Tujina

VIDEO: Kopilot je lufthansino šolanje zaradi depresije in izgorelosti za pol leta prekinil, pravijo njegovi kolegi

Pariz, 26. 03. 2015 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./K.H.
Komentarji
0

28-letni kopilot Andreas Lubitz, ki naj bi namerno strmoglavil letalo, je bil tiha in prijazna oseba, pravijo tisti, ki so ga poznali. Za seboj je imel komaj 630 ur letenja in je opravil psihološki test. A njegovi kolegi so medijem razkrili, da je imel med šolanjem psihične težave.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šok ob novicah preiskovalcev
    01:16
    Iz SVETA: Šok ob novicah preiskovalcev
  • Iz SVETA: Upokojeni pilot o protokolih
    02:44
    Iz SVETA: Upokojeni pilot o protokolih
  • Iz SVETA: Psihološki testi za pilota
    01:50
    Iz SVETA: Psihološki testi za pilota
  • Iz 24UR ZVEČER: Evropska zakonodaja ne zahteva rednih psiholoških preverjanj
    01:53
    Iz 24UR ZVEČER: Evropska zakonodaja ne zahteva rednih psiholoških preverjanj
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z vodjo usposabljanja posadk pri Adrii Airways
    02:49
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z vodjo usposabljanja posadk pri Adrii Airways
  • Iz 24UR ZVEČER: Krajani Montabaura so pretreseni
    01:06
    Iz 24UR ZVEČER: Krajani Montabaura so pretreseni
Hiša družine Lubitz v Montabauru na zahodu Nemčije, kjer je s starši živel 28-letni kopilot.
Hiša družine Lubitz v Montabauru na zahodu Nemčije, kjer je s starši živel 28-letni kopilot. FOTO: Reuters
Kopilot je bil komaj 28-letni Andreas Günter Lubitz iz kraja Montabaur na zahodu Nemčije, ki je bil po navedbah Lufthanse prvi častnik pri Germanwings od septembra 2013, za seboj pa je imel 630 ur letenja. Za razliko od kapitana letala, ki je imel deset let izkušenj in 6000 ur letenja z airbusi A320, je to precej malo. 

Kriminalisti preiskujejo dom kopilota, ki naj bi namenoma strmoglavil letalo.
Kriminalisti preiskujejo dom kopilota, ki naj bi namenoma strmoglavil letalo. FOTO: Reuters

Lubitz je imel vsa dovoljenja za letenje

Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je danes dejal, da je kopilot Lubitz imel vsa potrebna dovoljenja za letenje in da je opravil vse redne zdravniške preglede. Opravil je tudi psihološke teste v času šolanja. "Vse pilote in kopilote previdno izbiramo, zato nam ni jasno, kaj je kopilota vodilo v to grozljivo dejanje," je dejal Spohr. "To je za nas uganka, saj motiva ne poznamo."

Kopilotovi kolegi iz letalske šole so nemškim novinarjem povedali, da je Lubitz leta 2009 za pol leta prekinil lufthansino šolanje zaradi depresije in sindroma izgorelosti.

Psihološki testi le ob pridobivanju licence in zaposlitvi

Slovenski strokovnjak za letenje je za 24ur.com pojasnil, da morajo piloti redno opravljati zdravniške preglede, medtem ko psiholoških pregledov ne opravljajo. Te opravijo med šolanjem - pred pridobitvijo licence - ter pri določenih družbah še pred zaposlitvijo. Opozarja, da bi moral biti vidik psihološke primernosti pilotov veliko bolj resno obravnavan, saj bi lahko ob rednih zdravniških pregledih opravili tudi psihološke teste.

Preiskovalci so iz hiše kopilota odnesli več vreč in škatel z njegovimi osebnimi stvarmi.
Preiskovalci so iz hiše kopilota odnesli več vreč in škatel z njegovimi osebnimi stvarmi. FOTO: Reuters
Da so piloti psihološkemu testiranju le na začetku, potem ko so enkrat zaposleni, pa tovrstni testi načeloma niso več predvideni, je potrdil tudi vodja usposabljanja posadk pri Adrii Airways Sandi Slodej.

Po besedah Slodeja se psihološko preverjanje izvaja na dveh ravneh. Najprej pri pridobivanju osnovne licence linijskega pilota, kar je opredeljeno z uredbo EU, ko se poleg ostalih opravi tudi test osebnosti. Ta naj bi pokazal, ali ima oseba kakršnekoli psihične motnje oziroma težave, ki bi lahko vplivale na opravljanje dela pilota.

Drugi sklop preverjanja sledi pri zaposlitvi pri nekemu letalskemu prevozniku. To velja za vse, saj k psihološkemu preverjanju pri zaposlovanju novih pilotov prevoznike obvezuje uredba EU. Potem ko je pilot enkrat zaposlen in dela, pa psihološka testiranja načeloma niso več predvidena. Obstajajo pa zdravniški pregledi, katerih del je tudi pogovor z odgovornim zdravnikom, in če zdravnik skozi pogovor ugotovi, da bi oseba lahko imela psihične težave, lahko odredi psihološki test, je povedal Slodej.

