Tujina

Grčija z odpisom rešena, združena Evropa trdnejša?

Bruselj, 27. 10. 2011 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Banke upnice z grškimi obveznicami so pristale na 50-odstotni odpis dolga Grčiji, voditelji EU pa so se dogovorili o dokapitalizaciji bank. Grki se bodo z imetniki obveznic pogajali glede vračila dolga do tri tedne, večje breme pa bodo prevzele tudi banke.

Po najbolj optimističnem načrtu bi Grčija lahko javni dolg do leta 2020 znižala na raven 120 odstotkov BDP.
Po najbolj optimističnem načrtu bi Grčija lahko javni dolg do leta 2020 znižala na raven 120 odstotkov BDP. FOTO: Reuters
Voditelji Evropske unije so v Bruslju sinoči dosegli dogovor o 50-odstotnem odpisu grškega dolga evropskim bankam, hkrati pa so se dogovorili, da bo treba banke v evroobmočju dokapitalizirati. Dokapitalizacija bo v višini, ki bo bankam zagotovila vsaj devet odstotkov kakovostnega kapitala. Dogovorili so se tudi, da začasni sklad za reševanje evra (ESFS) s 440 milijard poviša na bilijon evrov.

EFSF ima zdaj za 440 milijard evrov efektivne posojilne zmožnosti in za 780 milijard evrov kapitala, potem ko je enkrat že bil okrepljen na podlagi povečanja poroštev z 250 milijard evrov posojilne sposobnosti in 440 milijard evrov kapitala. Podrobnosti o povišanju kapitala bodo voditelji dorekli novembra.

V boj za odpis dolga posegla Merklova in Sarkozy

V pogajanja z bankami, da so pristale na polovični odpis grškega dolga, sta morala poseči celo nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Julija je vrh območja evra dosegel dogovor o prispevku zasebnih upnikov, tako da bi ti z odpisom grških dolgov utrpeli 21-odstotno neto izgubo, a od takrat se je izkazalo, da to še zdaleč ne bo dovolj.

Grčija naj bi namreč po oceni predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada do leta 2020 potrebovala kar 252 milijard evrov za poplačilo svojih obveznosti. 50-odstotna izguba naj bi grško dolžniško breme po ocenah zmanjšala za okoli 100 milijard evrov. Vse skupaj naj bi imele sicer evropske banke v lasti za okoli 210 milijard evrov grških dolžniških vrednostnih papirjev.

Cilj je, da se grški javni dolg, ki dosega 160 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), v naslednjih letih pa naj bi navzlic strogim varčevalnim ukrepom poskočil kar na 180 odstotkov BDP, do leta 2020 spravi na vsaj nekoliko bolj vzdržno raven 120 odstotkov BDP.

Van Rompuy: Našli smo vzdržno rešitev

Našli smo vzdržno rešitev za grško krizo, je po vrhu območja evra dejal predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. Članice območja evra in Mednarodni denarni sklad (IMF) bodo tako Grčiji v drugem paketu v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov do leta 2014 zagotovili novih 100 milijard evrov pomoči iz javnih sredstev iz sklada za zaščito evra (EFSF), vključno z dokapitalizacijo grških bank, poleg tega pa bo javni sektor prispeval še 30 milijard evrov v zameno za pristanek bank na odpis vrednosti grškega dolga.

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy FOTO: Reuters

Finančni vzvod, ki naj bi ga dosegli s povečanjem ESFS na bilijon evrov, bo po besedah Van Rompuyja lahko dosegel štirikratnik ali petkratnik sedanje posojilne sposobnosti. Omenjeni orodji se bosta lahko uporabljali kombinirano, da se še dodatno okrepi moč mehanizma.

Grčija dogovor pozdravlja

Močno zadolžena Grčija se je na dogovor odzvala z velikim olajšanjem. Grški premier George Papandreu je ocenil, da je država "pobegnila pasti plačilne nesposobnosti". Po njegovem mnenju je šlo za vprašanje preživetja države. Pri tem je posvaril, da bodo morda nekatere grške banke začasno podržavili, hkrati pa zatrdil, da Grčija od prihodnjega leta ne bo imela več proračunskega primanjkljaja. "Dolg je zdaj popolnoma vzdržen. Upajmo, da prihajajo nova in boljša jutra. Tako za Grčijo kot tudi za Evropo. Grčija bo zdaj lahko poravnala svoje pretekle račune. Enkrat in za vedno," je dejal po končanem sestanku z voditelji držav evroobmočja.

