Tujina

FOTO in VIDEO: Karneval v Riu – dnevi brez meja

Rio de Janeiro, 08. 03. 2011 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pustni karneval v Riu simbolizira družbo, ki je izredno tolerantna in brez omejitev. Na ulični zabavi se je letos pomerilo 12 šol sambe, ki so gledalce očarale z izrednimi kostumi in plesnimi koraki.

Meduza na karnevalu v Riu
Meduza na karnevalu v Riu FOTO: Reuters

V Riu de Janeiru je te dni najbolj znana ulična zabava. Brazilci proslavljajo tudi svojo neverjetno vztrajnost, predvsem zaradi požara, ki je pred mesecem dni nekaterim šolam sambe uničil velik del opreme.

Karneval v Riu de Janeiru traja štiri dni. Uradno se začne v soboto in konča na pustni torek. Ta zabava je pojmovana kot slovo od posvetnih užitkov, saj se s pepelnično sredo, ki sledi, začne 40-dnevni post do velikonočnega tridnevja. Ponavadi je karneval februarja, v najtoplejšem mesecu južne poloble, ko je v Riu višek poletja.

Karneval doseže vse kotičke Brazilije, največje in v svetovnem merilu najbolj znano pa je prav praznovanje v Riu.

Samba

Pustni karneval v Riu je zaznamovan s sambo – edinstvena brazilska glasba in ples, ki so ga ustvarili revni afriški priseljenci. S tem plesom se predstavijo številne šole, letos jih je 12, ki zabavajo gledalce. Plesalci morajo sami izbrati teme, napisati glasbo in besedila, izdelati kostume in kulise, na katerih nastopajo.

Šole so nekakšni družbeni klubi, ki predstavljajo posamezne četrti mesta. Ponavadi gre za delavski razred, ki izhaja iz revnih predmestij. Vsaka četrt ima svojo najljubšo "karnevalno skupino". V Riu jih je danes več kot 300, a številka rase iz leta v leto. Vsaka skupina ima v času karnevala točno določeno mesto na ulici ali kar celo ulico. Skupino sestavlja orkester, ki se mu pogosto pridružijo navdušeni ljubitelji sambe.

Karneval je obdobje, ko v Braziliji ljudje pozabijo na težave in ne glede na to, kakšne so razmere, stopijo skupaj in se zabavajo. V teh štirih dneh država postane izredno tolerantna skupnost, kjer ni ne spolnih ne družbenih omejitev.

Oglejte si še galerijo pomanjkljivo oblečenih plesalk sambe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tjasy87
09. 03. 2011 17.09
wildGirl...ti moraš bit pa ena hudo zamorjena zadevca...
SELECAO_slo
08. 03. 2011 17.47
wildGirl:če bi se mal spoznala na karneval oz vsaj pogledala slike bi vidla da niso samo na pol nage plesalke na karnevalu...
kossbo
08. 03. 2011 17.11
RED_OCTOBER,ti kar vonjaj....meni je pa boljša PEČENKA...
pijanec22
08. 03. 2011 17.07
jamestheman ravno takšne stvari so gospodarske priložnosti. Ni čudno, da Slovenija tone, če pa ne nikjer ne vidimo denarja. Da imajo Nemci takšno pustno tradicijo kot Slovenci, bi iz tega ustvarjali celo bogastvo.
Red_October
08. 03. 2011 16.18
Če je še kaj lepšega na svetu, kot vonjave preznojenih vagin, potem pa res ne vem !
wildGirl
08. 03. 2011 15.03
Čist preveč kičasto....tole zame niso maškare, ampak prej kak erotik show....maškara mora bit maškara, da nekaj predstavlja in se jo ne prepozna. Zame mamo pa v Sloveniji kr dobr porihtan kar se tega tiče...maš po različnih mestih različne karnevale in to dobre.
Sentis
08. 03. 2011 14.58
Naši politiki naj zrihtajo gospodarstvo, da bodo imeli ljudje denar in domove. Ne pa take bedarije kot so ti karnevali. Saj ne rečem, je lepo, ampak če je zadaj beda in revščina, ne vem če je glih res tako lepo...
Celtia
08. 03. 2011 14.26
nobene primerjave s Slovenijo! zakaj naši politi zapravajo denar za brezvezne stvari namesto da bi kdaj kej takšnega podobnega naredil v sloveniji!