Tujina

Direktor podjetja: Ker sem izročil le polovico zahtevanega zneska, mi je Sanader grozil z odpovedjo

Zagreb, 03. 09. 2012 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji direktor javnega podjetja Gredelj iz Zagreba Anton Fabek je dejal, da mu je nekdanji premier Ivo Sanader grozil z zamenjavo, če ne nakaže denarja. Sanader, ki še vedno zanika očitke, pa pravi, da tožilec Bajić proti njemu vodi križarsko vojno.

Na zagrebškem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje v primeru Fimi-media, v katerem naj bi v črnih skladih nekoč vladajoče stranke HDZ in v žepih posameznikov, med katerimi naj bi vodilno vlogo igral bivši premier Ivo Sanader, končalo najmanj deset milijonov evrov.

Na današnji obravnavi je nekdanji direktor javnega podjetja Gredelj iz Zagreba Anton Fabek potrdil, da je po grožnjah na sedežu vlade pred parlamentarnimi volitvami leta 2007 nekdanjemu blagajničarju HDZ Mladenu Barišiću izročil 67.000 evrov, zatem pa še dodatnih 10.000 evrov.

Opomin pred zamenjavo

Nekateri od obtoženih v primeru Fimi-Media so priznali krivdo.
Nekateri od obtoženih v primeru Fimi-Media so priznali krivdo. FOTO: POP TV

"V nobenem trenutku ni bilo govora o tem, da bi denar nakazal na račun stranke, temveč so zahtevali, da ga fizično izročim Barišiću. Vse to sem dojel kot izsiljevanje," je izjavil Fabek in priznal, da je najprej izročil le polovico zahtevane vsote, nato pa so ga pozvali na srečanje v vladne prostore. Po Fabekovih besedah so se srečanja poleg Sanaderja in Barišića udeležili tudi bivši podpredsednik vlade Damir Polančec, nekdanji prometni minister Božidar Kalmeta in takratni tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček. Po poročanju spletnega portala Index.hr ga je Sanader vprašal, zakaj vodi podjetje, kot da bi mu ga oče zapustil v oporoki. Fabek je odvrnil, da v tem ne vidi nič napačnega, a s tem ni omehčal Sanaderja, ki mu je odvrnil, da naj to dojame kot opomin pred zamenjavo.

Kot pa je dejal Sanader, Fabeka niso povabili na vlado zaradi financiranja stranke, temveč zaradi domnevnega spornega nakupa stanovanja na račun podjetja Gredelj. Podobno je tudi Mačkova obramba oporekala resničnosti Fabekovega pričanja. Sicer pa Sanader meni, da tožilec Mladen Bajić vodi proti njemu križarsko vojno, v kateri ne bo zmagal.

Sanader in Maček sta sicer kot edina izmed obtožencev zanikala obtožbe o črnih skladih HDZ, ki naj bi jih financirali z denarjem javnih podjetjih in ministrstvih preko oglaševalske agencije Fimi-media. Odvetniki HDZ, ki je obtožena tudi kot pravna oseba, pa se branijo s trditvami, da njeni organi niso vedeli za črne sklade, temveč jih je Sanader organiziral mimo njih.

Barišić, ki je bil tudi direktor hrvaške carine, je kaznivo dejanje priznal, tako kot tudi bivša glavna računovodja HDZ Branka Pavošević in direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak ter dvojica podjetnikov, ki sta pomagala Jurakovi.

Še peta obtožnica proti Sanaderju

Protikorupcijski urad pa je konec prejšnjega tedna vložil novo, še peto obtožnico proti Sanaderju.

Bremenijo ga, da je pri sporni prodaji poslopja v lasti bivšega saborskega poslanca HDZ Stjepana Fiolića ministrstvu za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo leta 2009, le nekaj mesecev, preden je odstopil s premierskega položaja, zaslužil 2,3 milijona evrov.

Ob Sanaderju in Fioliću sta obtožena tudi bivši minister za regionalni razvoj Petar Čobanković in glavni direktor podjetja Inženirski biro Mladen Mlinarević, ki je odgovoren za prenapihnjeno oceno vrednosti poslopja in zemljišča.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skdesni
03. 09. 2012 17.49
+3
Pri nas pa : Direktor podjetja: Ker sem izročil le polovico zahtevanega zneska, mi je vlada grozila z odvzemom podjetja.
vetrolov
03. 09. 2012 22.10
-1