Tujina

Kazenski postopek proti nekdanjemu preiskovalcu v zadevi Hypo ustavljen

Dunaj/Celovec, 11. 10. 2015 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kazenski postopek proti nekdanjemu glavnemu preiskovancu v zadevi Hypo Alpe Adria je ustavljen. Ali bo Böhler sedaj lahko pričal pred parlamentarnim preiskovalnim odborom, ki preiskuje ozadje reševanja Hypo Alpe Adria, še ni jasno.

Hypo Group Alpe Adria
Hypo Group Alpe Adria FOTO: Reuters

Avstrijski pravosodni organi so ustavili kazenski postopek proti nekdanjemu glavnemu preiskovalcu avstrijske banke Hypo Alpe Adria Christianu Böhlerju, je v sobotni izdaji poročal avstrijski časnik Die Presse.

Böhler, ki je pri Hypo Alpe Adria vodil oddelek za forenzične preiskave, je bil pred mesecem dni kot priča povabljen na zaslišanje pred odbor, a ni smel dajati izjav. Avstrijska slaba banka Heta, ustanovljena z namenom reševanja nestrateškega premoženja bančne skupine Hypo Alpa Adria, ga namreč ni odvezala varovanja poslovne tajnosti.

Pri Heti so to odločitev utemeljili rekoč, da je preiskava še v teku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Böhler, ki je bil na čelu oddelka za forenzične preiskave med letoma 2011 in 2014, je septembra izrazil obžalovanje, da zaradi zavezanosti poslovni tajnosti ne more dajati izjav, čeprav si to želi. Zadolžen je bil za interno preiskavo dolgoletnih malverzacij v banki.

Ali bo Böhler sedaj lahko pričal pred parlamentarnim preiskovalnim odborom, ki preiskuje ozadje reševanja Hypo Alpe Adria, ostaja odprto. Po mnenju poslanca stranke Neos Rainerja Hableja, sicer člana parlamentarnega preiskovalnega odbora, sedaj ni več razlogov za to, da Böhlerja ne bi mogli odvezati varovanja skrivnosti. "Žogica je sedaj na strani Hete," je dejal.

Posebna vladna komisija je lani v poročilu ugotovila, da je bilo v primeru reševanja banke Hypo Alpe Adria storjenih veliko napak. Pri tem je izpostavila več stvari – od tvegane širitve banke z neomejenimi jamstvi koroških oblasti prek okoliščin podržavljenja banke v letu 2009 do počasnega ustanavljanja slabe banke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
12. 10. 2015 08.47
to gre med črno kroniko s temi bankirji!
LOPOVEpredZID
12. 10. 2015 08.03
+1
9mm jim mora sodit.....tam ni procesnih napak in kazen je instantna!!!
filipt
12. 10. 2015 04.02
To se vse tiče avstrijske banke, nevem, zakaj o tem pišejo slovenski mediji...