Tujina

Kapitanu nasedle ladje grozi 7 let zapora

Wellington, 05. 04. 2012 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kapitanu in delu posadke ladje z imenom Rena, ki je med plutjem po bližnjici nasedla na grebenu pred Novo Zelandijo in povzročila največjo okoljsko katastrofo te države, grozi do sedem let zapora.

Kapitanu in nekaterim članom posadke ladje Rena, ki je 5. oktobra lani nasedla na grebenu pred Novo Zelandijo in z iztekanjem nafte tamkajšnjim oblastem ter okoljevarstvenikom povzročila velike preglavice, grozi do sedem let zapora in visoke denarne kazni. Obtoženi so slabega ravnanja s plovilom ter prirejanja dokumentov po nesreči.

Kapitan nasedle ladje Rena je priznal, da je želel ubrati krajšo pot do pristanišča.
Kapitan nasedle ladje Rena je priznal, da je želel ubrati krajšo pot do pristanišča. FOTO: Reuters

Kot smo poročali, je v doslej največji okoljski katastrofi te države iz ladje izteklo okoli 350 ton nafte, ki je dosegla nekatere najbolj idilične dele obale ter pomorila približno 1300 ptic. Več sto reševalcev se je tedaj trudilo in omejilo iztekanje, a ladja se je v začetku januarja letošnjega leta v hudem neurju prepolovila. Krma se je začela potapljati in puščati tudi vse več nafte, z ladje pa je v morje zdrknilo tudi več kot 150 zabojnikov.

Kapitan priznal krivdo

Pomorski uradniki so podali ovadbe zoper družbo Diana Shipping, hčerinsko družbo grškega ladijskega velikana Costamare. Grozi ji predvidena kazen v višini nekaj več kot 370.000 evrov ter 6.200 evrov kazni za vsak dodaten dan onesnaževanja. Filipinski kapitan ter častnik, ki je bil zadolžen za navigacijo, sta že priznala krivdo za slabo ravnanje s plovilom in za prirejanje dokumentov po nesreči. Do končnega izreka kazni naj bi prišlo maja, grozi pa jima do sedem let zapora.

Nasedla ladja Rena
Nasedla ladja Rena FOTO: Reuters

Neupravičena sprememba smeri plovbe

Pristojni preiskovalci so po nesreči ugotovili, da je posadka ladje Rena v želji, da ne bi zamudila dogovorjenega roka, ubrala krajšo pot v bližnje pristanišče. Dve uri pred nesrečo so prejeli klic pristaniških delavcev, ki so jim dejali, naj pospešijo, saj sicer ne bodo ujeli določene ure za raztovarjanje in bodo morali čakati več ur na naslednji termin. Ladja je nato v nuji večkrat spremenila začrtano smer. Kljub zelo nazornim opozorilom, da se približujejo grebenu Astrolabe, se je kapitan odločil, da poskusi po krajši poti, s katero bi prihranil slabe tri kilometre poti. Na koncu se plovba po njegovi "bližnjici“ ni dobro izšla.

Vlada Nove Zelandije je za sanacijo onesnaženega morja ter obale doslej porabila že več kot 80 milijonov evrov sredstev, večino stroškov pa so sicer dolžne kriti zavarovalnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.