Tujina

Kaznovali skupnost in ne posameznikov?

Ženeva/Bukarešta/Bruselj, 27. 08. 2010 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odbor ZN za boj proti rasni diskriminaciji opozarja Francijo: izognite se množičnim deportacijam Romov, prav tako smo zaskrbljeni nad diskriminatornim političnim govorom.

V Romuniji glede na zadnji popis prebivalstva živi 530.000 Romov, po ocenah nevladnih organizacij pa 2,5 milijona.

Odbor ZN za boj proti rasni diskriminaciji je danes pozval Francijo, naj se izogne množičnim deportacijam Romov, in izrazil zaskrbljenost nad diskriminatornim političnim govorom. Odbor je izdal vrsto priporočil, v katerih je med drugim pozval Francijo, naj se še posebej izogiba kolektivnim repatriacijam in svetoval, naj namesto tega raje išče trajnostne rešitve.

Prihod deportiranih Romov v Bukarešto
Prihod deportiranih Romov v Bukarešto FOTO: Reuters
Francoska vlada bo skušala prepričati Evropsko komisijo, da je vračanje več tisoč Romov v Romunijo in Bolgarijo zakonito. Francoski premier Francois Fillon se je s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom po telefonu dogovoril, da se bodo v torek v Bruslju na to temo sešli pristojni francoski ministri in evropski komisarji.

Kot je pojasnil član odbora Pierre-Richard Prospert, je odbor skrbel, da je bilo vračanje Romov iz Francije v domovino kolektivno in da niso preučili posameznikov, s čimer je Francija dala vtis, da je za določene stvari kriva romska skupnost in ne njeni posamezni člani.

Romunski državni sekretar Valentin Mocanu pa je danes napovedal, da bo romunska vlada vzpostavila organ za pomoč pri integraciji Romov v manjše skupnosti. Katere občine bodo potrebovale tovrstno pomoč, bodo v Bukarešti odločili po posvetih na lokalni ravni.

Francija Romuniji očita, da ni v zadostni meri izkoristila evropskih sredstev, ki jih je dobila za integracijo Romov. Po uradnih podatkih, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je Bukarešta sodelovala ali še sodeluje v 26 projektih, ki jih sofinancira EU, in katerih skupna vrednost je 85 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja