Tujina

FOTO: Nemočno opazujejo, kako se njihov raj spreminja v pekel

Tarawa, 19. 03. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Renata Rančić
Komentarji
74

Otočju Kiribati grozi, da bo zaradi posledic podnebnih sprememb izginilo z zemljevida. Prebivalci bi lahko ostali brez domovine, vlada išče rešitve. Tamkajšnje življenje in boj za preživetje je spoznal ter izkusil tudi Slovenec.

Republiko Kiribati v Mikroneziji tvori 33 atolov, ki jih poseljuje dobrih 100 tisoč prebivalcev. Skoraj polovica jih živi na otoku Južna Tarawa, kjer je tudi istoimensko glavno mesto. S 1600 ameriškimi dolarji bruto domačega proizvoda na prebivalca se uvrščajo med revne države tretjega sveta.

Vendar je narava tem otokom podarila rajsko lepoto, čudovite plaže in prvinskost. Ljudje so se v preteklosti preživljali z ribolovom, pridelovali so kokos, tu in tam jih je obiskal kakšen turist. Živeli so preprosto in skromno, svojo kulturo in običaje so ohranjali dokaj ločeni od ostale civilizacije.

Rina Mathew je zaposlena v edini turistični agenciji na otoku. Po vrnitvi z dela morata s sinom do doma po poplavljeni poti.
Rina Mathew je zaposlena v edini turistični agenciji na otoku. Po vrnitvi z dela morata s sinom do doma po poplavljeni poti. FOTO: Ciril Jazbec
Ko pride plima ...

A narava zadnje desetletje tudi jemlje. Zaradi globalnega segrevanja se gladina morja čedalje bolj dviguje, po ocenah strokovnjakov za 2 milimetra na leto. Otočje pa se dvigne le okoli 3 metre nad morje. Dan za dnem, leto za letom se Pacifik zažira v obalo in jo ob vse močnejšem plimovanju odnaša s sabo. ''Ljudje so se na to že čisto navadili, meni pa je bilo grozno videti, kaj stori plima,'' pripoveduje Ciril Jazbec. Obisk Kiribatov in fotografiranje tamkajšnjih razmer je bila sicer tema njegove magistrske naloge. Večino časa je preživel na glavnem otoku Južna Tarawa ter na treh sosednjih otokih. Potovanje s čolnom do kakšnega drugega otoka lahko traja tudi 3 dni in je zelo nevarno, saj je morje tam precej vzvalovano: ''Šel sem na sosednji otok, od koder sem se vrnil s številnimi podplutbami, kri mi je tekla s komolcev,'' se spominja Ciril.

... je voda povsod

Plima poplavlja domove, ceste, rodovitno prst, kolikor je je še ostalo. Sol uničuje koreninski sistem palm in ostalega rastlinja. Številni prebivalci so se morali preseliti v notranjost otoka, a tudi tam je ponekod začelo morje vdirati iz tal. Higienske razmere so tudi zaradi prevelike poseljenosti slabe in nevarne.

Voda je zalila cesto.
Voda je zalila cesto. FOTO: Ciril Jazbec
Naravnih virov vode ponekod ni več, tisto, ki dobijo, morajo prekuhavati. Najbolj jim pomagata Nova Zelandija in Avstralija, postavljata jim razne vodne sisteme in zbiralnike vode. Pred poplavami si iz kamnov in betona gradijo zaščitne zidove, postavljajo nasipe.

Razmere vplivajo tudi na zdravje in dolžino življenja

Prehrana je zelo enolična: ribe in riž, ki jim ga pripeljejo dvakrat tedensko z ladjami, nekaj malega imajo kokosa. Prebivalce zato pestijo ''številne bolezni, veliko je diabetesa, njihova življenjska doba je nekje v povprečju 61 let. 25-letniki imajo tam take bolezni, kot jih imajo pri nas dvajset let starejši,'' pripoveduje Ciril.

Brez prihodnosti, a neverjetno pozitivni

Na otoku je tudi počasen internet na voljo v nekaj lokalih, zato so mladi seznanjeni z dogodki po svetu. Sicer se šolajo, veliko se ukvarjajo tudi s športom. V iskanju zaposlitve dosti tavajo naokoli, a prave prihodnosti zanje ni videti. ''Zavedajo se, da morajo zapustiti svojo domovino, če želijo nekaj narediti.''

