Tujina

Milošević ni želel podpisati

Beograd/Haag, 01. 08. 2008 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Karadžiću naj bi Američani v zameno za umik iz javnosti obljubili mirno življenje. V javnost je prišel dokument, ki naj bi to dokazoval. Na njem pa manjka Miloševićev podpis.

Haaški obtoženec Radovan Karadžić, ki je včeraj prvič stopil pred haaške sodnike, je opozoril, da je imel sklenjen dogovor z nekdanjim ameriškim odposlancem za območje Balkana Richardom Holbrookom. Holbrooke je že včeraj za ameriško televizijo CNN zanikal obstoj morebitnega sporazuma med njim in Karadžićem. Povedal pa je, da so mu po njegovih besedah "izmišljeni dokument" že pokazali.

Dokument naj bi od Karadžića zahteval, naj odstopi z mesta predsednika Republike srbske in predsednika stranke, v zameno pa naj ga ne bi sodno preganjali. Holbrooke trdi, da česa takega ni nikoli podpisoval ter da bi bilo to "nemoralno, nelegalno in sramotno".

Kurir objavil dokument

To naj bi bil dokument, ki potrjuje sporazum med Karadžićem in Holbrookom. "Tudi če je dogovor obstajal, zdaj več ne obstaja,“ so pred časom povedali ameriški predstavniki.
To naj bi bil dokument, ki potrjuje sporazum med Karadžićem in Holbrookom. "Tudi če je dogovor obstajal, zdaj več ne obstaja,“ so pred časom povedali ameriški predstavniki. FOTO: dnevnik.hr
Karadžić je v današnji pisni izjavi za javnost zapisal, da je nemogoče, da mu bodo pošteno sodili, saj so ga svetovni mediji že označili za vojnega zločinca. "Moj prihod pred haaško sodišče je pospremljen s številnimi nepravilnostmi. Kot prvo nepravilnost navajam medijsko gonjo zoper mene, ki so jo začeli muslimanski mediji že pred oboroženim spopadom. Označili so me za vojnega zločinca v času, ko so bili le Srbi žrtve. Svetovni mediji pa zdaj nadaljujejo lov na čarovnice … zato veliko ljudi meni, da je nemogoče, da bi me sodišče oprostilo obtožb. To dejstvo resno ogroža sam proces,“ je zapisano v Karadžićevem pismu.

Srbska spletna stran Kurir je objavila dokument, za katerega trdijo, da predstavlja podpisani sporazum med Karadžićem in Holbrookom. Sporazum vsebuje tri točke. Spodaj sta vidna podpisa Holbrooka in Karadžića, v veljavo pa naj bi stopil leta 1996.

Prva točka dokumenta govori o obveznostih, ki bodo stopile v veljavo po 90 dneh od samega podpisa. V tej točki se Karadžić zavezuje, da bo podal nepreklicen odstop z vseh državnih in partijskih funkcij.

"Do uradnega odstopa se RK zavezuje, da ne bo odločal o državnih in partijskih zadevah. V tem času ne bo niti vplival na odločitve drugih, če se bodo odločali o naslednjih zadevah: 2-1 vojaške operacije na ozemlju BiH; 2-2 preseljevanje civilnega prebivalstva; 2-3 mednarodni sporazumi – vojaški, varnostni; 2-4 imenovanje državnih, partijskih, regionalnih, lokalnih funkcionarjev; 2-5 premeščanje finančnih sredstev,“ je zapisano v dokumentu, trdi Kurir.

Drugi del dokumenta se nanaša na obveznosti, ki jih bo izpolnila ameriška vlada. Njihova naloga je bila varovanje Karadžića, njegovo financiranje in zagotavljanje ustreznega prebivališča. Ameriška vlada se je prav tako obvezala, da ne bo vplivala na Karadžićevo stranko SDS, zatrjujejo v Kurirju.

"Ameriška vlada je RK-ju izplačala 600.000 dolarjev v domači valuti. RK-ju dovoljuje uporabo rezidenčnega objekta, ki se nahaja na že dogovorjeni lokaciji. Ameriška vlada je dala RK-ju na razpolago najmanj šest oseb, ki bodo skrbele za fizično varovanje,“ navaja Kurir.

Skupne obveznosti pa so sledeče: "Sporazum je trajen. V kolikor bi RK ogrozil sporazum, bo to razumljeno kot resno ogrožanje neformalnega sporazuma. Sledijo sankcije,“ tako Kurir citira dele sporazuma. Na koncu je zapisano, da se "lahko sporazum prekine sporazumno ali pa na predlog vlade ZDA“.

