Tujina

Puigdemont: Trenutek kliče k mediaciji. Španska vlada: Mediacija se lahko začne, ko se neha napovedovanje samostojnosti

Madrid / Barcelona / Berlin / Bruselj / Strasbourg, 04. 10. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Katalonski premier Carles Puigdemont je ponovil, da bo uveljavil referendumsko odločitev o neodvisnosti Katalonije, obenem pa pozval k mediaciji. Nagovor španskega kralja je opisal kot "razočaranje".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Katalonci v boju za svojo neodvisnost uživajo veliko simpatij tudi med Slovenci
    02:45
    Iz 24UR: Katalonci v boju za svojo neodvisnost uživajo veliko simpatij tudi med Slovenci
  • Iz 24UR: Španski kralj: To je nedopustno pomanjkanje zvestobe
    02:37
    Iz 24UR: Španski kralj: To je nedopustno pomanjkanje zvestobe
  • Iz 24UR: Kaj vse bi Španija izgubila z odcepitvijo Katalonije?
    01:25
    Iz 24UR: Kaj vse bi Španija izgubila z odcepitvijo Katalonije?
  • Iz SVETA: Pogovor z evroposlancem Lojzem Peterletom
    01:51
    Iz SVETA: Pogovor z evroposlancem Lojzem Peterletom
  • Iz SVETA: Slovenski politični vrh obsoja policijsko nasilje nad Katalonci
    00:54
    Iz SVETA: Slovenski politični vrh obsoja policijsko nasilje nad Katalonci

Katalonski premier Carles Puigdemont je v televizijskem nagovoru ponovil, da bo uveljavil referendumsko odločitev o neodvisnosti Katalonije, obenem pa pozval k mediaciji. Po njegovih besedah je kralj Felipe s torkovimi izjavami "razočaral številne v Kataloniji", kjer da so od monarha pričakovali "poziv k dialogu in medsebojnemu razumevanju".

Pred tem so sicer mediji poročali, da bo katalonski parlament samostojnost Katalonije predvidoma razglasil v ponedeljek. O tem naj bi se že dogovorili predstavniki koalicijskih partnerjev v katalonski regionalni vladi, vendar Puigdemont v večernem nagovoru o časovnici ni govoril. V torek je sicer za britanski BBC napovedal razglasitev samostojnosti Katalonije v nekaj dnevih.

Precej grenkih besed je v večernem nagovoru namenil španskemu kralju Felipeju VI., ki je v torek dejal, da katalonski voditelji delujejo "povsem zunaj vladavine prava in demokracije" ter da je potrebno obraniti ustavni red Španije, poroča španski časnik El Pais na spletni strani.

"Kralj je prevzel govorico in politiko vlade Mariana Rajoya, ki sta bili za Katalonijo katastrofalni, in namerno ignorira milijone Kataloncev, ki ne mislijo kot oni," je opozoril Puigdemont.

Po njegovih besedah sicer "ta trenutek kliče k mediaciji", poroča britanski BBC. Španska vlada se je na te izjave odzvala s sporočilom, v katerem zavrača vsakršno mediacijo, dokler Barcelona napoveduje osamosvojitev. "Če se želi gospod Puigdemont pogovarjati ali pogajati ali pa poslati mediatorje, dobro ve, kaj mora pred tem storiti: vrniti se mora na pot prava, ki je ne bi smel nikoli zapustiti", so še sporočili iz Madrida.

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi španska vlada prevzela nadzor nad katalonsko vlado, pa je v pogovoru za BBC Puigdemont odgovoril, da bi bila to ''napaka, ki bi spremenila vse''. Pojasnil je, da stika z vlado v Madridu trenutno ni. Z izjavo Evropske komisije, da gre za dogodke, ki so izključno notranje narave, pa se ne strinja.

Katalonija bo v prihodnjih dneh razglasila neodvisnost.
Katalonija bo v prihodnjih dneh razglasila neodvisnost. FOTO: AP

Kralj kritičen do Kataloncev 

Španski kralj Felipe VI. se je v prvem odzivu na nedeljski referendum, pričakovano, postavil na stran Madrida.

