Tujina

Jokajoča Melania, 'neumni' Donald ... Kdo je avtor zloglasne knjige o Trumpu? 'Pripravljen je reči karkoli o komerkoli'

Washington, 07. 01. 2018 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
115

Zadnje dni je ime Michael Wolff eno najbolj razvpitih na svetu. Ameriški novinar se je podpisal pod knjigo, ki ameriškega predsednika Donalda Trumpa opisuje kot nesposobnega ekscentrika, egocentrika, kot moškega, ki vara ženo in za katerega večina sodelavcev meni, da ni primeren za položaj, ki ga zaseda. Kdo pa je Wolff?

Michael Wolff je spisal knjigo, ki te dni povzroča sive lase ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Prav nič, kar je v njej zapisal, namreč ameriškega predsednika ne more veseliti. Wolff ga je opisal kot egocentrika, čudaka, nezvestega moža, nesposobnega voditelja.

Da je Trump knjigo označil za fikcijo, zato ni presenetljivo. Wolffa pa je tudi opomnil na nekaj dosežkov v svojem življenju. "Hodil sem na najboljšo fakulteto. Bil sem odličen učenec. Potem sem zaslužil milijarde in milijarde dolarjev. Postal sem eden največjih poslovnežev. Šel sem na televizijo, kjer sem bil 10 let izjemno uspešen, kot ste verjetno slišali. Kandidiral sem za predsednika enkrat in zmagal. Knjigo ocenjujem za fikcijo. Avtorja ne poznam, nikoli nisem delal intervjuja z njim, nikoli ni bil v ovalni pisarni," pravi Trump.

Medtem ko so pikantno začinjeno knjigo takoj pograbili mediji, predvsem Trumpovi nasprotniki na družbenih omrežjih pa trdijo, da je delo "ultimativni dokaz", da je Trump psihično nestabilen in neprimeren predsednik, ki ga je treba zamenjati, pa se je pojavilo tudi nekaj takšnih, ki se sprašujejo, kdo je pravzaprav Wolff, da bi mu bilo treba verjeti na besedo, da je vse, o čemer piše, tudi res.

Wolff trdi, da je približno leto in pol opravljal intervjuje s ključnimi ljudmi Trumpove administracije. Nastalo naj bi okoli 200 pogovorov, sam pa naj bi imel v Zahodnem krilu že skoraj rezerviran svoj sedež. Trump pa torej pravi, da nista nikoli govorila.

Michael Wolff je spisal eksplozivno delo.
Michael Wolff je spisal eksplozivno delo. FOTO: AP
Wolff je star znanec newyorških medijskih krogov. Med drugim je delal za USA Today, The Hollywood Reporter, Vanity Fair in New York Magazine.  Znan je po poročanjih o življenjih slavnih in bogatih, ki so "pisana in bombastična". Na opravljivih časopisnih straneh se je občasno pojavil tudi sam. Njegovo delo mu je leta 2002 in 2004 prineslo nagrado National Magazine Awards. Še posebej rad je raziskoval življenja ljudi, ki poganjajo medijski svet. Med drugim pisal o vplivnem Rupertu Murdochu. Pod drobnogled ga je vzel v knjigi The Man Who Owns the News. Murdoch z izdelkom ni bil zadovoljen.

Tudi drugod si Wollf prav veliko oboževalcev ni nabral. Ne le bralci, tudi ljudje iz medijev pogosto ocenjujejo, da je brezkompromisen, občasno bolj zloben od drugih novinarjev, pravi opomba v The New York Timesu.

V profilu za The New Republic, ki je sicer nastal že leta 2004, Michelle Cottle piše, da je Wolff znan predvsem po tem, da je "pripravljen reči obsolutno karkoli o čemerkoli". Kot povzema Independent, mu je tudi očitala, da njegovo pisanje "pogosteje kot na dejstvih, temelji na njegovi domišljiji in interpretaciji, predvsem pa na absorbiranju atmosfere in govoric na družabnih dogodkih."

Na nekaj podobnega je nakazal tudi David Carr, ki je za New York Times analiziral Wolffovo knjigo o Murdochu: "Tako kot moški, o katerem piše, ima Wolff talent za to, da izbrska informacije in začuti šibke točke."

Spet drugi mediji 64-letnega Wolffa branijo. Še posebej po tem, ko so se v zadnjih dneh začela postavljati vprašanja o verodostojnosti navedb v knjigi o Trumpu. The Hollywood Reporter piše, da "je vsaka beseda v knjigi popolnoma točna".

Wolffa pa vse skupaj niti ne skrbi preveč. Pravzaprav je nad Trumpovo jezo navdušen, ker to prodaja knjigo. "Mojo kredibilnost daje pod vprašaj človek, ki je morda trenutno kredibilen manj kot kdor koli, ki je kadar koli hodil po Zemlji," je dejal za Today, kot povzema Time Magazine.

