Tujina

Kdo je najvplivnejši na svetu?

New York, 22. 04. 2011 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi na lestvici je egiptovski spletni aktivist in revolucionar, ki je pokazal, da se lahko stvari spremenijo tudi v družbi, ki je desetletja živela v kulturi strahu. Sicer pa na lestvici ne manjka politikov, glasbenikov, ekonomistov, igralcev in drugih slavnih.

Revija Time je na čelo svoje zadnje lestvice 100 najvplivnejših osebnosti sveta postavila 30-letnega spletnega aktivista Waela Ghonima, ki je postal eden od obrazov letošnje egiptovske revolucije. Ghonim je sicer zaposlen pri spletnem velikanu Googlu, ki je ob njegovem izginotju takoj obvestil svetovno javnost. Sledilo je sporočilo, da so ga režimske sile aretirale in zaprle.

Spremno besedilo za Ghonima je napisal nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed el Baradej, prav tako Egipčan, ki se je boril za odstop zdaj že nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. El Baradej je med drugim zapisal, da je Ghonim pomagal začeti pozive k mirni revoluciji in pokazal, da se lahko stvari spremenijo tudi v družbi, ki je desetletja živela v kulturi strahu.

Ghonim na trgu Tahrir. Pred tem je bil zaprt tako kot številni njegovi soborci, ki so zahtevali Mubarakov odstop in spremembe v državi.
Ghonim na trgu Tahrir. Pred tem je bil zaprt tako kot številni njegovi soborci, ki so zahtevali Mubarakov odstop in spremembe v državi. FOTO: Reuters

Na lestvici je tudi novinar in dopisnik iz Kaira katarske televizije Al Jazeera Ayman Mohyeldin, ki je s sodelavci podrobno spremljal egiptovsko revolucijo.

Pesem, ki je navdihnila revolucijo

Od osebnosti letošnjih arabskih revolucij je na lestvici tudi rap glasbenik iz Tunizije Hamada Ben Amor, znan tudi kot El General, ki je s pesmijo Gospod predsednik navdihnil državljane, da so po 23 letih strmoglavili predsednika Zina El Abidina Ben Alija.

Zakaj je na lestvici Saif al Islam, kje je Lady Gaga?

Ena od pomanjkljivosti letošnje lestvice je po mnenju kritikov ta, da je na njej sin libijskega voditelja Saif al Islam, ne pa tudi njegov oče, polkovnik Moamer Gadafi. Nekatere moti, da letos ni na seznamu glasbenice Lady Gaga, sta pa iz njene druščine na seznamu Sting in Justin Bieber.

Sicer pa so na njem ekonomist Joseph Stiglitz, igralka iz komične oddaje Sobotna noč v živo Amy Poehler, ameriški aktivist Geoffrey Canada, milijarderka Oprah Winfrey, iraški šiitski klerik Muktada al Sadr, igralca Matt Damon in Mark Wahlberg, nogometaš Lionel Messi, izraelski premier Benjamin Netanjahu, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Time ni mogel mimo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, princa Williama in Kate Middleton, ameriškega predsednika Baracka Obame in njegove soproge Michelle ter podpredsednika Josepha Bidena. Manjkajo voditelji novih močnih držav, kot sta Indija in Kitajska, ameriške konservativce pa navdušuje uvrstitev kongresnice iz Minnesotte Michele Bachmann, za katero republikanski radijski ideolog Rush Limbaugh pravi, da jo demokrati leta 2012 v tekmi za Belo hišo podcenjujejo v lastno škodo.

Med stoterico so tudi ustanovitelj spletne strani Facebook Mark Zuckerberg, glavni izvršni direktor podjetja za izposojo filmov in glasbe po spletu in v trgovinah Netflix Reed Hastings, brazilska predsednica Dilma Rousseff, šef evropske centralne banke Jean Claude Trichet, general David Petraeus in celo župan mesta Newark Cory Booker.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
29. 05. 2011 07.47
A NI TO BOROT IN ZAKAJ NE????
Martian
23. 04. 2011 12.07
blade_runner s tabo,ki imaš Ickeja,se pravi človeka ki naklada o Reptilih,za pametnega človeka...se mi pa res ne ljubi ukvarjati.... ti kr uživaj še naprej v svojih pravljicah,če hočeš,mene ne motiš....imaš pravico do svojega mnenja...bi blo pa lepo,da bi ti to pravico dopuščal tudi meni....to da imam drugačno mnenje kot ti,še ne pomeni da me imaš pravico zmerjati z butcem.....sicer je pa to znana taktika vseh teoretikov zarot.....vse ki se ne strinjajo z vami,začnete žaliti na vse mogoče načine.....ena najbolj znanih je-ti si ovca bee bee bee
Esprit
23. 04. 2011 11.20
Blade runner hmm, sam ne delam na Zeitgeist/u, sodelujem na Venus Projektu, ampak vseeno. Nevem kaj bi bilo v Zeitgeist dokumentarcih tako extremnega ?. Kaj je prikazano izmišljeno ali resnično ?. Kaj pa je prikazano, kaj ni resnično ?. Teoretiki zarote in blabla, kakšne zarote pa sploh so, če človek objavi le članek, katerega, katerih ne objavljajo ali niso objavili mainstram mediji ?. Tole pomeni že teorijo zarote ?. Kaj je v tem extremnega ali teorija zarote ?. Nasploh je v zahvalu internetu, postalo zelo težko govorit o teorijah zarote, saj potem hkrati tak človek trdi, da so med najbolj priznanimi svetovnimi analitiki, profesorji, doktorji, miselci,....teroretiki zarote. Hvala internetu, da ljudje tako počasi dojemajo, kako sistem deluje. Alternativni mediji dobivajo izredno hitro na gledanosti, ne zato ker objavljajo pravljice ampak ker objavijo le prispevke, dogotke, intervjuje, dokumente....kateri mainstream mediji ne objavijo. Tole je praktično vse. In da na medijih lahko zaslediš lestvico ki bi naj prikazovala najvplivnešje ljudji na svetu in v njej prebereš imena kot Oprah Winfrey....zgolj kaže na absurdnost in extremnost norosti in zakaj so takšni mediji izgubili skoraj vso verodostojnost poročanja v času interneta.
blade_runner
23. 04. 2011 09.57
Martian poglej si vsaj kakšen dokumentarec o teh temah, sej ni nujno zeitgeist, ki je mogoče res malo ekstremen, poglej si jih več, pgolej si komentarje ljudi, pametnih ljudi npr. david icke, noram chomsky,dan peterson, david wilcox, jim mars itd itd... ob toliko materiala kot je na netu in še se pojavljajo taki butljni... žalost
blade_runner
23. 04. 2011 09.51
Martian ti si res but.ec, kje pa sm napišeš realen post, sm glede tega.. kao "teorija zarote", to ni teorija, to so dejstva... npr... ko so mel bildebergi srečanje v virginii, če se ne motim, spet veliki mediji niti en ni poročal o tem, tam se je zbrala skupina manjših protestnikov in kamere so ujele tako wolfowitza(ne mi zamerit, če niso točni priimki, na pamet pišem), wolfowitz je tisčas biu predsednik svetovne banke, potem bernankeja! on je predsednik FED-a!! se pravi privat banke, ki tiska dolarje američanom po svoji volji in še, in še... poglej si posnetke, in mi povej tvojo racionalno mišljenje, kaj naj bi to pomenilo? lahko sem koga spustu ker na pamet pišem, hočem samo temu marsovcu po logiki, normalnem razmišljanju prikazat da npr. noben veliki medij ni pokril, če ne drugega, vsaj to da sta bila na privat srečanju verjetno 2 največja "bankirja" na svetu... ne to je marsovcu realno, mal so roštiljal itd...