Dejal je, da katalonski voditelji delujejo "povsem zunaj vladavine prava in demokracije". Kot je dodal, je potrebno obraniti ustavni red Španije.

"Skušali so zlomiti enotnost Španije. Takšno neodgovorno ravnanje bi lahko ogrozilo gospodarsko in socialno stabilnost Katalonije in celotne Španije," je posvaril kralj v kratkem, a zelo ostrem televizijskem nagovoru narodu.

Po referendumu, na katerem se je več kot 90 odstotkov udeležencev izreklo za neodvisnost Katalonije, se je Španija po besedah kralja znašla v "skrajno težki" situaciji, država pa mora ukrepati, da zagotovi ohranitev ustavnega reda.

Kot je dodal, je končni cilj katalonskih voditeljev po izvedbi referenduma, ki so ga sicer španske oblasti prepovedale, "nezakonita razglasitev neodvisnosti".

Španski kralj Felipe VI. se je v televizijskem nagovoru postavil na stran Madrida.
Španski kralj Felipe VI. se je v televizijskem nagovoru postavil na stran Madrida. FOTO: AP

Glede na to "je odgovornost na zakonitih državnih oblasti, da zagotovijo ustavni red, normalno delovanje institucij ter spoštovanje vladavine prava in avtonomije Katalonije," je opozoril kralj Felipe.

Španska sodnica nad načelnika katalonske policije zaradi septembrskih protestov

Španska sodnica pa je medtem proti načelniku katalonske policije, Mossos d'Esquadra, uvedla preiskavo zaradi domnevnega upora pred nedeljskim referendumom. Kot je sporočil neimenovani predstavnik sodišča, je sodišče Josepa Luisa Trapera in še tri osumljence za petek pozvalo na zaslišanje.

Obtožbe se nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra, potem ko so španske varnostne sile v prizadevanjih za preprečitev referenduma izvedle racije v prostorih katalonske regionalne vlade. Racije in aretacije predstavnikov regionalne vlade so v katalonski prestolnici sprožile množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Sodnica Carmen Lamela, ki vodi preiskavo, je na zaslišanje pozvala tudi voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural ter vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza. Ti dve združenji sta igrali pomembno vlogo v septembrskih protestih. Protestniki so poškodovali vozila španske civilne garde ter policistom preprečevali izstop iz zgradb, kjer so izvajali preiskave. Na petkovo zaslišanje naj bi pozvali tudi Traperovo namestnico Tereso Laplana.

Po navedbah predstavnika sodišča četverici osumljencev očitajo kaznivo dejanje upora ... v zvezi z zborovanji in demonstracijami, s katerimi naj bi španskim oblastem s silo preprečili izvajanje njihovih dolžnosti. Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.

Španske oblasti očitajo policiji Mossos d'Esquadra, da ni zadosti hitro posredovala za pomoč civilni gardi ter da na nedeljskem referendumu, ki je za Madrid nezakonit, ni preprečila odprtja volišč.

Merklova še zmeraj meni, da so to notranje zadeve Španije

Na dogajanje v Kataloniji so se ponovno odzvali tudi iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel. Ta še vedno meni, da je referendum o samostojnosti Katalonije notranja zadeva Španije in ne želi posredovati v sporu med Madridom in Barcelono, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

"Nemška kanclerka si ne prizadeva za nobeno posredniško misijo," je dejal Seibert, ki tudi ni želel komentirati nasilja španske policije na nedeljskem referendumu. "Sploh ni moja naloga, da bi ocenjeval ravnanje policije v Španiji. Vse potrebne razprave bodo potekale v Španiji," je še dejal.

V Strasbourgu poziv Španiji in Kataloniji k dialogu

O razmerah v Kataloniji, potem ko je nedeljski referendum o samostojnosti pokrajine zasenčilo posredovanje španskih varnostnih sil, je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljal tudi Evropski parlament.

Iz Evropskega parlamenta v Strasbourgu pa je v sredo odmeval poziv Španiji in Kataloniji k dialogu. To je bila skupna točka živahne razprave, ki kaže, da se evropski poslanci ne strinjajo glede vprašanja, ali naj EU posreduje pri iskanju rešitve. Več evropskih poslancev je bilo kritičnih, da ima Evropska komisija dvojne standarde.

"Ustava, vladavina prava in temeljne pravice v Španiji v luči dogodkov v Kataloniji" se je glasil naslov razprave. Previdna izbira besed priča o kompleksnosti odnosa različnih političnih skupin do katalonskega vprašanja.

Razpravo je začel prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je z nekaj novimi retoričnimi okraski ponovil stališče komisije: pomen spoštovanja vladavine prava, izraz zaupanja španskemu premierju Marianu Rajoyu in poziv k dialogu.

Nasilje ne rešuje ničesar v politiki, je še ponovil Timmermans, a obenem poudaril: "Dolžnost vsake vlade je braniti vladavino prava, kar včasih terja sorazmerno uporabo sile."

Ljudje imajo seveda pravico izraziti svoje mnenje, a mnenje, ki je izraženo bolj strastno in glasno, zaradi tega ni bolj dragoceno, je še dodal prvi podpredsednik komisije.

Poziv k razpravi o katalonskem referendumu, na katerem je 90 odstotkov udeležencev glasovanja podprlo samostojnost te španske pokrajine, so podprle vse največje politične skupine v Evropskem parlamentu - konservativci, socialisti in liberalci. Zeleni so bili ostrejši in so predlagali, da bi razpravljali o "policijskem nasilju nad mirnimi državljani Katalonije".
Poziv k razpravi o katalonskem referendumu, na katerem je 90 odstotkov udeležencev glasovanja podprlo samostojnost te španske pokrajine, so podprle vse največje politične skupine v Evropskem parlamentu - konservativci, socialisti in liberalci. Zeleni so bili ostrejši in so predlagali, da bi razpravljali o "policijskem nasilju nad mirnimi državljani Katalonije". FOTO:

Tudi v največji politični skupini v parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so pričakovano podprli svojega družinskega člana Rajoya, katalonski vladi pa so očitali, da deli državo, in jo posvarili pred nepovratnimi koraki.

"EU nima ne volje ne pravice, da posreduje v pravi liberalni demokraciji, kakršna je Španija," je še poudaril vodja EPP Manfred Weber in tako podprl komisijo, ki se je kljub pozivom k posredovanju že večkrat jasno ogradila od katalonskegavprašanja.

Bolj uravnoteženo je bilo sporočilo vodje evropskih socialdemokratov (S&D) Giannija Pittelle, ki je katalonsko stran pozval, naj ne izziva z enostransko izjavo o neodvisnosti, Rajoya pa k "intelektualni poštenosti", češ da bi lahko prispeval k drugačnemu razvoju dogodkov.

Predstavnik tretje največje politične skupine, zmerno evroskeptičnih Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Ryszard Legutko je kritiziral "moralističen jezik" komisije ter ji očital "selektivne vrednote in dvojne standarde".

Več evropskih poslancev je kritičnih do ravnanja španskih oblasti z ljudmi, ki so želeli oddati svoj glas. Med tistimi, ki so že javno obsodili nasilje španske vlade ter španske policije, je tudi večina evroposlancev iz Slovenije.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je poskušal posredovati uravnoteženo sporočilo, pri čemer je poudaril, da tako globokega razhajanja ni mogoče rešiti s pravnim pristopom, temveč je potrebna politična rešitev. Opozoril je, da imajo od trenutnega položaja največ koristi protievropske sile.

Na dvojne standarde je opozoril tudi predstavnik evropske levice (GUE/NGL) Patrick Le Hyaric, ki je izpostavil, da bi EU zagotovo odločno ukrepala, če bi nedeljske prizore gledali v Rusiji, v primeru Španije pa vodilni igralci gledajo stran in niti ne obsodijo nasilja.

V evropski levici in Zelenih so komisijo tudi odločno pozvali k posredovanju. "Narobe je, da se komisija izmika," je poudarila predstavnica Zelenih Ska Keller, ki od varuhinje evropskega pravnega reda pričakuje pomoč in spodbujanje dialoga, na katerem temelji EU.