"Država je sklenila zelo pomemben dogovor, to je zgodovinski dan, ki lahko prinese red v naše javne finance," pa je za zasebno grško televizijo Mega povedal tiskovni predstavnik grške vlade Elias Mossialos. Grški finančni minister Evangelos Venizelos je povedal, da se bo Grčija dogovorila o evropskem dogovoru in zmanjšala dolg z nadaljevanjem vseh strukturnih ekonomskih reform. "Priložnosti, ki je pred nami, ne smemo zamuditi. Je enostavno prevelika,“ poudarja Venizelos. Kot pravi, se o tem trenutno uradne Atene pogajajo z grškimi bankami.

Vodja grške dolžniške agencije Petros Christodoulou je povedal, da bodo pogajanja med Grčijo in zasebnimi vlagatelji in imetniki obveznic trajala dva do tri tedne. "Predstavili jim bomo različne rešitve, po katerih jim bomo dolgove povrnili 70 odstotkov v obveznicah in 30 v denarju.

Svetovni finančniki so si (začasno) oddahnili

Kitajska, druga gospodarsko najmočnejša država na svetu, je pozdravila dogovor evropskih voditeljev in ocenila, da bo pripomogel k večjemu zaupanju na trgih. Kitajski predsednik Hu Jintao je po telefonu govoril s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in izrazil upanje, da bo dogovor stabiliziral finančne trge.

Zadovoljni so bili tudi v Moskvi. Ocenili so, da predstavlja dogovor razlog za previden optimizem, ki bi lahko na kratek rok pozitivno vplival na trg. Japonski finančni minister Jun Azumi pa je povedal, da je Tokio pripravljen sprejeti "potrebne ukrepe" za stabilizacijo območja evra, saj je to tudi v interesu japonskega gospodarstva.

Dogovor je pozdravil tudi prvi mož Svetovne banke Robert Zoellick. Kot je dejal, bi to lahko preprečilo širjenje finančnih težav na hitro rastoče trge, ki zaležejo za polovico rasti svetovnega gospodarstva. Po njegovem mnenju gre za "prvi pomemben korak", s katerim se da kupiti nekaj časa, potrebnega za ureditev razmer v kritičnih državah.

Francoski finančni minister Francois Baroin je menil, da je dogovor rešil evro. "Seveda je obstajala nevarnost eksplozije. Nahajamo se v veliki sistemski krizi. Dosežen dogovor predstavlja ambiciozen, obsežen in kredibilen odziv," je povedal za radio RTL.

Pahor: Presegli smo pričakovanja

"Nihče ne more reči, da je z današnjim sestankom konec dolžniške krize v območju evra, so pa vsaj po mojem mnenju zaključek sestanka in sklepi morda celo presegli pričakovanja voditeljev vlad ter držav območja evra," je dejal Pahor. Sklepi namreč po njegovih besedah predstavljajo precej ambiciozen mehanizem za pomoč Grčiji, za krepitev bančnega sektorja v celotnem območju evra, za krepitev koordinacije ekonomskih politik in celo že nakazujejo na potrebo po spremembi pogodbe.

Kot zelo pomembno je Pahor izpostavil to, da se Evropa zaveda pomena uspeha Grčije pri premagovanju njene dolžniške krize in da je dosežen dogovor z zasebnim sektorjem, da bo sodeloval pri reševanju dolžniške krize v Grčiji. Ob tem je opozoril, da je "popolnoma jasno, da bi bankrot Grčije pomenil resno, verjetno zelo resno nevarnost za celotni evropski bančni sistem, če bi do tega dogodka prišlo".

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Izpostavil je tudi, da so tokratni sklepi prvi dokument, v katerem sta izrecno omenjeni Španija in Italija. "To bo prav gotovo politično odmevalo in bo imelo določene posledice tudi verjetno na finančnih trgih," je menil.

