Tujina

Domnevni strelec: Svetlolas, prostozidar, nacionalist

Oslo, 23. 07. 2011 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./T.Še.
Komentarji
235

Policija je aretirala 32-letnega Norvežana, ki ga sumijo, da je podtaknil bombo v Oslu, na otoku Utoya pa ustrelil 85 ljudi. Osumljenec se je ukvarjal s pridelavo zelenjave, ima se za nacionalista in pripada prostozidarjem.

Osumljenec
Osumljenec FOTO: Facebook

32-letni Norvežan Anders Behring Breivik je vse od včeraj zvečer na policiski postaji, kjer ga zaslišujejo v zvezi s streljanjem na otoku Utoya.

Norveška policija je celo noč trdo delala. Uniformirani policisti in kriminalisti so v posebnih avtomobilih pripeljali možne dokaze iz tako imenovanega laboratorija 32-letnika. Policija namreč verjame, da je Breivik odgovoren tako za bombo na ministrstvih kot za tragedijo na otoku Utoya. Policija do zdaj z njim sicer ni imela opravka. BBC pa poroča, da so zoper njega zaradi strelskega napada na otoku Utoya in bombnega napada v Oslu že vložili obtožnico.

Na internetnih forumih je osumljenec objavljal kontroverzne misli, v katerih je kritiziral islam, samega sebe pa je opisal kot ''nacionalista''. Na svojem Facebook profilu je zapisal, da je kristjan in konservativec. Na njegovem Twitterju pa je le eno sporočilo, datirano 17. julija: ''Ena oseba s prepričanjem je enako pomembna skupini 100.000, ki le branijo svoje interese.''

Breivik je dosledno napadal multikulturalizem.
Breivik je dosledno napadal multikulturalizem. FOTO: Reuters

Na spletu je pogosto napadal multikulturalizem. Kritiziral je evropske politike, naklonjene podpiranju kulture drugih etničnih skupin.

Po poročanju Reutersa Breivik pripada prostozidarski loži.

Osumljenec je član desnega krila ekstremistične skupine v vzhodni Norveški. Leta 2009 je ustanovil podjetje, ki se ukvarja s pridelavo zelenjave, korenin in gomoljev. Podjetje v tej industriji lahko dobi dostop do velikih količin gnojila, poročajo lokalni časniki. Osumljenec je maja kupil šest ton gnojila. Znano je, da se nekatere vrste kmetijskih gnojil lahko uporabi pri izdelavi eksploziva. Gnojilo je kupil preko svojega podjetja, dobavitelj je sporočil, da gre za majhno, normalno pošiljko in standardni kmetijski postopek.

32-letnik lahko za vsa kazniva dejanja, ki jih je obtožen, dobi 21 let zaporne kazni.

Moški je imel registrirane tri kose orožja, ni pa imel nobenih vojaških izkušenj, razen osnovnega vojaškega služenja.

''Nič v preiskavi ne kaže na to, da je pri napadu sodelovalo več ljudi, vendar preiskava še traja,'' je sporočila policija in dodala, da obstaja povezava med bombnim napadom v Oslu in streljanjem na otoku Utoya.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou