Tujina

Karadžić: Pokol v Srebrenici je mit

Haag, 02. 03. 2010 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
124

Karadžić je dejal, da ima dokaze o tajnem sporazumu med Kučanom, Tuđmanom in Izetbegovićem o napadu na JLA, pa tudi, da je pokol v Srebrenici le mit. Sojenje je do nadaljnjega preloženo.

Dokumenti o prevozu orožja

Sodišče od Hrvaške zahteva, naj jim do 22. marca pošlje pojasnila o iskanju dokumentov, ki jih od Zagreba zahteva Karadžić. Gre za dokumente, ki naj bi dokazovali tihotapljenje orožja čez Hrvaško v BiH. Karadžić od naše sosede in še šestih držav zahteva dokumente o oboroževanju Bošnjakov preko letališča v Tuzli, o prevozu orožja iz Irana čez Zagreb, o uporabi mednarodnih organizacij za tihotapljenje orožja v BiH, o pokolu civilistov na sarajevski tržnici Merkale in zapisnike o prisluškovanju nekdanjim voditeljem bosanskih Srbov. Hrvati naj bi del dokumentov že posredovali, pravijo pa, da bi posredovali tudi druge, če bi Karadžić bil bolj jasen v svojih željah. Sodišče zanima, kako je hrvaško obrambno ministrstvo našlo del dokumentov, čeprav meni, da Karadžićeve zahteve niso bile dovolj jasne. Kot so še zapisali na haaškem sodišču, jih zanima še, koliko časa bo hrvaška vlada potrebovala za iskanje omenjenih dokumentov in ali sploh lahko odgovori na Karadžićeve trditve, da so zahtevani dokumenti v lasti hrvaške vlade.

Nekdanji vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je danes na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu nadaljeval predstavitev svoje obrambe. Karadžić je zanikal krivdo srbske strani za začetek vojne v BiH in navedel, da so pred začetkom vojne ubijali le Srbe.

"Do 1. aprila (leta 1992) so v BiH ubijali samo Srbe," je izjavil Karadžić, ki ga obtožnica v 11 točkah bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH. Po njegovih besedah je bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA), s katero si je Karadžićeva Srbska demokratska stranka delila oblast, izvedla nezakonito mobilizacijo pripadnikov notranjega ministrstva in nezakonito prisluškovala telefonskim pogovorom svojim partnerjem v vladi.

Za vse kriva SDA?

64-letni Karadžić, ki se brani sam, je drugi dan predstavitve svoje obrambe podrobno pojasnil dogajanje v vrhu takratnih oblasti BiH in prizadevanja, da bi Stranko demokratske akcije odvrnili od vojne. Poudaril je, da haaško tožilstvo ne more najti niti enega dokumenta, zakona ali odredbe, ki jih je podpisal kot predsednik skupščine bosanskih Srbov in ki bi ga lahko bremenili kršitev mednarodnega prava.

Tajni sporazum Kučan-Tuđman-Izetbegović?

Napovedal je, da bo med procesom predstavil dokaze o tajnem sporazumu nekdanjih predsednikov Slovenije, Hrvaške in BiH, Milana Kučana, Franja Tuđmana in Alije Izetbegovića, o napadu na jugoslovansko armado, sklenjenem julija 1991. "Izetbegović je decembra 1990 prisegal na Jugoslavijo, januarja 1991 je bila po volitvah oblikovana vlada, konec januarja pa se je začela kampanja za neodvisnost Bosne," je navedel Karadžić.

"Tožilstvo se moti, ko pravi, da smo decembra 1992 ustanovili Srbsko republiko BiH, da bi dosegli svoje cilje," je zatrdil. "Ustanovili smo jo, da bi Stranki demokratske akcije preprečili dosego njenih ciljev, ki so bili v nasprotju z našo voljo," je poudaril.

Karadžić: Srebrenica je mit, Sarajevo pa ni bilo oblegano

Karadžić je svetovno javnost tudi danes šokiral z zanikanjem zgodovinskih dejstev in popolnim pomanjkanjem obzira do žrtev in njihovih svojcev. O 44 mesecev dolgem obleganju Sarajeva, med katerim je umrlo 12 tisoč ljudi, je dejal, da to ni bilo obleganje, ampak so se Muslimani pobijali med seboj. Pokol več kot 8000 moških in dečkov v Srebrenici pa je po njegovem le mit. Trupla naj bi v množična grobišča zmetali Bošnjaki sami, da bi lahko krivdo zvalili na srbske sile.

Sojenje preloženo do nadaljnjega

Radovan Karadžić na sodišču
Radovan Karadžić na sodišču FOTO: Reuters

Predsedujoči sodnik O-gon Kwon je po koncu Karadžićevega nastopa sporočil, da je sojenje preloženo do nadaljnjega. Karadžić je namreč vložil zahtevo za trimesečno preložitev začetka dokaznega postopka, ki jo je sodišče zavrnilo, a se je obtoženec na to pritožil. "Vprašanje pripravljenosti obtoženca na sodelovanje na sojenju se neposredno tiče poštenosti postopka," je pojasnil Kwon.

Če bi sodni senat Karadžićevo pritožbo zavrnil, bi bile v sredo zaslišane prve priče tožilstva. Kwon se je vsem pričam, ki so že pripotovale v Haag ali so na poti na Nizozemsko, opravičil za nevšečnosti.

Zapleti in očitki

Karadžić se je v ponedeljek udeležil prve obravnave od začetka sojenja oktobra lani. Prve tri dni sojenja je bojkotiral, češ da nima dovolj časa za pripravo obrambe, potem ko je tožilstvo teden dni pred začetkom sojenja 27. oktobra lani predstavilo spremenjeno obtožnico. Da bi preprečili nadaljnje zamude in preložitve, so mu dodelili zagovornika po službeni dolžnosti, Britanca Richarda Harveyja.

