Tujina

Potapljači ne bodo več iskali pogrešanih

Rim, 31. 01. 2012 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V potopljenem delu Coste Concordia so uradno zaključili iskanje pogrešanih, o čemer so že seznanili njihove svojce. Potapljačem v potopljenem delu ne morejo več zagotoviti varnosti. Medtem na dan prihajajo novi očitki na račun kapitana.

Potapljača sta včeraj še pregledovala potopljeni del ladje.
Potapljača sta včeraj še pregledovala potopljeni del ladje. FOTO: Reuters

Iskalno akcijo na luksuzni ladji Costa Concordia so nazadnje prekinili v nedeljo zjutraj, potem ko se je ladja ponoči znova močneje premikala. Nadzorni instrumenti so pokazali, da se je v šestih urah premaknila za tri centimetre in pol. V nedeljo so sicer našli še 17. truplo, tako da je po podatkih pristojnih organov pogrešanih še okoli 15 ljudi.

Ko bodo razmere dopuščale, bodo reševalci sicer še naprej preiskovali del ladje, ki je po nesreči ostal nad morsko gladino, s posebno opremo bodo tudi pregledovali morsko dno na območju in poskušali odkriti trupla ljudi, ki jih še pogrešajo, je pojasnil vodja obalne straže Franco Gabrielli. A podvodno iskanje je dokončno ustavljeno, saj ga varnostne razmere več ne dopuščajo.

Od 13. januarja, ko je ladja zadela v čer ob obali Toskane, nasedla in se delno prevrnila, so morali večkrat prekiniti iskanje pogrešanih – zaradi slabega vremena in nemirnega morja ter občasnega nevarnega premikanja ladje, zaradi katerega bi utegnila ladja zdrsniti s čeri in se v celoti potopiti. Delo potapljačev v potopljenem delu ladje je bilo oteženo, tudi ker so bili hodniki zasuti s pohištvom in blatom.

"Kapitan usodne noči ni bil pri sebi"

Costa Concordia
Costa Concordia FOTO: Reuters

Na dan prihajajo novi očitki na račun kapitana. Ladijski zdravnik Gianluca Marino Cosentino je namreč za neapeljski dnevnik Il Mattino povedal, da je kapitan Francesco Schettino s svojim ravnanjem povzročil velike zamude pri evakuaciji.

Člani posadke so bili po besedah zdravnika že pol ure pripravljeni na popolno evakuacijo ladje, preden so po zvočnikih pozvali, da morajo ladjo vsi zapustiti, in se je evakuacija dejansko začela. Pa še takrat naj ukaza za evakuacijo ne bi dal sam kapitan, kakor velevajo pravila. Zdravnik je namreč "90-odstotno" prepričan, da po zvočniku ni govoril on.

Cosentino je še povedal, da je bil Schettino usodne noči videti povsem šokiran, da ni bil pri sebi in da nikakor ni opravljal svojih kapitanskih dolžnosti. Tako ni koordiniral aktivnosti na ponesrečeni ladji. "Bil sem zelo presenečen, ko sem po polnoči videl Schettina brez uniforme na otoku Giglio," je še dejal.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 02. 2012 00.25
Ne več, kaj tisto pogrešano deklico so našli, ali njeno telo. 5 let je bila stara.
Mrho
31. 01. 2012 14.57
+0
a ni bla moldavka ^^
Dolenjc3
31. 01. 2012 14.45
+5
Ni bil pri sebi, ker mu je večina krvi iz možganov odtekla dobrega pol metra nižje, kjer je tudi bila glava od njegove ukrajinske "prijateljice".
Janša je naš
31. 01. 2012 15.36
-6
daj še enkrat napiši , ker tebi enaki niso razumeli , ki imate IQ med 10 in 20
ninika55
31. 01. 2012 15.44
+9
kaj je saj je prav povedal rožic že nista sadila....
Dolenjc3
31. 01. 2012 14.44
+19
Ni bil pri sebi, ker mu je večina krvi iz možganov odtekla dobrega pol metra nižje, kjer je tudi bila glava od njegove ukrajinske "prijateljice".
MR-1919
31. 01. 2012 16.00
+2