Tujina

Kdo je pokopan v množičnem grobišču? So pogrešani študenti živi?

Ciudad de Mexico, 12. 10. 2014 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mehiške oblasti še naprej preiskujejo trupla, ki so jih odkrili v grobiščih na območju Iguale. Forenziki so za nekatera ugotovili, da ne pripadajo izginulim študentom. Obstaja upanje, da je vsaj nekaj študentov morda še živih.

V Mehiki še naprej burijo duhove množična grobišča, ki so jih odkrili približno 200 kilometrov južno od prestolnice Ciudad de Mexico. Najprej so oblasti menile, da gre za trupla študentov, ki jih pogrešajo od konca septembra.

A zadnje forenzične ugotovitve kažejo, da nekatera trupla niso od izginulih študentov. Sicer pa še vedno niso pregledali vseh najdenih žrtev. Predstavnik oblasti je razložil, da trenutno ni jasno, kdo so pokojniki. Trupla so ožgana in močno razpadajo. Gre za 28 žrtev.

Spomnimo, da je 43 študentov pedagoške fakultete izginilo v noči na 27. september, ko so policisti in neznani moški streljali na njihove avtobuse, v katerih so se peljali po udeležbi na protestih za pravice učiteljev na podeželju. Pri tem je bilo ubitih šest ljudi, 25 pa ranjenih.

Območje so zavzeli federalni policisti in pripadniki vojske.
Območje so zavzeli federalni policisti in pripadniki vojske. FOTO: Reuters

Mehiške oblasti so po incidentu lokalnim policistom odvzele vsa pooblastila. Obstajajo namreč dokazi, da so lokalni policisti sodelovali s tamkajšnjo kriminalno organizacijo Guerreros Unidos. Dva člana te združbe sta sicer že priznala umor 17 izginulih študentov. Vodja združbe in njegova družina je po incidentu izginila neznano kam. Na begu je celo župan mesta.

Obstaja možnost, da so nekateri študenti živi

Preiskovalci menijo, da obstaja možnost, da so nekateri izginuli študenti še vedno živi. Zato so že sprožili nov načrt iskalne akcije.

Še vedno ni jasno, zakaj so policisti in kriminalci na tako okruten način obračunali s študenti. Zaradi levo usmerjenih političnih prepričanj najverjetneje ne, zato pa je verjetnejša predpostavka, da se študenti niso želeli pustiti izsiljevati kriminalcem in policistom, ki so najverjetneje od njih zahtevali denar, da bi jih spustili z območja. Jasno je le, da so se v času protestov med njimi vneli spopadi. Ko so se študenti z avtobusi umaknili s protestov, so policisti streljali na njihove avtobuse, pri tem je nekaj študentov umrlo. Policisti in člani tolpe so jih namreč čakali v zasedi. Študente so nasilno zvlekli iz avtobusov in jih spravili v policijske kombije in odpeljali. Kaj točno se je nato dogajalo, pa skušajo ugotoviti preiskovalci.

Ljudje zahtevajo ukrepanje

Po tragediji so se množice odpravile na ulice in zahtevajo, da oblasti obračunajo s kriminalnimi organizacijami in policisti, ki sodelujejo z njimi. Zahtevajo tudi, da v iskalni akciji posreduje tudi mehiška vlada.

Predsednik države Enrique Pena Nieto je v govoru na nacionalni televiziji obljubil, da bodo odkrili in kaznovali odgovorne za smrt in izginotje študentov. Incident je opisal kot "šokanten, boleč in nesprejemljiv", poudaril je tudi, da dejanje ne bo ostalo nekaznovano.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuckyBastardo
12. 10. 2014 21.27
pankogula999
12. 10. 2014 14.52
+7
Posel z organi,....kruto ampak resnicno
Matija-Gubec
12. 10. 2014 12.59
-4
Med vojno domobranc... In zakaj po vojni svojoritbranc?
Ramzess
12. 10. 2014 10.35
+3
"Forenziki so za nekatera ugotovili, da ne pripadajo izginulim študentom. Obstaja upanje, da je vsaj nekaj študentov morda še živih." To pa je res logična trditev in povezava. Eno ne dokazuje drugega.
lesto18aM
12. 10. 2014 09.21
+12
Leljak in Irglova, ajde v akcijo, vidva sta specialista za grobišča in ostale stvari, ki spadajo zraven!
denon
12. 10. 2014 08.27
+21
pa se tista izzivljanja domobrancev s sekirami1941 leta nad lastnim narodom, preden so se partizani sploh pojavili.
Cisto na hitro
12. 10. 2014 08.51
-17
pomisli na tiste ki so jih naši komunisti kar žive zakopali v Barbara rovu.
Cisto na hitro
12. 10. 2014 08.01
-13
Kot pri nas Huda jama leta 1945. mafija in komunisti to je eno in isto.
Stratocccaster
12. 10. 2014 08.19
+18
Pa še na druge jame si pozabil, po celi Sloveniji ....