Izpostavil je še, da je pri odkrivanju morebitnih psihičnih težav zelo pomembna komunikacija med zaposlenimi v družbi, še posebej v fazi šolanja, ko je pilot "v stalni komunikaciji s kapitani, kapitani inštruktorji in ostalim osebjem". "Če bi kdo imel težave, bi mi to opazili že skozi njegovo vsakodnevno obnašanje na delovnem mestu. Imamo toliko izkušenj, da bi videli, da je nekaj narobe," je zatrdil.

Predsednik komisije za letalsko reševanje, Toni Smolej, je v oddaji Epilog povedal, da "da vsak tak dogodek, vsaka tragedija, po temeljiti analizi vzrokov, tudi nek napredek v letalstvu." Prepričan je, da bo na letalskem področju tudi po tej nesreči prišlo do določenih sprememb. "Zelo nenavadno je, da psihološki testi za pilote niso tako pogosti," je Smolej namignil smer, v katero bi lahko šle spremembe.

Preiskavo so opravili tudi v stanovanju v Dusseldorfu, kjer naj bi kopilot živel.
Preiskavo so opravili tudi v stanovanju v Dusseldorfu, kjer naj bi kopilot živel. FOTO: Reuters

Začel je kot jadralni pilot

Lubitz si je že od malega želel leteti. Začel je kot pilot jadralnega letala, nato pa odšel na šolanje v Lufthansino šolo za pilote v Bremnu. Za nekaj mesecev je šolanje prekinil, a se nato pred šestimi leti vrnil v šolo. Takrat je opravil tudi vse potrebne zdravstvene in psihološke teste, je na novinarski konferenci dejal Spohr. Zakaj je prekinil šolanje, ni pojasnil.

Lubitza so kolegi zelo cenili, za svoje izjemne letalske sposobnosti pa je pred dvema letoma prejel tudi nagrado Zvezne letalske administracije.

Tih in prijazen, ljubitelj teka in elektronske glasbe

Mnogi kolegi so ga označili za mirnega in delavnega. Živel je s svojimi starši v Montabauru, v Düsseldorfu pa je imel svoje stanovanje.

Eden od pilotov, Peter Rücker, ki je dobro poznal Lubitza, je dejal, da je bil 28-letnik pozitivec, da je bil srečen, ko je dobil službo kopilota pri Germanwingsu. Označil ga je za bolj tihega in zelo prijaznega. "Bil je zelo zabaven, čeprav je bil včasih precej tih. Ni bil samotar. Imel je veliko prijateljev," je dejal Rücker. Ne more verjeti, da je ta namenoma strmoglavil letalo. "Brez besed sem. Ne morem vam dati nobene razlage, zakaj je to naredil," je povedal za Reuters.

Policija pred hišo družine Lubitz.
Policija pred hišo družine Lubitz. FOTO: Reuters

Na svojem Facebook profilu je Lubitz všečkal kar nekaj skupin, večina pa je povezanih z letenjem. Bil je velik ljubitelj teka in pogost udeleženec maratonov, zelo rad je poslušal elektronsko glasbo. Njegov profil je nekdo sredi dneva umaknil, kdo, pa zaenkrat še ni znano.

Kopilotova družina se je skupaj s svojci ostalih žrtev danes pripeljala v Marseille, a so jo morali po objavi kopilotovega imena izolirati od ostalih.

V posvetilu, ki so mu ga napisali kolegi v klubu športnih pilotov Luftsportclub Westerwald, katerega član je bil Lubitz, so zapisali, da si je že od malega želel leteti. To so bile njegove otroške sanje. "Svoje sanje je izpolnil in jih plačal s svojim življenjem," so zapisali.

Tožilstvo: ni dokazov, da bi šlo za terorizem

Tožilstvo je očitke, da bi šlo za terorizem, zavrnilo. Nemško notranje ministrstvo je sporočilo, da so preverili kopilota in da niso odkrili povezav s terorističnimi skupinami. Vse kaže, da je imel kopilot osebnostne težave, več pa bo pokazala preiskava. Pred hišo kopilotove družine v Montabauru, ki ima okoli 12.000 prebivalcev, je že od jutraj nemška policija. Sosedje in sokrajani so v šoku. Lubitza so poznali kot prijaznega in povsem normalnega fanta. Hišne preiskave so opravili tudi v stanovanju v Dusseldorfu, kjer je Lubitz prav tako živel.

Dovoljenja za letenje, ki so bila izdana kopilotu Andreasu Lubitzu

Pilota zaprl ven iz kabine

V času nesreče je bil v pilotski kabini le kopilot, ki je začel spuščanje letala, je dejal francoski tožilec Brice Robin. Pilot je kabino zapustil, ker je moral na stranišče, nato pa ga kopilot ni več spustil v kabino. Pilot je poskušal vdreti v kabino, a mu ni uspelo, saj so prej treščili v goro.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni