Tujina

Karadžić naskrivaj v Haag?

Beograd, 28. 07. 2008 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./V.L./STA/Reuters
Komentarji
51

Ni še znano, kdaj bodo Radovana Karadžića izročili haaškemu sodišču, obstaja pa verjetnost, da ga bodo v Haag prepeljali v tajnosti.

Privrženci Radovana Karadžića vsak dan protestirajo v središču Beograda.
Privrženci Radovana Karadžića vsak dan protestirajo v središču Beograda. FOTO: Mateja Ropoša

Tiskovna predstavnica posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu Ivana Ramić je za 24ur.com povedala, da pritožbe na odločbo o izročitvi Radovana Karadžića haaškemu sodišču danes še niso prejeli. Dolžni pa so počakati še nekaj časa. Na vprašanje, koliko dni je sodišče dolžno počakati na pošto, nam Ramićeva ni mogla odgovoriti. "O tem bo odločal preiskovalni sodnik Milan Dilparić," je zaključila Ramićeva. Za tiskovno agencijo Tanjug pa je povedala, da skoraj zagotovo pritožbe danes še ne bodo prejeli. "Kot so sodišču povedali na PTT Srbija, so vse pošiljke že dostavili v zgodnjih jutranjih urah in med njimi ni bilo pritožbe,“ je povedala novinarjem pred sodiščem v Beogradu. Kot je še pojasnila, Karadžićev odvetnik ni zakonsko zavezan, da posreduje dokaz, da je bila pritožba vložena oziroma da jo je poslal po pošti.

Odvetnik haaškega ubežnika Svetozar Vujačič, ki je pritožbo poslal že v petek, ne želi potrditi, od kod je bila poslana. "Pritožba je bila poslana od daleč. Glede na to, da je Karadžić državljan BiH, sem jo morda poslal tudi s Pal,“ je povedal Vujačič in dodaja, da pritožba lahko potuje tudi pet dni. Karadžićev odvetnik je že ob aretaciji napovedal, da bo zavlačeval z izročitvijo njegovega klienta haaškemu sodišču. "Sodišče bo moralo čakati na pritožbo,“ meni Vujačič.

Po sprejemu pritožbe bo imelo sodišče na voljo tri dni, da odloči o utemeljenosti pritožbe, nato pa bo na pravosodnem ministrstvu, da izda odločbo o izročitvi Karadžića haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Kdaj v Haag?

Izročitev Radovana Karadžića haaškemu sodišču bo potekala v tajnosti, da bi se izognili medijski pozornosti in protestom, poroča tiskovna agencija Reuters.

Radovan Karadžić kot Dragan Dabić
Radovan Karadžić kot Dragan Dabić FOTO: Reuters

Viri blizu srbski varnostno obveščevalni službi pravijo, da obstaja veliko različnih možnosti, kako Karadžića naskrivaj prepeljati v Haag. Pri tem se omenja zakrita vozila, skrivni izhodi ter razni drugi načini, s katerimi bi pretentali televizijske ekipe, ki noč in dan stražijo sodišče ter letališče. "Samo 10 ljudi v Srbiji natanko ve, kaj se bo zgodilo,“ je Reutersu povedal vir blizu vladi. "Izročitev se bo zgodila na diskreten način,“ pa je povedal drugi vir.

Sicer pa je Karadžića danes obiskal njegov brat Luka Karadžić, ki mu je prinesel obleke, časopise in knjige. Njegov odvetnik Vujačić je povedal, da Karadžić potrebuje obleko, v kateri se bo pojavil na sodišču v Haagu. "Brez dvoma bo izročen haaškemu sodišču, to je samo še vprašanje časa,“ pravi Vujačić.

Agenta sta se izdajala za par, ki potrebuje pomoč pri zanositvi

Srbski mediji so danes poročali, da je Karadžiću, ki so ga po 13 letih skrivanja prijeli pred tednom dni, na podlagi anonimnega klica več mesecev "dan in noč" sledilo več 50 agentov srbske tajne policije. Kot je povedal neimenovani policijski vir za časnik Press, so z dr. Draganom Dabićem, kot se je lažno predstavljal, vzpostavili stik na simpoziju, ki je potekal od 23. do 25. maja v Beogradu. Najtežje pa je bilo preveriti, ali gre res za Karadžića, ki je bil na begu od leta 1996.

Policija varuje poslopje sodišča, v katerem je zaprt Karadžić.
Policija varuje poslopje sodišča, v katerem je zaprt Karadžić. FOTO: Reuters

"Dva naša agenta sta se mu predstavila kot par, ki ima težave z neplodnostjo, tako da sta mu nato med enim od srečanj uspela vzeti nekaj las, na podlagi katerih smo izvedli analizo DNK," je povedal.

Tudi drugi srbski časniki so danes poročali o nekaterih podrobnostih aretacije, kar dva pa na podlagi policijskih virov trdita, da so Karadžića v Beogradu prijeli v petek in ne v ponedeljek, kot trdi uradni Beograd. Do razlike v datumu objave naj bi prišlo zato, ker so morali z analizo DNK stoodstotno preveriti identiteto prijetega, piše dnevnik Press.

