Tujina

FOTO in VIDEO: 30 ranjenih v incidentu na Kosovu

Kosovska Mitrovica, 20. 10. 2011 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med odstranjevanjem barikad na severu Kosova je bilo poškodovanih osem pripadnikov Natove misije na Kosovu. Pripadnike Kforja so pri odstranjevanju barikade v Jagnjenici skušali ustaviti Srbi, Kfor pa je pri tem uporabil solzivec.

Na Kosovu spet vre
Na Kosovu spet vre FOTO: Reuters

Med operacijo odstranjevanja barikad na severu Kosova je bilo poškodovanih osem pripadnikov Natove misije na Kosovu, so sporočili predstavniki Kforja v Prištini. Pripadnike Kforja so pri odstranjevanju barikade v Jagnjenici v bližini enega od dveh spornih mejnih prehodov Brnjak skušali ustaviti Srbi, Kfor pa je pri tem uporabil solzivec.

Tiskovni urad Kforja v Prištini je potrdil, da je osem vojakov utrpelo poškodbe zaradi solzivca in dima, potem ko so skušali razgnati skupino srbskih protestnikov. Ranjenih je bilo tudi 22 protestnikov. V današnji operaciji so sodelovali avstrijski in nemški pripadniki Kforja.

Tiskovni predstavnik avstrijskega obrambnega ministrstva Michael Bauer je potrdil, da sta bila v operaciji poškodovana dva avstrijska vojaka. Dodal je, da so se razmere medtem že umirile. Kot je pojasnil, so se Srbi presenetljivo obnašali "zelo agresivno in bili pripravljeni na nasilje".

Upravnik zdravstvenega doma v kraju Zubin Potok Borivoje Jakšić je dejal, da so v zdravstvenem domu oskrbeli 22 ljudi, ki so bili ranjeni v operaciji Kforja. Trije so težje ranjeni, ostali pa lažje.

Kfor je pred tem sicer sporočil, da operacija odstranjevanja barikad poteka mirno in da ni prišlo do spopadov med vojaki Kforja in srbskim prebivalstvom. Iz Kforja so še sporočili, da se operacija, v okviru katere želijo zagotoviti prosto pot iz Kosovske Mitrovice do mejnega prehoda Brnjak na meji s Srbijo, nadaljuje.

Poleg barikade v Jagnjenici naj bi pripadniki Kforja danes odstranili tudi barikado v Zupčah. Konvoj Kforja je danes sicer že prispel tudi do barikade v kraju Zupče, proti prehodu Jarinje pa se pripadniki mednarodnih sil niso premikali. Srbski medij B92 poroča, da so na območju močno omejene mobilne telefonske linije.

Nove zaostritve na Kosovu

Včeraj zvečer so predstavniki štirih srbskih občin na severu Kosova zatrjevali, da barikade na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak ostajajo. A danes okoli 4. ure so pripadniki Kforja prispeli do srbske barikade v Zupču, kjer so formirali svojo. Nekaj pred 5. uro je bilo podobno tudi pri barikadi pri Jagnjenici, ki vodi do prehoda Brnjak, a tam so pripadniki Kforja uporabili še solzivec. Ker se zbrani kosovski Srbi niso želeli umakniti s svojih barikad, jim je Kfor zagrozil s silo, poročajo srbske spletne strani.

Protestnice in nemški vojaki
Protestnice in nemški vojaki FOTO: Reuters

Na zadnje dogodke se je že odzval srbski predsednik Boris Tadić. Kfor in Euleks je pozval, naj se vzdržita uporabe sile, lokalne vodje kosovskih Srbov pa, da odločajo izključno v interesu prebivalcev.

Srbska spletna stran B92 poroča, da so pripadniki Kforja v polni bojni opremi, Srbi pa kljub solzivcu vzklikajo, da jih ne bodo pregnali z barikad. Kljub temu so se za krajši čas umaknili, kar je Kfor izkoristil za čiščenje barikade. A zdaj Srbi sedijo na cesti, pripadniki Kforja pa jih opazujejo. Trenutno naj bi vladalo zatišje.

Sicer je poveljnik Kforja Erhard Drews včeraj napovedal, da bo Kfor barikade, če jih Srbi ne bodo odstranili sami, odstranil sam "na miren način".

V bližini kraja Peć pa je prišlo do incidenta s smrtnim izidom. Moški albanskega porekla je ustrelil Srba, ki je prišel na ogled svojega zemljišča. V streljanju je Srb umrl, še dva pa sta bila ranjena. Storilca so identificirali, niso pa ga še prijeli. Policija je pri hišni preiskavi pri osumljencu našla orožje s katerim je streljal na trojico.

