mogoče pa se bodo zgledovali po zloglasnima tajnima službama Mossad in CIA , ter bodo po njunem vzoru šli ugrabit storilce in jihi odpeljali v belorusijo.
acim
12. 08. 2012 13.07
Nevem zakaj tak napis?Zakaj KGB če država Belorusija ima pravosodje?A so šli Belorusi v švedski zračni prostor ali obratno?A so Belorusi Švedom vsiljevali svojo resnico ali obratno?
vzhod
12. 08. 2012 09.56
+3
ne gre se za medeke gre se za to da oznacujejo zeljo po satanizaciji belorusije kot je to v EU in zda
antonov255
12. 08. 2012 09.44
-1
" vezuv" poglej na you tube deset dokumentarnih nadaljevanj pod naslovom "Jugoslavenske tajne službe". Verjamem da ne boš pisal take reklamne disertacije kakšen komunizem je bil v Jugoslaviji. Prišel boš do spoznanja so z fizične likvidacije opravljali .... Bolje da si ogledaš
vezuv
12. 08. 2012 08.18
+2
Belorusija je ohranila še zelo strog centralistični komunizem, takega kot je tudi na Kitajskem. A nekdanji Jugoslaviji pa tako trdega komunizma ni bilo, ker leta 1948 predsednik Tito na to ni pristal, zaradi česa je bil tudi zaprt. A to je že druga zgodba.Tito ni dovolil, da bi nam komandirali iz Moskve, zato smo imeli blažjo obliko komunizma oziroma imeli smo socializem in ne komunizem.
kim llsung
11. 08. 2012 23.31
+1
proti cii in mosadu je tale beloruski KGB vrtec !!!!!!!!!!
vzhod
12. 08. 2012 09.55
+1
HooplaToopla
11. 08. 2012 23.25
+12
"Kot je dejal, je zadeva "malce srčkana in tragična", saj Belorusi očitno pričakujejo, da bodo prišli na zaslišanje samo zato, ker so jim tako rekli." Fantje ne poznajo komunistov. Če se ne bodo sami zglasili, bo pa pet velikih fantov z brki, prišlo po njih na Švedsko.
JEZKE-BLOKIRAT
12. 08. 2012 02.06
+0
ja in kaj bodo nardil teji fantje z brki da jih ne bodo ugrabli pa v belorusijo pelal mal prevec filme gledas ce to mislis
rissp
12. 08. 2012 20.34
+1
Ne bodo jih ugrabili - to lahko nekaznovano počne le Mosad in CIA... Za vse ostale pa veljajo zakoni...
n0mistakez
11. 08. 2012 23.25
+7
24ur pazite komu rečete zloglasna obveščevalna služba...
luckyss
11. 08. 2012 23.04
+9
Belorusija, še ena država v posmeh demokraciji...poleg naše..