'Policija ni sodelovala pri aretaciji'

Na odprti seji se je danes sestal srbski parlamentarni odbor za obrambo in varnost, ki je razpravljal o okoliščinah aretacije Karadžića. Ocenili so, da do napak pri aretaciji ni prišlo in dodajajo, da je Srbija s tem dokazala, da podpira mednarodne zakone.

Seje sta se udeležila tudi srbski notranji minister Ivica Dačić in direktor policije Milorad Veljović, poroča Tanjug.

Dačić je povedal, da pri lociranju in aretaciji Karadžića niso sodelovali policisti. "Karadžića so aretirale varnostne službe. Delavci ministrstva za notranje zadeve pa niso pripadniki varnostnih služb,“ je povedal Dačić. Potrdil pa je, da je policija opravila hišno preiskavo. Le-to je odredil preiskovalni sodnik Milan Dilparić. Dačić je povedal, da so zasegli kar nekaj rokopisov, fotografij in različne dokumentacije. Vse zasežene dokumente so predali sodišču v Beogradu. Med papirji so bili tudi zapisi sestankov generalštaba vojske Republike srbske.

"Ko so nas obvestili, da je Karadžić aretiran, je policija dobila nalogo, da zavaruje območje sodišča, v katerem je zaprt. Kasneje je sledila tudi direktiva, da moramo varovati protestnike, novinarje in tuja veleposlaništva. Žal mi je, da je prišlo do napadov na novinarje,“ je dodal Dačić.

Veliki protest v podporo Karadžiću je napovedan za jutri.
Veliki protest v podporo Karadžiću je napovedan za jutri. FOTO: Reuters


'Imel je dogovor s Holbrookom'

Bivši veleposlanik BiH pri ZN Muhamed Šaćirbej je za nizozemsko televizijo zatrdil, da obstaja dogovor Karadžića in tedanjega ameriškega odposlanca za območje Balkana Richarda Holbrooka iz leta 1996, da mu v zameno za umik iz političnega življenja ne bodo sodili na haaškem sodišču.

Šaćirbej je dejal, da ga je z dogovorom "isti dan, ko je bil sklenjen, seznanil ameriški diplomat" in da so ga v enako prepričevali tudi po srečanju Holbrooka s takratnim predsednikom BiH Alijo Izetbegovićem. Dodal je še, da bi bil glede tega vprašanja pripravljen pričati na sojenju Karadžiću. Holbrooke in ZDA sta obstoj dogovora že večkrat zanikala.

V Beogradu spet protesti

V Beogradu se se tudi danes odvijali protesti privržencev Radovana Karadžića. Njegovi podporniki nasprotujejo njegovi izročitvi haaškemu sodišču. Protesti, na katerih se je zbralo okoli 100 ljudi, so potekali mirno, spremljala pa jih glasna narodna glasba.