Karadžić opozarja na dogovor

Karadžić je po aretaciji srbske preiskovalne organe seznanil z dogovorom. Poudaril je, da nekdanji predsednik Srbije, ki je tudi sam stopil pred haaške sodnike in pred obsodbo umrl v celici, Slobodan Milošević, ni želel podpisati dogovora, poroča srbska spletna stran Blic. Karadžić trdi, da se je junija 1996 sestal s Holbrookom. Na sestanku sta bila prisotna tudi nekdanji zunanji minister Republike srbske Aleksa Buha in nekdanji predsednik skupščine Republike srbske Momčilo Krajišnik. Sklenili so prej omenjeni dogovor, da se Karadžić umakne iz političnega in javnega življenja, v zameno pa ne bo preganjan za vojne zločine.

Leta 1995 je bil podpisan Daytonski sporazum, ki je prinesel mir v BiH, pa tudi njeno razdelitev. So se sklepale kupčije? Na sliki Richard Holbrooke in Slobodan Milošević leta 1996.
Leta 1995 je bil podpisan Daytonski sporazum, ki je prinesel mir v BiH, pa tudi njeno razdelitev. So se sklepale kupčije? Na sliki Richard Holbrooke in Slobodan Milošević leta 1996. FOTO: Reuters

"Holbrooke mi je takrat dejal, da ne gre za najin dogovor ali pa za dogovor s Clintonovo administracijo. Povedal je, da država ZDA stoji za njim. Pripravili so tudi pisni sporazum, ki bi ga morale podpisati tri osebe – jaz, Holbrooke in Milošević. Sporazum smo poslali Miloševiću. Odgovora nikoli nismo dobili,“ je povedal Karadžić na beograjskem posebnem sodišču tik pred odhodom v Haag. "Ko sem ga srečal (Miloševića, op.p.), mi je dejal, kaj mi bodo podpisi, če pa sem garancije dobil s strani največje svetovne sile,“ navaja svoj vir časopis Blic.

Karadžić zdaj trdi, da je svoj del dogovora izpolnil. 19. julija 1996 se je odpovedal funkciji predsednika Republike srbske. Nasledila ga je Biljana Plavšić, ki v haaškem zaporu že prestaja svojo kazen. Umaknil se je tudi z mesta predsednika SDS, ni več dajal izjav in ni se mešal v politično življenje.

Veliko prič trdi, da dogovor res obstaja

Čeprav so mnogi pričali o obstoju omenjenega dogovora, je Holbrooke tovrstna namigovanja vedno zanikal. Prišlo je tako daleč, da se je moral Holbrooke zagovarjati pred ameriškim kongresom. Tudi haaško sodišče in srbsko tožilstvo za vojne zločine preiskujeta obstoj dogovora. Nekdanja haaška tožilka Carla del Ponte je v preteklosti izjavila, da obstaja sum, da je dogovor res obstajal. Tudi nekdanja tiskovna predstavnica haaškega sodišča Florence Hartman je v svoji knjigi zapisala, da zahodne države nikoli niso kazale pravega interesa, da bi aretirale Karadžića. Zanimivo pa se ji je zdelo, da je največje nezanimanje za Karadžićevo aretacijo kazal prav Holbrooke.

Ko so pristojne službe od predstavnikov ZDA zahtevale pojasnila, so le-ti povedali: "Tudi če je dogovor obstajal, zdaj več ne obstaja.“
Ko so pristojne službe od predstavnikov ZDA zahtevale pojasnila, so le-ti povedali: "Tudi če je dogovor obstajal, zdaj več ne obstaja.“ FOTO: Reuters

Srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je zaslišal veliko prič. Plavšićeva, ki ni skrivala prezira do Karadžića, je v javnosti nekajkrat potrdila obstoj omenjenega dogovora. Povedala je, da ji je takratna ameriška državna sekretarka Madeleine Albright ponudila, da za Karadžića postavijo objekt, v katerem bi imel psihiatrično kliniko. Pogoj je bil, da se ne sme pojavljati v javnosti. Plavšićeva trdi, da se je Karadžić le nasmejal, ko mu je povedala za ponudbo.

Tudi nekdanji veleposlanik BiH v Združenih narodih Muhamed Šaćirbej je javno potrdil obstoj dogovora. Povedal je, da mu je Holbrooke sam priznal, kaj se je dogovoril s Karadžićem. Šaćirbej je povedal, da je pripravljen tudi pričati pred haaškim sodiščem. Le Milošević je vztrajno molčal o tej zadevi.

