Tujina

Kazni za tatove simbola grozot

Varšava, 30. 12. 2010 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šved in Poljaka, ki so iz nekdanjega nacističnega taborišča Auschwitz ukradli napis Delo osvobaja, bodo v zaporu preživeli več kot dve leti. Kraja je sprožila ogorčenje javnosti.

Šved in dva Poljaka, obtoženi kraje napisa Delo osvobaja (Arbeit macht frei) iz nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem, so bili danes obsojeni na zaporno kazen. Vsi obtoženi so se sicer želeli izogniti sojenju in so pristali, da bodo odslužili predlagane zaporne kazni, sodišče pa je kazni danes potrdilo.

Vhod v Auschwitz
Vhod v Auschwitz FOTO: Reuters

Šved Anders Högström je obsojen na dve leti in osem mesecev zaporne kazni. V skladu z dogovorom med Poljsko in Švedsko bo kazen prestajal v švedskem zaporu, kamor ga bodo premestili v naslednjih nekaj tednih, je povedal tiskovni predstavnik regionalnega sodišča v Krakovu Rafal Lisak. Dva Poljaka, Marcin A. in Andrzej S., sta bila obsojena na zaporni kazni v višini dveh let in pol.

Tožilstvo je sicer za vse tri predlagalo po dve leti in več mesecev zapora. Vsi obtoženi so se želeli izogniti sojenju in so prostovoljno pristali, da bodo odslužili predlagane zaporne kazni. Sodnik Jaroslaw Gaberle pa je danes višino predlaganih zapornih kazni potrdil.

Motivacija za krajo denar

Högström in Marcin A., ki sta bila obtožena nagovarjanja h kraji, sta krivdo sicer priznala, drugi Poljak Andrzej S., ki je obtožen sodelovanja pri kraji, pa ne. Prav zaradi sodelovanja slednjega so sicer napis, ki ima veliko zgodovinsko vrednost, hitro našli, še preden so ga tatovi predali naprej bogatemu zbiratelju.

Policisti z napisom Auschwitz
Policisti z napisom Auschwitz FOTO: Reuters

Oba Poljaka naj bi pri kraji motiviral denar, nekdanji vodja neonacistične skupine Högstrom pa je povedal, da je deloval po navodilih znanega švedskega zbiratelja nacističnih predmetov, ki naj bi pokril vse stroške načrtovane akcije in izplačal nagrado Poljakoma.

Poleg omenjene trojice so bili sicer zaradi kraje slovitega napisa obtoženi in že tudi obsojeni na zaporne kazni od 18 do 30 mesecev še trije Poljaki.

Kraja simbola nacističnih grozot – pet metrov dolgega kovinskega napisa, obešenega nad vhodom v taborišče Auschwitz – je decembra lani sprožila ogorčenje v svetu. Poljska policija je napis našla po dveh dneh. Ker je bil razrezan na tri dele, so ga morali najprej popraviti, nato pa so ga januarja vrnili nekdanjemu taborišču, kjer je zdaj muzej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
31. 12. 2010 12.03
Arbeit macht frei,to je žal držalo samo za naciste,ki so si z delom pri Američanih in drugih zaveznikih po koncu vojne pridelali svobodo z svojim znanjem in spretnostmi.
Samo.Jst
31. 12. 2010 09.13
... najbolj šokantno mi je bilo, da je na vhodu bil dejansko originalen napis! Še vedno mi ni jasno kako so lahko enega od najbolj odmevnih simbolov nacizma in druge svetovne vojne pustili leta in leta izpostavljenega vremenu... @hendikep: kos starega železa?? pa kje ti živiš oz. koliko si star? Piščal iz Divjih Bab je tudi le kost ter Tutankamonova maska je tudi v principu kos zlata... so simboli - unikati, ki enostavno NIMAJO cene!!
bunto
31. 12. 2010 04.44
Kaj si ja nor, kak pa tale luštkan piše
hendikep
30. 12. 2010 20.42
srečo imajo da strojanovi niso prišli do napisanikoli ga več nebi najdli pa tudi obsoditi nebi imeli koga.za za kos starega železja je to apsolutno prevelika kazen.
MERDE-AVE-MERDE
30. 12. 2010 19.25
korintos30.12.2010, 18:06 0 Pravilno. Sedaj se pa naj osvobajata in razmišljata. Da, a jaz bi jima dal 3x toliko časa, 6 let. Strogega.
bitchslap
30. 12. 2010 18.33
bluzer-znova.... zgleda, da si jih premal prebral. Že, če samo vtipkaš v google "Arbeit macht frei letter B" pa ti vrže vn velik člankov o tem, tko da si nism tega zmisnla, če na to namiguješ, hvala lepa
Bluzer Bluzoviti
30. 12. 2010 18.22
kaj ta članek je iz 18. marca? takrat je namreč padla obsodba...
korintos1
30. 12. 2010 18.06
Pravilno. Sedaj se pa naj osvobajata in razmišljata.
Bluzer Bluzoviti
30. 12. 2010 18.01
kje si pa pobral to o narobe črki B?? me res zanima, sem o tem prebral kar nekaj knjig in gledal veliko dokumentarcev in filmov, pa za to še nisem slišal... Čudi me, da SSovci niso tega opazili, pa dali na disciplinsko varilca... sicer pa tja tako ni nihče drug hodil, tako da dvomim, da bi to bilo neko opozorilo.. Je pa res, da je kolega bil lani slučajno tam, ko je bil na službeni poti, in se prej za to ni ne vem kako zanimal, pa je povedal, da že ko vstopiš na ta kraj, začutiš neko čudno energijo in ti je zelo "čudno" oz. neprijetno tam, tudi če še nisi bil v muzeju... kot da bi še zdaj duhovi blodili naokrog.,...
Drejc MB
30. 12. 2010 17.08
No v Eevropi obstajajo še države, ki znajo izvajati kazensko politiko in imajo zakonodajo na nivoju. V osnovnošolskem sistemu kazenske politike v RS, verjetno še pogojne kazni ne bi dobili. Npr. v MB na trgu generala Maistra stoji bronast spomenik generalu, kateremu so objestneži v preteklosti že nekajkrat odlomili sabljo. Ne samo da policija krivcev ni našla, četu bi jih me zelo zanima kakšno kazen bi dobili. Nenazadnje rudolf Maister vseeno ima neko težo vsaj v MB in tem delu Slovenije, da tu ni "SPRACHE DEUTSCH". To da obletnica njegove akcije ni ustrzno obeležena z "DELA PROSTI DAN" ampaj je nek državni praznik za katerega tako nihče ne ve je pa sicer prvovrstna svinjarija, ampak že tudi druga zgodba.
bitchslap
30. 12. 2010 17.01
Malo za info, če koga zanima: Črka B pri besedi Arbeit je namerno obrnjena navzdol (manjši trebušček črke B je spodaj). Napis so naredili židje iz koncentracijskega taborišča in "pohabili" črko B s tem namenom, da bi zavezniške sile začele slutiti, da se tam nekaj groznega dogaja... Drugače pa dve leti je veliko premalo. Kaj vse se je tam dogajalo, ljudje se pa delajo potem iz tega norce in hočjo še zaslužit na ta račun!
luckyss
30. 12. 2010 16.45
Napis kot eden izmed simbolov grozodejstev 2. sv. vojne sodi na odpad, ker pa ponazarja suženjstvo novodobnega delavca ima za današnjo elito velik simboličen pomen - zato tudi pretirane kazni..