Srbska radikalna stranka (SRS) je na svoji spletni strani objavila poziv, s katerim poziva državljane, da se vsak dan ob 17. uri zberejo na Trgu Republike v središču Beograda. S tem bi izrazili svoje nestrinjanje z aretacijo haaškega ubežnika Radovana Karadžića.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić je izjavil, da bo veliki protest, ki je napovedan za torek, varovalo dodatnih 2.000 ljudi, vsakega novinarja pa bosta ščitila dva človeka. Na Trgu Republike so že postavili veliki oder.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
01. 08. 2008 16.11
PA SAJ KARADŽIČ SPLOH NI SRB, AMPAK ČRNOGORC! TO JE ISTO, KO BI MI IMELI ZA HEROJA KAKGA HRVATA, HALO!!?? A JE TEM FOLKU SPLOH KAJ JASNO????
zakretene
01. 08. 2008 09.12
Žigonka Slovenka, hahahahahahaha, naj se preimenuje v Kruegerco ;-))))) Šoping in Belgrade: 100 % discount with a stone!
Brankasrbijanka Miting sem pogledal malo samo na začetku potem pa sem prekinil,ker mi je od takih kmetavzarjev pričelo iti na bruhanje. Sem pa gledal tisto kar je bilo najboljše in to BEG SRBSKIH JUNAKOV pred policijo da so se jim kar smodili podplati na nogah.HAHAHAHAHAHAAUUUUUUUUUUUBBBBUUUUUUUUUU
Govnar.Sedaj je začel v Haagu že izdajati vse po vrsti ko mu gre na tesno.Srbi pa ga imajo za heroja.Marš
brankasrbijanka
30. 07. 2008 02.40
prc ..........prc........
brankasrbijanka
30. 07. 2008 02.37
Vprašanje COSMOS-u in KRISS-u714: Kako se Vama je dopadel miting v Bgd? Kaj pa govor Ivane Žigon? Lepo je bilo slišati Slovenko, da se zavzema za "pravice krvoločnega morilca" Radovana Karađića v Haag? Mirno noč in lepe sanje.... Brankica
zakretene
29. 07. 2008 20.35
Kako pa človek prepozna take srbske junake, ki se hočejo tepst? A imajo na sebi "ninđa odelo i šminku"? ;-)))
aguerokun
29. 07. 2008 20.09
ti cosmos al kaj si kok si bedn k gledas na videz pa ti se en navaden gnoj pa tipicni frajer za kompom se skrivas pa se delas da si najaci pa zakaj ne gres na ulicou ustavis par srbov jim poves svoje mnenje pa bos poj vidu kaj bo ostal od tebe...se mati te nebi prepoznala napihnjenc en
1098 Poizvedba Malo sem povprašal v srbijo in pobrskal po tvojem življenjepisu ter so mi poslali naslednje rezultate.Tvoja mati je bila zaposlena v živalskem vrtu kot čistilka v katerem so delali neke genske probe na opicah.Tam se je tudi sparila z eno od takih opic in rezultat tega parenja z opico si seveda ti.Tvoj oče kateri je seveda potemtakem krušni te je samo obril porabil nekaj paketov žiletk pa je bila zadeva urejena.Vendar ste zaradi velike sramote morali pobegniti v Slovenijo predvsem pa ker je tvoja podoba vseeno ostala podoba mešane opice med orangutanom in hijeno.Hahahahhahahahahahahahahaaa
Magdalena Mitrovic
29. 07. 2008 17.48
prokleta drhal nehvaležna COZMODREK & DREKSS714 company lepo vama zrihtam podjetjeSRPSKI OPANAK d.o.o. in nič od vas . No zdaj imate še zadnjo življensko priložnost; torej glede na vašo izobrazbo kv ritoper se lepo odpravite v Sarajevo na baššaršijo,vzamete WC v najem in delo je tu. ker ste brez ficka vžepu in neboste mogla vodo kupit kar v duetu z jezički obližete sarajevske kosmate ritke.
brankasrbijanka
29. 07. 2008 14.40
KRISS714@ 28.07.2008 22:54 ...Tako bedno populacijsko sliko južnjaki v povprečju rešujejo le tako, da svoje najbolj mizerne primerke izselijo v Slovenijo. ;-))))) ...????....
SPICELJ Malo je srbov tukaj kateri imajo ženske,ker se takoj po faci vidi kdo je in je žensko sram z njim hoditi po ulici saj takoj vsakdo prepozna zaostalega guslarskega čobana kot si ti in 1098.Seveda razumem,da sta grda,ker sta od pokojne sramote sinova in ne moreta dobiti ženske sta se pa tudi že taka skotila,da sta nagnjena k istospolnosti.Dokler se srbi niso privlekli v Slovenijo se tukaj za pederstvo sploh še nadaleč ni vedelo.Zato se pederčina smrdljiva sploh ne oglašaj tukaj zgoraj.Taki ološ kot sta vidva pa se bo počasi tako ali tako počistil od tukaj ker onesnažuje zrak v Sloveniji.
zakretene
29. 07. 2008 02.35
Lej lej, 24ur bo pa lahko objavil "intervju z vampirjem" - bolje rečeno z oboževalcem genocidnega kretena Tupovana. Neposredni vpogled v noro psiho Špicparkla ;-))
SPICELJ
29. 07. 2008 02.15
JAZ TI BOM PA SESTRO NAFILAL IN TI BOŠ ZA VARUŠKO,PA BREZ VINA...PIJANDURA ZAOSTALA..
kriss714@amis.net
29. 07. 2008 02.09
Spicelj, degen, nisem jaz za tebe noben dečko. In to, da moraš ti jutri cegle prekladat, primitivec balkaski, me niti najmanj ne zanima.
SPICELJ
29. 07. 2008 01.40
KRISS...vem da ti je vin popil pamet toda ne pozabi da smo vsi slovenski državljani,ha jaz in ti sva isto,seveda po papirjih drugač pa si ti papak za mene,bo pa prišel čas ko boste v manjšini ..ha,ha,ha,ha...no do takrat se bodo tebi že jetra snela in ne boš to videl...
SPICELJ
29. 07. 2008 01.27
MALO SUTRA PEDERČINO...
SPICELJ
29. 07. 2008 00.52
cosmos..kako pa ti veš,da je on toplovodar,če si buzerant se oglasi pri krissu,ta ti ga bo z veseljem potegnu..
SPICELJ
29. 07. 2008 00.48
kriss...saj vem da ti je težko.probaj jutri se fuknt pod kak vlak ali pa se zategni tako kot to delajo tvoji zemljaki,ki ne vidijo več rešitve,takega bumbarja ne bo nihče pogrešal,ti bom jaz hodil ženo kacsat,saj od tebe ni itak nič mela,če je še kje na svetu kaka čora,da bi živela s takim idiotom ...
1098 Sedaj vem zakaj toliko omenjaš ta SRBSKI OPANAK.Tukaj izdelujejo te čobanske čevlje kateri so spredaj zavijeni navzgor in katere ti je tvoj oče nabil v rit in posledice so vidne od takrat,ko si zaradi tega postal TOPLOVODAR GUZO.Haaaaaahaaaaaaaaabuuuuuuuuuuuuuuhoo