Tujina

Kdo je 'mladina', ki se je bojijo Somalija in njene sosede?

Mogadiš, 24. 09. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Somalija je že dve desetletji prežeta z nasiljem, za katero je odgovorna predvsem skupina Al Šabab. Svojo dejavnost je razširila tudi v sosednje države. Zadnji tak primer je zavzetje nakupovalnega središča v Nairobiju, kjer je bilo ubitih 62 ljudi.

Pripadniki skupine Al Šabab
Pripadniki skupine Al Šabab FOTO: Reuters

Somalijska skrajna skupina Al Šabab, ki je  izvedla smrtonosni napad na nakupovalno središče v sosednji Keniji in ga zavzela, je povezana z Al Kaido. V Somaliji so jo že pregnali iz vseh večjih mest, ki jih je nadzirala, vendar pa še vedno ostaja potencialna grožnja.

Al Šabab v arabskem jeziku pomeni "mladina", skupina pa je bila ustanovljena leta 2006 kot radikalni podmladek nekdanje somalijske Zveze islamskih sodišč. Takrat je začela boj z etiopsko vojsko, ki je vkorakala v Somalijo na pomoč šibki prehodni vladi.

V predelih, ki so bili pod nadzorom skupine, so uvedli strogo šeriatsko pravo, vključno z dosmrtnim kamenjanjem žensk, ki so bile obtožene prešuštva, tatovom pa so rezali roke.

Skupina nima več nadzora v večjih mestih, vendar pa je še vedno prisotna na številnih podeželskih območjih. Iz Mogadiša, glavnega mesta, so jo pregnali avgusta 2011, septembra 2012 pa še iz glavnega pristaniškega mesta Kismajo. Prav to mesto je bilo za skrajneže ključnega pomena.

Afriška unija, ki podpira somalijske vladne sile, je oba poraza Al Šababa označila za veliki zmagi, vendar pa pripadniki organizacije še vedno skoraj vsak mesec v Mogadišu in drugod izvajajo samomorilske napade.

Analitiki opozarjajo, da je Al Šabab svoje napore usmeril v gverilsko bojevanje proti silam Afriške unije. Od leta 2011, ko so v Somalijo vdrle kenijske sile, je pod vse večjim pritiskom. Kenija je borce Al Šababa obtožila ugrabitve turistov, hkrati pa je svojo vojsko, ki je zdaj v Somaliji prisotna pod zastavo Afriške unije, usmerila v boj proti skrajnežem predvsem na jugu države. Medtem so etiopske sile vkorakale v Somalijo na zahodu in so zasedle mesti Belet Vejne in Baidoa.

Kdo je voditelj skupine in kako je povezana s tujino?

Vodja skupine je Ahmed Abdi Godane, ki je znan tudi kot Muktar Abu Zubair in prihaja iz regije Somaliland na severu Somalije. V javnosti se redko pojavlja, njegov predhodnik Moalim Aden Haši Ajro pa je bil ubit leta 2008 v zračnem napadu ameriške vojske.

Šejk Muktar Robov Abu Mansur (na sredini) je tiskovni predstavnik skupine Al Šabab.
Šejk Muktar Robov Abu Mansur (na sredini) je tiskovni predstavnik skupine Al Šabab. FOTO: Reuters

Godane je tudi vez s teroristično mrežo Al Kaida. Njegov tekmec šejk Hasan Dahir Avejs je bolj usmerjen v boj v Somaliji. Trenutno je v priporu, veliko njegovih zaveznikov pa je bilo ubitih.

Al Šabab se je Al Kaidi pridružil februarja lani. Takrat je Godane v videoposnetku z vodjo Al Kaide Ajmanom Al Zavahirijem izrekel pokorščino Al Kaidi. Obe skupini sta dolgo delovali skupaj, kot je znano, pa so v Somalijo na pomoč hodili številni tuji pripadniki Al Kaide.

