Tujina

'Kaznovali bomo podjetja, ki ženske plačujejo manj'

Pariz, 12. 09. 2010 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Načrtovana pokojninska reforma v Franciji, ki buri duhove, bo med drugim kaznovala podjetja, ki ženske, zaposlene na enakih delovnih mestih kot moški, plačujejo manj.

Kljub temu da je v torek v Franciji potekala vsesplošna stavka zaradi nezadovoljstva s pokojninsko reformo, je ta po oceni vlade nujna in od nje ne nameravajo odstopiti. Upokojitveno starost naj bi s sedanjih 60 zvišali na 62 let, kar pa še vedno pomeni, da bo med najnižjimi v Evropi.

Francoski minister za delo Eric Woerth je kritike, da gre pri tem, da morajo ženske delati dlje kot moški, da bi pridobile potrebna leta za zagotovljeno plačilo prispevkov za socialno varnost, za diskriminacijo, že zavrnil. "Problem ni v dolžini let, problem so plače, ki so nižje od moških, ki opravljajo enako delo," je povedal. "To je žalitev za demokracijo in za naš socialni model," je še dodal.

Prav zato so se v besedilu te reforme odločili oglobiti družbe, ki razlikujejo med plačami moških in žensk do enega odstotka njihove plače.

Stavka proti pokojninski reformi v Franciji
Stavka proti pokojninski reformi v Franciji FOTO: Reuters

Woerth tudi pravi, da so sindikati varljivi do volivcev, ko jim zagotavljajo, da bi se načrtovanemu zvišanju minimalne starosti za upokojitev lahko izognili. Vlada namreč pravi, da bo Francija v tem primeru izgubila 45 milijonov evrov na leto. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
12. 09. 2010 19.04
pri nas smo plačani vsi manj ženske in moški pa nobeno podjetje ni kažnjeno samo da tajkuni in lopovi imajo velike plače
yokerxdinterfan
12. 09. 2010 16.14
evo francozi so nam tudi pri meji lahko za vzgled...upam da se spovnite kaj so naredili pri citroenu....in v zgodovini so na slovenskem ozemlju pozdravlai prihod napoleona
bogo75
12. 09. 2010 16.00
-1
Evo Slovenija, Semolič,in ostali vzemite si Francoze za vzgled, mi smo pa kar tihi pa hodimo tajkunom v vsakodnevno tlako za 500 Eur- VSI NA ULICE
pika.poka12
12. 09. 2010 15.26
-1
ODLIČNO, se popolnoma strinjam s tem.Kr naj jih dobro kaznujejo.
tomi.passion@gmail.com
12. 09. 2010 14.59
+1
Bodo kaznovane tudi organizacije in institucije, ki diskriminirajo moške?