Vendar pa se zdaj drug za drugim oglašajo tudi njegovi domnevni viri in pravijo, da se jim pripisuje izjave, ki jih niso dali. Nekdanji britanski premier Tony Blair je besno zanikal, da drži navedba iz knjige, da je Trumpovemu zetu dejal, da britanska vlada nadzira ameriško kampanjo. Navedbe so po njegovem "absurdne".

Trumpov prijatelj Thomas Barrack je zanikal, da bi mu kdaj dejal, da "Trump ni le nor, ampak tudi neumen", piše BBC.

Washington Post pa je našel dokaz, da ne bo držalo, da Trump sploh ni imel pojma, kdo je predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner. Skupaj sta igrala golf, Trump je o njem celo tvital, piše časopis.

Kako kredibilna je torej knjiga, ki precej obračuna tudi s Trumpovo družino? Da ni mišljeno, da jo jemljemo "kot dejstvo", pravi že Wolffova predstavitev, ki jo povzema NBC. "Veliko zgodb v knjigi si nasprotuje. Ta nasprotja so ključni del knjige. Včasih sem akterjem pustil, da predstavijo svojo plat, odločijo pa se naj bralci. Spet v drugih primerih sem se na podlagi verodostojnih virov odločil za verzijo, za katero menim, da je resnična."

Wolffova knjiga je tako zabavno, eksplozivno, sočno, rumeno branje. Čeprav bodo Trumpovi najbolj goreči kritiki menili drugače, pa ni "absolutna resnica".

Ali drži, da je Melania na noč volitev jokala ali pa da se Ivanka norčuje iz očetove frizure, torej ne bo nikoli povsem jasno. Je pa jasno, da si bo po zaslugi knjige zelo opomogel Wolffov bančni račun, saj knjiga uspešno pleza na vrhove lestvic najbolj prodajanih.

