Tujina

Ker je bil spregledan in ponižan, se je iz protesta polil z bencinom in zažgal

Tel Aviv, 15. 07. 2012 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med protesti v Tel Avivu se je zažgal 57-letni Izraelec. V pismu, ki ga je pustil za sabo, je napisal, da ga je država okradla in pustila povsem nemočnega. Po izgubi službe se je namreč vse težje preživljal, oblasti pa obtožuje, da mu niso pomagali.

Protestniki so mu hitro priskočili na pomoč.
Protestniki so mu hitro priskočili na pomoč. FOTO: Reuters

V soboto zvečer se je med protesti v Tel Avivu zažgal 57-letni Izraelec Moshe Silman, ki se je polil z bencinom in zažgal. Hitro so ga odpeljali v bolnišnico, a je še vedno v kritičnem stanju.

Pred obupanim dejanjem je napisal pismo, v katerem piše, da ga je država Izrael okradla in pustila povsem nemočnega. Silmanu se je zdelo najhuje, da so ga večkrat spregledali pri dodelitvi socialnega stanovanja, čeprav se je komaj prebijal iz meseca v mesec, imel pa je tudi težave z zdravjem.
Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in finančnega ministra Yuvala Steinitza je obtožil, da s svojo politiko vsakodnevno ponižujeta nižje sloje in da jemljeta revnim, bogatim pa omogočata dodatno kopičenje bogastva.

Na protestih v Tel Avivu so zahtevali od oblasti večjo občutljivost za socialne pravice.
Na protestih v Tel Avivu so zahtevali od oblasti večjo občutljivost za socialne pravice. FOTO: Reuters

Silmanu je pred nekaj leti propadlo podjetje, zato se je zaposlil kot voznik taksija. Ko je doživel možgansko kap, je izgubil službo in se vse težje preživljal, večkrat pa naj bi že grozil, da se bo zažgal.

V soboto so sicer v več izraelskih mestih priredili demonstracije, s katerimi so obeležili leto dni od socialnih protestov. Organizatorji so sporočili, da so njihove zahteve iste kot lani, saj izraelska družba ni naredila niti koraka proti bolj pravični ureditvi.

Izraelski časniki sicer danes pišejo, da je Silmanovo dejanje obupa tragičen primer, ki kaže na vse večji prepad med izraelskim prebivalstvom in vlado, ki pa ni značilen le za Izrael. Kot že rečeno, je Silman za sabo pustil pismo, v katerem opisuje razmere, ki niso tuje številnim državljanom Izraela, dobro pa jih poznajo tudi milijoni ljudi po vsem svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borisl1
15. 07. 2012 15.14
+14
tudi mi smo že na poti k temu! oz. smo že kar blizu, so že začeli jemat pokojnine ter premoženje. samo vprašanje je kdaj bodo začeli še s plačami itd. . jemljejo starim ljudem ki nekateri že itak nimajo za hrano zato da so zdaj lahko plačali 30 milijonov € za nove radarje v MB! LOPOVI!!!
devlon
15. 07. 2012 14.31
+10
neumno do skrajnosti! A 'drzavi' bo pa zdaj hudo al kaj?! Zakaj clovek v lastno skledo pljuva? samo sebi je škodo napravil, ker je bil še v tem neuspešen, še to ni znal do konca napravit. Če se ze odlocis za tako dejanje, je bolj koristno, da pred tem še nekaj odgovornih pospravis.
HooplaToopla
15. 07. 2012 14.19
+13
Problem takih dejanj je v tem, da človek ferdirba le sebe. Tisti, ki so za njegov obup krivi, pa si ob tem le nazdravijo s šampanjcem. Smisel takega dejanja je v tem, da ima človek vsaj enkrat v življenju izbiro in oblast. Sam se lahko odloči koga bo na pot v večnost vzel s seboj. In koliko bo spremljevalcev.
JezekTekaTeka41
15. 07. 2012 13.40
-7
Verjetno kakšna slovenska "izbrisani" varianta ...
Soulless
15. 07. 2012 12.29
+16
"Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in finančnega ministra Yuvala Steinitza je obtožil, da s svojo politiko vsakodnevno ponižujeta nižje sloje in da jemljeta revnim, bogatim pa omogočata dodatno kopičenje bogastva." Vidi kdo kakšno podobnost z našo vlado? Al sem edini?
Soulless
15. 07. 2012 12.34
+4
Moje mnenje: ko končaš šolanje, te zaposli država. Ta ti mora vsak mesec nakazovat dohodek in ti rihtati delo. Vsakih 7 let ti mora kupiti nov avto... Pa naj se že enkrat zgane sistem in obsodi barabe izkoriščevalske. Kakšna smrtna kazen tu pa tam bi bila na mestu....
rexi09
15. 07. 2012 12.00
+8
Ce gre se zidom slabo z dnarjem, potem je pa jasno da je svet v krizi
Nina Nubia 1
15. 07. 2012 12.14
+12
kdaj jim je pa slo dobro S TUJIM DENARJEM SE JE LAHKO KITIT
rexi09
15. 07. 2012 16.00
+0