Tujina

Kazen za francoske scientologe

Pariz, 27. 10. 2009 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Franciji so scientološko cerkev obsodili zaradi goljufije, sodišče pa sekte ni prepovedalo, kot je to zahtevalo tožilstvo.

Eden izmed obsojenih višjih članov scientološke cerkve v Franciji.
Eden izmed obsojenih višjih članov scientološke cerkve v Franciji. FOTO:

Dvema vejama sekte je sodišče prisodilo globo v višini 600.000 evrov, vodja Alain Rosenberg pa je bil obsojen na dveletno pogojno kazen in plačilo 30.000 evrov kazni. Oglobili so tudi nekatere druge voditelje sekte.

Primer je bil proti francoskim scientologom vložen zaradi pritožbe dveh žensk. Ena izmed njiju je potožila, ker je bila pod pritiskom, da mora kupiti za 20.000 evrov dragih izdelkov.

Sekta, ne religija

Za razliko od ZDA Francija scientologije nikoli ni priznala kot vere, ampak jo smatra za sekto. Po mnenju pristojnih francoskih oblasti gre le za komercialno organizacijo, ki želi, iz pogosto le naivnih žrtev, izvleči čim več denarja, poroča britanska medijska hiša BBC.

V zadnjih 10 letih se je pred sodiščem znašlo že več predstavnikov scientologije, ki so bili obtoženi goljufij in zavajanja, to pa je prvi primer, da je bila obsojena sama organizacija. Scientološka cerkev je sicer tudi v tem primeru ves čas zanikala, da bi kakor koli zavjala, zato je odvetnik, ki je cerkev zastopal že napovedal pritožbo. Sicer ima scientološka cerkev v Franciji okoli 45.000 članov.

Scientološko cerkev je leta 1954 ustanovil pisatelj Ron Hubbard, vanjo pa sta včlanjeni tudi hollywoodski zvezdi John Travolta in Tom Cruise.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
27. 10. 2009 17.27
"komercialno organizacijo, ki želi, iz pogosto le naivnih žrtev, izvleči čim več denarja". Na tole se bi pa dalo komentirat, lol.
mjolnir
27. 10. 2009 15.04
Res, imajo prav!! Money making cult
zlowenien
27. 10. 2009 14.48
lol, "scientoloska cerkev", fransua imajo prav, to je sekta gzilijon %