Tujina

'Kaznovani bomo tisti, ki smo pošteni'

Atene, 24. 06. 2011 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grki se še naprej upirajo varčevalnim ukrepom in posojilom, ki jih sprejema njihova vlada. "Jaz nisem kradel," pravi 33-letni protestnik, ki poudarja, da se bodo tisti, ki bi morali plačati za to krizo, znova izognili svoji dolžnosti.

Voditelji Evropske unije so se zavezali k izplačilu naslednjega obroka finančne pomoči Grčiji, s katerim želijo preprečiti bankrot te države. A postavili so tudi pogoje: Grčija mora v prihodnjih dneh dokončno potrditi celosten sveženj reform. Prav tu pa se zadeve zapletejo. Ljudje na ulici so novinarjem tiskovne agencije Reuters razložili, zakaj nasprotujejo tako varčevalnim ukrepom kot posojilom.

Ljudje se znova zbirajo pred parlamentom in nasprotujejo novim posojilom EU in varčevalnim ukrepom.
Ljudje se znova zbirajo pred parlamentom in nasprotujejo novim posojilom EU in varčevalnim ukrepom. FOTO: Reuters

Že dve leti namreč močno zategujejo pas, posojila iz EU prihajajo na državni račun, rezultatov pa ni videti nikjer, še več, državi grozi bankrot. Ljudje so jezni, menijo, da je nepravično, da vlada kljub nasprotovanju ljudstva jemlje posojila. Prepričani so, da ta denar ponikne v žepih posameznikov, da ga vlagajo v reševanje zasebnih projektov, za reševanje nemških in francoskih investicij in podobno. Prav tako so jezni, ker oblasti še niso prijele in kaznovale posameznikov, ki so utajevali davke. Šlo naj bi za premožne in vplivne, so prepričani ljudje na ulici. In zdaj bodo plačali navadni, pošteni ljudje, poudarjajo in dodajajo, da se prav zaradi tega upirajo. Prav tako opozarjajo, da je v državi razširjena korupcija, oblasti pa ne sprejemajo potrebnih ukrepov, da bi jo izkoreninile.

Ukrepi, ki jih pripravlja država, bodo znova najbolj prizadeli poštene davkoplačevalce, menijo. V preteklosti so oblasti že zmanjšale pokojnine in plače za 10 do 15 odstotkov, tokrat pa jih želijo zmanjšati še za dodatnih 3 do 4 odstotke, pravijo nekateri analitiki. Obetajo pa se tudi dodatni davki. 

"Ti ukrepi niso pravični. Lastniki prodajaln, ki plačujejo davke, so obravnavani isto kot tisti, ki blagajne sploh še videli niso,“ je dejal 37-letni Kostas Batsoulis, ki ima v središču Aten restavracijo. Dodaja, da bi bilo pametneje odpustiti 10.000 javnih uslužbencev, kot pa žrtvovati milijon zaposlenih v zasebnem sektorju.

Nekateri protestniki se zoper odločitve države borijo tudi z nasiljem.
Nekateri protestniki se zoper odločitve države borijo tudi z nasiljem. FOTO: Reuters

Upirajo se tudi sindikati. Opozarjajo, da država ne bo rešila gospodarstva s tem, da bremeni srednji razred z vedno novimi davki in varčevalnimi ukrepi. "Ti ljudje so popolnoma izgubili razum,“ je dejal generalni sekretar sindikata javnega sektorja ADEDY Ilias Iliopoulos. Opozarja, da ukrepi vedno znova udrihajo po isti skupini ljudi, ki tone v revščino. Sindikati so napovedali 48-urno generalno stavko, ki bo potekala v torek in sredo. Takrat bo tudi grška vlada najverjetneje potrdila sveženj novih varčevalnih ukrepov.