Tonček Balonček
22. 04. 2011 23.26
Le na katerem mestu sta Gianni Rijavec in Slavoj Žižek?
MK89
22. 04. 2011 20.26
Biber je zelo vpliven ja. Ima vpliv nad milijoni topoumnih najstnic. A true world leader!
lolipoly
22. 04. 2011 17.23
Vi ne razumete besede "VPLIVNEJSI ?" Ne pomeni bogati ali , da nekoga kontrolira, pomeni , da ljudje se ozirajo na njega , in dajo pozornost bolj , kot pa cist preprostemu cloveku,,! Morda lahko naredi kaksen vpliv na nekoga.. Vi pa tu nekaj o bogastvo in kontroliranju z 200 let nazaj. Drugo leto bodo spet drugi, na seznamu najbolj vlpivnejsih na svetu, ni cudno , da ni nobenga Slovenca na tem seznamu.
yarrick
22. 04. 2011 14.39
Ti, ki se pojavljajo v medijih kot najbolj vplivni in najbogatejši niso NIČ v primerjavi z tistimiki zadaj vlečejo vse niti.On mehiški miljarder(telekomunikacije)z 80MILJARDAMI $premoženja? LOOOOOL, sam to lahk rečem.DAjte no, kaj pa je to za nekoga ki pelje rodbino že 200 ali več let, je vpleten v večino vojnih konfliktov v zadnjih 200 letih, ki si lasti delež v ameriških federalnih rezervah in po drugih centralnih bankah po svetu? NIČ !! to je zanje drobiž, četudi se nam zdi izjemno veliko denarja.
noone00
22. 04. 2011 14.10
nobeden nobenga ne more konrtolirat ker nobenga ni tu na zemlji je samo življenje ko tje jaz kontroliram je samo misel ki človeka prepriča da vanjo verjel.
janez6b
22. 04. 2011 13.46
V hrvaški oddaji Na robu znanosti je Daniel Estulin spregovoril tudi o premoženju največji rodbin na tem planetu, oz kakšno je premoženje enga od članov ene od teh 13 družin, ki naj bi vodile vse skupaj: Baron KRUPP na enem bančnem računu: 112 milijonov-milijard na enem bančnem računu. 112.000.000 x 1.000.000.000 Quadrillion (Slovensko: Bilijarda) Familija Frescobaldo. Familija Windsor. Familija Savoy (France) Familije… Black nobility: Guelph (Britain), Wettin (Belgium), Bernadotte (Sweden), Liechtenstein (Liechtenstein), Oldenburg (Denmark), Hohenzollern (Germany), Hanover (Germany), Bourbon (France), ), Orange (Netherlands), Grimaldi (Monaco), Wittelsbach (Germany), Braganza (Portugal), Nassau (Luxembourg), Habsburg (Austria), Savoy (Italy), Karađorđević (Yugoslavia), Wurttemberg (Germany), Zogu (Albania)… … … 1.000 in več let staro bogastvo, v zlatu, zemlji, naravnih bogastvih, tehnologiji, energiji…
janez6b
22. 04. 2011 13.39
Od leta 1954 so Bilderbergi predstavljali elito in njeno bogastvo vseh zahodnih držav – finančnike, industrialce, bankirje, politike, voditelje nadnacionalnih družb, predsednike držav in vlad, finančne ministre, zunanje ministre, najvišje predstavnike Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, predsednike svetovnih medijskih korporacij in vojaške voditelje. Člani skupine Bilderberg med drugim vodijo centralne banke in imajo možnost vplivati na diskontne stopnje, količine denarja v obtoku, obrestne mere, cene zlata, pa tudi na to, katere države bodo imele dostop do posojil. Z usmerjanjem denarja po poslovnih verigah pa mimogrede tudi zase ustvarjajo milijardne dobičke. Njihovo gibalo sta ideologija kapitala in sla po oblasti. Skupini Bilderberg je pripadal vsak ameriški predsednik po Eisenhowerju, prav tako tudi Tony Blair in večina pomembnejših članov britanskih vlad. Celo nekdanji ugledni kanadski premier Pierre Trudeau je bil član. Med izbranci so bili David Rockefeller, nekdanji predsednik ameriških zveznih rezerv Alan Greenspan, Hillary in Bill Clinton, John Kerry, Melinda in Bill Gates, Henry