Čeprav veliko prič potrjuje obstoj dogovora med Karadžićem in Holbrookom, pa obstaja težava. Še vedno nihče ni videl dokumenta, ki bi ta dogovor dokončno potrdil. Ko so pristojne službe od predstavnikov ZDA zahtevale pojasnila, so le-ti povedali: "Tudi če je dogovor obstajal, zdaj več ne obstaja.

Holbrooke priznal pogovore, vendar ...

Holbrooke je sicer priznal, da je bil 1996. res v Beogradu, kjer se je z Miloševićem in še dvema Karadžićevima sodelavcema (najverjetneja Buho in Krajišnikom) pogovarjal o sporazumu, na podlagi katerega bi se Karadžić umaknil iz javnosti. Trdi pa, da mu v zameni niso ponudili ničesar.

Isto so sporočili tudi z ameriškega State Departmenta, Holbrookove trditve pa je potrdil tudi švedski zunanji minister Carl Bildt, ki je med vojnami na območju nekdanje Jugoslavije sodeloval pri mirovnih prizadevanjih. "Takšen dogovor ni nikoli obstajal. Nobenega poskusa ni bilo, da bi se obtožbe (proti Karadžiću) opustile," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAMZA_23
07. 01. 2009 09.16
lazy1 kot opažam si ti srb kar me v bistvu sploh ne moti ampak to kar so tvoji predniki zagrešili nebo utegnil nihče niti izbrisat niti pozabiti gre se za GENOCID in tu se vse konča. Se zavedaš kaj govoriš? Pa vsakemu normalnemu človeku bi se strgalo če bi mu ženo posilili pa otroka zaklali pred njegovimi očmi se ti nebi hotel maščevati???dvomim da bi kar mirno odšel in živel normalno življenje. naj ti pa povem podatek da je okrog 50.000 žensk in mladoletnih deklic blo posiljenih s strani SRBOV razumeš to? ne 50 ne 500 ne 5000 ampak 50000 se ti to zdi normalno mogoče??
Iztok Perko 1
03. 08. 2008 14.14
Dober vecer vsem skupaj,sorry, za vas dober dan. Vidim tukaj na forumu da se kar lustno zabavate.Skoda,da nimam vsak dan casa prebirat komentarje,in se zabavati z vami .Branka S>Lahko me poklices,!!!?? ce rabis.m.......?Moras bit kr kul,ker nisi slaba v glavi z komentarji??!!dostikrat se podpisem pod tvoje poste,ni slabo moram priznat. Prvo Borec!! nisi mi pred kratkim odgovoril(par dni nazaj,se ne spomnim kje je bila tema??)Kdaj me bos poklical da prides na dopust in kaj obrnemo in si nalijemo cistega.... Saj nisem tako dalec,seveda ce imas voljo. Ostali pa,?????!!!!! dobri ste da imate cajt ,se zelo nasmejim ko vas prebiram in ne zelim vas zalit tako kot nekateri zalite in kok ste pametni,da je inspiracije veliko za novih vicev,si odprem tukaj na forumu in najdem vse mogoce komentarje(vsi ste nastudirani da kr glava boli). Moje mnenje;lahko se tako studiramo kaj je v resnici blo ali bili cisto zraven vodilnih in slisali resnico,pa potem komentirali kaj je res in kaj ne,je dosti da samo en stavek obrnes narobe pa je ze neresnica in laz.Tako je in tako bo vedno.Vsak se brani na razne nacine.Ce nismo z dokazi v rokah( v politiki je nesmiselno komentirati kaj je res.?????,ker itak vsi lazejo).???? V konfliktih ,ni kriv samo eden ampak najman dva,da je pa celotno sranje se vecje se vmesa pa se tretji ki blage veze nima s to drzavo ali pa se manj z realnostjo. Moje mnenje;Krivi so tako eni kot drugi ne pa samo eden,se najman pa da so pridne ovce kot so hrvati,muslimani in amerosi,kaj mislite da so samo oni izgubljali druzine???Se sprasujem, zakaj se sodi samo enemu??? Toliko od mene LP.
zakretene
03. 08. 2008 00.59
Društvo luzerjev v Haagu je skoraj popolno - unter aga Vojofes, šarlatanski luzer Tupovan, samo še Mladiček fali pa bojo imeli lahko pidžama party ;-)))
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.52
lahko noč , tudi vsem !! Noč !!
jansa-arms
01. 08. 2008 23.50