Karadžića so po 13 letih na begu od vložitve obtožnice prijeli julija 2008. Obtožnica ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, grozi pa mu dosmrten zapor. Ključni del obtožnice sta dve točki, ki ga bremenita genocida, vključno s tem, da je kot vrhovni poveljnik vojske Republike srbske ukazal napad na Srebrenico julija 1995, po zavzetju katere je bilo ubitih več kot 8000 Bošnjakov, izgnanih pa 25.000.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A99
11. 08. 2010 23.58
...nekateri bi mogl vsaj prikazno sliko zamenat,da bi vsaj mal nakazal,da delujejo nepristransko...
HARIJSKARASA
10. 03. 2010 13.25
veste kaj je smešno,ko mi sestricna ki zivi v haggu,pove da naj bi mediji v enem od portalov dali sliko kako karadžič in gotovina skupaj pijeta kavo, ljudje smo res ČUDNI.. sem že izgubil vero v ljudi... mi dol visi kaj bo s tega sveta ratal...
Abacus
03. 03. 2010 21.47
Obstaja rek: Kdor ima moc naj se je vzdrzi! Vidim pa ,da na Balkanu radi podtikamo krivdo en drugemu in jo se celo izvazamo ,namesto da bi sprejeli vsak svoj kos pogace.
Buena Vita
03. 03. 2010 19.43
no,,lahko bi vsi prizadeti končno v bosni pokazali kje je kaj bilo narejeno narobe mednarodni strokovnjaki ki raziskujejo to grozo povedo samo o žrtvah muslimanov,,ostalih žrtev je zelo malo--
bita3
03. 03. 2010 16.07
Zakaj ste zbrisali moj drugi komentar.Toliko o demokraciji in slobodi govora in medijev, saj vas razumem tažko je živet ,če si odvisen od finančne pomoči.
Garfield7497
03. 03. 2010 15.28
TUDI ČE BO OBSOJEN BO ŽIVEL BOLJŠE V ZAPORU KOT PA ZUNAJ NJEGA
mjolnir
03. 03. 2010 15.18
trnova "Utemlejvanje" kirvde z "pričevanjem" v slogu "en je reku da je toti naredil .....oni je videl "itn Zakaj muslimani mislijo da jim bomo verjeli v vsako štorijo??
mjolnir
03. 03. 2010 15.16
-1
trnova Zgodbice ki jih utemeljuješ z več zgodbicami! Seveda so se take reči dogajale, a niso jih zakrivili samo Srbi, marveč tud ostale strani v vojni.
Andrejček
03. 03. 2010 15.11
bita3 ja vidaš da pri njih še mrtvi hodijo v srebrenici so tudi mrtve šteli med žive sej ste imeli odajo o srebreniškim materam kaj so delale prijavile da je mož in otroci pobiti v srebrenici a na koncu jih najdejo mož ji ma v sarajevu firmo otroc pa študirajo ja halo sej bo resnica prišla na dan dost je blo trpljena. atam k je en reku davkoplačevalski denar za sojene metak v glavo adijo raj počiste po svoji državi kaj dela vlada z vas reveže sej še slovenija pride na vrsto v hagu nemorejo sam srbi bit krivi a ostali ne
bita3
03. 03. 2010 14.56
-1
Ko berem te komentarje se vprašam če ste vsi pogledali youtube,poglejte koliko je povezav v zvezi z vojno v Bosni ,celo na eni sem zasledil da igrajo nogomet s Srbsko glavo .Pa potem tvezite o poštenosti.Zanimivo zgoraj piše 25000 izgnanih in 8000 pobitih pozanimajte se malo koliko je bilo prebivalstva v Srebrenici 1992 (vseh skupaj in koliko žrtev samo problem je ta da so tak živeli tudi srbi in todi kakšen hrvat pa tudi rom kje so ti pokopani a so tudi oni šteti za musliman.Res je veliko je bilo civilnih žrtev za njih mi je žal samo problem je ta da nobeden ni vprašal kdo je pobijal srbe na pravoslavni božič leta 1993 1994 in 1995 mislim da je bilo vseh žrtev skupaj 3200 nevem kaj na rečem pri vsem tem samo nekdo ima velik interes da resnica ne pride na dan in nato se bo še kakšna vojna zgodila velik problem srbov pa je da ne znajo jokati in se smiliti sami sebi.Požrejo in njihovi otroci to nosijo na grbi dokler so živi.
sottozero
03. 03. 2010 14.21
trnova 03.03.2010, 14:13 Pol resnice...V Haag sodijo poleg vodilnih "muslimanov" in nekaterih Hrvaških politikov še mnogi zahodni politiki...a vemo, da tam ne bodo pristali...
sottozero
03. 03. 2010 14.19
sauc 03.03.2010, 14:06 Mogoče imaš še celo prav...ker resnica je večplastna...in mnogim v EU ni prav nič po godu in v čast.
trnova
03. 03. 2010 14.13
+1
Sottozero Če bi nad Srbi bil izvršen genocid bi za to tudi odgovarjali. Vendar tega ni bilo. Mnogi bosanski in hrvaški politiki so že bili pred sodiščem v Haagu in ker so bili nedolžni, seveda ni bilo dokazov so se vrnili domov. Če je nekdo nedolžen se ne bo skrival tako kot se je Karadžić. Zanimivo je to, da je cel svet drugačnega mnenja kot Srbi. Lahko se vprašamo kdo je napačen.
sauc
03. 03. 2010 14.06
sam žalostno je to da bo spet najbrž umetno umrl pred zaključkom sojenja ... take so želje Zahodne Evrope, da se ga čim prej likvidira ... !
sottozero
03. 03. 2010 13.38
-1
Srebrenica NI MIT...se je zgodila in je bila maščevanje za desetine požganih vasi in tisoče poklanih Srbov v BIH ! A o tem svetovna politika MOLČI !
sottozero
03. 03. 2010 13.37
-1
Za vojne zločine po vsem svetu naj ODGOVARJAJO VSI ! Ne glede na vero, nacijo, državljanstvo, status...ali so iz ZDA ali pa tega nesrečnega Balkana... In če želimo kredibilnost sodišča, bi na njem morali odgovarjati Bush, Clinton, Blair, Solana, Milošević, tuđman, Izetbegović,... SKRATKA MNOGI !
sottozero
03. 03. 2010 13.35
-1
Za krivdo Srbov v nesmiselni vojni v BIH se je opravičila tudi SRBIJA kot država... Za Srebrenico se je opravičil TADIĆ in nekako prevzel kolektivno krivdo Srpskega naroda za ta nesmisel. Kdaj so se opravičili liderji islamiziranih Srbov in Hrvatov...t.i. Bošnjaki za pokole na desetine Srpskih vasi, ki so jih poklali skupaj z muđahidi...poklali in požgali SO VSE kar je dihalo... KJE JE OPRAVIČILO ZA TE ZLOČINE ?
trnova
03. 03. 2010 13.11
DeusVult Kake zgodbice? Pobijali so otroke in ženske pa nemočne moške, niso zgobice to je kruta resničnost. Da ubiješ otroka ali pa nasploh človeka ki ni nič kriv, razen da ni srb je nečloveško. Ti ljudje niso bili nič krivi, krivi so taki kot je Karadžić, ki je znal napumpati glave Srbom o veliki Srbiji in ne vem kaj. In kaj imajo Srbi zdej od tega... nič. Velike Srbije ni, manjša ne more biti. Prebivalci so napol lačni, revščina povsod.
mjolnir
03. 03. 2010 12.49
-1
RedRocket prijatelj, sestrična" .... ali kot je en model rekel "moj brat je bil pri pokolu in je rekel da so ubili dojenčka" itn hahahahahaha..... to samo lahko povem! Večina obtožb v totih vojnah sloni na "pričevanjih" v slogu "rekla kazala" kot to čudovito pravijo tam doli. Komu mar in zakaj bi verjeli takim zgodbicam? Drugo je pa to da muslimani mislijo da bodo jim vsi avtomatično verjeli tako kot ameriški mediji in zabita javnost!
mjolnir
03. 03. 2010 12.46
sbosbo Res je da Srbi niso nedolžni, sam oni povečini tudi ne igrajo "uboge, nedolžne žrtve" medtem ko Bošnjaki to počnejo od 1992 in ne mislijo nehati, medtem ko jih svet v tej zablodi navdušeno podpira!