Mladi se vračajo s plesnega tekmovanja ob dnevu mladosti.
Mladi se vračajo s plesnega tekmovanja ob dnevu mladosti. FOTO: Ciril Jazbec

Kljub vsemu še ohranjajo pristnost, živijo le za danes.''Tako čisti so. Hvaležni so za življenje, družinske, človeške in prijateljske vezi so tam na zelo visokem nivoju,'' je navdušen Ciril. ''Vsi so zelo povezani, zelo srečni in zadovoljni s tem, kar imajo, čeprav jim vse zalije voda. A to so sprejeli in se s tem sprijaznili.''

Napovedan nakup zemljišča na Fidžiju

Predsednik Anote Tong, ki se zelo zavzema za rešitev razmer tudi z opozorili in pozivi mednarodni skupnosti, je pred nekaj dnevi potrdil načrt za nakup dobrih 24 kvadratnih kilometrov zemljišča na glavnem fidžijskem otoku Viti Levu. Rodovitno zemljo naj bi odkupili za slabih 10 milijonov ameriških dolarjev.

Ciril je obiskal tudi predsednika republike. Anote Tong mu je pripovedoval o prizadevanjih vlade, da reši otočje in ljudstvo.
Ciril je obiskal tudi predsednika republike. Anote Tong mu je pripovedoval o prizadevanjih vlade, da reši otočje in ljudstvo. FOTO: Ciril Jazbec

Načrt sicer ni neposredno povezan s trenutno situacijo v državi, a bi lahko to postal v primeru črnega scenarija, poudarja Tong. Upa na najboljše in miri prebivalce Fidžija: ''Nikogar, še posebej ne fidžijske vlade in državljanov, ne želimo prestrašiti, da se bo celotno ljudstvo s Kiribatov preselilo na Fidži.'' Uradni parlamentarni odgovor s Fidžija glede pripravljenosti prodaje zemljišča pričakuje prihodnji mesec.

Tudi Ciril je kritičen do odnosa, ki ga imamo do narave in okolja, in bi ga morali spremeniti. Prizadeva si, da življenje na Kiribatih in problematiko podnebnih sprememb predstavi čim širši javnosti. ''To je moj humanitarni projekt, ki bo imel pravo vrednost morda šele čez 50 let.'' Če bo morje do konca res pogoltnilo še zadnji atol, bodo za Kiribati ostali zgolj spomini, za vedno ujeti tudi v Cirilovih fotografijah in zgodbah, ki mu jih je zaupalo to ljudstvo.
  