Poveljnik Kforja Erhard Drews (tretji z leve) včeraj v gostilni pri mejnem prehodu Brnjak
Poveljnik Kforja Erhard Drews (tretji z leve) včeraj v gostilni pri mejnem prehodu Brnjak FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gambler85
23. 10. 2011 21.56
BIT CE TORNADO DRAGI SRBI A NE OLUJA
Alenko Jankovi? 4
21. 10. 2011 14.10
bentone, EU ni podaljšana roka ZDA in se temu v političnem in gospodarskem smislu vse bolj upira. So pa še relikti. In ne pozabi, da je Srbija suverena in neodvisna samo na svojem ozemlju, kar pa Kosovo ni. Samo poglej, kaj se dogaja z notranjo politiko v Rusiji. Strah in groza, če si to želijo Srbi, po tem se mi res smilijo. Rusija gospodarsko in zunanje politično sploh ni napačna država, kar pa počne diktator Putin res ni kul!
Anton Benedik
21. 10. 2011 09.45
Če so Srbi kolikor toliko vizionarji se bodo povezali z Rusijo,ki jih ne bo nikoli pustila na cedilu,kot jih je za časa B.Jelcina.Vtej povezavi imajo zares dobro prihodnost tako politično,kot gospodarsko in pa tudi varnost in obrambo pred agresijo EU in NATA (ki je samo podaljšana roka ZDA).
Anton Benedik
21. 10. 2011 09.39
Kfor je čista okupacijska sila v svobodni in suvereni državi SRBIJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
marjanka9
21. 10. 2011 09.04
No, tale novica je že malo bolj smiselna, čeprav še vedno nerealna. Včeraj so pisali, da so bili poškodovani vojaki, ko so uporabili solzivec nad civilnim prebivalstvom:-) Pač, ga niso znali uporabljati in so ga razpršili sami sebi v oči:-) Ampak še vedno - vojaki so šli s solzivcem nad civilno prebivalstvo: poškodovano 22 civilistov in 8 vojakov:-) Kaka vojska je pa to? Nesposobna ali pa poročanje ni resnično...
marjanka9
21. 10. 2011 08.59
DeadBull Zdaj si pa ugotovil:-) Seveda je dejanski lastnik v Ameriki. Tudi dejanski lastnik Slovenije je v Ameriki.
DeadBull
21. 10. 2011 08.25
POP TV vse bolj se mi dozdeva, da je vaš dejanski lastnik nekje v Ameriki.
oseba89
21. 10. 2011 01.23
Kaj je to vi pop tv ja vi brisete banalne komentarje ko pa eden napise v komentarju da GA je zanalasc napisal da provocira pa je VSE ok lepo to aja CE Nebo moj komentar gor vas bom tozu
Alenko Jankovi? 4
21. 10. 2011 01.13
bobocat, če bi zanili Srbi opraviti s svojo zločinsko preteklostjo, kot so to storili Nemci, bi na Balkanu cvetele samo rožice. Ker ni tako, pa bodejo barikade ... Aja, prenehaj že z zarotniškimi zgodbicami o drogah, ker vsi vemo, da je to neumno.
cucjetina
20. 10. 2011 22.41
nato in usa okupatorji
žiga099
20. 10. 2011 22.24
ALBANIJA DO BEOGRADA-HAHAHAHAH-MAL DA VS HEROJE PROVOCIRAM,HAHAHAHAH NERAZUMEM,KAKO STE NEKATERI TAKI PATRIOTI IN PIŠETE IN PIŠETE TAKO BREZGLAVO,ČE STE TAKI HEROJI-PEJTE DOL-PA DA VS VIDM KAKO BOSTE MOČIL GATE ,ČE BO KAK METK PROT VM PRLETU-KER PROV SLIŠIŠ GA IN SKOR OCENŠ ZA KOK CM TE JE ZGREŠU-JAJARE INTERNETSKE....
madaja
20. 10. 2011 22.05
treba odstranit barikade v glavah pa bo vse v redu
anita_franc
20. 10. 2011 21.51
Za vse je to kriva amerika!!! njihov namen? rudniki!
bobocat
20. 10. 2011 20.50
No lepo za vedt, pol si bodo tudi balkanci sami krivi za vse kar bo sledilo. Razlogov za novo vojno v evropi je že danes tolko, kot pred ww1&2 Vsak je odgovoren za svoja dejanja.. v kolikor gres na zarisce - vzames v zakup vse posledice ki lahko sledijo !!
bobocat
20. 10. 2011 20.49
Danes je 67 let od osvoboditve Beograd od nemške okupacije. In danes nemški kfor odstranjuje barikade srbov. Ta datum niso slučajno izbrali. Nacizem je še vedno živ. Še vedno mi ne gre iz glave komentar nekoga ob samostojnosti Kosova. ZDA so potrebovale uradnega, državnega dilerja droge, ki jo iz Afganistana švercajo v Evropo.
mcc
20. 10. 2011 19.45
Vasojevich20.10.2011, 19:12 kaj se za karto nimas???
Alenko Jankovi? 4
20. 10. 2011 19.30
fleks, en plusek si si prislužil. Je pa res, da tudi nas niso nemci takoj priznali, a na koncu so nas le morali. Srbi bi lahko prej razmišljali, v Jugoslaviji Kosovsi albanci niso bili kriminalc, pač pa revni kmetje. Kako je vojska (JNA) z njimi ravnala ob podpori Beograda, vsi vemo. Kar so si zakhali, bodo pojedli, pa če je še tako vroče in pikantno! Jobs, ti nisi resen. Tukaj je res Slovenija, a ta ne potrebuje takšnih kot si ti. Skrajnih nacionalistov in nasilnežev nihče ne jemlje resno.
gjah
20. 10. 2011 19.22
KOSOVO JE SRBIJA! Podpora Srbskemu prebivalstvu!
Vasojevich
20. 10. 2011 19.12
Jobs 20.10.2011, 18:55 -1 TUKAJ JE SLOVENIJA! S.V. je na nevarnih območjih po svetu in zato jih spodbujam. Vi kateri mi dajate minuse za spodbudo naših SLOVENSKIH vojakov nimate kaj iskat v SLO! AJDE ONDA, KUPI NAM NE POVRATNE KARTE, DA SE MAKNEMO IZ TE ĐAVOLJE VAROŠI!
SuperBATman.3
20. 10. 2011 18.58
@Jobs hahaha smesen si