Ameriške oblasti menijo, da se je in se še bo iz Afganistana in Pakistana po smrti Osame bin Ladna v Somalijo zateklo veliko borcev Al Kaide. Med drugim so tudi britanske oblasti pogosto opozarjale, da se številni britanski skrajneži urijo v Somaliji.

Takole je videti kaznovanje človeka pod šeriatskim pravom v Somaliji.
Takole je videti kaznovanje človeka pod šeriatskim pravom v Somaliji. FOTO: Reuters

Kaj pa dejavnost zunaj Somalije?

Al Šabab je prevzel odgovornost za napad 21. septembra v Nairobiju, v katerem je bilo ubitih najmanj 62 ljudi. Skupina je bila odgovorna tudi za dvojni samomorilski napad v Kampali, ugandski prestolnici, kjer je bilo ubitih 76 ljudi, ki so leta 2010 gledali finale svetovnega nogometnega prvenstva. V Ugandi so skrajneži udarili, ker je ugandska vojska skupaj z burundijsko predstavljala večji del sil Afriške unije, vse dokler v Somalijo niso prišli kenijski vojaki.

Analitiki tudi opozarjajo, da borci Al Šababa pogosto prečkajo mejo s Kenijo in pri tem niso opaženi. Pogosto naj bi si v Nairobiju celo poiskali zdravniško pomoč.

Leta 2002 naj bi napada na Izraelce v bližini kenijskega letovišča Mombasa v Somaliji načrtovala celica Al Kaide, ZDA pa so tudi prepričane, da so se v Somalijo zatekli operativci Al Kaide, ki so odgovorni za napada na ameriški veleposlaništvi v Nairobiju in Dar es Salaamu.

Ugandski vojaki v Somaliji
Ugandski vojaki v Somaliji FOTO: Reuters

Kdo so podporniki Al Šababa?

Eritreja je edina zaveznica v regiji, vendar pa zanika trditve, da Al Šababu dostavlja orožje. Eritreja podpira Al Šabab, saj se bori proti vplivu Etiopije, ki je njena največja sovražnica.

Etiopija je svojo vojsko v Somalijo s podporo ZDA poslala leta 2006, a so se etiopske sile umaknile že leta 2009, ko so v svojih vrstah doživele velike izgube. Po drugi intervenciji leta 2011 pa so obljubile, da bodo nadzor nad zavzetim ozemljem predale v roke Afriški uniji.

Kaj pa somalijska vlada?

Predsednik Hasan Šejk Mohamud je nekdanji akademik in aktivist. Parlament ga je izvolil leta 2012 med mirovnim procesom. Porazil je nekdanjega predsednika šejka Šarifa šejka Ahmeda, nekdanjega islamskega uporniškega borca, ki je bil v treh letih vladanja tarča številnih kritik zaradi korupcije.

Al Šabab je obsodil mirovni proces, hkrati pa je opozarjal, da gre le za načrte tujcev, da bi z njim nadzirali Somalijo.

Somalija je bolj ali manj propadla država. Že okoli 20 let nima učinkovite nacionalne oblasti, v tem času pa je bil velik del države pravo vojno območje. To je bila za skupino Al Šabab olajševalna okoliščina, ko se je prvič pojavila, saj je dobila veliko podporo med številnimi Somalijci. Ljudem je obljubljala varnost, kar pa so pozdravljali.

Somalska vojska
Somalska vojska FOTO: Reuters

Vendar pa je bila njena kredibilnost načeta, ko je leta 2011 zavrnila pomoč zahoda v boju proti lakoti in suši. Al Šabab zagovarja in udejanja vahabijsko različico islama, ki izvira iz Savdske Arabije, a večina Somalijcev je sufijev. Al Šabab je zato porušil številna sufijska svetišča in tako škodil svoji priljubljenosti.

