Tujina

Kdaj bodo sodili za Haririjev umor?

New York, 20. 11. 2006 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

VS ZN bo za zaprtimi vrati razpravljal o ustanovitvi posebnega sodišča za umor libanonskega premierja Haririja.

Umorjeni libanonski premier Rafik Hariri
Umorjeni libanonski premier Rafik Hariri FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN bo za zaprtimi vrati razpravljal o 37 strani dolgem poročilu generalnega sekretarja ZN Kofija Anana glede dogovora med ZN in libanonsko vlado o posebnem sodišču, ki bo preganjalo osumljence za umor nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja. Harriri je skupaj z 22 drugimi žrtvami umrl v samomorilskem napadu v Bejrutu februarja 2005, v ozadju pa naj bi bila Sirija, ki obtožbe zanika.

Samomorilski napad s tovornjakom bombo je povzročil hudo ogorčenje v Libanonu in po svetu, sum pa je nemudoma padel na Sirijo, saj je bil Hariri odločen nasprotnik njenega vpletanja v libanonske zadeve. Sirija udeležbo v napadu odločno zanika, vendar pa je zaradi pritiskov mednarodne skupnosti po napadih umaknila svojo vojsko iz Libanona in po 29 letih uresničila zahteve resolucij ZN. Preiskava Haririjevega umora, ki jo vodijo ZN, sicer še traja.

VS ZN bo razpravljal o dogovoru med sekretariatom ZN pod Annanovim vodstvom in libanonsko vlado premiera Fuada Siniore, ki je odločen nasprotnik Sirije. Prosirski predsednik Libhanona Emil Lahud pa je Ananu poslal pismo, v katerem se ne strinja z odločitvijo vlade, ki naj ne bi bila legitimna. Anan je prejem predsednikovega pisma potrdil in hkrati zavrnil pomisleke, saj je zadeva že predana v obravnavo VS ZN.

Harriri je umrl v samomorilskem napadu v Bejrutu februarja 2005
Harriri je umrl v samomorilskem napadu v Bejrutu februarja 2005 FOTO: Reuters


Ruski veleposlanik pri VS Vitalij Čurkin je pred dnevi dejal, da Moskva sprejema dogovor, vendar hoče obenem zagotoviti, da bo legitimen za celotno libanonsko družbo. Annan je v četrtek dejal, da obstajajo določeni elementi zločinov proti človeštvu v napadu na Haririja in v 14 drugih terorističnih napadih v Libanonu. Vendar pa pogledi nekaterih članic VS ZN ne omogočajo, da se ta kategorija vključi v obravnavo in sodišče bo delovalo na podlagi libanonskega kazenskega prava.

VS ZN je 29. marca z resolucijo pooblastil Kofija Anana, naj z libanonsko vlado pride do dogovora o sodišču z mednarodnim značajem na temelju najvišjih mednarodnih standardov kazenskega prava za pomoč Libanonu, da pride do resnice in kaznovanje odgovornih za napad. Dogovor, ki ga je pretekli ponedeljek potrdil svet ministrov Libanona brez šestih prosirskih ministrov, ki so pred tem odstopili, predvideva, da bo sodišče nekje na tujem.


O ustanovitvi sodišča bo Varnostni svet ZN razpravljal za zaprtimi vrati
O ustanovitvi sodišča bo Varnostni svet ZN razpravljal za zaprtimi vrati FOTO: Reuters

Za zagotovitev nepristranskosti bo imelo sodišče mednarodnega tožilca in večino mednarodnih sodnikov. Karkoli bo VS ZN potrdil, bo moralo iti nazaj v Libanon, kjer bosta o tem odločala parlament in predsednik Lahud, ki je bil nasprotnik umorjenega Haririja.

Na seji VS ZN bo tudi pravnik ZN Nicolas Michel, ki je že septembra izdelal prvi osnutek v dogovoru z libanonskimi sodniki. Zadeve se bodo začele pred mednarodnim sodnikom, ki bo pregledoval vloge mednarodnega tožilca z libanonskim namestnikom, odrejal aretacije in potrjeval ali zavračal obtožnice. Sodni svet bodo na prvi stopnji tvorili trije sodniki (dva mednarodna in en libanonski), prizivni svet pa trije mednarodni in dva libanonska sodnika. Sodnike bo za tri leta imenoval Anan.

Libanonski sodniki bodo izbrani s seznama 12 oseb, ki jih bo pripravil libanonski vrhovni sodni svet. Pri izbiri kraja sojenja bodo med drugim upoštevali načelo pravičnosti, poštenosti in administrativne učinkovitosti, ustreznosti objektov, oddaljenosti oziroma bližine, varnost in stroške. Na ZN se govori, da bi bilo lahko sodišče v Italiji ali na Cipru. Libanonska vlada naj bi poravnala 49 odstotkov stroškov sodišča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.