Knjiga o Donaldu Trumpu
Knjiga o Donaldu Trumpu FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikagaja
14. 09. 2020 14.50
"Je pa jasno, da si bo po zaslugi knjige zelo opomogel Wolffov bančni račun" tako. namen knjige bo dosezen.
Našvasan_zob
08. 01. 2018 09.59
+3
Vprašanje, ki se podaja je samo .. Ali bo najprej ovadena Huma Abedin in potem Hilary.. Ali bosta obe skupaj... Ali pa bo Huma ovadena, Hilary pa jo bo kasneje v zagovoru žrtvovala in vse naprtila na njo... s tem bo Hilary še vedno ovadena, izognila pa bi se zaporu.... Kakorkoli ovadbe SE BLIŽAJO !..
PIKO6
08. 01. 2018 09.56
+2
Podoben karbi!
sagesse
08. 01. 2018 09.45
+10
Na hitro povedano... bil novinar lady in na teh osnovah napisal knjigo o predsedniku.In ker so zda država,kjer je svoboda govora na prvem mestu je to pač popolnoma mogoče.Če bi ga trump tožil bi šel ta lolek v stečaj, s tem pa bi knjigi dal še več vetra v prodaji....in to je to...Če pa smo odkriti je trump fenomen.Oče mu je dal 1 milijon dolarjev in on je iz 1 milijona naredil 8 milijard..Nekdo ki zna zaslužiti 8 milijard prav gotovo ni nesposoben in slovenci bi bili veseli takega gospodarstvenika.pa ga žal nimamo ker taka oseba zaposluje veliko ljudi in plača veliko davka.Kandidiral za predsednika kot neodvisni kandidat in pometel z konkurenco starih strank,kar je edinstveni fenomen v zgodovini ameriških volitev.Če prav so imeli vsi njegovi politični naspreotniki tako pri republikancih kot kasneje pri demokratih na svoji strani vse medije....vsaka mu čast,, to mu je treba priznati....
transs
08. 01. 2018 10.45
+5
No no...nekaj resnice si pa izpustil. Kot npr. "malenkost" da je ze bankrotiral in dolg prepustil...kot ze v navadi...na pleča malih ljudi. Opustošenje ob njegovem uspehu je pa pač nevidno,sploh če zamižiš in živiš v sanjah....
Slavc Panigaz
08. 04. 2018 09.12
+0
Mal se motis. Bankrotiralo je kateri od njegovih okoli 500 podjetij. Za vsak projekt ustanovi novo podjetje in če jih je 500 uspelo 1 ali 2 pa ne je to odlicen dosežek
kilklop
30. 08. 2020 08.31
+0
Če ne plačuješ davkov, ne plačuješ podizvajalcem, vzameš denar iz podjetja, razglašiš bankrot da izvajalci ne morejo izterjat denarja in vse to delaš nekaznovano, ja ta ko lahko prideš do miljarde.Bogati vedo, da dokler kradeš ljudem se ti ne bo nič zgodilo,če kradeš bogatim te čaka zapor.
detect
08. 01. 2018 09.09
+3
resnica boli haha
trumpet2015
08. 01. 2018 08.36
-2
samo bebavi levaki in privrženci Hilary Clinton kupujejo to lažnivo knjigo od že znanega šarlatana , prevaranta in lažnivca Wolfa. pa mogoče še tista serijska lažnivka T L
vstajnik1941
08. 01. 2018 08.09
-5
Pa kje ste našli tega prihotičnega pisuna - se že na prvi pogled vidi, da je šizofrenik
trumpet2015
08. 01. 2018 08.38
-3
izgleda kot slinasti pedofil, takšnemu bi se jaz na ulici izognil za 100 metrov
detect
08. 01. 2018 09.11
+2
Mogočnež
07. 01. 2018 23.23
+57
24 kur ugasnite se, Melanija je jokala eno noč, tisoči slovencev joka vsak dan, ker ne morejo preživet iz meseca v mesec
nikhrast
07. 01. 2018 22.56
-12
Zdaj se pa Melanie smili skoraj vsem, njene solze bodo prodajali v Sevnici, sramujemo se pa tudi našega zeta kot ga nekateri kličejo.
SLO-SURVIVAL
07. 01. 2018 22.54
+30
24ur vi pa res ne morete en dan brez trumpa!!!! Nisem vedel da ste takšni oboževalci
kapljač1
07. 01. 2018 22.48
+16
Vsi ,ki delajo okoli Trumpa bodo tako ali drugače obogateli ,že če samo čivkajo proti njemu!
kapljač1
07. 01. 2018 22.50
+8
Trump jim še bo kravžljal živce , se vidi kako so dovzetni nanj, ne se bati, že samo, če osvoji še naslednji mandat.
M_teorija
07. 01. 2018 22.46
+2
Janez Iškariot in Doni imata nekaj skupnega. Oba sta genija, pa vsak ki je imel z njima opravka, ju samo hvalijo kako sta fejst karakterja!?
proofreader
07. 01. 2018 22.43
-9
To je izgleda globalno, da desničarji nimajo vseh koleščkov poštimanih.
nikhrast
07. 01. 2018 22.46
+7
Pa saj Trump ni ta prav desničar, gleda samo za sebe.
nnanna
07. 01. 2018 22.48
+6
Apostol1
07. 01. 2018 22.42
-1
Če bi tale Wolf bral tule komentarje sem prepričan da bi omenil v svoji knjigi tudi kakšnega takega komentatorja kot je TRUMPET na primer . Podnaslov poglavja , ŠE SO TAKI PO SVETU.
M_teorija
07. 01. 2018 22.38
+2
Itak , da je genij. Iz invalidov se navadni smrtniki niso sposobni delat norca!?
Našvasan_zob
07. 01. 2018 22.40
+5
Hilary je objavila rastitično reklamo, ko je kandidirala proti Obami... norčevala se je iz Afričana Obame..
M_teorija
07. 01. 2018 22.44
+1
Ja boga revca. Trump je mel Kkklanovca Banona za svetovalca in desno roko!? Vse dokler Benon ni vidu, da ni čist diht!?
janzzelj
07. 01. 2018 22.31
+0
bilDe a si že kupil hotel Slon??? :)))
mastaflash
07. 01. 2018 22.30
+7
10-razredna tema za slo narod
nikhrast
07. 01. 2018 22.45
+0
BildiTheEmperor
07. 01. 2018 22.05
-3
Trump je vsemogočen. Ravnokar je severnokorejska raketa zadela severnokorejsko mesto. Škoda da ni nosila vodikove jedrske konice.
janzzelj
07. 01. 2018 22.22
+7
BildiTheEmperor
07. 01. 2018 22.24
-1
Na svinjski ribici v smetanovi omaki z gobami
Apostol1
07. 01. 2018 22.29
+5
Bog si vedi kakšne gobice si dodal zraven.
janzzelj
07. 01. 2018 22.30
+3
bilDe a si ta svinjsko sam ujel iz šotora??? :)))
Apostol1
07. 01. 2018 22.31
+1
Trump je vsemogočen stabilen genialni zdrahar in bedak kot ga še ni bilo na tem položaju
Našvasan_zob
07. 01. 2018 22.04
+11
Naša javnost se sploh ne zaveda kakšen ŠROT in baraba so Demokrati... dejte se mal pozanimat no...Tašne Pyzdarije kot so nardil v zadnjih 8 letih ni še noben ameriški politik..
janzzelj
07. 01. 2018 22.23
+6
Ne zaprisežejo zastonj na svetem pismu... :)))
nikhrast
07. 01. 2018 22.52
+0
Mogoče ti gredo na jetra demokrati v Kaliforniji, New Yorku...,Brown, Cuomo, Bloomberg..., napredne države, Trump tam nima kaj iskati.
razvajen123
07. 01. 2018 22.01
+2