Nekateri protestniki že tedne po vzoru španskih upornikov kampirajo na trgu Sintagma pred parlamentom. Danes pa se jim je pridružila množica, ki je glasno nasprotovala novemu svežnju varčevalnih ukrepov. Tiskovni predstavnik največje delavske sindikalne federacije GSEE Stathis Anestis opozarja, da ukrepi znova ne bodo pozdravili kronične težave v tej državi, in sicer izogibanje plačevanja davkov. "V Grčiji se mora ta hinavščina končno ustaviti. Bogati zdravnik, ki na dan sprejme od 20 do 30 pacientov, prijavi 5.000 evrov letnega dohodka, delavec, ki nič ne skriva, pa naj reši državo iz krize,“ je zgrožen.

33-letni Michalis Mihalides je oče trimesečnega otroka, plačo pa služi tako, da razvaža časopise. Pravi, da njegova družina že komaj shaja iz meseca v mesec in da so porabo zmanjšali na osnovne življenjske potrebščine. Napovedani ukrepi pa so ga privedli do tega, da se je odpravil na ulice protestirat. "Tisto, kar me najbolj moti, je to, da tisti, ki bi morali plačati, znova ne bodo plačali. Besen sem, saj jaz nisem kriv za to krizo. Jaz nisem kradel,“ pravi 33-letni oče.