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kopron
21. 03. 2012 06.25
Pa saj bodo imeli dovolj časa, da se lepo počasi umaknejo na varnejša območja. Lp.
lacnijanez
20. 03. 2012 11.05
+6
teh še narava nemore odgnati,nas bo pa janša! kok zla lahko edn človek naredi.
ejgaunga
20. 03. 2012 09.37
+11
Če bi se lahko na tem planetu dogovorili, da bi dali samo enodnevni strošek, ki gre za orožje in vojne, bi pri današnji tehnologiji lahko to otočje z lahkoto povišali za 4 metre (skale, pesek, zemlja, ladje, buldožerji itd.....). Ker so tam, Bogu za ritjo, eni Karibati ekonomsko nezanimivi, se razvitemu svetu gladko j..., kaj bo z ubogimi prebivalci tega otočja. Če bi bil interes, bi bil problem rešen v enem tednu. Ljudje smo najbolj pokvarjena bitja tega planeta. Zdaj, ko sem pa povedal resnico, mi pa talajte minuse, pa LP......
Alexxsaso@yahoo.ca
20. 03. 2012 12.16
+2
Se popolnoma strinjam. Karibati niso polni nafte, da bi bili interesantni za kavbojce, niti niso Dubaj, da bi bili zanimivi za druge investitorje. So le revezi tam nekje daaaaalec stran od nas, "civiliziranega" sveta, Ljudje smo rak, ki bo na koncu unicil tudi samega sebe.
Kimberley-Echo
20. 03. 2012 13.35
+2
Kiribati je eden večjih izvoznikov fosfatov.
lolipoly
19. 03. 2012 23.09
+0
Cel otok ima komaj cez 5000 prebivalcev, ce bo potrebno se pa res lahko najde primerni kraj za njih.
Kimberley-Echo
20. 03. 2012 13.35
+2
Jaz369
19. 03. 2012 22.59
+5
Upam, da se najde rešitev za njih.
snowgal
19. 03. 2012 22.00
+8
že miljone let nazaj so bile torej globalne spremembe, predvsem zaradi človeka, ki je največji onesnaževalec. je res, da onesnažujemo. je pa tudi res, da so naravni procesi že stoletja, tisočletja. dinozavri menda niso izumrli zaradi atomskih bomb, sevanj itd.
Kimberley-Echo
19. 03. 2012 20.14
Natančno tak članek je bil prejšnji teden na enem izmed naših portalov, samo da ga ni napisal Ciril Jazbec. Edina razlika je, da je Fiji odobril nakup 4000 ha zemlje za 9.6 mil. A$.
Jure Herer
19. 03. 2012 15.40
+17
EGO in denar bosta pojedla Zemljo! Človek in ostala živa bitja pa bodo izumrla!
zlobniCO2
19. 03. 2012 13.47
+6
globalno nate govanje
SuperLolek
19. 03. 2012 12.58
+1
Globalno sevrevanje je samo plod vaše domišlje in ga nikakor ne povzroča človek. [sarcazm off]
mikson1402
20. 03. 2012 10.19
+1
ne... mi ???? ah ,,, kje pa !!!! človek že ne..!!!
kopron
21. 03. 2012 06.28
Ne ! To je posledica Duhovnega Prebujanja Človeštva ! Znanstveniki pa strašijo da je to posledica onesnaženja. Pa N I ! Na srečo :-)
Jure Herer
19. 03. 2012 11.35
+6
Reševanje sveta se začne v vaši glavi in nadaljuje na vašem krožniku. Priporočam ogled filma na youtube : Pojedli bomo Zemljo (Devour the Earth)
Vurer
19. 03. 2012 11.22
+11
Jaz bi rekel da na daljši rok otoku res ni pomoči, vlada pa narod lahko preseli v bližnje kraje države!
Gavrilo
19. 03. 2012 10.55
+0
Dejmo preselit teh sto tisoč ljidi v Slovenijo in dajmo jim socialno podporo pa dodatke na stevilo otrok.
bobipu
19. 03. 2012 11.02
+11
lej ni treba bit sarkastičen ker to je resna zadeva
usi-glih
19. 03. 2012 10.38
+17
segrevanje in ohlajanje zemlje je pač naravni cikel , res da smo ga človeški packi tudi pospešili , vendar tako prekomerno segrevanje neizpodbitno vodi v novo malo ledeno dobo . ? Zakaj . Zato ker se bodo ob preveliki količini sladke vode v morju , zalivski toki, ki ogrevajo hladne predele zemlje ustavili. Zaradi tega bo na območjih recimo današnje grenlandije aljaske sibirije začel padati sneg iz katerega nastanejo na novo ledeniki, kar pa pomeni spet bolj slano morsko vodo. Pač gre za ciklus in ljudem lahko pamagamo samo tako da jih preselimo drugam brez nekega javkanja.
kameltrajbar
19. 03. 2012 10.43
+7
..nič novega...v zadnjih 2000 letih se je gladina morja dvignila za cca7-8 metrov..pa višje bo...:)))..mau ledene dobe...pa se spet spusti za ene 100m......