Kissinger in Richard Perle. Wikileaks publishes Bilderberg 1955 1957 1958 1960 1962 1963 and 1980 reports. Herman Van Rompuy -- EU --dolgoletni član Bilderbergov V torek 1. junija 2010 se je v parlamentu EU v Strazburu zgodil zgodovinski dogodek. Na povabilo italijanske politične stranke Lega Nord v sodelovanju z evropskim poslancem Nigelom Farageom (UK Independence Party) in drugimi poslanci evropskega parlamenta, je evropski parlament organiziral tiskovno konferenco dr. Daniela Estulina z naslovom Bilderberg: Na poti k One World Company Ltd. Daniel Estulin je eden izmed dveh legendarnih raziskovalcev Bilderbergov. Pred tremi leti je izdal knjigo The True Story of The Bilderberg (Resnična zgodba o Bilderbergih), ki je postala prava knjižna uspešnica, prevodi se kar vrstijo in knjigo lahko kupite tudi v slovenskih spletnih knjigarnah. Kot raziskovalni novinar se že 20 let ukvarja z raziskovanjem Bilderbergov in njegove ugotovitve so kredibilne, dokazljive in točne. ''Nobenih političnih odločitev ne sprejemajo, samo pogovarjajo se, in nekateri od teh pogovorov so zelo plehki in prazni,'' je izjavil urednik londonskega Observerja Will Hutton, ki se je srečanja Bilderbergov udeležil leta 1997. ''Toda ob tem nastaja soglasje, ki je potem izhodišče za politično odločanje po vsem svetu. V resnici se usklajena gospodarsko politična stališča Bilderbergov takoj po koncu njihovega zasedanja začnejo kakor po naključju širiti po vseh najvplivnejših medijih, hkrati pa jih kot skupno politiko začnejo sprejemati tudi ustanove, ki zastopajo na videz različne interese v mednarodnih odnosih. Največjo grožnjo Bilderbergom predstavlja možnost organiziranega odpora. Člani skupine si nikakor ne želijo, da bi navadni prebivalci planeta vedeli, kakšno prihodnost jim načrtujejo: enotno Svetovno vlado (ali bolje rečeno, eno globalno korporacijo), z enim in enotnim svetovnim trgom, ki bi ga varovala Svetovna armada in katerega finance bi urejala Svetovna banka z enotno, globalno valuto.
Martian
22. 04. 2011 13.06
problem teoretikov zarot je ta,da imajo zelo švoh domišlijo...on slišijo k en reče gospodarji sveta...pol pa hitr v to vržejo par znanih skrivnih organizacij,kot so Iluminati,pa prostozidarji.....zraven dajo par svetovno znanih familij,kot so Rothshildi,Rockefellerji,Bushi itd...pa seveda na RKC ne smejo pozabiti pa na Žide... v resnici pa,če res obstajajo neki gospodarji sveta oz. neka skupina ljudi ki odloča o vsem....noben od nas,nikoli ni in nikoli ne bo slišal o njih...kaj šele da bi brali zapiske z njihovih srečanj...če že majo srečanja,pravgotovo ne delajo zapiskov..
Elias Ehnaton
22. 04. 2011 12.25
General Jezuitov, kardinali, papež in Zionisti! To je vrh Ill-uminatske piramide, ki kontrolira vse ostalo.
Martian
22. 04. 2011 12.02
najvplivnejši človek na svetu je Ata Smrk...ki je voditelj tajnega društva Smrkcev...ki imajo svoje ljudi v vseh najpomembnejših vladah in v vseh največjih korporacijah na svetu...
tetragraviton
22. 04. 2011 11.29
Najvplivnejši človek na svetu je Black Pope (črni papež) - Jezuit, ki kontrolira belega papeža torej tega novega fašista, ki je zdaj papež in vse ostale od Obame do Rotschildov
TV-MindControl
22. 04. 2011 11.28
lucky 300 se imenujejo najvplivnejsi
Mars
22. 04. 2011 11.24
Približno tako verodostojna lestvica, kot bi jo sestavila SD ali SDS, sploh ni važno.
luckyss
22. 04. 2011 10.42
Člani skupine Bilderberg nimajo konkurence, vse ostalo je namenjeno ovcam..
MERDE-AVE-MERDE
22. 04. 2011 10.40
Družina Rothschild pusti vse zgoraj naštete daleč pod sabo.