'Slovenija zamudila vlak za mehek prehod skozi dolžniško krizo'

Premier je tudi dejal, da je Slovenija z zavrnitvijo pokojninske in drugih reform zamudila priložnost za mehek prehod skozi dolžniško krizo. "Mislim, da je Slovenija z glasovanjem proti trem zakonom, zlasti proti pokojninski reformi, zamudila priložnost za mehek prehod skozi dolžniško krizo in da čaka vlado v novem mandatu veliko bolj zahtevno obdobje reform, ki bodo verjetno morale biti nekoliko ostrejše, kot bi bile, če bi s tempom, kot ga je moja vlada ubrala za reforme, nadaljevali do konca," je dejal premier, ki opravlja tekoče posle.

A kakor koli že, Slovenija je po njegovih besedah še vedno v krogu držav, ki so zunaj neposredne nevarnosti dolžniške krize, in se je ne omenja kot problematične države, čeprav je odlaganje nepriljubljenih reform prispevalo k temu, da je bolj na robu varnosti, kot bi si Pahor želel. "Nekoliko trše bo šlo v novem mandatu, a še vedno imamo potencial, da se izvlečemo," je ocenil.

Poudaril je, da se Slovenija ne sme zadolžiti čez mejo, ki bi jo postavile ob bok tveganih držav. Denar, ki bi si ga Slovenija sposodila, mora biti po njegovih besedah izredno namensko usmerjen.

Pokojninska reforma je v Sloveniji po njegovih besedah najbolj pomembna, to mnenje pa delijo tudi ostali voditelji iz EU, dodaja. Ob tem je spomnil na Italijo, ki bo morala upokojitveno starost zvišati s 65 na 67 let.

Vajgl: sinočnji dogovor pomeni začetek trdnejših temeljev združene Evrope

Sklepi, ki so jih sinoči sprejeli evropski voditelji, lahko pomenijo začetek učinkovitejšega gospodarsko-političnega upravljanja združene Evrope, je danes ocenil evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl. Ob tem je sicer opozoril, da bi bili, če bi te sklepe v podobni obliki sprejeli že pred enim letom, v tem trenutku verjetno že zunaj krize.

Kot pravi, gre Evropa še zmeraj skozi fazo svojega institucionalnega konstituiranja, pri čemer je jasno, da so krizne razmere prisilile močne voditelje držav in vlad, da se uklonijo zahtevi po skupnostnem pristopu pri reševanju velikih skupnih problemov.

"Posebej pomembno je, da je vrh evropske politike prisluhnil mnenju tistih, ki jih je ekonomska kriza osiromašila in pahnila v negotovost, ter da so primerni delež bremena za izhod iz krize naložili tistim, ki so nas v krizo pripeljali – zasebnemu finančnemu in bančnemu sektorju," je še poudaril Vajgl.

