Tujina

Kapitan Schettino nazaj na ladjo, ki jo je potopil

Giglio, 25. 02. 2014 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francesco Schettino se bo vrnil na razbitino Coste Concordie. Sodišče v italijanskem Grosettu je kapitanu, ki je ladjo preveč približal otoku in povzročil nesrečo, namreč dovolilo, da se udeleži tehničnega pregleda ladje.

Costa Concordia - 9
Costa Concordia - 9 FOTO: Reuters

Kapitan nesrečne ladje Costa Concordia, ki je januarja 2012 nasedla ob obali otoka Giglio, Francesco Schettino se bo prvič po katastrofi vrnil na razbitino. Sodišče v italijanskem Grosettu mu je namreč dovolilo, da se udeleži tehničnega pregleda ladje, ki je predviden za četrtek.

Sodnik Giovanni Puliatti je sicer poudaril, da se bo Schettino pregleda udeležil kot obtoženec in ne kot strokovnjak. To pomeni, da na ladji ne bo imel pravice govoriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Proti Schettinu v mestu Grosseto poteka sojenje, na katerem se mora zagovarjati zaradi obtožb večkratnega uboja iz malomarnosti, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode. Proces bi se lahko končal še pred poletjem, Schettinu pa grozi 20 let zaporne kazni.

Costa Concordia je 13. januarja 2012 zadela ob greben pred otokom Giglio. Od 4229 potnikov na krovu jih je v nesreči umrlo 32.

Schettino je ladjo zapustil, preden so se rešili vsi potniki, zaradi česar ga je javnost označila za revo. Kasneje je trdil, da mu je ob nagibu ladje spodrsnilo in da je v rešilni čoln dejansko padel. Prav tako trdi, da je v preiskavi nesreče spregledana odgovornost drugih članov posadke in lastnika ladje.

Razbitino ladje so septembra lani dvignili s čeri in jo postavili v pokončen položaj. Ostanke križarke naj bi junija končno odvlekli s prizorišča nesreče, pred tem pa naj bi marca sprejeli odločitev, v katero pristanišče.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 02. 2014 20.41
-1
Pri nagibu ladje lahko vsak pade, niti člani posadke in kapitan ni imuni na to, ali pač morajo biti.
dddoi
25. 02. 2014 19.15
+0
Kaj sploh še dela na prostosti?????? on je namerno zapeljal proti obali.in s tem ogrožal ljudi in 32 potnikov je celo umrlo
tali?ni tom
25. 02. 2014 20.17
+4
ne nakladaj! kdo lahko dokaže da ni imel naročeno takole blizu vozit pa adrenalinsko fotrat bogatunsko razmazano rajo na čebru!? nihče od nas ne ve nič in ne moremo komentirat , vsa poročanja medijev pa so "komsi komsa"! škoda je umrlih vendar so vedeli da lahko ladja v skrajnem primeru doživi brodolom ko so kupili karto! isto je ko greš na letalo nisi nikol lih preveč siguren seveda če si realen da boš tudi 100% cel pristal! ali avto,bicikl pa vse no! kapitan pa kaj , naj se utopi da bo mel mir pred folkom! pa saj je isto človek in nagon po preživetju dela svoje! verjetno ni bil plačan da pša umre z ladjo! zato !
ata janez
25. 02. 2014 17.45
+1
Potemtakem je pa on TUD NOTEL PADU.