Tujina

Kdo bo nasledil Mubaraka – Mursi ali Šafik?

Kairo, 16. 06. 2012 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Egiptu se je začel drugi krog predsedniških volitev, v katerem se merita kandidata Mohamed Mursi in Ahmed Šafik. Kdo se bo povzpel na predsedniški stolček, je zaradi izenačenosti tekmecev težko napovedovati.

V Egiptu se je začel odločilni, drugi krog predsedniških volitev, v katerem se merita kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in Ahmed Šafik, zadnji premier v režimu Hosnija Mubaraka.

Pred nekaterimi volišči, ki so se odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času, so se nabrale dolge vrste volivcev, ki so želele oddati svoj glas. O incidentih niso poročali, se je pa volilna komisija odločila, da pusti volišča odprta eno uro dlje, torej do 21. ure. Volitve bodo potekale še v nedeljo, rezultate pa naj bi volilna komisija objavila v sredo.

Tekma med Mursijem in Šafikom naj bi bila napeta do konca. V prvem krogu, ki je potekal 23. in 24. maja, sta bila praktično izenačena – Mursi je zbral 24,8 odstotka podpore, Šafik pa 23,7, podobno tesni izidi pa naj bi bili tudi v drugem krogu.

Predsedniške volitve v Egiptu - 1
Predsedniške volitve v Egiptu - 1 FOTO: Reuters

Oba kandidata sta sicer močno polarizirala Egipčane; zaradi Šafika se bojijo vrnitve osovraženega Mubarakovega režima, če bo predsedniški položaj prevzel Mursi, pa se bojijo vpletanja religije v državo in islamizacije Egipta.

Oba kandidata sicer napovedujeta, da bosta predsednika vseh Egipčanov in da bosta branila dosežke lanskoletne vstaje, ki je z oblasti odnesla Mubaraka.

Šafik napoveduje, da bo vzpostavil red in mir v državi v 24 urah po zaprisegi. Obljublja tudi stabilizacijo države. Hkrati pa je njegova kampanja potekala v znamenju svaril pred Muslimansko bratovščino in tekmecem Mursijem, češ da se bo Egipt spremenil v islamsko državo in omejil državljanske pravice.

Na drugi strani Mursi tovrstne obtožbe zavrača kot neutemeljene in obljublja predvsem reforme koruptivnih institucij v državi, tako kot to obljublja predvsem bratovščina. Ta pa vendarle obljublja tudi postavitev države na "islamskih temeljih" in večjo uporabo islamskega prava.

70-letni Šafik, ki je bil zadnji premier v Mubarakovem režimu, preden ga je odnesla vstaja, bi sicer skoraj ostal brez pravice do kandidature. Kot članu Mubarakovega režima mu je grozilo, da ne bi smel kandidirati za položaj, a je ustavno sodišče minuli četrtek razveljavilo prepoved, ki jo je sprejel parlament. Poleg tega je ustavno sodišče razveljavilo tudi parlamentarne volitve, razpustilo parlament in vrnilo oblast generalom. S tem pa je vneslo dodatno negotovost v egiptovsko politiko, saj Egipt še nima nove ustave, pristojnosti predsednika pa tudi še niso opredeljene.

Kakšna pooblastila bo imel prihodnji egiptovski predsednik, naj bi tako določila vojska. Po navedbah analitikov naj bi generali dajali prednost Šafiku, zato bodo verjetno pooblastila predsednika precej omejena, če bo zmagal Mursi. Vsekakor pa vojska obljublja, da bo oblast novemu predsedniku predala do konca junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinetone
16. 06. 2012 14.57
+4
najbolje, da jim janšo posodimo da zrihta državo...
Slo4theist
16. 06. 2012 18.31
-3
Ne janše pa ne damo, lahk pa imajo Kučana, Tirka, jankoviča, golobiča, skratka, tardeče, ki so in bodo dobro sodelovali!
kim llsung
16. 06. 2012 19.23
+1
slo4 si pozabil,da je bil ivan ODSTRANJEN iz partije
Slo4theist
16. 06. 2012 22.47
-2
Costa10
16. 06. 2012 10.30
+8
Mubaraka bo nasledil tisti za katerega bo Amerika hotela, da ga nasledi
Slo4theist
16. 06. 2012 11.21
-3
Niti ne , ker niso oni tisti ki so ga strmoglavili, so bili z njim kr vredu, prav tako z Izraelom ko je bil mubarak na čelu vlade. To ni nič drugega kot produkt islamke bratovščine, ki ima čisto drugačne plane in zavaja efipčane!
Slo4theist
16. 06. 2012 11.22
-2
Namreč sami hočejo napasti izrael, vatikan, ter evropo, vsaj tako vpijejo na shodih! No izgleda se jim bliža konec!
kim llsung
16. 06. 2012 19.26
+1
slo4 to si prebral CNN... izraelu je trn v peti IRAN
Slo4theist
16. 06. 2012 22.49
Seveda mu je če mu pa grozi z izbrisom na vsake pol leta! Ti se nebi! ah sej bodo kmaliu samo še besede zapisane v zgodovinski bukvi, zahvališ pa se lahko muslimanki bratovščini, ki jih Financira Iran, in tudi Iran stoji za strmoglavljenjem mubarakovega režima, ki je bil kar naklonjen Izraelu! V naslednji vojni bo Sinajski polotok in še marsikaj ostalo izraelsko, in nebo pomagalo jokanje ZDA-ju, britaniji in ZN-ju!