Tujina

Karamarko: HDZ bo v hrvaškem saboru oblikovala novo večino

Zagreb, 04. 06. 2016 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Največja hrvaška koalicijska stranka HDZ bo v parlamentu oblikovala novo, kakovostno večino, je povedal njen predsednik Tomislav Karamarko. Predsedstvo HDZ je razpravljalo tudi o možnosti, da bi on odstopil s položaja podpredsednika vlade, k čemur ga je v petek pozval premier Tihomir Orešković, a so sklenili, da tega ne bodo storili, ker da je HDZ že prevečkrat popustil.

Predsednik največje hrvaške koalicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko.
Predsednik največje hrvaške koalicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko. FOTO: Reuters

Največja hrvaška koalicijska stranka HDZ bo v parlamentu oblikovala novo, kakovostno večino, je danes po seji glavnega odbora stranke v Zagrebu povedal njen predsednik Tomislav Karamarko. Ob tem je zavrnil možnost nadaljnjega sodelovanja z Mostom neodvisnih list.

"Imamo predispozicije za novo oblikovanje," je dejal Karamarko in dodal, da je cilj HDZ kakovostna večina, saj se situacija, kakršni smo priča zdaj, ne sme ponoviti. Je pa zaradi dosedanjih nesoglasij zavrnil možnost nadaljnjega sodelovanja z Mostom neodvisnih list.

Premier Tihomir Orešković je Karamarka in predsednika Mosta neodvisnih list Boža Petrova pozval k odstopu, potem ko je njun spor začel ovirati delo vlade. Spor se je začel, ko ministri Mosta niso podprli Karamarka v zvezi z zahtevo opozicije o glasovanju o njegovi nezaupnici zaradi afere s poslovanjem njegove soproge z lobistom madžarskega Mola. Orešković je v petek ocenil, da je njun spor postal preveliko breme za vlado in Hrvaško. Poudaril pa je, da sam ne namerava odstopiti s premierskega položaja.

Predsedstvo HDZ, ki se je sešlo danes pred glavnim odborom stranke, je po Karamarkovih besedah razpravljalo tudi o možnosti, da bi on odstopil s položaja podpredsednika vlade, k čemur ga je v petek pozval Orešković, a so sklenili, da tega ne bodo storili, ker da je HDZ že prevečkrat popustil.

Stranka po besedah njenega predsednika tudi vztraja pri stališču, da Orešković ne uživa več podpore HDZ. Karamarko pri tem ni pojasnil, na kakšen način nameravajo odstaviti Oreškovića s premierskega stolčka.

Podpredsednik HDZ Oleg Butković je pred tem danes dejal, da bo stranka najverjetneje zahtevala glasovanje o nezaupnici premierju, ki ga je na položaj predlagal prav HDZ. "To se bo zgodilo, če Orešković ne bo poslušal Karamarka in odstopil sam," je dodal. Predlog za glasovanje o nezaupnici predsedniku hrvaške vlade lahko zahteva najmanj petina ali 31 saborskih poslancev. Domoljubna koalicija na čelu s HDZ ima 58 poslancev.

Če bodo Oreškoviću v saboru pokazali rdeči karton, bo to pomenilo tudi padec vlade in začetek 30-dnevnega roka za oblikovanje nove parlamentarne večine, ki bo podprla novega mandatarja in imenovala novega predsednika vlade in ministre. Če v ustavnem roku ne bo nove parlamentarne večine, lahko predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović razpusti sabor in razpiše predčasne parlamentarne volitve.

Karamarko je v izjavi za medije po koncu seje glavnega odbora HDZ še dejal, da je ministre pozval, naj nadaljujejo z delom, ker je pomembno, da ministrstva delujejo.

Orešković je k odstopu iz vlade v petek poleg Karamarka pozval tudi vodjo stranke Most neodvisnih list Boža Petrova. Ta je izrazil pripravljenost na odstop, a poudaril, da bo o tem odločil Most.

Petrov je danes v izjavi za medije v Metkoviću poudaril, da je za vladno krizo odgovoren Karamarko. "Hrvaška je danes v podrejenem položaju samo zaradi enega človeka, človeka, ki ji je v breme in jo je vzel za talca, to je Karamarko, ki ima politično odgovornost," je dejal po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr. HDZ pa je pozval, naj dokaže, da je demokratična stranka in ne stranka, v kateri en človek odloča, kaj se bo zgodilo z državo.

