Tujina

Ker ni dobil službe, postal 'globoko grlo'

Washington, 15. 02. 2012 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./Ni.J.
Komentarji
10

Mark Felt, 'globoko grlo' v aferi Watergate, ki je odnesla takratnega ameriškega predsednika Nixona, ni spregovoril iz skrbi za javno dobro, ampak iz skrbi zase. Želel se je namreč prebiti na sam vrh FBI. Tako vsaj trdi avtor nove knjige.

Izkazalo se je, da je "globoko grlo" Mark Felt, uslužbenec agencije FBI, ki je pripeljal do afere Watergate, skrbel le zase in ne zaradi javnega dobrega in zato da je zadoščeno pravici. Nekdanji uslužbenec FBI je z novinarji govoril, zato ker je hotel postati direktor agencije, trdi avtor nove knjige Max Holland.

Felt je upal, da bodo tisti, ki so bili osumljeni, da so razkrivali zaupne informacije, odpuščeni, če bo nekdanji predsednik ZDA Richard Nixon verjel, da FBI ni zanesljiva.

Felt je tudi lagal novinarjema Washington Posta Bobu Woodwardu in Carlu Bernseinu. Povedal jima je, da njegov kolega, tekmec, ki ga je želel spraviti s poti, izsiljuje Nixona. Leta 1969, ko je bil drugi mož v agenciji, je Felt videl Washington Post kot način, s katerim bi se povzpel na položaj vodilnega, piše zgodovinar Holland. Takrat je Woodward verjel Feltu in trdil, da uslužbenec FBI pripoveduje resnico ter da nima nobenih skritih načrtov.

Mark Felt s hčerko pred svojim domom v kraju Santa Rosa, Kalifornija, leta 2005.
Mark Felt s hčerko pred svojim domom v kraju Santa Rosa, Kalifornija, leta 2005. FOTO: Reuters

Felt zamolčal resnične zgodbe in širil laži

Mesto direktorja FBI je slab mesec pred Watergatom, ko je umrl J. Edgar Hoover, zasedel Nixonov prijatelj L. Patrick Gray. Felt je ves čas poskušal spodkopati njegov položaj, tako da je razkrival zaupne informacije. Zavedal se je, da bo to razjezilo Nixona, ki je bil sicer znan kot zelo paranoičen. Holland piše še, da je bilo videti, kot da načrt deluje, ko je bilo odpuščenih kar nekaj Feltovih kolegov.

Ker pa je Gray ostajal, je Felt postajal vse bolj ciničen in novinarjem govoril, da skupina "agentov" iz Bele hiše prisluškuje novinarjem, čeprav to ni bilo res. Felt je trdil tudi, da Gray ostaja na položaju samo zato, ker izsiljuje Nixona. Holland je zapisal tudi, da si Felt ni le izmišljeval stvari, temveč tudi ni razkril resničnih zgodb, ki bi lahko bile res zanimive in pomembne.

Woodward je razkril Feltovo identiteto leta 2005. Felt je umrl leta 2008.
Woodward je razkril Feltovo identiteto leta 2005. Felt je umrl leta 2008. FOTO: Reuters

Zgodbe, ki jih je zamolčal, med drugim vključujejo poskuse FBI, da bi osramotili Martina Luthra Kinga s spolnimi škandali in vlomi, znanimi kot "dela črne torbe" proti skupinam, ki so nasprotovale vojni. Omenjeni poskusi FBI so bili izpeljani pod osebnim ukazom Felta.

Ko je javnost izvedela za Wategate, je moral Nixon leta 1974 odstopiti. Felt je bil obsojen, da je na nelegalne načine nadzoroval levičarske stranke, a ga je nekdanji predsednik ZDA Ronald Reagan pomilostil.

Woodward in Bernstein sta pozneje napisala knjigo o tem, kako sta prišla zgodbi do dna. Leta 1976 so po knjigi posneli  triler Vsi predsednikovi možje, v katerem sta zaigrala Dustin Hoffman in Robert Redford.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roko23
16. 02. 2012 16.23
+9
wauu 24ur poroča o lažeh iz FBIja, šefi ne bodo nič hudi? Dajte potem še kakšno o bankrijih rečt, kdo v resnici vodi svet, saj večina ljudi že ve, pa vendar za tiste nerazgledane, ki še vedno verjamejo, da nas bo ameriška politika z izraleom spravila iz krize.
Nimivseeno
16. 02. 2012 20.15
+3
"Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Desktop.Messiah
16. 02. 2012 13.01
+5
Primer še zdaleč ni osamljen. Marsikdo je za napredovanje v službi postal globoko grlo....
Nimivseeno
16. 02. 2012 14.19
+9
Nimivseeno
16. 02. 2012 10.54
+6
Ta novica je bila prvič razkrita 31. maja 2005 v reviji Vanity Fair. Johna D. O'Connor je razkril, da je globoko grlo William Mark Felt.
Nimivseeno
16. 02. 2012 14.20
+5
tinetone
16. 02. 2012 08.58
+4
postal je prostitut? logično...
skyline44
16. 02. 2012 08.43
+9
v ozadju pa še ronaldo
24minut
16. 02. 2012 09.13
-3