Tujina

FOTO in VIDEO: Kelly in Kornienko po slabem letu spet na Zemlji

Astana, 02. 03. 2016 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški astronavt Scott Kelly in ruski kozmonavt Mikhail Kornienko sta se po slabem letu na ISS s Sojuzom vrnila na trdna tla. Pred pristankom je Kelly dejal, da se fizično dobro počuti. Najhujši del zanj je bila izolacija, saj je bil odrezan od ljudi, ki so mu pomembni.

Ameriški astronavt Scott Kelly in ruski kozmonavt Mikhail Kornienko sta se po slabem letu na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) vrnila na trdna tla. Sojuz je z omenjenima in še kozmonavtom Sergejem Volkovom v Kazahstanu pristal ob 5.26 po našem času.

Kelly in Kornienko sta v vesolju preživela dvakrat dlje od običajne misije, ki traja do pol leta. Kelly je skupno v vesolju preživel 520 dni, kar je največ med ameriškimi astronavti, Kornienko je v dveh misijah zbral 516 dni, Volkov pa na treh kar 584 dni.

Pred pristankom je Kelly dejal, da se fizično dobro počuti. Najhujši del zanj je bila izolacija, saj je bil odrezan od ljudi, ki so mu pomembni.

Kelly se bo zdaj vrnil v Houston, kjer se bodo začele analize vseh zbranih podatkov. V 340 dneh sta astronavt in kozmonavt opravila številne teste, da bi preverili stanje telesa in uma v daljšem obdobju v breztežnostnem prostoru. Na tleh pa so testirali nekdanjega astronavta Marka Kellyja – Scottovega brata dvojčka, in tako bodo lahko znanstveniki primerjali izsledke.

Po vrnitvi na Zemljo imajo astronavti težave s hojo. Vse tri so ob pristanku temeljito pregledali. Astronavta nista dosegla rekorda v nepretrganem bivanju v vesolju, ta rekord še vedno pripada kozmonavtu Valeriju Poljakovu, ki je na vesoljski postaji Mir preživel 438 dni.

Kelly je v ponedeljek predal povelje nad ISS kolegu Američanu Timothyju Kopri, ki na ISS ostaja v družbi Britanca Tima Peaka in Rusa Jurija Malenčenka. Naslednja ekipa bo proti vesolju odpotovala 18. marca, v njej pa bodo Američan Jeffrey Williams in Rusa Aleksej Ovčinin in Oleg Skripočka.

Prinesel semena

Kelly je na Zemljo prinesel semena solate, ki jih je na ISS decembra prinesel britanski astronavt Tim Peake. Semena bodo razdelili šolam, da bodo lahko njihovo rast primerjali z rastjo semen, ki Zemlje niso zapustila.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lnterReflections
03. 03. 2016 14.28
+1
"Flat earth teoretiki" temu ne verjamejo. Po njihovo je Bog naredil vsa velika nebesna telesa v vesolju okrogla, le Zemljo ploščato. Sedaj je pri nas dan, v Avstraliji noč. Če bi bila Zemlja ploščata, bi bil tako pri nas kot v Avstraliji noč ali pa dan. Pa gravitacija bi nas iz roba ploščate Zemlje vlekla proti središču plošče. Take stvari pišejo verske sekte, ki iz političnih razlogov nasprotujejo znanosti. Jaz verjamem v teorije zarote v politiki, financah in gospodarstvu, nikakor pa ne v znanosti. To pa preprosto zato, ker so v znanosti dokazi, kar pa ne drži za politiko, finance in gospodarstvo. Zato se "flat earth teoretiki" nehajte smešiti po youtube-u in spletnih forumih, ker imamo več dokazov v prid okrogle Zemlje kot pa ploščate.
spletni_nepridiprav
02. 03. 2016 16.04
-3
odvisno katero teorijo slediš lahko da sploh niso zapustili zemlje saj je zemlja vbočena in na sredini je rajska piramida obdana z steklom ki jo vidimo kot vesolje ki se nahaja znotraj zemlje kot je napisano v bibliji torej oni sploh niso zapustili zemlje kajti zemlje ni mogoče zapustiti razen ko umreš "zapustiš" zemljo in greš v nebesa skozi steklo ki se nahaja v središču vbočene zemlje
Rocky16
02. 03. 2016 20.41
+3
Bravo, beri dalje, da se ti dokončno skisa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ginem
02. 03. 2016 08.51
-8
a so prisli iz brloga area 51 xD
Racio
03. 03. 2016 11.05
+0
valjhunsinkajtimara
02. 03. 2016 08.46
-12
Laž! Kozmonavta sploh ni bilo zraven! Ameriški mediji namreč poročajo in kažejo samo slike astronavta iz katerih se vidi da je bil eno leto tam sam! To je RT propagands!
Jaka 3.3.
02. 03. 2016 08.28
+9
vprašanje je kaj je bolje biti kozmonavt ali astronavt
hotchilipoper
02. 03. 2016 08.44
+28
Najbolje je biti direktor zavarovalnice triglav