Tujina

Kardinalu Pellu, obtoženemu spolnih zlorab dečkov, bodo le začeli soditi

Melbourne, 01. 05. 2018 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
4

V Avstraliji se je vendarle začel sodni proces proti kardinalu Georgeu Pellu zaradi obtožb o spolnih zlorabah. Sodnica je namreč razsodila, da obstaja dovolj dokazov za začetek sodnega procesa. Pred sodiščem je prvič osebno podal izjavo tudi Pell sam in se izrekel za nedolžnega.

Avstralsko sodišče se je v Melbournu po večmesečnih predhodnih postopkih odločilo za začetek sodnega procesa proti kardinalu Georgeu Pellu, ki je obdolžen spolnih zlorab. 76-letni Pell je po položaju najvišji katoliški duhovnik, ki se bo moral zaradi tovrstnih očitkov zagovarjati pred sodiščem. Pell vse očitke vztrajno zavrača.

Pell vse očitke zavrača.
Pell vse očitke zavrača. FOTO: AP

Pell je kot dosedanji finančnik Vatikana veljal za enega od največjih zaupnikov papeža Frančiška in je bil vse do lani tretja najpomembnejša oseba Vatikana. Že dlje časa se je soočal z očitki, da je najprej kot mlad duhovnik in kasneje kot avstralski nadškof v svoji domovini odgovoren za spolne zlorabe dečkov. Vse očitke je vztrajno zavračal, hkrati pa začasno zapustil mesto vatikanskega finančnika. Z odločitvijo sodišča o začetku sodnega procesa je zelo malo verjetno, da se bo sploh še kdaj vrnil na ta položaj.

Sodnica meni, da obstaja dovolj dokazov za začetek sodnega procesa

Pred odločitvijo sodišča se je moral kardinal osebno pojaviti pred sodiščem v Melbournu, kjer je nekoč služboval kot nadškof. Sodnica Belinda Wallington je razsodila, da obstaja dovolj dokazov za začetek sodnega procesa. Pred sodiščem je prvič osebno podal izjavo tudi Pell sam in se izrekel za nedolžnega.

Kdaj se bo sodni proces proti Pellu pred sodiščem v Melbournu začel, še ni znano. Odločitev o datumu bi sodišče lahko sprejelo v sredo.

Pel naj bi bil v svoji domovini odgovoren za spolne zlorabe dečkov.
Pel naj bi bil v svoji domovini odgovoren za spolne zlorabe dečkov. FOTO: AP

Pellu očitajo, da je kot mlad duhovnik v 70. in 80. letih minulega stoletja spolno nadlegoval najmanj dva dečka. Dva moška, sedaj stara okoli 40 let, trdita, da ju je poleti 1978/79 otipaval na kopališču v Ballaratu, kjer je Pell odraščal in delal. Prav tako naj bi se poleti 1986/87 v klubu za deskanje na vodi gol sprehajal pred tremi dečki, ki naj bi bili takrat stari od osem do deset let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
02. 05. 2018 14.19
+3
Cerkev kot institucija je pokvarjena do skrajnosti. Škandali vatikanske banke se vrstijo. Financial times je leta 2013 pisal o 50 miljardah. (FT; The scandal at the Vatican bank). Kardinali kradejo denar namenjen revežem za obnovo svojih luksuznih rezidenc (Večernji list: Vatikanski birokrati spiskali čak i milodare iz 'Petrova novčića'). Raji pridigajo, kako je potrebno biti reven, da bo težje bogatinu priti skozi šivankino uho, kot v nebesa, sami si pa prilaščajo bogastva zemlje, čeprav je pisano; Lk3,11»Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistim, ki nima nobene, in kdor ima živež, naj stori enako.« Posiljujejo nedolžne otroke in najhuje je to, da jih papež in škofje te duhovnike skrivajo in premeščajo iz župnije v župnijo. Zato ni čudno, da razodetje piše o cerkvi kot.:Raz 17,4 - Ženska je bila oblečena v bager in v škrlat in bleščeče okrašena z zlatom, z dragimi kamni in z biseri, v roki pa je držala zlato čašo, polno gnusob in nečistosti svojega vlačugarstva. SSKJ: báger, star. dragocena temno rdeča svilena tkanina; škrlat.
Heretik1
01. 05. 2018 18.31
+7
Ne bi se čudil, če bi ga cerkev razglasila za svetnika!
Vzdff
01. 05. 2018 12.58
+12
V vatikanu ne bodo NIKOLI zaposlili dobrih pastirjev, saj niso nori. To bi bilo kot da bi mafija zaposlila kriminalista.
JApajaDAja
01. 05. 2018 18.50
+5