EU vztraja, da gre za špansko notranjo zadevo, Madrid in Barcelono pa poziva k pogovorom ter svari pred nasiljem.
EU vztraja, da gre za špansko notranjo zadevo, Madrid in Barcelono pa poziva k pogovorom ter svari pred nasiljem. FOTO: AP

Kellerjeva je tudi jasno obsodila "masivno nasilje policije proti miroljubnim ljudem" in kritizirala Rajoya, da je zgolj poslabšal razmere. Poudarila je tudi, da je katalonska kriza politična in da je potrebna politična rešitev.

Predstavnik evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD) Raymond Finch je ocenil, da je edini izhod iz položaja neodvisna preiskava nasilja in nov referendum, ki bi bil v skladu z ustavo, saj se bo sicer ogenj, ki ga je prižgal Madrid, širil.

Tudi predstavnik Evrope narodov in svobode (ENF) Marcel de Graaff je opozoril na dvojne standarde in vrednote. "Licemerstvo komisije nima meja," je menil ter poudaril, da enakost in spoštovanje ne smeta biti rezervirana le za evrofile, temveč za vse državljane.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (435)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
05. 10. 2017 14.30
-1
Španski Slobo hoče veliko Španijo.
M_teorija
05. 10. 2017 13.08
+8
Uf, kaj so podaniki svojega kralja našpičl. Da jim ne bo vzel avtonomijo!?
Infraping
05. 10. 2017 12.55
+4
Gremo Katalonija!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Z vami do smrti.
Sirius.2
05. 10. 2017 11.54
+0
Kako nam je všeč da nekateri uničujejo države izgleda da smo izpraksirani v tem.
BUONcaffee
05. 10. 2017 10.31
+2
Gremo Katalonci, jaz sem vas že priznal.
Al83
05. 10. 2017 10.18
+0
Zgleda da bodo katalonci užgal 1861ko
Ricketts
05. 10. 2017 08.22
-2
Ciril Ribičič, Ivo Vajgl, Peter Toš, "novinar" Ciril Brajer, celo Milan Kučan so podporniki samostojne Katalonije. Mogoče bi se med temi našel podpis Danila Tuirka, verjetno pa je, da bi bilo to že malo preveč. Uboga Slovenija, le kje so bili ti podporniki leta 91. Njihova telesa v Sloveniji, duša in srce pa čisto drugje. To vedo sami pri sebi. VČERAJ JE PROSRBSKA POP tv OZNAČILA KUČANA ZA GLAVNEGA OSAMOSVOJITELJA. Kdor pozna pravo resnico se enostavno zjoče.
Emeritus
05. 10. 2017 08.43
+6
No no tudi EU in desničarji radi tulijo o Severni Koreji medtem ko bi Španija najraje naredila holokavst med Katalonci.
Kolani
05. 10. 2017 08.13
+5
Mediacija se lahko začne, ko se neha napovedovanje samostojnosti. In če se preneha napovedovati samostojnost, zakaj bi potem potrebovali mediacijo?
br.0001s
04. 10. 2017 22.03
+8
2012 se je ljudi pr nas pretepalo pa vodne topove kupuvalo.
Ricketts
05. 10. 2017 08.30
-1
Ja, za metanje granitnih kock in uničevanje! Še pomnite antifajevci?
razocarani
04. 10. 2017 21.47
+5
a se bo janezek le oglasil in kaj pokomentiral do sedaj se ni bilo slisati da bi on in njegovi vsaj nasilje nad narodom obsodili ,,,torej se nam potrjuje da je tudi janezek z svojimi pajdasi velik frankist,,
Alllll
05. 10. 2017 05.25
+0
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.31
+4
Po mnenju španskega parlamenta in vladajoče stranke (PSOE) ima besedilo preambule le deklarativno vrednost, ne pa pravne, saj španska ustava omenja zgolj »špansko nacijo« in posamezne "narodnosti" (2. člen). Glavna opozicijska stranka, španska Ljudska stranka (Partido Popular), je 31.7.2006 na špansko ustavno sodišče vložila pritožbo, ker naj bi bila raba izraza "nacija" v preambuli statuta protiustavna.
samuray1
04. 10. 2017 22.45
+0