Odkar je Mogadiš pod nadzorom vladnih sil, se v državi spet poraja novo upanje. V državo se je iz tujine vrnilo veliko Somalijcev, ki so s seboj prinesli tudi denar in znanje. Tako se lahko Somalija iz bede, ki je vladala dve desetletji, spet dvigne na noge.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unknown1
24. 09. 2013 12.30
+11
muslimani so grožnja za razviti svet evropa nebi smela dovoliti naseljevanje muslimanov po evropi poglejte kaj se dogaja na norveškem, nemčiji, angliji in še vedno huje bo ker se muslimani hitreje razmnožujejo in ko bomo enkrat evropejci v evropi v majnšini bodo muslimani prišli na oblast in takrat bo smo vsi ostali naj****
zyor
24. 09. 2013 14.28
+2
To je želja svetovnih elit, z masovnimi nekotroliranimi migracijami priseljencev v Evropo, ustvariti do njih sovraštvo kar s pridom izkoriščajo za plenjenje njihovih matičnih držav, hkrati pa nižati standard evrope in jo posledično pripeljatido 3. sv vojne...
warrior.
24. 09. 2013 10.38
+6
mato234 popolnoma se strinjam z tabo! Z džamijo v Sloveniji smo se krepko ušteli, Islamski narod se od vseh ver najbolj širi. Tako v okolici džamije noben ne bo hotel živeti .. saj normalno, kdo bi pa živel zraven ljudi, ki imajo svoje običaje, tako se pa bodo naselili muslimani, ki si bodo tam ustvarili skoraj svojo državo, potem bo pa šli vse samo še navzdol -.-
SilverBullet
24. 09. 2013 10.53
+6
Prišli bodo še pastirski muftiji z brisačami okoli glav odpirat svoje šole in novačit sledilce... bo popolno. Kamele je Gadafi že pred časom pustil...
Padra
24. 09. 2013 11.39
+4
poj bo pa jok in stok, ko bojo šli nad B T C...............
hotchilipoper
24. 09. 2013 10.36
+2
Glih kar so z drevesa prišli
mikeTHEbike
24. 09. 2013 10.13
+15
Tak versko extremističen folk naj samo gre čim dlje od mene in mojega otroka!!!!!! Not welcome ever!
SilverBullet
24. 09. 2013 10.58
-3
To, da si strpen, odprt in demokratičen dandanes menda pomeni, da pustiš ekstremistom, da to troje sesuvajo, če jih je že tako volja. Bodi strpen, vendar. Vsi drugačni, vsi enaki. Vedno. In to.
Hinkoinvinko
24. 09. 2013 10.12
-1
Mislim, da bodo ZDA Al Šababu kmalu začele pošiljati pomoč, če jim še ne, nato pa bodo na vladne sile začele pošiljati še rakete.
SilverBullet
24. 09. 2013 11.05
-2
justpassingby
24. 09. 2013 10.11
+4
to je treba vse likvidirat ..
tadss
24. 09. 2013 10.09
+4
lahko bi muslimanom dali afriko in so lahko tam, ter tam častijo svojega alibađija, preostali svet pa naj ustanem drugim normalnim ljudem.
ascension
24. 09. 2013 22.15
+1
To tudi sam vedno pravim.. Vse "te" v afriko brez možnosti potovanja po svetu..
gulmor
24. 09. 2013 09.43
+10
Če bi Ameri imeli interes, bi poslali par dronov in "mladina" bi v gatah bežala v grmičevje. Pač ni nafte...
hondica
24. 09. 2013 10.05
-2
Če bi imeli predsednika z jajci, Obama nima obeh.
odprioci
24. 09. 2013 09.23
+2
Ti podatki za Somalijo so res zelo posplošeni.
visoki
24. 09. 2013 08.49
+9
al kaida novači mladino po najbolj revnih državah sveta,ki nimajo več kaj zgubiti,brez šole in službe in tekoče vode se primejo orožja in gredo ropati,a ni tudi pri nas 77 letna babica pred kratkim oropala pošto,ko nimaš več kaj izgubiti je človeku vseeno