dans sem ene šrufe kupoval pa me je stregla ena tako luštna deklica(po moje se lahko manja skrije), da grem mal sanjat o njej ! ;noč!
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.45
brankasrbijanka
01. 08. 2008 23.41
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.35
Ja, točno to je to. Po naših zaporih so tudi same male ribice in če mi verjameš, po 200 kg heroina na dan vozijo iz Kosova. Velike so na položajih.
jansa-arms
01. 08. 2008 23.29
Prvo Borec: stvar je v tem da pravih krivcev nikoli ne pridejoi v roke pravice ! zto ker tudi sami izvrševalci njihovih idej ne vedo s kom imajo opravka !
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.25
koni9 težka mu zemlja in da nikoli ne najde svoje duše !!
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.24
Lahko noč Branka in lepo si jo imej !! koni9 kaj midva še ne bova vedela in bova samo ugibala. Za Kosovo, pa ne želijo, da se razve, ker je še preveč sveže. Za njih je bil najboljši Ranković ! Vsak mesec je prišel pogledat , kontrola dokumentov in na vlak ter v Albanijo !!
jansa-arms
01. 08. 2008 23.22
Prvo Borec: a ni znal tisti pavle lepo rečt "rad vas mam "?
jansa-arms
01. 08. 2008 23.18
recimo še to ! neki ši..ar (pozabil zapleteno ime) ,ki ima v new yorku tesarsko podjetje (cmperman) je dobival ogromne vsote denarja na svoj račun ki ga je potem nakazoval ovk (osvobodilna vojska kosova) .le kdo bi vedel od kot je prihajal ta denar ?
brankasrbijanka
01. 08. 2008 23.15
PiBi@ Ne, všeč so mi "Muškarčine" in nisem slučajno zapisala z veliko začetnico. Grem ga sanjat :-) KUNOĆ P.S. I like your old style ;-)))))
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.07
koni9 sedi 5 Vidim, da spremljaš vso to zadevo !! Nisi Ti kar tako !! Ko prebiraš OPUS DEI je vsaka srhljivka komedija, proti njemu.
jansa-arms
01. 08. 2008 23.04
Prvo Borec: a niso tistega računovodjo našli v londonu obešenega pod nekim mostom z opeko v žepu ? uradno je menda naredil samomor. opeka pa govori o vpletenosti opus dei-ja .
Prvo Borec
01. 08. 2008 23.00
koni9 sedi -5 , ker si pozabil povedati, da je bil padec na Polskem izplačan preko Milanske banke in glavni računovodja izginil neznano kam. Papeš Pavel je za mene ............ne bom napisal, ker je škoda tipke za njega. brankasrbijanka kaj si pa to nežno povedala in diplomatsko LOL So Ti všeč nežni in sramežljivi ?? Ne spadam med njih !! Samo širim brtstvo i jedinstvo LOL
jansa-arms
01. 08. 2008 22.53
končal za ta teden smo kavo pijem pa kadim kar se pa karađića tiče je pa tako da se je pojavil sredi zgodbe. začetek zgodbe je pa treba iskati v interesu kapitalističnih držav na balkanu . niso mogle prenesti dejstva da nimajo ne gospodarskega in ne političnega vpliva. zlasti zda si je doma,tako dvigovala svoj politični ugled da je zaničevala in blatila varšavski pakt .razvoj informacijskega sistema je prinesel to da je laž dobila kratke noge .in ko je sovražnik razkrinkan ga je treba uničiti . tako se je cia z pomočjo vatikana spravila prvo na poljsko.solidarnost je bila financirana večinoma iz teh dveh virov. nadaljni razplet je znan . nemčija pa je imela svoj interes . z razpadom juge se je izplačevanje vojne odškodnine preložilo za nedoločem čas .nemci so precej več izgubil z ljubljeno ndr kot pa pridobil . o tem obdobju do prihoda karađića , ki je bil samo orodje v rokah imperilistov , bi bilo treba raziskat dejstva seveda če je to spolh možno glede na spretnost prikrivanja in uničevanja dokumentov .
brankasrbijanka
01. 08. 2008 22.47
PB@ misliš sramežljivo in nežno.... :-)
Prvo Borec
01. 08. 2008 22.42
Potem pa še dobro, da je niso pretepel LOL Zato so pa tako ploskal, kot topli bratci !!