Tujina

27-letnik, ki naj bi načrtoval pokol v Parizu, v Sirijo poslal svojega 13-letnega brata

Bruselj, 18. 11. 2015 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napade v Parizu naj bi načrtoval 27-letni Abdelhamid Abaaoud, ki je bil nekoč dijak ene od prestižnejših bruseljskih šol, vse dokler ni postal skrajni islamist in se pridružil džihadistom v Siriji. Kako goreče je verjel v IS in v ubijanje nemuslimanov, pove tudi podatek, da je k džihadistom v Sirijo poslal svojega 13-letnega brata.

Kdo je Abdelhamid Abaaoud, 27-letnik, ki naj bi bil glavni organizator napadov v Parizu? Njegovo ime povezujejo z napadalcem, ki naj bi načrtoval napad na vlaku, ki je peljal iz Belgije v Francijo, napadalca pa sta onesposobila dva ameriška vojaka in en civilist. Prav tako naj bi bil povezan z dvema osumljencema, ki so ju ubili med protiteroristično racijo januarja v belgijskem Verviersu.

Zdaj naj bi bil mrtev, poroča Washington Post, ki se sklicuje na neuradne, a zanesljive vire blizu obveščevalnih agencij. Več o tem ...

Kdo je bil mladenič in zakaj je postal skrajnež?

Februarja letos je bil v spletni reviji IS objavljen intervju z islamistom Abaaoudom. V intervjuju se je pohvalil, da lahko potuje po Evropi, načrtuje napade in kupuje orožje, ne da bi ga pri tem ujeli.

Abdelhamid Abaaoud na fotografiji, ki jo je IS objavil na spletu.
Abdelhamid Abaaoud na fotografiji, ki jo je IS objavil na spletu. FOTO: Reuters

Abdelhamid Abaaoud, ki uporablja ime Abu Omar al Baljiki, naj bi prihajal iz bruseljskega okrožja Molenbeek, ki je dom številnim članom teroristične celice, ki naj bi izvedla teroristične napade v Parizu. Ima maroške korenine, k džihadistom pa se je pred dvema letoma priključil tudi njegov mlajši brat Jounes, ki je s 13 leti postal eden najmlajših borcev IS v Siriji.

V intervjuju Abaaoud pripoveduje, kako so ga policisti nekoč ustavili in ga kljub temu, da je bila njegova fotografija objavljena v medijih in da so mediji poročali, da je džihadist, izpustili. "Policist me je ustavil in celo primerjal fotografijo z mano, a me je spustil naprej, ker ni opazil podobnosti," pravi 27-letnik in dodaja, da ni razloga, da bi se bali obveščevalnih služb. "Moje ime in moja fotografija sta bila objavljena v skoraj vseh medijih, a sem kljub vsemu lahko ostal v domovini, načrtoval teroristične operacije in večkrat potoval v Sirijo in nazaj," pravi Abaaoud.

Nekoč srečen dijak ene od bruseljskih prestižnejših šol Saint Pierre d'Uccle, danes eden od vodilnih džihadistov v Belgiji. "Vse svoje življenje gledam, kako prelivajo kri muslimanov," je dejal v enem od videov, ki jih je IS objavila lani. "Molim, da bi Alah zlomil hrbte tistim, ki mu nasprotujejo in jih iztrebil."

Mnogi verjamejo, da je prav Abdelhamid Abaaoud glavni načrtovalec smrtonosnih napadov v Parizu.
Mnogi verjamejo, da je prav Abdelhamid Abaaoud glavni načrtovalec smrtonosnih napadov v Parizu. FOTO: Reuters

Da je Abaaoud džihadist, ki ima visoke cilje in se ne bo pustil kar tako ustaviti, sta ugotovila tudi neodvisna novinarja Etienne Huver in Guillaume Lhotellier, ki sta pred meseci poročala s turško-sirske meje. Na njunih posnetkih 27-letnik natovarja trupla na tovornjak in ukazuje drugim, ko se odpelje, pa novinarjema sporoči: "Prej smo na počitnice v Maroko vozili vodne skuterje, motorje, polne prikolice daril. Zdaj, hvala bogu, sledimo božji poti in tovorimo trupla nezvestih, ki nas napadajo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3