Izpostavljenost slovenskega bančnega sistema do grškega državnega dolga je po podatkih Banke Slovenije konec septembra znašala 11,2 milijona evrov. Kakšni bodo učinki delnega odpisa dolgov Grčiji, o katerem so se danes zjutraj dogovorili na vrhu EU v Bruslju, še ni mogoče povsem točno oceniti, pravijo v centralni banki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
28. 10. 2011 19.10
mojstermiha10 28.10.2011, 13:30 "preiskni in zavrnjeni" ? Se ti sploh zavedaš kake uspehe so dosegli posamezniki na področju alternativne energije? ITER je zgolj Pregrešno drago igračkanje brez pravega cilja. Misliš da NIHČE v zadnjih 50 ali 60 letih ni probal priti do alternativnega vira energije? Samo poglej vodo, sestavljeno iz vodika in kisika. že samo proces pri katerem bi porabili manj energije za cepljenje elementov kot pa izgorevanje bi prinesel smrt nafti. misliš da v zadnjih 60 letih NIHČE ni probal anrediti takega sistema? RED TAPE oz nacionalna varnost bi ti morala povedati vse. Znanost kot jo predstavljajo nam, plebejcem je prava žalost. Trdijo da se določenih stvari NE DA narediti, čeprv jih sami koristijo že mnoga desetletja. prve električne avtombile so naredili zelo kmalu v začetku 20 stoletja, kje so bili do sedaj? Ne zaupaj slepo znanosti, ker vemo od koga je sponzorirana ;). Ne trdim da je cold fusion trenutno mogoč, ampak časi sespreminjajo fizikalni zakoni niso vedno rpavilni...Misliš da se bo naftni lobij strinjal z hladno fuzijo, takrat ko bo predstavljena svetu in pripravljena za množično proizvodnjo? Ne verjamem, in kolikor poznam razmere bi dejal da je VELIKA VERJETNOST da nekje nekdo že ima cold fusion leketrarne a jih ne sme dati javnosti. Si predstavljaš kaj bi bilo, če bi bili neodvisni od sistema? nič več nafte, nič več fosilnih goriv zgolj električna energija...
Nimivseeno
28. 10. 2011 13.30
Grim_reaper obe poti sta preiskani in zavrnjeni. Cold fusion in zero point energy sta mit kolikor je meni in svetu znanosti znano. Se pa dogaja projekt ITER, fuzije devterija v helij, ki mislim, da marsikaj obeta, če bo projekt uspešen. Vendar bo potrebnih vsaj še deset let, da se zadeva razvije.
tirolec
28. 10. 2011 12.39
Bravo Grki, kar še tako naprej...In kdo bo meni pokril tistih nekaj tisoč € kredita pri NLB, da ne naredim prej samomora????
Darko32
28. 10. 2011 11.40
Sam menim, da zadolževanje in najemanje kreditov ne bo rešilo krize. Ena izmed rešitev je ta, da se ne porabi več, kot se zasluži. Prav tukaj pa je osnovini zagonski problem.
yarrick
28. 10. 2011 08.26
@mojstermiha10 28.10.2011, 03:14 ....dokler pač nekdo ne odkrije novega čistega vira energije(cold fusion, ZPE...) in se bo rast lahko znova povečala.Seveda se strinjam da je potrebno postaviti mejo do kje se še lahko razširimo kot populacija preden spravimo vse v nevarnost zaradi lakote in posledičnih vojn.Bi pa po moje z geoinžiniringom lahko napravili veliko puščav zelenih, pridobili prostor za gojenje hrane, pa tudi hidroponka je precej napredovala... Nafta bo slej ko prej le še ena stopnica v zgoovini razvoja človeške rase in čez kakih 100 ali 200 let se bodo sprševali ZAKAJ niso prej odkrili čistejšega in bolj poceni vira energije...
Nimivseeno
28. 10. 2011 03.14
Nafta je sila, ki poganja gospodarsko rast zadnjih 100 let eksponentno. Ko bomo dosegli maksimum dnevne načrpane nafte, se bo gospodarska rast ustavila in prišla bo dolga recesija. Trend padanja bo dolg in zanesljiv. Cena hrane in nafte sta zelo povezani. Ko priliv nafte primanjkuje, primanjkuje hrane, 7 miljard ne bo moglo preživeti. Eksponentna rast prebivalstva zadnjega stoletja se je zgodila samo zaradi poceni nafte.
Jaz369
28. 10. 2011 00.52
2. svetovna vojna se je začela z gospodarsko krizo, torej lahko v roku 8-10 let pričakujemo 3. svetovno vojno (?) Na koncu bo še res, da se bo EU razpadla leta 2018....
maxudin
27. 10. 2011 23.22
Ni panike sej bo Libija financirala to luknjo, gadafi je (bil) pol denarja
yarrick
27. 10. 2011 23.17