Jure Herer
19. 03. 2012 10.44
-1
kameltrajbar
19. 03. 2012 10.44
+8
bobipu
19. 03. 2012 11.07
+6
sicer pa pravijo da so tako majhna nihanja v temperaturi kot jih imamo sedaj za zemljino zgodovino nenavadna in da se to obdobje vleče že pre več časa da se nebi nekaj drastičnega zgodilo. a ko se bo bo to za zemljo čisto normalen cikelj. za človeka bo pa lahko pogubno
Jure Herer
19. 03. 2012 11.34
-6
Reševanje sveta se začne v vaši glavi in nadaljuje na vašem krožniku. Priporočam ogled filma na youtube : Pojedli bomo Zemljo (Devour the Earth)
artifakt
19. 03. 2012 12.49
+10
Mythra
19. 03. 2012 10.31
+30
Namesto kakšne pohvale za projekt vidim same nevoščljive komentarje. Ciril Jazbec je pri svojo rosno mladih letih že priznan fotograf, ki sodeluje s pomembnimi poljudnoznanstvenimi revijami, organizira tečaje fotografije in podobno in gotovo si je za potovanje zmogel s pridnim delom sam prihraniti dovolj denarja. Kje ste še slišali, da za diplomsko nalogo študentu podarijo davkoplačevalski denar? Če bi bilo tako, bi vsak študent želel pripraviti svoj diplomski projekt na 10000km oddaljenem otočju. Bravo Ciril, zelo lepe fotografije!
zlobniCO2
19. 03. 2012 10.02
-3
co2 pa kdo še vrjeme pravlice
Prophet
19. 03. 2012 10.07
+4
Dej si vrečo na glavo pa boš videl CO2 pravljico v 10 minutah.
zlobniCO2
19. 03. 2012 10.42
+0
artifakt
19. 03. 2012 12.55
+1
@bogatarit ...tako je, očitno razumeš dejstvo, da se človek brez kisika zaduši
artifakt
19. 03. 2012 12.57
+0
orangensaft
19. 03. 2012 09.29
-5
globalno segrevanje? globalnega segrevanja ni. je mit. kar poglejte poročila tistih znanstvenikov, ki jih pri raziskavah podpira naftna industrija.
Prophet
19. 03. 2012 10.06
-1
Ti in tvoj komentar je mit ki je posledica pranja možganov.Kako lahko razložiš vse temperaturne ,poplavne ,vetrne,sušne rekorde v zadnjem desetletju?
zlobniCO2
19. 03. 2012 10.08
+0
podnebje se spreminja ne tako kot bi želeli niti ne moremo vplivati na to saj smo prešibki
gozdar1
19. 03. 2012 10.15
+6
Si predstavljam , da je to sarkazem, ker je naftna industrija eden največjih podpornikov raznih inštitutov,... ki zanikajo globalno segrevanje oz. človekov vpliv...
zlobniCO2
19. 03. 2012 10.18
+4
zelena industrija je eden največjih podpornikov raznih inštitutov ki potrjujeo globalno segrevanje oz človekov vpliv
gozdar1
19. 03. 2012 10.22
+3
Energetska industrija je eden najmočnejših lobijev....so bili primeri, ko so znanstveniki izgubili finančno podporo držav,... ker so bili rezultati njihovih raziskav v nasprotju...o globalnem segrevanju pa se je govorilo že dolgo pred pojavom zelene industrije...
zlobniCO2
19. 03. 2012 10.42
+3
ja jst sm pa govoril o škratih in vilah to še nepomeni da je resnično
Jure Herer
19. 03. 2012 09.26
-4
jurjur
19. 03. 2012 09.04
-13
"Obisk Kiribatov in fotografiranje tamkajšnjih razmer je bila sicer tema njegove magistrske naloge" Kdo plača tako magistrsko nalogo? Davkoplačevalci?
on39
19. 03. 2012 09.17
+5
Matevž Poljanc
19. 03. 2012 15.02
+3
ma tis en davkoplačevalc ke u glavo. Prvič kakor je meni znano on sploh ne študira v Sloveniji ampak v Angilji in drugič glede na to da je delal magistrsko nalogo iz fotografije, pri nas pa še fotografskega faksa nimamo čist tapravga
Hana Gros
09. 04. 2012 00.55
Ciril je eden izmed najbolj nadarjenih slovenskih fotografov. Vsak, ko se pelje samo recimo po Celovški cesti in pogleda okoli sebe na reklamne panoje, vidi njegovo delo, saj je fotografiral reklame že za najblj znane slovenske firme. Letos je nagrajenec SOF-a. Če ne verjamete, lahko pogledate na njegov blog:
ognjenorezilo
19. 03. 2012 09.01
+1
neumnosti se ne prodajajo več !!!! koliko otokov je že izginilo zaradi ugrezanja in erozije... nehajte nategovat Slovencelne!!