Opozicijska stranka Nova demokracija pravi, da bodo ukrepi prizadeli celo tiste, ki na mesec zaslužijo 570 evrov. Uničili bodo srednji razred, reveže pa bodo popolnoma poteptali, dodajajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
24. 06. 2011 23.37
Kaznovani bomo tisti, ki smo pošteni - logično v narobe svetu drugačen scenarij, bi si težko predstavljal, čas je da ta narobe svet obrnemo na glavo
alterego
24. 06. 2011 23.03
tud jaz bi rad zvedel, kdo je komu dajal kredite in zakaj!? šef tiste naše banke, ki je radodarno servisirala naše tajkune in privilegirance a la simonca, je dobil še mastno nagrado za slovo... da ni bilo tud v Grčiji podobno?
gozdar1
24. 06. 2011 17.40
Pa saj v zosu ni samo Grcija...irska npr. ni ne na balkanu in na na jugu...dejstvo je, da je povprecen evropejec 30 pred 30 leti realno zasluzil vec imel vec socjalnih previc, stabilnejso zaposlitev....produktivno pa se je v tem casu povecala za kar nekajkrat....kdo torej danes pobira razliko...
ja_to_sem_js
24. 06. 2011 17.28
Martian...tako je!
ja_to_sem_js
24. 06. 2011 17.27
MatjazK1.....politike narod izvoli. Torej objektivna odgovornost je a ne. Obstajajo tudi nevladni ekonomski strokovnjaki,ki bi lahko na problem opozorili. Ampak niso,ker je bilo vsem lepo. Ne vem ali si bil na dopustu v Grčiji ali ne...jaz sem bil. Hm...se skoraj ne spomnem,če sem ob plačilu kdaj dobil račun naprimer v kafiču ali restavraciji. Se pravi je tudi narod kradu po dolgem in počez. Tk pa glih država ne more funkcionirat!
bigich
24. 06. 2011 17.26
Se 1x bom ponovil svoje spomine izpred parih let ... bila je to neka mmorpg igra in privatni server ... okoli so skakali grski donatorji z cunjami in orozjem vrednim 1000€ ... eden je tudi povedal, da mu je oce za 18. roj dan kupil ferrarija ... Od par deset slovenskih igralcev je pa doniral samo eden in to za orozje :D Toliko o tem kdo naj placa zdaj ... sem, da placajo vsi. Vredu elita jih je malo okol prenesla ... samo placevali so najmanjse davke. Naj se odlocijo ali zelijo preziveti ali pa biti izolirani ... nobeden ne bo placeval nekoga, ki ni pripravljen stisniti pasu.
Esprit
24. 06. 2011 16.10
Nekateri izmed vas, ki tako radi piskate, kakšni lenuhi so Grki, kako na veliko so živeli....Vaša glava je polna slame. Sploh ne mislim pisarit o krivcih. Če nekateri neadertalci imenujete Grke za lenuhe, zato ker so imeli tako urejeno, da niso potrebovali biti SUŽNJI in so aktulano PRED EU-JEM živeli človeku vsaj malo dostojno, imajo prav DA NOČEJO biti sužnji in postati država 3. sveta v Nazi 3.Reich sužnji EU bankam in diktatorjem, kateri so aktualno odgovorni za popolnoma vse stiske EU članic držav in VSI ne sklonejo svoje glavo, in rečejo '' JA pač bom živel kot pes, če tako pravijo politiki, banke & njihovi mediji'', ne nihče ne rabi in imajo povsem prav, dolj raje naj zažgejo celotno Grčijo, kot pustijo Bankam da spokupijo njihovo celotno javno premoženje za drobiž, za kateri dolg niso nič odgovorni, ampak so Banke same, skupaj z kriminalnimi politiki.
bnam 2707
24. 06. 2011 16.04
Kaznovani smo tudi mi v Sloveniji,ker moramo pokrivati njihove dolgove.
Martian
24. 06. 2011 15.56
'Kaznovani bomo tisti, ki smo pošteni' ---- ne preveč nakladat....nekateri smo imeli možnost spoznati Grčijo in Grke....tle sta bila kraja in utajevanje davkov najljubši šport vsakega Grka...in ne samo elitnežev...
Adolph
24. 06. 2011 15.50
Grki in Slovenci, Balkanci ,ki ne znajo ziveti od tega kar pridelajo . . .. .
korintos1
24. 06. 2011 15.43
anti.pahor Policija je v službi države. Ni važno kdo je na vladi, ona mora ukaze vlade izvrševati. Plač v Grčiji brez kreditiv ne bo. Evrov grki ne tiskajo.
Slo.pogreb
24. 06. 2011 15.35
Sam ne vem kaki osebki so policisti ki pretepa svoj narod ter brani bogatasko elito , kako lahko pretepajo svoje sosede in rojake . Me prav zanima kak bi se Slovenska policija obnasala v podobni situaciji , al bi branli nase rablje al bi stopili na stran ljudstva ?????????
Slo.pogreb
24. 06. 2011 15.33
Grski narod sam vi vztrajajte jaz vas moralno podpiram ne se predat , do konca vztrjajte stisnte jih da ne bodo sprejeli varcevalnih ukrepov!!!
felixkp
24. 06. 2011 15.29
Ne dajte se Grki. Re-invent democracy.
janez6b
24. 06. 2011 15.22
vse je le konstrukt za izropanje srednjega razreda, in da se ustvari dvoslojna družba, sužnji in elita:) sej od sužnjev nismo daleč tudi mi ne, v ˝demokraciji˝. za grčijo bo šla počasi vsa evropa, nato pa sledi vsi vemo kaj, zgodovina se ponavlja.
felixkp
24. 06. 2011 15.22
Ne dajte se Grki. Ponovno rodite demokracijo.
felixkp
24. 06. 2011 15.20
Baje naš Janez J. s prijateljem gradi kliniko v Avstraliji?!
tinetone
24. 06. 2011 15.19
@Alexxsaso daleč od tega, da je situacija ista malo preglej njihove pa naše plače in preveri koliko subvencij je dobili katera država pred vsopom v EU pa ne pozabi še španije v to zadnje vklučit
tinetone
24. 06. 2011 15.16
"..."Jaz nisem kradel,"..." 13. 14. plača božičnica dodatek za točen prihod na delovno mesto milijarde ki so jih dobili ob vstopu in pred njim leta `86 vsak grk je po malem lopov
outHand
24. 06. 2011 15.06
tistih 5 grkov ki so pošteni pa ja ne bodo upoštevali itak bi vsak Grk rad bil tajkun pa da bi čimbolj državo obral božičnica 13 plača regres upokojitev pri rosnih letih itd šolstvo u kxxx politika na nivoju Slovenije lenobe pač