Tujina

FOTO: Odstavljena Rousseffova s pritožbo zahteva ponovno sojenje

Brasilia, 01. 09. 2016 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odstavitev Dilme Rousseff s položaja brazilske predsednice pomeni konec 13-letne vladavine levice v tej državi. Odločitev je požela številne kritike, diplomatski odnosi Brazilije z več latinskoameriškimi državami pa so se zaostrili. Odstavljena predsednica je že vložila pritožbo in zahteva ponovno sojenje.

Potem ko je brazilski parlament v sredo odstavil predsednico države Dilmo Rousseff, je položaj predsednika prevzel dosedanji podpredsednik Michel Temer. Zaradi odstavitve Rousseffove in s tem konca 13-letne vladavine levice v Braziliji pa so se zaostrili diplomatski odnosi Brazilije z več latinskoameriškimi državami, kjer je na oblasti levica.

Rousseffova zahteva nov sodni postopek

Odvetnik odstavljene Rousseffove je danes na brazilsko vrhovno sodišče vložil pritožbo, v kateri zahteva nov sodni postopek in preklic odločitve, s katero je brazilski senat Rousseffovo v sredo odstavili s položaja predsednice.

Uničeno policijsko vozilo v izgredih v Sao Paolu.
Uničeno policijsko vozilo v izgredih v Sao Paolu. FOTO: AP

V pritožbi odvetnik Jose Eduardo Cardozo zahteva takojšen preklic posledic odločitve senata, ki je razrešil Rousseffovo. Cardozo je sicer nekdanji pravosodni minister odstavljene predsednice, zagovarjal pa jo je tudi v času postopka odstavitve.

V Sao Paolu so po odstavitvi Rousseffove in nastopu Temerja izbruhnili izgredi, v katerih so privrženci odstavljene predsednice uničevali policijske avtomobile in razbijali izložbe bank. Policija je na demonstracije odgovorila s solzivcem.

Ob tem je zahteval tudi nov sodni postopek in ponovno imenovanje Temerja za začasnega predsednika. Nekdanji podpredsednik je namreč medtem že prisegel kot novi predsednik, na oblasti pa naj bi bil do predsedniških volitev konec leta 2018.

Temer na pogovor poklical veleposlanike

Spričo ostrih kritik zaradi odstavitve Rousseffove je Temer namreč na pogovor poklical veleposlanike Venezuele, Bolivije in Ekvadorja.

Druge države, med njimi Argentina, Čile in Paragvaj, so po drugi strani sporočile, da spoštujejo odločitev brazilskega senata.

Latinskoameriške države, kjer je na oblasti levica, pa odstavitev brazilske predsednice obravnavajo kot politični udar.

Venezuela je že dala vedeti, da bo zamrznila odnose z Brazilijo, sicer njeno partnerico v gospodarski zvezi Mercosur. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je odgovornost za odstavitev Rousseffove pripisal ZDA, češ da gre za del njihove "ofenzive na celini". Venezuelska opozicija Madura želi odstaviti z referendumom in je za danes pozvala k množičnemu shodu v prestolnici Caracas.

Ekvador in Bolivija sta odpoklicala svojega odpravnika poslov oz. veleposlanika v Braziliji. "V teh težkih trenutkih smo z Dilmo, Lulo in brazilskim ljudstvom," je tvitnil bolivijski predsednik Evo Morales, ki je tako omenil tudi nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo, ki se sooča z očitki o korupciji.

Kubanska vlada pa je odstavitev Rousseffove označila za "sodno-parlamentarni državni udar".

Novi predsednik ni nič bolj priljubljen kot Rousseffova

Novi brazilski predsednik, ki sicer ni nič bolj priljubljen kot njegova predhodnica, je v sredo ob uradnem prevzemu položaja obljubil, da bo znova utiril Brazilijo. "Težko bo," je dodal po prvi seji vlade, po kateri je odletel na vrh skupine G20 na Kitajsko.

Temer sicer velja za pripadnika konservativnih elit, v njegovi vladi pa so sami belopolti moški. Brazilci se bojijo, da bo v mandatu, ki se bo iztekel leta 2018, sprejel številne nepriljubljene ukrepe.

Med drugim je že napovedal privatizacijo državnega premoženja, krčenje javne uprave in socialnih ugodnosti ter večjo fleksibilnost trga dela, zaradi česar Delavska stranka svari pred neoliberalizacijo Brazilije.

Tako je slavil Temer:

Zakaj je morala oditi?