Tudi v Nemški ustavi se omenja nemška nacija,če prav je v preambuli statuta protiustavna.Sasi in Bavarci se ratlikujeta bolj kot črnci in kitajci.
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.30
+3
Drugi katalonski statut o avtonomiji, ki ga je španski parlament sprejel 22. decembra 1979, je uradno priznal Kataloniji narodnostno dimenzijo in ji omogočil razvoj široke politične avtonomije. Novi statut, ki ga je katalonski parlament sprejel 9. avgusta 2006, opredeljuje Katalonijo kot posebno nacijo, čeprav poudarja, da izraza ne gre enačiti z enakim izrazom v španski ustavi. V statutu je tudi zapisano, da »želi Katalonija razvijati svoj politični značaj znotraj okvirov države, ki priznava in spoštuje raznolikost identitet španskih narodov«. Statut je bil v katalonskem parlamentu odobren, a so ga pozneje v sodelovanju s španskim parlamentom (Cortes) nekoliko spremenili.
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.29
+3
S Frankovo smrtjo leta 1975 je Katalonija spet pridobila kulturno avtonomijo in tudi nekaj politične. Leta 1977 je v pogajanjih med špansko vlado in katalonsko vlado v izgnanstvu prišlo do uradne obnovitve Generalitat; njen predsednik je postal Josep Tarradellas, dotedanji predsednik katalonske vlade v izgnanstvu in vodja Katalonske republikanske levice. S sprejetjem demokratične španske ustave (1978) je bil Kataloniji priznan status narodnosti (nacionalidad) in pravica do široke avtonomije znotraj španskega kraljestva.
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.28
+3
V drugi polovici 19. stoletja je Katalonija postala industrijsko središče. Še danes gre za enega najbolj industrializiranih in razvitih predelov Španije poleg Baskovske pokrajine in območja Madrida. V prvi tretjini 20. stoletja je Katalonija pridobivala in izgubljala različne stopnje avtonomije. V času druge španske republike (ustanovljena leta 1931) je dobila svoj prvi statut o avtonomiji, s katerim je bila obnovljena Generalitat de Catalunya, tradicionalni katalonski avtonomni ustroj. Po porazu republikanskih sil v španski državljanski vojni (1936-1939) je na oblast prišel general Francisco Franco in kot še nihče poprej povsem zatrl avtonomijo in kulturo Katalonije. Prepovedal je celo javno rabo katalonskega jezika.
Felipao
04. 10. 2017 21.07
+13
Še bo zanimivo. Danes je namreč šest španskih policijskih sindikatov podali skupno izjavo v kateri so med drugim obtožili katalonsko policijo pomanjkanja "profesionalizma" ko jim ni želela pomagati pretepati lasten narod in pa, zanimivo, skritizirali Rajoya češ da jih je "izkoristil za svoje politične cilje" ko jih je poslal v Katalonijo na "nalogo, ki je ni želel izpolniti nihče drug" in potem "pustil na cedilu" ko jim je ukazal, da naj od ponedeljka naprej ne hodijo ven iz svojih bivališč in da naj ne provocirajo katalonskega naroda s španskimi zastavami. Očitno si nekateri že ščitijo hrbet za primer, da bi kdo od fašistov končal na sodišču zaradi kršenja človekovih pravic. Katalonska vlada in UN so že napovedali preiskavo, tako da bodo skoraj zagotovo v zvezi s tem letele glave ko bo odletel Rajoy in bo Madrid prisiljen v pogovore z Barcelono. Podgane že bežijo s potapljajoče se ladje (v tem primeru s križark privezanih v pristanišču v Barceloni) :)
dannyer
04. 10. 2017 21.14
+0
mediji in vsi pozabljajo da ni celotna katalonija za in bo še zanimivo kolilko % katalonskega ozemlja bo šlo španiji in koliko bo ostalo kataloniji?? ker protestinke za obstanek v španiji kar ignorirajo mediji le zakaj.
dannyer