Dodal je, da Most ne bi bi hotel še naprej sodelovati v vladi s HDZ, tudi če bi Karamarko to želel. "Mi smo Hrvaško vedno imeli v srcu, ne v žepu," je poudaril Petrov.

Več opozicijskih strank je danes pozvalo k čim prejšnjim parlamentarnim volitvam, ker pričakujejo, da bo Karamarko poskusil pridobiti priložnost, da pokuša kot bodoči mandatar oblikovati novo vlado. Vodstvo Hrvaške kmečke stranke (HSS) je danes zahtevalo preoblikovanje odnosov znotraj Domoljubne koalicije.

Redna mesečna raziskava Crobarometar je pokazala, da je v začetku junija najbolj priljubljena stranka SDP s 30,5 odstotka podpore anketiranih, sledi pa HDZ s 26,3 odstotka. V primerjavi z majem je SDP okrepila svojo podporo za odstotno točko, HDZ pa je izgubila več kot tri odstotne točke.

V raziskavi, ki so jo v agenciji Ipsos plus izvedli od 1. do 3. junija med 1300 vprašanimi, sledi Živi zid s 7,4 odstotka in Most s 6,4 odstotka, medtem ko ostale politične stranke ne bi presegle petodstotnega volilnega praga. Parlamentarnih volitev bi se udeležilo nekaj manj kot 60 odstotkov vprašanih.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smrekar1
05. 06. 2016 21.55
Hrčki so se že večkrat hvalili, kako dobijo vse spore s Slovenijo. Kakšna škoda, da so na domačem terenu večni poraženci.
U4
05. 06. 2016 10.22
+6
Karamarko je skoraj toliko neumen, kolikor je grd. Potem je zares hudo. P.S. Vsak si zasluži kar voli.
korintos23
04. 06. 2016 20.12
+5
Zakaj me toti Kara od Marka tak spominja na našega Marka?
kolbek460
04. 06. 2016 19.59
+12
Oj jože ustaše se množe !!!!!!!!!!!!!!!!1
korintos23
04. 06. 2016 20.12
+5
Kollerik
04. 06. 2016 19.06
+9
In namesto, da bi kriminalec sam odstopil, ali pa bi ga vsaj priprli, bo še naprej vedril in oblačil po parlamentu. To vaj je sedaj ta banana demokracija bivših YU republik.
kolbek460
04. 06. 2016 20.00
+9
Napihjen purger ,ki si z desnico briše rit ,,
Kollerik
04. 06. 2016 19.05
+11
Tipičen primer odurnega skrajnega desničara, ki z domoljubjem na gobcu krade in prodaja svojo lastno državo. Tudi pri nas imamo take.
NapovedovalecPrihodnosti
04. 06. 2016 19.37
-5
Kako tole misliš?Hdz in Karamarko sta trn v peti hrvatom.Enako kot pri nas SMC.Ta stranka HDZ je komunistična torej levičarska v kateri so bili bivši predsedniki Mesič,Tuđman in tako naprej in je bila najbolj močna seveda pod terorjem katerega izvajajo in ustrahujejo njihov folk,da se jim mora pridružiti.
Vibovi
04. 06. 2016 19.47
+6
se vidi da siu totalno zaslepljen, hdz je stranka desnega pola enako kot sds, to da so v stranki tudi bivši komunisti je za balkan "normalno" enako kot za "naš" sds.....
trdovrat
04. 06. 2016 20.01
+5
Napovedov...., ja kako pa ti dobro razumeš, lahko bi šel za profesorja politologije, seveda v kakšno butalsko vas, če ne celo v Lepeno!
Kollerik
04. 06. 2016 20.02
+7
Napovedovalc, ne polagaj megle. Jaz točno tako mislim, kot sem napisal. Pusti ti te konspirativne otročje pravljice o komunistih in levičarjih na polu HDZ in SDS. NOBEDEN levičar, komunist, še manj normalen se ne bi šel poklonit tja v Bleiburg v črnih ustaških uniformah.