visoki
24. 09. 2013 09.03
+2
bin laned je bil ameriški vohun isto kot malo morje drugih,
jagermeister1
24. 09. 2013 09.34
+9
ej , @visoki , daj mi razloži če je bil tale napad islamistov , pred cerkvijo v Pakistanu kjer je bilo čez 80 mrtvih , tudi zaradi revščine ali zaradi vere ???????
visoki
24. 09. 2013 09.43
+1
pakistan je pa najbogatejša država na svetu,izropana do amena s strani bogatunov in notranjih tajkunov
visoki
24. 09. 2013 09.46
-1
daj se vpraši zakaj ni al kaide v dubaju pa so iste vere
jagermeister1
24. 09. 2013 14.02
+2
samo v pakistanu so tudi kristjani revni , pa ne pošiljajo bombašev v đamije ! ! !
jagermeister1
24. 09. 2013 08.33
+40
danes vsi govorijo in se borijo za to , da je potrebno zagotoviti muslimanom prostor kjer bodo lahko častili svojo vero , nobeden pa ne vidi nekaj let v naprej.................to kar danes gledamo v Afriki , se bo dogajalo tudi v Evropi in kdor bo sprejel islam bo preživel , kdor ga pa ne bo hotel , ga bodo preprosto ubili...........sedaj pa , kdor si želi tako Slovenijo in Evropo naj to podpira , jaz pa si tega definitivno ne želim ! ! !
24kurr
24. 09. 2013 08.42
+8
GlavniModerator
24. 09. 2013 08.46
+23
podobn se ze dogaja v angliji kjer imajo okol dzamij sharijske zakone, islam je smrt za moderen in svoboden svet
dreko123
24. 09. 2013 10.03
+6
dokler boste volili razne pritepence jakoviće ki bodo to naveliko podpiral in omogočali razvoj islama v sloveniji (ljubljani) seveda z debelo kuverto v žepu s strani savdske arabije ki lobira za gradnjo đamij po evropi... bomo pač šli po isti poti kot vse druge evropske države ki so si skopale lasten grob... ponudiš jim roko potem ti odtrgajo glavo čez en čas in vsiljujejo svoje pravice in zakone, če ne pa začnejo z raznimi izgredi, kurjenji avtomobilov in razbijanjem izložb - stara zgodba iz anglije, francije itd...
GlavniModerator
24. 09. 2013 10.34
+2
koga pa nej volimo, a ce grem js za zupana bos mene volu?
dr.dare
24. 09. 2013 08.08
-18
Kdaj bodo tako na naslovnici slovenski župniki ki zlorabljajo otroke? Aja o tem se ne sme govoriti!
grumman
24. 09. 2013 08.26
+12
limonca4
24. 09. 2013 08.30
+16
Dare, o tem se stalno piše. Kaj pa praviš na strice iz arabskih držav, ki se ženijo z 8-letnimi punčkami?
Raspunin777
24. 09. 2013 08.31
+6
jagermeister1
24. 09. 2013 08.39
+9
limonca4..........točno tako...........a poroke z 8 letnimi deklicami niso pedofilija , kaj pa prodajanje otrok , kaj pa obrezovanje deklic , na to je dr.dare čisto pozabil ! ! !
dr.dare
24. 09. 2013 10.35
-5
SilverBullet
24. 09. 2013 11.03
-4
Mato, to je njihova kultura. Bodite strpni, vsak ima pravico, da dela kar hoče s svojo lastnino...
lordslayer
24. 09. 2013 07.52
+18
tile afriški muslimani so še bl fanatični kukr arabski...
SilverBullet
24. 09. 2013 11.03
+1
mare.orlando
24. 09. 2013 07.26
+49
To g.olazen je treba čimprej izbrisat iz tega sveta.DOBESEDNO!!!!!
Pacek22
24. 09. 2013 08.58
+6
Pacek22
24. 09. 2013 08.59
+11
Boba Natale
24. 09. 2013 09.27
+4
@mare....je problem, a veš... ker verjetno ONI dobesedno uresničujejo tvoj stavek v obratni smeri.... pa ne simpatiziram z nikomer....ampak je problem