04. 10. 2017 21.14
-5
mediji in vsi pozabljajo da ni celotna katalonija za in bo še zanimivo kolilko % katalonskega ozemlja bo šlo španiji in koliko bo ostalo kataloniji?? ker protestinke za obstanek v španiji kar ignorirajo mediji le zakaj.
Brakedirt
04. 10. 2017 21.18
+2
vsi so pozabili,samo ti si toliko pameten. daj pojdi v katalonijo in jim povej da nimajo vecine in ne utrujaj s tem tukaj
dannyer
04. 10. 2017 21.32
-4
Brakedirt
04. 10. 2017 21.38
+4
ti se meni smilis ker nisi sposoben najti uradne strani katalonske vlade.
samuray1
04. 10. 2017 20.59
-4
Španci so edini narod v EU ki je ohranil moralne vrednote in nacionalni karakter.Nimaj nič skupnega z hinavskimi angleži,sprenevedajočimi se francozi ali zahrbtnimi nemci. Zato jim iz srca privoščim mirno sožitje,stabilno in enotno državo. Vivió una sola España
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.00
+5
samuray1
04. 10. 2017 21.02
-5
Felipao
04. 10. 2017 21.07
+11
Aha tako torej, pretepanje ljudi zdaj že spada med nacionalne vrednote. Zanimivo.
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.08
+9
Človek, Katalonci imajko lasten jezik, ki je dobesedno skregan s španščino. Daj se najprej pozanimaj preden pišeš neumnosti in primerjaš katalonce z gorenci....
Kollerik
04. 10. 2017 21.15
+7
za samuraja je brutalno policijsko pretepanje miroljubnih katalonskih volilcev ena od moralnih vrednot....
dannyer
04. 10. 2017 21.15
-5
to pa zato ker je španija dovolila svojim regijam viskoko samostojnost .
AlternativeFacts
04. 10. 2017 21.23
+10
Kataloncem jo je pred 5 leti odvzela, pa da bo stvar še bolj demokratična, jim je obesila ustavno sodišče, ki je v primeru Katalonije nad ustavo itd......Katalonci so dobesedno sužnji Madridu.....
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 22.01
+5
ne vem iz kerga planeta si ti ... ampak tudi trenutna španska ustava priznava KATALONCE KOT NAROD :D .... in če so narod - potem niso španci ...... TEMVEČ SO NAROD ,KI JE DO SEDAJ SOBIVAL V ISTI DRŽAVI .......
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 22.04
+4
SI PA LHKO DAŠ PRIMERJAVO .... na kosovem je bilo veliko albancev ,ki pa so živeli v srbiji .... pol so šli na referendum in dobili državo !!!! ... ko narediš primerjavo z katalonci je stvar popolnoma ISTA!!! .... NE BIT HINAVC
samuray1
04. 10. 2017 22.38
-5
če vam drugače ne gre v glavo..potem malo bolje analizirajte definicijo"nacija". Da bo lažje...recimo Avtrijci imajo lastni jezik,imenuje se avstrijščina.Avstrijci so pripadniki avstrijske nacije...a ne?. Še lažje,če prav bo zelo težko...mogoče vam je znano kdaj smo slovenci dobili status naroda in kdo neki in kdaj nam je nadel nacionalni naziv? Vivió una sola España
TomažNovak
04. 10. 2017 22.57
+6
Samuray vztrajno uporablja napačne izraze. Namesto Que viva una sola España uporablja izraz vivió una sola España, kar je preteklik od glagola vivir. Torej je Śpanija po tvoje preteklost? Bo treba malo v knjige, nevednež.
bekson74
05. 10. 2017 08.47
+1
a prekmurci nimajo svoj jezik? jih razumeš? pa korošce razumeš? pa da ti ne naštevam.... ne govorimo vsi ljubljanščino... a se zarad tega odcepimo? mogoče po tvoje...
AlternativeFacts
04. 10. 2017 20.55
-1