Brazilski senat je v sredo prepričljivo izglasoval odstavitev predsednice Dilme Rousseff zaradi obtožb o poneverjanju proračunskih izkazov. Za odstavitev 68-letne predsednice je bilo potrebnih 54 glasov senatorjev, na koncu pa jih je njeno razrešitev podprlo 61.

Slovo Rousseffove:

Senat je sicer Rousseffovo že 12. maja suspendiral za 180 dni, zdaj pa se je dokončal celoten proces. Njen položaj je že tedaj začasno prevzel podpredsednik Temer, ki je zdaj postal predsednik do novih predsedniških volitev, ki so predvidene v letu 2018.

Rousseffova je v izjavi za javnost odstavitev označila za "državni udar". Obtožbe na svoj račun je sicer vseskozi zavračala.

Kot prva predsednica Brazilije je bila Rousseffova na položaju od leta 2011, ko je nasledila Luiza Inacia Lulo da Silvo. Odnesle so jo obtožbe o poneverjanju proračunskih izkazov z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank, kar je prikazovala kot proračunske prihodke.

V ozadju pa je bila predvsem njena velika nepriljubljenost, potem ko je državno gospodarstvo zdrsnilo v recesijo, politiko pa začela pretresati afera za afero. Piko na i je postavila velika korupcijska preiskava, povezana z državnim naftnim podjetjem Petrobras.

Slednja pa senco meče tudi na Temerja.

Novi predsednik je sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporen tudi zato, ker glede na javnomnenjske raziskave na volitvah ne bi dobil niti pet odstotkov glasov, kar pomeni, da ne bi imel prav nobene možnosti priti na predsedniški stolček po običajni poti.

Pravzaprav ima osemletno sodno prepoved kandidiranja na volitvah zaradi nezakonitega financiranja njegove volilne kampanje. Večina Brazilcev bi glede na ankete podprla tudi njegovo odstavitev.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WilliamCooper
02. 09. 2016 13.40
+0
Socialisti kradejo kot srake, potem pa vik in krik, "jaz ne" ko jih zasačijo s prstom v marmeladi. Brazilija NI Slovenceljnija.
appollyon
02. 09. 2016 11.41
-1
socializem se sesuva, nekatere ličinke še nekaj brcajo ,tudi na tem forumu, ampak dejtvo je dejstvo, kar se lahko vidi tudi danes pri protestih v venezueli.
I G N O R A N T
01. 09. 2016 19.30
+0
Toti so imeli al se imajo delavsko stranko na oblasti delavci pa v totalnem tiltu
Uporabnik981904
01. 09. 2016 14.35
-2
Za levico vedno ostane vsesplošna revščina in vedno je potem kriv nekdo drug .... najbolje od zunaj če pa so praktične koristi pa še tisti doma ki bi želeli kaj(koga) boljšega(drugega) Se dogaja tudi Sloveniji
Ate_ist
01. 09. 2016 17.36
+3
ko je bleščeči kapitalizem brizgnil na vzhod Evrope se je skokovito povečalo število revežev. Pri tem so levi krivi, da je v socialno okolje prišel ta tako opevani in humani sistem. Ti si en velik primitivec. Kapitalizem v osnovi ni human, saj temelji na izkoriščanju, verjetno si tudi sam eden od tistih, ki izkoriščevalsko slabo plačuje druge. Ali pa si z IQ velikosti stopala.
Uporabnik981904
01. 09. 2016 17.48
-2
od tujega dela živijo predvsem tisti ki priplavajo na vrh z levimi idejami ob pomoči iq-jev številke čevlja. Ti si verjetno nekaj od tega :-)
Kollerik
01. 09. 2016 20.53
+1
Da kernst....ni ga slabšega, kot ste to desničarski neoliberalni izkoriščevalci. Po svetu, v EU zlahka opazimo vaše novodobno delo.... ruševine od nekdaj ponosnih držav, na milijone novih revežev.... Toda tudi to se zna končati, morda že v bližnji prihodnosti. In potem.... kernst, boste zopet jokcali....
appollyon
02. 09. 2016 09.11
-1
kapitalizem je skoćil v vzhodno evropo, samo s pomočjo eltinih komunistov, ki so hoteli še več pokrasti, ker jim je po domače povedano zmanjkalo. nekje moraš vzeti v socializmu
RKW
01. 09. 2016 12.19
-1
Ameriški neoliberlani fašizem je spet na pohodu, to se ne bo dobro končalo! Milijoni, ki so bili potegnjeni iz revščine ne bojo mirno gledali, kako jim elita privatizira in krade vse kar ustvarjajo in kar država ima.... Vse kar želite vedeti o Braziliji je na mediju The Intercept Glenna Greenwalda, ne pa na izpostavaj Ameriških opranoglavih novinarjev...
Kollerik
01. 09. 2016 12.33
+2
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kollerik
01. 09. 2016 20.32
+1
In po minusih vidim, da je pri nas še vedno zadosti fashistov, ki odobravajo svinja*rije njihovih idolov.
appollyon
01. 09. 2016 11.41
+1
socializem se sesuva, namreč ne morajo vsi vedno dobivat, nekdo mora tudi dati, in v socializmu ni tsitega ki da, ki nekaj naredi, in ki nekaj ustvarja. v socializmu je vse utopija, in krediti da lahko socialisti fotrajo svojo rajo.
platon26
01. 09. 2016 12.05
-1
platon26
01. 09. 2016 12.08
+1
Kollerik
01. 09. 2016 13.22
+0
Južno Ameriko so vedno smatrali za svoje domače dvorišče, kjer lahko vedno nemoteno opravljajo svoje eksperimente. Gre kazensko pravno za hudo kaznivo dejanje vpletanja v notranje zadeve suverenih držav, kjer ameri po pravilu že več desetletij nastavljajo sebi naklonjene desničarske režime. Le ti jim za protiuslugo omogočajo eksploatacijo naravnih bogastev, biznis za njihove firme... Toda v Haagu smo lahko vsa ta leta videli samo kakšnega črnega ali pa balkanca, meddem ko ni šans, da bi tja prišli tudi kalibri tipa Negroponte in njegov CV.. No radirka, sedaj pa briši...
appollyon
02. 09. 2016 11.39
90% talevih strank v južni ameriki je financiranih s pomočjo komunistov po svetu, s pomočjo rusije, kitajske, sorosa in podobnih! to je hudo kaznivo dejanje! Aja nisem vedel, da talevi lahko serjejo po svetu, tadesni pa normalni ljudje ki želijo delat in ne izžemat socialne blagajne pa ne!
sloeuro
01. 09. 2016 10.00
+8
Brazilija pa v jok, ker ne bo več smela pošiljati v Venezuelo nujno humanitarno pomoč. Bodo pač Venezuelci še malo bolj lačni in bo še prej prišlo do revolucije.
alicante123
01. 09. 2016 09.49
+8
Vsi BRICS-i so v nevarnosti, prav tako tiste države, kjer Kitajska in Rusija investira v infrastrukturo in želi postaviti svoje vojaške baze. Kitajska vojska je imela pred kratkim v brazilskih pragozdovih vojaške vaje. Brazilija je prav tako začela kupovati rusko orožje. V Argentini Kitajci gradijo svoj vesoljski center, V Venezueli in Kubi se ruska mornarica in strateški bombniki polnijo z gorivom. V Nikaragavi želijo Kitajci zgraditi nov ladijski prekop med oceanoma. V Boliviji nameravajo zgraditi letališče za podporo ruskemu vojaškemu letalstvu. Rusija in Kitajska trkajo na vrata Latinske Amerike in to ni po godu ZDA.
macro
01. 09. 2016 09.55
+3
appollyon
02. 09. 2016 11.40
Kr naj trkajo, bodo nova "kitajska" afrika, ki že polahko vidi kje je naredila napako!
?ampl
01. 09. 2016 09.28
+4
Čikago boysi so ze na delu da zmolzejo iz brazilije kar se še ožeti da....v J Ameriki bo še zlo ropotalo
rissp1
01. 09. 2016 09.25
+5
So ZDA spet izkoristile olimpijado za vsilitev svojih interesov v državo gostiteljico ?... (kot se že kar praviloma dogaja zadnjih nekaj olimpijad).. Zagotovo je le, da so interesi Brazilije poskušati nekako zmanjšati revščino, vsekakor pa ne še poslabšati situacije, cilj ZDA pa je seveda razgrabljenje vsega brazilskega premoženja (ki ga bodo zdaj pokupili največji milijarderji - ki so skoraj vsi dvojni državljani ZDA) ...
dzek.the.ripper
01. 09. 2016 08.54
+1
Tale pa je napolnila zepe ja...
Borut Stari
01. 09. 2016 08.43
+5
Kam pripelje državo levica na oblasti imajo Brazilci zgled pri sebi desetletje nazaj in okoliških sosednjih državah. Npr. Venezueli .i.t.n.
Emil Jakse
01. 09. 2016 10.38
+3
točno tako...levicarji so povsod populisti in obljubljajo nemogoce in v prvi fazi celo izgleda da bo nekaj iz tega ,ko pa je zakelj prazen najdejo ze kak izgovor da spet zavajajo neizobrazene delovne ljudi ki so navajeni predvsem delati