Tujina

Katalonci podprli borce za neodvisnost

Madrid, 27. 09. 2015 22.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vse kaže, da so zmagovalci regionalnih volitev v Kataloniji tisti, ki se zavzemajo za odcepitev od Španije. "Zmagali smo," je pred množico podpornikov dejal predsednik regionalne vlade v Kataloniji Artur Mas.

Artur Mas - 3
Artur Mas - 3 FOTO: Reuters

Na današnjih regionalnih volitvah v Kataloniji so zmagale stranke, ki se zavzemajo za odcepitev od Španije, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo rezultati vzporednih volitev. Na to kažejo tudi prvi delni uradni rezultati. V regionalnem parlamentu se jim tako obeta absolutna večina.

Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila katalonska televizija TV3, kažejo, da so separatistične stranke dobile 49,8-odstotno podporo in s tem od 74 do 79 od 135 sedežev v regionalnem parlamentu. Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavil radio COPE, pa jim nakazujejo 48-odstotno podporo volivcev ter s tem na 71 do 76 sedežev.

Na zmago separatistov kažejo tudi prvi delni uradni izidi volitev. "Zmagali smo," je pred množico podpornikov dejal predsednik regionalne vlade v Kataloniji Artur Mas.

Ob koncu današnjih volitev se je v Barceloni zbrala množica ljudi, ki je na shodu v organizaciji podpornikov neodvisnosti vzklikala "Neodvisnost!" Pri tem so mahali s zastavami v katalonskih barvah.

Katalonci so danes volili na regionalnih volitvah, na katerih pa niso odločali samo o političnem vodstvu te španske pokrajine, temveč posredno tudi o podpori njeni neodvisnosti od Španije. Separatistične strank namreč nameravajo, če dosežejo večino v regionalnem parlamentu, izvesti postopno odcepitev od Španije.

Predsednik regionalne vlade v Kataloniji Artur Mas se je odločil volitve povezati z glasovanjem o neodvisnosti, ker vlada v Madridu vztrajno zavrača izvedbo dejanskega referenduma o tem vprašanju.

Po zgledu škotskega so Katalonci referendum o neodvisnosti hoteli izpeljati že novembra lani, a je vmes poseglo špansko ustavno sodišče, nakar je proces zvodenel v simbolično glasovanje o neodvisnosti.

Vlada premierja Mariana Rajoya v Madridu se sklicuje na z ustavo določeno enotnost španskega naroda in referenduma ne dovoli, češ da bi kršil ustavno določilo, po katerem lahko referendum o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa da bi morali glasovati vsi Španci.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
27. 09. 2015 23.15
-4
Ne bojo oni nikol neodvisni
acim
28. 09. 2015 05.31
+2
Ker so številne države lezle v r.t ZDA glede nelegalneg priznanja Kosova se bo to zdaj sprevrglo v množičen pojav.Srečno Katalonija.
Apostol1
28. 09. 2015 08.12
+3
Več je manjših držav , lažje je vladati vsaj za Evropo ,ki hodi z roko v roki z Ameriko to velja. Zalomilo se je pa pravzaprav v Ukrajini ki ji ravno ta del sveta ne pusti iti narazen ,ker so se nadejali večje kontrole ob meji z Rusijo, Putin je rekel njet in tako bo tudi ostalo in žal zaradi ekspanzionistične politike zahoda tudi državljanska vojna ki ji ni videti konca.