(CAFFEespresso 04.10.2017 16:25:21 ....AlternativeFacts@ Ne bi rekel, da to drži. Poglej na RTV4 naslov ITALIJANSKI NEOFAŠISTI ZA 3.TISOČLETJE )....@13. Sep 2017 - Spodnji dom italijanskega parlamenta je v torek zvečer potrdil predlog zakona, ki poveličevanje fašizma opredeljuje kot kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do dveh let. Zakon mora potrditi še senat, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. |....V Italiji je trenutno kaznivo le ustanavljanje fašističnih strank, v nasprotju z Nemčijo in Avstrijo pa ne tudi poveličevanje fašizma. V prihodnje bosta prepovedana tudi proizvodnja in prodaja proizvodov s slikami in simboli, ki se nanašajo na nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja ali italijanskega fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Propaganda na spletu bo veljala za oteževalno okoliščino, zaradi katere bo lahko kazen višja celo za tretjino. V prihodnje bo za fašistično propagando in tako prepovedano veljal tudi pozdrav z iztegnjeno desnico.....#kaj podobnega v Sloveniji lahko samo sanjamo, mi jim praktično postravljamo spomenika v imenu sprave...
NiVzdevka76
04. 10. 2017 20.45
-2
Katalonci bodo zih pogrešali špance..... :)))))
johanca123
04. 10. 2017 19.58
-1
Komunajzarji povsod delajo samo zdraho!
Brakedirt
04. 10. 2017 20.03
+3
zato so pa v senci.narod ze ve kako in kaj.
krtofl
04. 10. 2017 20.13
-2
johanca....a je krvi za mazanje zmanjkalo....
Brakedirt
04. 10. 2017 20.14
+3
ne vem zakaj pljuvajo po svojih,potem jih pa se volijo
krtofl
04. 10. 2017 20.16
-1
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 20.20
+7
leta 91 smo kar precej scal proti vetru ,ko smo razglasili samostojnost .... medtem ,ko je uradna svetovna politika podpirala enotno jugoslavijo ....ali se morda ne spomnite več Jamesa Bakerja v BG???
krtofl
04. 10. 2017 20.41
-3
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 20.54
+5
ja v jugi .... smo pa 27 let pametnejši ... zadeva se dogaja v demokratični evropi ... tako , da je lahko rešitev tudi v dialogu in OBOJESTRANSKEM SPOŠTOVANJU .... kjer pa je ŠPANSKA VLADA dokazala , da kataloncev ne spoštuje kot naroda , ker drugače ne bi pošiljali svoje policije da prepreči popolnoma demokratično izražanje volje na referendumu ...
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 19.52
+12
KDAJ BO OBJAVLJENO IN POTRJENO , DA KATALONCI NISO NAREDILI NIČ SPORNEGA ....KO JE EVROPA PRIZNALA KOSOVO (kjer v Srbski ustavi tudi ni pisalo , da se lahko odcepijo !!!!) in SO GA PRIZNALE ČLANICE EVROPSKE UNIJE - MORAJO ZA VSE - TOREJ TUDI ZA KATALONCE VELJATI ISTA PRAVILA !!!!
dannyer
04. 10. 2017 19.59
+5
ne niso vse članice priznale kosova španja ga ni pa še nekaj drugih
dannyer
04. 10. 2017 20.07
+5
pa še to kosovo je bil politični projekt euja elit in zda za rušenje kosovo sploh ne bi smeli priznati katalonija je pa druga pesem če katalonijo pol tudi krim
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 20.10
+2
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 20.11
+3
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 21.52
+3
aja pa britanija ga tud ni priznala tk da so samo še 4 članice ,ki ga niso priznale :D
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 21.55
+4
IN JA če so se šli EXPERIMENTE so se morali zavedati tudi posledic ..... ti dam primer : severna koreja experimentalno testira nuklearno orožjhe in rakete .... posledice so neizogibne (sankcije itd.) ...... in zelo naivno bi bilo pričakovati , da takšni experimenti kot je kosovo ne bodo imeli posledic :D
Mladi? Plasto
04. 10. 2017 21.59
+3
če ne veš naj ti dam primer iz prava : ko sodnik nekaj dosodi , se lahko v vseh naslednjih primerih ,ki so podobni opirajo na razsodbo iz določenega primera .... tk da dannyer stfu