pa še tole sem pozabil dodati (očitno me je že zagrabila sveta jeza do tega kako delajo z denarjem DAVKOPLAČEVALCEV): "Po najbolj optimističnem načrtu bi Grčija lahko javni dolg do leta 2020 znižala na raven 120 odstotkov BDP." KAKO ZABOGA? Italija je v 120% bdp zadolženosti pa je tik pred tem da propade, a grčija bo pa z tako zadolženostjo kar šla naprej brez težav? se mi zdi da bo do njihovega leta 2020 še marsikaj hujšega kot pa samo 120% zadolžitev grčije...
yarrick
27. 10. 2011 23.13
pa tole kar so naredili v Eu parlamentu je prej kot pohvale vredno grajanja.namesto da bi pustili da pade grčija in se pač rešuje z svojim deanrjem so šli odpisat dolg, banke pa bodo dokapitalizirane z NAŠIM denarjem.Kako flegma so si rešili riti, nimam kaj drugega reči. Me zanima kaj se bo zgodilo, ko bodo zahtevale še ostale države odpis dolgov(italija 2000 miljard, španija okrog 1400 ali več), a denarja v EFSF pa ne bo toliko da bi vse te banke ven potegnili (sploh ne italjanskih in francoskih).... Bomo drugo leto priča bank runom/bank holidays in propadu ekonomskega sistema kot ga poznamo? Sam bi rekel DA, upam pa da se motim....
yarrick
27. 10. 2011 23.10
MOSSAD002 27.10.2011, 17:58 "demokratične EU.."? Kje si pa ti v teh dejanjih Eu parlamenta in velikih držav videl DEMOKRACIJO? demorkacija bi bila, če bi najprej gledali na potrebe državljanov IN ŠELE POTEM na potrebe bank in borz... @gruber74 27.10.2011, 15:38 so pol italjani tut lenuhi? pa irci, portugalci, španci, francozi...v končnem je tudi nemčija učinkovito zadolžena. ne gre se tu tolk kolk oni dobijo plače ampak kolk je sistem NESPOSOBEN izterjati te davke.Vsak normalen človek bi utajil davke, če pa država NI SPOSOBNA izterjati deanrja ki ji pripada potem ap je to zgolj NJENA krivda.
Jimi1
27. 10. 2011 22.08
No sedaj bo potrebno dokapitalizirati banke, ki bodo v izgubi.... Zaradi Grčije bo PROPADLA CELA EU !
mannix
27. 10. 2011 21.48
Mene pa zanima zakaj POP TV skoraj nič ne poroča o protestih po celih Združenih državah Amerike in nasiljem oblasti proti protestnikom ?Če bi bili taki protesti nekje v afriki ali aziji bi bil azgodba čisto drugačna.Ali gre Pop Tv in 24 ur čez ameriško cenzuro in lahko objavlja sam kar big Sam dovoli????
Raztezje
27. 10. 2011 20.45
mac4_m 27.10.2011, 20:14 Preprosto, če se hoče EU izogniti usodi Jugoslavije, mora narediti ravno nasprotno kot smo mi.
Raztezje
27. 10. 2011 20.44
Ko bi si mislil, da je bila grška drahma toliko vredna, preden so vstopili v Evropo.
fleks
27. 10. 2011 20.17
kaj zdej jamrate,a smo hoteli v evropo?smo. no zdej pa jo imamo. grčija,italija,španija....nadaljuj niz.... za koga bomo še plačevali....?
mac4_m
27. 10. 2011 20.15
mac4_m
27. 10. 2011 20.14
navidezna eu (vsi narodi so že prej naseljevali evropo) bo propadla prej kot je jugoslavija. Že na samem začetku so isti pojavi kot v procesu razpada jugoslavije..Pohlep, pogoltnost, skrivni klani, ki dejansko vodijo evropo so garant za katastrofalne posledice. Nekateri se iz zgodovine ne naučijo ničesar. In vendar bojo ravno sami zaradi tega izgubili največ..
mac4_m
27. 10. 2011 20.12
mac4_m
27. 10. 2011 20.10
nova kolonializacija evrope se še dopolnjuje z izžemanjem 'priključenih' držav, za namerno zgrešene naložbe bank velikih držav, ki so rešile ameriško krizo z vlaganjem v brezvredne papirje. Krizo povečuje namerni dumping, ko se je evropski know how in delovna mesta preselilo na kitajsko, zaslužilo je par bogatašev in korporacij, z roko v roki s politiko pa so na ta način izropali evropejce. Ki bi jih na svojih funkcijah morali ščititi. Stvar je vse slabša. Za bankirje, bogataše, borznike in njihovo nesposbnost socializem, pokrivanje miljardnih zgub in šenkavanje denarja. In medtem, ko grški, evropski tajkuni bogatijo in jim pomagajo evropski politiki, so evropski narodi vsak dan bolj drastično revni, zmanjšujejo pa jim celo obče človeške pravice (penzija v dostojnem času)... Stari ljudje so vedeli povedat: da je politika proces, kjer vedno na vrh priplava največji dlek...